Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

Afacerea - Definirea afacerii

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micAfacerea

1.1 Definirea afacerii

Planul de afaceri intocmit serveste pentru estimarea posibilitatii de desfacere a unei afaceri pe suprafetele suplimentare ale intreprinderii S.A.''Gal'', ce se doreste a se realiza si pentru evaluarea rezultatelor intr-o perioada de timp determinata.Afacerea preconizata are ca tema organizarea unei sectii de confectii vestimentare si a unei echipe de manageri care sa gestioneze intreaga activitate.

Activitatea de baza: producerea si comercializarea vestimentatiei textile pentru femei.

Activitatea se va petrece in orasul Orhei, in incinta intreprinderii SA"Gal". Aceasta decizie este insotita de unele avantaje economice precum sunt: platile de arenda mici, spatiu asigurat, conditii pentru a activa (energie electrica, termica, utilaj).

Tabelul 1 - Sursele financiare necesare pentru realizarea proiectului si modul de utilizare a lor

Tip de ivestitii

Suma, lei

Mijloace proprii

Creditul bancar

Imprumut persoane fizice

Total

Necesarul de personal pentru afacere, va fi angajat din localitate si mediul rural ce constituie satele invecinate orasului Orhei.

Necesarul de personal planificat

Nr.

crt.

Functia

Nr. Per-

soane

Manager general

1

Manager producere

tehnolog

1

Manager comercial

1

Manager

R.U.

1

Contabil

1

Controlor

1

Mecanic

1

Hamal

1

Personal de deservire

1

Cusator

29

Croitor

2

Total

Materia prima va fi importata in special din: Romania, Ucraina, prin intermediul contractelor, transportarea se va petrece prin intermediul firmelor de transport. Contactul cu furnizorii de materii prime va fi asigurat prin telefon, aceasta reducand unele cheltuieli de deplasare a managerului comercial, platile pentru marfa se vor efectua prin intermediul bancii "AgroIndBanc" unde firma se va deschide cont in valuta si lei.

Circa 40% din produse vor fi exportate in Romania, in special in zona de nord, cu scopul de a fi comercializate, prin intermediul centrelor comerciale si magazinelor situate in orasele mari precum sunt: Cluj-Napoca, Baia-Mare, Satu-Mare. Aceasta decizie a fost luata in urma analizei pietei, concurentei existente, analizei produselor existente pe piata, puterei de vanzare, cererii existente la anumite produse.

60% din productie o vom realiza pe piata autohtona, pentru reducerea riscurilor provocate de unii factori ce pot influenta activitatea intreprinderii intr-un mod sau altul acestea pot fi: factorii politici, ce se manifesta prin impunerea unor reglimentari privind exportul, taxe vamale, majorarea impozitelor s.a.

Misiunea afacerii este de a produce si comercializa produse profitabile pe piata interna si externa, in scopul permanentei imbunatatiri a peceptiei pe care clientii, angajatii si asociatii o v-or acumula despre calitatea activitatii noastre.

In acest scop fiecare compartiment al firmei trebuie sa obtina rezultate superioare in comparatie cu principalii concurenti. Ne vom dezvolta in principal prin inovarea si perfectionarea de noi produse, servicii lucrand pe baza de contracte, succesul depinde in cea mai mare masura de felul in care v-om satisface cerintele pietei. Acesta presupune o colaborare deplina cu clientii nostri care depasind intelegerea si satisfacerea necesitatilor lor, vor incearca sa le anticipeze.

Noi suntem deplin constienti ca succesul este direct proportional cu calitatea salariatilor nostri si cu grija pe care o manifestam fata de acestia. Pentru a-i depasi pe concurentii nostri, este absolut necesar sa luptam permanent pentru pefectionare.

Trebuie sa ne asumam riscul de a descoperi solutii originale si indraznete pentru rezolvarea cat mai multor probleme complexe, introducand pe pietile pe care concuram produse mai avantajoase comparativ cu cele ale concurentilor.

Obiective:

-optimizarea permanenta combinarii factorilor de productie utilizati in vederea obtinerii celor mai bune rezultate economice cu costuri cat mai reduse si avand in permanenta in vedere situatia pietelor de aprovizionare si desfacere;

Pozitia pe piata: SC "ART-INVEST-GROUP"SRL va detine 15% din piata nationala a produselor vestimentare pentru femei pana in anul 2009, iar la nivelul zonei de nord a Romaniei va detine 35% din piata pana in anul 2010.

Inovarea: firma va introduce anual, sezonier 4 noi tipuri de produse, bazate pe tendinta modei si cerintele consumatorilor.

Productivitatea: firma va reduce cheltuielile productive cu 5% anual.

Profitabilitatea: cresterea profitului cu 7% pe an intre 2008-2009.

Dezvoltarea performantelor manageriale: se vor mari numarul de ore afectate antrenamentului managerilor, specialistilor cu 10% in urmatorul an.

Atitudinea si performanta in munca: se doreste de a se realiza o diminuare a absentismului cu 50% in urmatorii 3 ani.

Responsabilitatea publica: Firma va aloca 1% din cifra de afaceri pentru sustinerea programului local de ingrijire a bolnavilor pensionari.

Problemele principale la care sunt raportate obiectivele:

Integrarea. Nevoile individuale si scopurile organizatiei trebuie sa formeze un sistem in care accentuarea abordarii umaniste, ce vizeaza satisfacerea individului, sa fie corelata cu cresterea eficientei in utilizarea muncii acestuia.

Influenta sociala. Puterea si autoritatea trebuie distribuite in mai multi poli de putere in interiorul organizatiei: proprietari, manageri.

Adaptarea. Organizatia trebuie sa raspunda la modificarile mediului inconjurator. Independenta factorilor de influenta si modul lor rapid de evolutie impune monitorizarea mediului.

Identitatea. Organizatia trebuie sa actioneze cu claritate si consegventa, in conformitate cu misiunea sa declarata.

Colaborarea. Organizatia trebuie sa contoleze si sa rezolve conflictele pe care le genereaza in mod obiectiv. Diviziunea muncii si tendinta crescuta spre specializarea individului sunt permisele aparitiei conflictelor.

Revitalizarea. Organizatia trebuie sa raspunda problemelor ce apar odata cu modificarea marimii sale, ca urmare a expansiunii sau restrangerii activitatii.

1.2 Alegerea formei organizatorico - juridice

In urma studierii tipurilor de unitati comerciale ce pot activa pe teritoriul Republicii Moldova am ajuns la concluzia ca pentru afacerea data cea mai optima alegere va fi fondarea unei Societati cu Raspundere Limitata.

Societate cu raspundere limitata(SRL) este considerata societatea comerciala al carui capital este divizat in parti sociale conform actului de constituire si ale carui obligatii sunt garantate cu patrimoniul societatii.

Marimea minima a capitalului social al SRL este de cel putin 300 de salarii minime lunare stabilite de legislatie la momentul inregistrarii societatii. SRL este persoana juridica si poate fi fondata de o singura persoana fizica sau juridica, iar numarul maximal de asociati nu depaseste 50 persoane.

Asociatii societatii poarta raspundere pentru datoriile acesteia doar in limita cotelor ce le apartin.

La momentul inregistrarii societatii trebuie deschis un cont bancar provizoriu, la care sa fie depus cel putin 40 la suta din fondul statutar, fapt ce se confirma prin documente bancare respective, celelalte 60% fiind trecute pe contul societatii nu mai tarziu de un an de la inregistrarea ei.

Fondatorii trebuie sa incheie un contract de constituire, care prevede drepturile si obligatiile fiecaruia, marimea fondului statutar, marimea profiturilor si pierdelor. Drept document ce confirma drepturile asociatilor asupra cotelor subscrise este adeverinta cotei de participare.

Cotele de participare pot fi atat in expresie baneasca, cat si nebaneasca. Marimea cotelor de participare in expresie baneasca este stabilita de catre asociati si fixata in contractul de constituire. Drept cote de participare nebanesti sunt considerate toate bunurile materiale transmise societatii in proprietate sau in folosinta, precum si dreptul patrimonial, inclusiv dreptul la proprietatea intelectuala si resursele naturale.

Organul suprem de conducere al SRL este adunarea generala. SRL are un comitet de conducere care alege presedintele sau directorul general, ce reprezinta societatea.

SRL isi creaza un capital de rezerva ce se formeaza prin alocarile anuale din profitul net (cel putin 5% din profitul net) si constituie 10% din capitalul social, capitalul de rezerva al SRL poate fi folosit doar la acoperirea pierderilor sau la majorarea capitalului social.

Elementele care au motivat alegerea anume acestei forme de organizare juridica sunt:

- permite insumarea resurselor financiare ale persoanelor partenere, sporind astfel sansele de majorare a capitalului disponibil;

- necesitatea scazuta de publicare a darilor de seama privind activitatea financiara, astfel concurentii nu capata informatii despre activitatea intreprinderii;

- intreaga activitate este bazata pe cunostintele, abilitatile, angajatilor, aceasta facand majora problema selectarii corecte a condidatilor pentru posturile manageriale;

- usurinta in manipularea afacerilor neavand in mare masura nevoie de acordul actionarilor in luarea unor decizii care necesita a fi solutionate rapid si de importanta minora care nu ar afecta in mod direct afacerea;

- procedura de constituire, inregistrare e simpla si comparativ ieftina si rapida.

1.3 Alegerea structurii organizationale

Adoptarea unei anumite structuri organizationale, reprezinta un proces de "potrivire" a unei structuri la strategia aleasa.

Un studiu clasic (Burns si Stalker,1962) considera ca exista doua mari categorii de structuri organizationale, etichetate "sistem mecanistic" si respectiv "sistem organic".

Sistemul mecanistic este caracterizat printr-o ierarhie clara si bine dezvoltata, cu delimitari rigide intre posturi, cu autoritate si responsabilitate precisa. Sistemul organic are o structura cu o formalizare mai redusa, care permite un grad sporit de participare a membrilor sai si o flexibilitate accentuata. Organizatiile de succes tind sa adopte primul sistem daca opereaza intr-o industrie matura si stabila si pe cel de-al doilea daca opereaza in industrii dinamice sau in formare.

Sugerarea unei structuri se face nu numai pentru o anumita strategie, ci si pentru un context specific al factori interni sau externi, pentru un anumit stadiu de dezvoltare a firmei sau pentru o abordare antreprenoriala la nivelul organizatiei.

O prima corelatie ar fi urmatoarea (Galbraith si Kazanijan, 1986):

Organizatiile bazate pe o singura afacere dominanta (produs, consumator etc.) intr-o singura industrie ar trebui structurate pe baze functionale.

Organizatiile cu o diversificare concentrica ar trebui structurate pe baze divizionale.

Organizatiile cu o diversificare conglomerata ar trebui structurate sub forma unui holding.

Manager general

 


Structura organizatorica a S.C,,ART-INVEST-GROUP,, S.R.L. fig. 1

Structura organizatorica aleasa pentru afacerea preconizata este structura de tip funtionala. Aceasta se caracterizeaza: compartimentarea se face pe baza omogenitatii activitatilor (sarcinilor) ce sunt indeplinite in cadrul unei categorii de posturi cu utilizarea unor tehnologii sau calificari inrudite. Activitatile sunt grupate in functii, cum sunt productia, marketingul, finante, personal, care apoi sunt subdivizate pe acelas principiu. Spre exemplu, compartimentul marketing poate fi subdivizat pentru vanzari, publicitate si cercetari de marketing.

Structura este caracteristica organizatiilor mici si mijlocii, dar este preferata si de organizatiile mari care opereaza intr-un mediu stabil sau care sunt concentrate asupra unui numar redus de produse sau segmente strategice, in care avantajul competitoinal se bazeaza pe specializarea functionala.

Avantaje in utilizarea unei astfel de structuri:

contact direct cu toate compartimentele

mecanisme de control simple

responsabilitati clare

eficienta prin specializarea

decizie strategica centralizata

minimizarea suprapunerilor functionale

concurenta a obiectivelor.

Prezentarea firmei

S.C."ART-INVEST-GROUP"SRL este o societate cu capital exclusiv privat. Societatea are sediul in or.Orhei, str.V.Lupu,nr 17, fiind inregistrata la Registrul Comertului cu nr.10458695236.

Activitatea de baza prevazuta de statut: confectionarea si comercializarea articolelor vestimentare.

Tabelul 1.1. - Date privind organizatia

Denumirea intreprinderii

Societatea Comerciala "ART-INVEST-GROUP" S.R.L.

Numarul de inregistrare

Organul de inregistrare

Camera de Inregistrari de Stat

telefon

faxPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2225
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved