Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

Economia romaneasca in anul 2004

afaceri

+ Font mai mare | - Font mai mic
Economia romaneasca in anul 2004

Economia romaneasca a crescut cu 8,3% in 2004.

Institutul National de Statistica anunta ca economia romaneasca a crescut anul trecut cu 8,3%, sustinuta de evolutiile bune din agricultura si constructii ai sub impulsul unui consum final cu 10,4% mai mare decit cel din 2003.
Potrivit unui comunicat al INS, Produsul Intern Brut estimat pentru anul 2004 a fost de 2.387.914,3 miliarde lei preturi curente, in crestere - in termeni reali - cu 8,3% fata de anul precedent.

Calculat la cursul mediu anuntat de Banca Nationala a Romaniei, de 40.532 lei/euro, PIB-ul Romaniei a atins 58,9 de miliarde de euro.

Agricultura - cea mai importanta contributie

Datele INS indica sectorul agricol pe prima pozitie in functie de dinamica valorii adaugate brute. Astfel, in agricultura, silvicultura, piscicultura valoarea adaugata a fost cu 22% peste nivelul realizat in 2003.

De asemenea, amploarea cresterii economice a fost a avut ca suport si activitatea din constructii, unde s-a obtinut o valoarea adaugata cu 9% mai mare decat in urma cu doi ani.

INS a mai anuntat ca cifra de afaceri a intreprinderilor cu activitate principala in industrie a crescut cu 9,9% in termeni reali. Volumul absolut al productiei industriale a avansat cu 5,3%, fata de 3,1% in 2003.

Investitiile realizate in economie au insumat 309.356,2 miliarde lei (7,6 miliarde euro), fiind in createre, in termeni reali, cu 8,2% fata de anul 2003.

Rata inflatiei s-a redus, in luna februarie, cu 0,2 procente fata de ianuarie, pana la 0,6%, dar s-a mentinut la nivelul de 8,9% raportat la ultimele 12 luni, potrivit datelor Institutului National de Statistica.

Cresterea indicelui preturilor de consum a fost determinata in principal de scumpirea serviciilor, unde preturile au avansat cu 2,5%. In acelaai timp, preturile alimentelor au urcat cu 0,5% iar marfurile nealimentare nu au consemnat variatii de preturi.Mentinerea inflatiei anuale la 8,9%, la fel ca in luna ianuarie, reprezinta o stagnare a procesului dezinflationist, in conditiile in care obiectivul autoritatilor pentru acest an este reducerea inflatiei la 7%, fata de 9,3% la finele anului 2004. Un obiectiv mult prea ambitios pentru o guvernare care uneori a lasat impresia ca nu stie ce sa faca Toate aceste lucruri, care s-au suprapus cu calamitatile naturale, a dus inflatia in jurul cifrei de 9% pentru anul 2005. Un procent exagerat de mare avand in vedere ca pentru anul 2007 inflatia nu trebuie sa depaseasca 3% ! Acest procent trebuie indeplinit cu prioritate, deoarece este o cerinta a Uniunii Europene in perspectiva aderarii la aceasta uniune in anul 2007.

Cele mai mari cresteri de preturi

Cele mai mari cresteri au fost consemnate la serviciile telefonice, cu 6,4%, iar prestarile de servicii de apa, canal si salubritate s-au scumpit cu 2,7%.

In cazul marfurilor nealimentare, majorarile de preturi consemnate la mobila (0,4%), articole de menaj (0,7%), carti, ziare si reviste (0,5%), tesaturi (0,5), au fost compensate de scaderea preturilor la autoturisme si piese de schimb cu 1,4%, precum si la combustibili, cu 1%.

In ceea ce priveste alimentele, principalele cresteri s-au regasit la carnea de vita (1,9%), lapte si produse lactate (1,7%), legume si conserve de legume (0,7%).

Economia romaneasca trebuie sa se extinda regional, iar companiile romanesti trebuie sa se orienteze catre pietele din jur, care ofera noi posibilitati de dezvoltare si aduc in jur de 125 milioane de noi consumatori, a declarat Dinu Patriciu, presedintele grupului Rompetrol. In opinia omului de afaceri, aceasta ar fi o sansa pentru tara noastra de a acumula resursele necesare pentru a face fata procesului de integrare in Uniunea Europeana.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 636
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site