Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

GESTIUNEA PRODUCTIEI SI CONTROLUL CALITATII IN MICILE AFACERI

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micGESTIUNEA PRODUCTIEI SI CONTROLUL CALITATII IN MICILE AFACERI

Obiectivele capitoluluiPrin termenul generic de productie se intelege realizarea unor produse sau prestarea de servicii. Gestiunea productiei este o activitate critica pentru toate firmele si nu doar pentru cele din domeniul productiei. In fiecare firma se desfasoara activitati de transformare a materialelor, muncii si altor resurse in produse finite sau servicii. De asemenea, controlul calitatii acestora este esential pentru succesul firmei.

Obiectivele specifice ale capitolului sunt:

definirea conceptului de gestiune a productiei;

delimitarea activitatilor de productie de cele prestatoare de servicii;

identificarea etapelor de contro al calitatii;

identificarea metodelor de evaluare a performantelor.

1. Gestiunea productiei

Prin gestiunea productiei se intelege planificarea si controlul activitatilor de prelucrare. Ea presupune coordonarea proceselor de transformare a intrarilor in iesiri (produse tangibile sau servicii intangibile).

Intrarile sunt acele resurse tangibile si intangibile care intra in procesul prelucrarii. Ele pot fi materii prime, materiale, cunostinte, deprinderi, informatii, bani si energie.

Procesele de transformare sunt actiuni practice - concepte, proceduri, tehnologii - folosite pentru realizarea produselor sau serviciilor.

Iesirile sunt rezultatele proceselor de productie. Ele pot fi tangibile- realizarea de bunuri fizice- sau intangibile, cum ar fi serviciile de consultanta, distractii etc.

Activitatile de realizare a produselor tangibile se desfasoara in intreprinderi productive (fabrici), iar cele prestatoare de servicii in firme prestatoare de servicii. Intre cele doua categorii de activitati se inregistreaza diferente semnificative: In fabrici, productivitatea este mai usor de masurat; standardele de calitate se stabilesc mai dificil in firmele prestatoare de servicii; persoanele care presteaza servicii sunt in general in contact direct cu clientii, pe cand cele din fabrici mai putin; stocurile in fabrici sunt mult mai mari decat in firmele prestatoare de servicii.

1.Activitati de productie. In functie de gradul de repetare a productiei, procesele de prelucrare din ateliere si fabrici se impart in procese discontinue, intermitente si continue.

Procesele discontinue presupun realizarea unui numar variat de produse in cantitati unice sau foarte mici, a caror realizare nu se va mai repeta. Prin urmare, utilajele si masinile sunt universale, iar muncitorii policalificati.

Procesele continue realizeaza un singur produs sau un numar restrans de produse foarte asemanatoare constructiv si tehnologic, care se realizeaza o perioada indelungata de timp. Utilajele si masinile sunt specializate, au o productivitate foarte ridicata, iar muncitorii au o calificare ingusta. Automatele de inghetata sunt un astfel de exemplu.

Procesele intermitente constau in realizarea unor serii de produse cu caracteristici identice o perioada de timp nu prea lunga si trecerea apoi la prelucrarea unei alte serii (lot) de produse, diferita de seria anterioara. Produsele sunt deci identice in cadrul seriei de fabricatie si diferite intre serii.

2. Activitati prestatoare de servicii. Firmele prestatoare de servicii realizeaza doar procese intermitente, intrucat standardizarea nu este posibila in acest domeniu. Totusi, in dorinta de a mari productivitatea, unele firme prestatoare de servicii incearca sa adopte pe cat posibil procese continue. In prestarea serviciilor, clientul este implicat direct, calitatea avand un rol determinant.

3. Programarea activitatilor. Programarea este o parte componenta a gestiunii productiei, care implica specificarea tuturor operatiilor de realizat si desfasurarea lor in timp. Atat activitatile de productie cat si cele prestatoare de servicii necesita o programare adecvata. Ea mareste nivelul de eficienta si calitatea serviciilor.

2. Controlul calitatii

Calitatea reprezinta totalitatea trasaturilor si caracteristicilor unui produs sau serviciu care il fac capabil sa satisfaca o anumita trebuinta. Calitatea se refera la unele caracteristici ca: dimensiune, culoare, gust, greutate, aspect, capacitate, ingeniozitate etc. O parte din caracteristicile de calitate ale serviciilor sunt zambetul prestatorului de servicii, atentia, atmosfera prieteneasca.

Controlul calitatii este procesul de urmarire a concordantei dintre calitatea efectiva a produselor sau serviciilor si standardele de calitate prestabilite.   Standardele de calitate se stabilesc pentru fiecare trasatura si caracteristica de calitate. In consecinta, controlul calitatii presupune parcurgerea a patru etape: stabilirea standardelor de calitate, masurarea performantelor realizate, compararea performantelor cu standardele, efectuarea corectiilor necesare.

a. Stabilirea standardelor de calitate se face prin determinarea unor tolerante pentru fiecare caracteristica de calitate, in limitele carora poate varia calitatea. Desigur, tolerantele trebuie sa satisfaca cerintele consumatorilor privind caracteristicile produsului respectiv. Unele standarde pot fi masurabile cu diferite instrumente si dispozitive, altele doar prin deprinderi specifice.

b. Masurarea performantelor se poate face prin diferite metode: inspectie, cercuri de calitate, clienti, autocontrol, conducere.

Inspectia consta in verificarea totala sau partiala a unui produs, pentru a evalua caracteristicile sale de calitate. Pentru ca procesul de control sa fie eficient, inspectorul trebuie sa fie onest, obiectiv si capabil sa reziste presiunilor personalului de a accepta depasirea tolerantelor de calitate.

Cercurile de calitate. Cercurile de calitate sunt grupuri de salariati care lucreaza de regula impreuna si care se intalnesc periodic, de obicei saptamanal, pentru a identifica, analiza si rezolva problemele legate de munca lor si in special cele legate de calitatea produselor sau serviciilor care le realizeaza.

Clienti. Calitatea incepe cu satisfacerea clientilor si nu poate fi realizata decat prin satisfacerea nevoilor si cerintelor acestora. Prin solicitarea unor produse de calitate, clientii stabilesc standarde de care tinut cont la realizarea produselor. Daca produsul sau serviciul nu va satisface nevoile si dorintele clientilor in ce priveste calitatea, ei nu vor mai veni sa cumpere.

Autocontrol. Realizarea unor produse/servicii de calitate se face prin implicarea salariatilor in acest proces, dandu-le responsabilitatea si autoritatea efectuarii unor imbunatatiri care sa duca la cresterea eficientei si calitatii. Prin programe de instruire, personalul poate fi constientizat asupra importantei calitatii productiei.

Conducere. Intreprinzatorul trebuie sa se implice si el personal in controlul calitatii. Totusi, unii intreprinzatori se concentreaza mai mult asupra productivitatii decat calitatii. Ei trebuie sa tina cont insa ca nu productivitatea, ci calitatea este cea care "vinde" in cele din urma produsul. Intreprinzatorul care initiaza o afacere are sansa unica de a crea o imagine de calitate firmei sale chiar de la inceputul afacerii.

c. Compararea performantelor cu standardele. Prin compararea cu standardele, caracteristicile produselor pot satisface sau nu aceste standarde.  In cazul in care calitatea este necorespunzatoare se poate pune problema reciclarii, reprelucrarii sau chiar a eliminarii produsului necorespunzator.

d. Efectuarea corectiilor necesare. Daca produsul nu corespunde calitativ se va incerca ajustarea, in masura posibilitatilor, a caracteristicilor sale de calitate. Unele produse totusi nu mai pot fi corectate pentru simplul motiv ca, folosindu-se controlul distructiv, nu mai pot fi utilizabile.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1538
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved