Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

PLAN DE AFACERI

afaceri

+ Font mai mare | - Font mai micPLAN DE AFACERI

CAPITOLUL 1
Sinteza planului de afaceri

Elemente de identificare ale firmei.

Societatea comerciala Agromec S.A este persoana juridica romana avand forma juridica de societate pe actiuni. Aceasta isi desfasoara activitatea in conformitate cu legile romane si cu actul constitutiv.

Sediul societatii este in Romania, localitatea Roman,str. Stefan cel Mare, nr.268, judetul Neamt.

Societatea comerciala Agromec S.A Roman a fost fondata in anul 1991 si este de atunci pe piata utilajelor si produselor agricole din zona si cu unele dintre cele mai mari rulaje pe acest sector.Are o durata de functionare nelimitata, cu incepere de la data inregistrarii la Camera de Comert si Industrie a Romaniei prin intermediul certificatului unic de inregistrare nr. R2054457 si cererii de inmatriculare nr. J25/560/1991.

Obiectul de activitate al societatii este , in conformitate cu actul constitutiv, : Activitati de servicii anexe agriculturii, cu exceptia activitatii veterinare, gradinarit peisagistic (arhitectura peisagera) conform codului CAEN 0141. Societatea mai prezinta si un numar mare de activitati secundare

Societatea are 30 de angajati si a avut in anul 2006 0 cifra de afaceri de 8 milioane de EUR.

Deasemenea societatea dispune de o logistica vasta pentru promovarea produselor distribuite si are in prezent contracte cu peste 100 producatori agricoli si 50 de societati cu profit agricol.

Societeatea nu a avut deocamdata contracte de export direct de produse. Vanzarile pe piata interna acoperind in proportie de 100% veniturile din vanzarile totale.

In privinta serviciilor post-vanzare firma ofera si perioada de garantie produselor vandute si deasemenea si reparatii contra cost pentru produsele iesite din garantie.

In regiunea de nord-est societatea ocupa un loc fruntas in distributia de utilaje agricole si produse pentru infiintarea culturilor (pesticide, seminte, ingrasaminte). Toate produsele sunt verificate inainte de vanzare si se elibereaza pentru fiecare un certificat de calitate si conformitate.

Intre societate si clientii sai exista o stransa colaborare , mai ales pentru ca in privinta produselor pentru infiintarea culturii, clientii revin an de an, astfel daca ar fi existat probleme intr-o perioada anterioara aceasta ar fi fost comunicata de client si rezolvata intr-un timp optim.

In privinta concurentei in momentul actual principalul concurent pe piata regionala este Alcedo SRL, care are deasemenea un depozit in Roman si care practica aceeasi tehnica de finantare a culturilor cu plata la recoltare. Avantajul societatii SC Agromec S.A fata de societatea Alcedo SRL este faptul ca la incheierea contractului de furnizare de pesticide, seminte societatea prezentata nu solicita avans pe cand concurenta solicita un avans de 20%.

In zona de nord-este firma are o cota de 30% din vanzarile de pesticide,seminte ,ingrasaminte si aproximativ 20% din vanzarile de utilaje agricole.

Momentan societatea are o sectie de producere biodisel, dar care nu functioneaza la capacitatea maxima, din cauza ca nu are o perioada mare de cand a fost pusa in functiune si inca este in teste pentru a realiza un produs finit de cea mai buna calitate cu folosire optima de materie prima. Dotarea cu aparate specifice de masura si control este la un nivel normal momentan dar este prevazut in planul de investitii achizitia de aparatura de laborator pentru analize electrochimice a biodiselului.

Societatea are in prezent un nr de 30 de angajati dar este prezent totusi un deficit de personal productiv, specialistii in chimie fiind greu de gasit in zona. De asemenea exista un deficit in sectorul agricol al societatii, conducatorii de utilaje fiind o problema stringenta in momentul inceperii campaniilor de sezon.

Se ofera angajatilor posibilitatea de a se perfectiona prin participarea la cursuri de specializare, cursuri platite de societate.

Personalul este platit in functie de realizarile profesionale, fiind motivati si cu bonusuri functie de sezon, de rezultatele financiare ale societatii. Nivelul salariilor este in orice caz peste media salaruilui pe regiune si de asemenea se ofera angajatilor si bonuri de masa.

Firma urmareste infiintarea exploatatiei culturii vegetale in comuna Cordun si comuna Bara, jud. Neamt. Pentru realizarea acestor culturi societatea trebuie sa achizitioneze noi utilaje precum si materiile prime si serviciile necesare unui ciclu de productie.

Realizarea proiectului va avea in mod cert un efect benefic atat pentru dezvoltarea zonei comunelor Cordun si Bira, dar si asupra mediului de afaceri din zona.

Obiectul de activitate

Obiectul de activitate ,valabil in prezent este cel prevazut in statutul initial al societatii:

Prestari servicii de mecanizare a agriculturii

Productie vegetala, culturi de camp

Depozitare cereale si plante odeoginoase

conditionare cereale si plante odeoginoase

Servicii de reparatie a utilajelor agricole

Analiza financiara:

Indicatori financiari

Denumire indicator

Anul 2005

Anul 2006

Rata lichiditatii patrimoniale

Rata lichiditatii curente

Rata solvabilitatii patrimoniale

Rata datoriilor

Rata solvabilitatilor generatw

Viteza de rotatie a stocurilor

Indicatori de profit

Denumire indicator

Anul 2005

Anul 2006

CA

Rata profitabilitatii financiare

Rata profitabilitatii fata de cheltuieli

Din indicatorii prezentati mai sus se observa o scadere a cifrei de afaceri in anul 2006 fata de anul 2005 de aproximativ 7.000.000.De asemenea se observa ca firma se confrunta cu datorii mai mari in anul 2006 fata de 2005 si in general cu valori foarte mari a acestor datorii.

Firma a obtinut un profit mai scazut in anul curent datorita acestor cresteri a datoriilor.

Forma de proprietate. Structura actionariatului

SC Marsat SA este o societate pe actiuni. Ea detine 2 actionari principali si mai multi secundari. Numarul de actiuni ce apartin firmei este de 4024390 nominative. Valoarea unei actiuni este de 0.10 RON. Printre actionarii acestei firme nu se enumera si persoane juridice.

Structura actionariatului se prezinta astfel :

Nr. Crt.

Nume Actionar

Parti sociale detinute

1

Balcan Vasile

2834500

2

Balcan Andreea

1000000

3

Alti actionari pers. fizice

189890

Total

4024390

Date despre actionari :

Nume :Balcan Vasile

Calitate : actionar

Cetatemie : romana

Sex : masculin

Data si locul nasterii :10.05.1957 ROMAN-NEAMT

Aportul la capital: 283450.00 RON

Aportul in natura: 163440.00 RON

Cota de participare la beneficii si pierderi

Nume :Balcan Andreea

Calitate : actionar

Cetatemie : romana

Sex : feminin

Data si locul nasterii :31.01.1986 ROMAN-NEAMT

Aportul la capital: 100000.00 RON

Cota de participare la beneficii si pierderi

CAPITO LUL 2

Descrierea activitatii curente

Bazele de productie

In prezent S.C Agromec S.A Roman in cadrul careia se infiinteaza fermele de productie vegetala Cordun si Bira are arendata suprafata de 55 Ha teren arabil.

Sunt in curs de intocmire contracte de arenda pentru suprafata totala de 400Ha in anul 2 al proiectului si o crestere a suprefetei de teren arabil arendat cu inca 200Ha incepand cu anul 3 al proiectului, astfel ca intreaga suprafata de teren arabil al fermelor Cordun si Bira sa fie incepand cu anul 3 al proiectului de 600Ha care sa fie repartizate pe culturi astfel:

Sfecla de zahar 300Ha

Grau panificatie 100Ha

Rapita 200Ha

Terenuri

Categorie de teren

Fara proiect

Ha

Cu proiect

Ha

Irigat

Neirigat

Irigat

Neirigat

1. arabil

2. pasune

3. fanete

4. culturi furajere perene

n. neproductiv

Total

din care arabil

2.2Forta de munca

In prezent societatea are un numar de 28 angajati urmand ca dupa aprobarea proiectului personalul angajat sa ajunga la un numar de 43 angajati cu urmatoarea structura profesionala :

Personal

Specialitate/ Meseria

Fara proiect

Nr.

Cu proiect

Nr.

Contabil

Vanzari

Resurse umane

Director executiv

Inginer sef exploatatie

Inginer mecanica agricola

Economist exploatatie

Economist

Tractorist

Tractorist

Soferi

Sofer

Combinieri

combinier

Mecanici intretinere

Mecanic intretinere

Alte calificari

Muncitor necalificat

Muncitor necalificat

Total, din care:

Permanenti

sezonieri

2.3Patrimoniul societatii

La data de 31.12.2006 societatea avea in proprietate imobilizari corporale, cladiri, instalatii tehnice, masini agricole, in valoare totala de 15.559 RON din care valoare amortizata 9.870 RON.

Deci valoare neta a imobilizarilor corporale la data de 31.12.2005 este de 3.781.805 RON.Astfel structura imobilizarilor corporale la data de 31.12.2006 este urmatoarea:

- cladiri, constructii 5.047 RON din care valoare amortizata 2.440 RON

- masini agricole 6.822 RON din care valoare amortizata 1.031 RON

- mijloace transport 1.031 RON din care valoare amortizata 1.031 RON

- calculatoare 2.664 RON din care valoare amortizata 755 RON

Din cele prezentate mai sus reiese ca S.C Agromec S.A Roman are o dotare destul de modesta in special cu masini agricole fapt ce reclama cu stringenta necesitate dotarea societatii cu masini agricole, dotari care sa o faca apta pentru realizarea de culturile vegetale propuse, adica sfecla de zahar, grau si rapita.

In aceste culturi suprafata cea mai mare, de 300 Ha va fi detinuta de cultura sfeclei de zahar pentru care zona din care facem parte are un potential ridicat.

Subliniem faptul ca in municipiul Roman se afla o fabrica de zahar care va lua intraga cantitate de sfecla de zahar care se va realiza, si ca urmare a marii capacitati de productie dar si a precontractului de furnizare incheiat de S.C Agromec S.A cu fabrica de zahar S.C Agrana S.A.

Redam mai jos situatia constructiilor si cladirilor la 31.12.2006.

Cladiri-fara proiect(mii RON)

Denumire cladiri

Valoare initiala

Valoare ramasa

Amortizare

Anuala

Cota de intretinere

anuala

1.Cladire birou

2.Atelier mechanic

3. Atelier reparat combine

4. Depozit carburanti

5. Cladire dispecer

6. Magazie

7. Grup sanitar

8. Garaj

9. Magazie piese

10. Gard beton

TOTAL

La dimensionarea cotei de intretinere anuala am tinut seama de gradul de uzura fizica a cladirilor existente si de costurile necesare pentru o intretinere corespunzatoare a acestor cladiri.

Subliniem faptul ca structura si suprafata acestor cladiri in special a atelierelor de reparatii vor asigura conditiile necesare pentru intretinerea si reparatiile utilajelor existente si a celor ce se vor achizitiona conform proiectului.

Utilajele existente

Valoarea utilajelor existente este de 10.517 RON, din care valoarea amortizata valoarea ramasa 3.039 RON conform tabelului de mai jos :

Utilaje - fara proiect (RON)**

Denumire utilaje (existente)

Valoare initiala

Amortizare

cumulata

Valoare ramasa

Amortizare

anuala

Cota de intretinere

Anuala

1.Tractor U650

2.Electrocompresor ECR 350

3. Transformator sudura

4. Remorca

5. Selector

6. Masina tratat seminte

7. Casa de marcat

8. Cisterna auto 2 comp.

9. Masina amendamente MA6

10. Electropilon cu carucior

11. Remorca cisterna

12. ARO 243

13. Calculator

TOTAL

Din analiza tabelului de mai sus se constata urmatoarele aspecte mai importante:

  • Masinile agricole si in general utilajele si mijloacele de transport au un grad mare de uzura fizica ;
  • Pentru mentinerea lor in functiune am prevazut cheltuieli anuale de intretinere mai mari ;

Dupa dotarea cu utilajele din proiect, majoritatea acestor utilaje vor fi scoase din functiune avand durata de utilizare expirata, astfel incat in anii 2, 3, 4, 5 de existenta a proiectului , cheltuielile cu intretinerea vor scadea

CAPITOLUL 3

Prezentarea ideii de afaceri

3.1 Analiza nevoii de afaceri

Obiectul investitiei este dezvoltarea fermelor agricole din com. Cordun si com. Bira de la 55 Ha la 600 Ha si dotarea lor cu masini agricole pentru realizarea de culturi vegetale.

Ne propunem a procura o combina de recoltat sfecla, un tractor de mare putere, remorci de capacitate mare, cultivator, tractor agricol de 45 CP, transportor pneumatic, autotractoare, o semiremorca de transport cereale precum si un utilaj de curatat seminte. Utilajele din dotarea S.C. AGROMEC S.A. Roman prezinta o uzura fizica si morala avansata si ele nu pot satisface cerintele unei exploatari agricole de marimea celei propuse de noi a se realiza si in acelasi timp moderna conform cu standardele UE. Utilajele propuse a fi achizitionate si numarul lor este prezentat in tabelul de mai jos.

Realizarea proiectului va avea ca efect cresterea randamentului terenului agricol arendat, realizarea unor productii de sfecla, cereale si plante tehnice superioare din punct de vedere calitativ si cantitativ si in final realizarea de profit pentru micii proprietari care ne-au arendat terenul. Ca efect general estimam o crestere a fortei de munca din zona, direct prin angajarile facute de firma noastra si indirect prin forta de munca necesara la Fabrica de zahar Roman dupa cresterea volumelor de sfecla de zahar de prelucrat la fabrica, precum si cresterea veniturilor la venitul local prin impozitele si taxele platite de societatea noastra.

Nr. Crt.

Furnizor

Cantit.

Adresa

Produs

Kongskilde Poland Sp zo.o

Metalowa 15, Pl 99-300 Kutno, Polonia

Combina de recoltat sfecla Thyregod T-9

Transportor pneumatic SUC 1000 TR

Metaltech Sp. zo.o.78-650 Miroslawiec, ul. Orla 6, Polonia

Remorca transport sfecla de zahar

S.C Forma Botosani SA

Str. Calea Nationala, nr. 6 bis, Botosani

Cultivator plante tehnice

S.C Tractorul UTB S.A

Turnului nr.5, Brasov, Romania

Tractor agricol U483 DT, cu cabina, greutati si instalatie de franare

Crystal Agropoland Sp zo.o.

98-200 Sieradz, ul. Uniejowska 186, Polonia

Tractor Crystal 190

S.C Schmitz Cargobull Romania SRL

Bd. Timisoara nr. 92, Bucuresti

Semiremorca transport cereale

S.C Scania Romania S.R.L

Sos. Bucuresti nr.261, com. Ciorogarla, Jud. Ilfov

Autotractor Scania

S.C Ro Ger 95 Impex SRL

Str. Stefan cel Mare nr.213, Roman

Tarar seminte 100 to/h

3.2. Necesitate

1. Necesitatea realizarii unor ferme de culturi vegetale axate pe cultura sfeclei de zahar este dictata de disparitia quasitotala a acestei culturi datorita marilor dificultati in realizarea acestei culturi cu mijloace manuale de intretinere si recoltare. Acest lucru este datorat si volumului foarte mare al recoltei (la un Ha se recolteaza 60 To sfecla) si termenului scurt de receptionare a sfeclei de catre fabrica, datorita scaderii continutului de zahar pe masura ce recoltarea si livrarea se intarzie. Astfel unele utilaje, de exemplu remorcile de mare capacitate si autotractoarele sunt necesare pentru obtinerea unui pret avantajos pentru producator, transportul recoltei la fabrica cu ajutorul tertilor avand in vedere volumele mari de sfecla de transportat (la 55 Ha se recolteaza 3300 Tone), reprezinta un factor ce diminueaza considerabil profitul de pe urma recoltei.

2. Acest fapt a facut ca circa 80-90% din zaharul de pe piata romaneasca sa provina din import, Ucraina si republica Moldova fapt ce a agravat si mai mult situatia balantei de plati externe a Romaniei, importurile totale depasind cu mult valoarea exporturilor indicand grave dezechilibre in balanta de plati externe deficitul fiind in continua crestere.

3. Existenta unor mari suprafete de teren agricol detinute de micii proprietari, terenuri care in multe cazuri sunt nefolosite.

4. Achizitionarea utilajelor este necesara si pentru ridicarea nivelului calitatii zaharului de productie interna, prin folosirea de utilaje si metode moderne, utilaje de tipul celor propuse de noi si metode de insamantare si erbicidare cu produsele cele mai ridicate din punct de vedere calitativ.

Mentionam ca utilajele achizitionate prin programul SAPARD vor fi folosite doar in interesul si cadrul fermei noastre vegetale.

3.3. Oportunitate

1. Acordarea de stat a rentei viagere de 50 EUR pe an pentru fiecare hectar arendat stimuleaza pe micii proprietari a-si arenda terenurile agricole care astfel ar sta nefolosite.

2. Practicarea incepand cu anul 2007 a impozitului pe terenurile arabile constituie un alt stimulent care determina pe micii proprietari a-si arenda pamanturile.

3. Acordarea unei arende atragatoare de pana la 2000 Ron la Ha determina pe micii proprietari la arendarea terenurilor agricolepe care le detin in proprietate.

4. Judetul Neamt este declarat ca zona cu potential ridicat pentru cultura sfeclei de zahar, avand o lunga traditie in acest domeniu.

5. S.C Agromec S.A Roman dispune de ateliere de reparatii si intretinerea si repararea intregii game de masini unelte necesare realizarii culturilor de sfecla de zahar, grau si rapita.

6. Activarea fabricii de zahar din Roman, detinuta de S.C Agrana S.A pentru realizarea de zahar autohton si implicit existenta unei cereri mari pentru sfecla de zahar.

7. Impunerea unor nivele de productie de zahar autohton odata cu intrarea Romaniei in U.E fapt ce a determinat pe detinatorul fabricii de zahar din Roman a relua activitatea fabricii si in care mai prelucreaza in mod sporadic zahar brut din trestie de zahar importat din Cuba.

Cresterea productiei din resurse interne de sfecla de zahar, impusa de noile reguli a determinat S.C Agrana S.A sa lanseze o ampla cerere pentru sfecla de zahar in zona Romanului si adiacente acestei zone.

Toate aceste oportunitati majore precum si existenta unor dotari ca ateliere de intertinere si reparatii masini agricole, ne-a determinat sa proiectam dezvoltarea de ferme agricole pentru culturi vegetale in care preponderenta sa fie cultura sfeclei de zahar , 50% din suprafata si dotarea cu masini agricole specifice acestei culturi.

Mentionam ca directorul general al societatii, care este responsabilul legal al proiectului, are o bogata experienta in activitatea de realizare a culturilor de cereale, fapt care ne da garantia ca investitia propusa va fi rentabila, ea fiind recuperata intr-un termen scurt.

3.4. Descrierea functionala si tehnologica

Societatea noastra este amplasata la echidistanta dinter com. Cordun unde avem deja arendate 55 Ha si com. Bira unde sunt in curs de incheiere contracte pentru arendare a circa 550 Ha.

Masinile agricole detinute in prezent de S.C Agromec S.A si cele propuse a se achizitiona din fonduri proprii si fonduri SAPARD, vor asigura pregatirea terenului, insamantari, intretinere si recoltarea culturilor.

Tehnologiile sunt cele cunoscute pentru cultura sfeclei de zahar, cultura de grausi de rapita.

Am introdus in planul de cultura si aceste 2 culturi, grau si rapita pentru a realiza rotatia culturilor conform cerintelor agrotehnice.

Societatea noastra are o lunga traditie in realizarea acestor 3 culturi si avem certitudinea ca vom realiza performantele propuse :

60 To sfecla de zahar la Ha

4 To grau la Ha

2 To rapita la Ha

Suprafata de arendata este amplasata pe sesul din vecinatatea raului Moldovasi respectiv Siret, sol de tip cernoziom, fara denivelari, fapt ce favorizeaza practicarea unor culturi intensive de cereale si plante tehnice.

In realizarea culturilor se va respecta cu strictete principiile agrotehnice moderne, rotatie culturi, utilizarea unor tehnologii prietenoase pamantului, neutilizarea in exces a ingrasamintelor chimice si erbicidelor, conservarea sanataoasa a terenului prin evitarea imburuienarii si altor boli ale pamantului.

Pregatirea terenului pentru insamantari se va efectua la timpul optim, respectand perioadele optime de pregatire teren, insamantare, tratare cu ingrasaminte si erbicide, intretinere culturi si recoltari.

Toate aceste oportunitati, ne ofera garantia ca investitia propusa este rentabila si ea va fi benefica nu numai pentru societate ci si pentru micii proprietari arendatori.

CAPITOLUL 4

Prezentarea proiectului

4.1.Utilaje cu proiect

Utilajele si dotarile existente si cele ce fac obiectul proiectului sunt prezentate in lista de mai jos:

Denumire utilaje (existente)

Valoare initiala

Amortizare

cumulata

Valoare ramasa

Amortizare

anuala

Cota de intretinere

Anuala

1.Tractor U650

2.Electrocompresor ECR 350

3. Transformator sudura

4. Remorca

5. Selector

6. Masina tratat seminte

7. Casa de marcat

8. Cisterna auto 2 comp.

9. Masina amendamente MA6

10.Electropilon cu carucior

11. Remorca cisterna

12. ARO 243

13. Calculator

14. Combina de recoltat sfecla de zahar

15. Remorca transport sfecla de zahar

16. Tractor 45 CP

17. Cultivator plante tehnice

18. Tractor 200CP

19.Semiremorca transport cereale

20. Autotractor

21. Tarar seminte

22.Transportor pneumatic

TOTAL

Din analiza structurii valorice a utilajelor care fac obiectul proiectului se constata ca ponderea o detin masinile agricole prelucrare sol, utilaje de transport specific si combina de recoltat sfecla de zahar , astfel :

Tractoare si remorci   603.004 RON reprezentand 38,39%

Mijloace de transport   492.268 RON reprezentand 31,34%

Combina de recoltat sfecla  372.513 RON reprezentand 23,71%

Alte utilaje agricole  103.025 RON reprezentand 6,56%

TOTAL 1.570.810 RON 100%

Dupa cum se constata din structura valorica a utilajelor propuse prin proiect rezulta o repartizare echilibrata a sistemului de masini agricole.

Aceasta structura consideram ca va asigura toate conditiile pentru realizarea recoltelor propuse a se realiza.

In ce priveste mijloacele de transport propuse a se achizitiona prin proiect, ele au fost astfel structurate si dimensionate incat sa se asigure transportul unei mai mari surse de produse si in special de sfecla de zahar intr-un timp cat mai scurt la fabrica de zahar Roman.

Este cunoscut faptul ca fabrica de zahar Roman primeste sfecla de zahar loco fabrica, transportul fiind in sarcina exclusiva a producatorului de sfecla de zahar.

Utilajele si datoriile existente precum si cele prevazute a se achizitiona conform proiectului vor asigura independenta totala a societatii pe intreg ciclu de productie : pregatire sol, insamantari, intretinerea culturii, recoltare si transport produse la fabrica de zahar sau magaziile de depozitare.

Aceasta structura a fost astfel determinata si dimensionata pentru a asigura intretinerea, recoltarea si transportul produselor in cel mai scurt timp la fabricant sau la locurile de depozitare.

Aceasta cerinta este de prim ordin, cunoscand modificarile climatice produse in ultima vreme, mdificari care dupa unele previziuni se vor accentua anii care vin.

In ce priveste amortizarea onesta a utilajelor si dotarilor, acestea vor creste semnificativ incepand cu data achizitiei lor ajungand la nivelul maxim incepand cu anul 2.

Valoarea amortizarilor a fost trecuta in prognoza cheltuielilor. Deasemenea in prognoza cheltuielilor s-au prognozat si sumele necesare intretinerii acestor utilaje la alte cheltuieli de exploatare.

Cladiri-cu proiect(mii RON)

Denumire cladiri

Valoare initiala

Valoare ramasa

Amortizare

Anuala

Cota de intretinere

anuala

1.Cladire birou

2.Atelier mecanic

3. Atelier reparat combine

4. Depozit carburanti5. Cladire dispecer

6. Magazie

7. Grup sanitar

8. Garaj

9. Magazie piese

10. Gard beton

TOTAL

Lista de achizitii si sursele de aprovizionare pentru activele ce fac obiectul proiectului:

Nr. Crt.

Furnizor

Adresa

Produs

Valoarea estimata

Procent din total valoare eligibila a investitiei

Kongskilde Poland Sp zo.o

Metalowa 15, Pl 99-300 Kutno, Polonia

Combina de recoltat sfecla Thyregod T-9

Transportor pneumatic SUC 1000 TR

Metaltech Sp. zo.o.

78-650 Miroslawiec, ul. Orla 6, Polonia

Remorca transport sfecla de zahar

S.C. Forma S.A Botosani

Calea Nationala Nr. 3, Botosani

Cultivator plante tehnice

S.C Tractorul UTB S.A

Turnului nr.5, Brasov, Romania

Tractor agricol U483 DT, cu cabina, greutati si instalatie de franare

Crystal Agropoland Sp zo.o.

98-200 Sieradz, ul. Uniejowska 186, Polonia

Tractor Crystal 190

S.C Schmitz Cargobull Romania SRL

Bd. Timisoara nr. 92, Bucuresti

Semiremorca transport cereale

S.C Scania Romania S.R.L

Sos. Bucuresti nr.261, com. Ciorogarla, Jud. Ilfov

Autotractor Scania

S.C Ro Ger 95 Impex SRL

Str. Stefan cel Mare nr.213, Roman

Tarar seminte 100 to/h

TOTAL

Alegerea utilajelor propuse prin proiect s-a facut de o comisie de evaluare a cel putin 3 oferte din fiecare utilaj in parte.

Criteriile de selectie au fost stabilite pe considerente economice de pret dar si pe criterii tehnice de performanta.

Lista de achizitii materii prime, materiale si servicii semnificative pentru un ciclu de productie:

Nr. Crt.

Furnizor

Adresa

Produse / Servicii

Cantitate

Valoarea aprox.

S.C. MONSANTO S.A.

Bucuresti

Seminte sfecla de zahar

2000/ha

S.C. MONSANTO S.A.

Bucuresti

Erbicide

50.000 kg

S.C. SAATEN UNION

Bucuresti

Seminte rapita

70.000 Kg

S.C. AMONIL SA

Slobozia

Ingrasaminte chimice

980.000 kg

S.C. MARSAT S.A

Roman

Seminte grau

25.000 Kg

S.C. MARSAT S.A

Roman

Recoltat grau si rapita

300 Ha

SNP PETROM

Roman

Combustibil

90 to

TOTAL

Semintele, ingrasamintele chimice, erbicidele se vor achizitiona de la furnizori traditionali cu care avem deja relatii de parteneriat.

Pentru aceste motive acesti furnizori cu care avem contracte anuale de livrare ne acorda si unele facilitati din care cea mai importanta este plata intre 4-6 luni de la furnizare, fapt ce ne permite ca fluxurile de plati pentru materiile prime si materiale sa apara concomitent cu fluxurile de incasari din livrarile efectuate.

Preturile de livrare sunt relativ constante, manifestandu-se o stabilitate a lor ce ne permite a face predictii realiste cu mari sanse de realizare pentru urmatorii 5 ani.

Serviciile externe reprezinta recoltarea graului si rapitei, prestator fiind S.C Marsat S.A Roman, cu care societatea noatra are relatii foarte bune, plata facandu-se intre 3 si 4 luni de la data efectuarii prestarilor.

Intrucat societatea noastra dispune de ateliere de reparatii si intretinere precum si de specialisti in repararea si intretinerea masinilor agricole reparatiile se efectueaza prompt si in cele mai bune conditii.

Deasemenea managerul societatii noastre este inginer, specializarea mecanica agricola, fapt ce asigura un plus in buna intretinere si reparatie a tuturor utilajelor agricole.

Descrierea activitatilor si a tehnologiilor aplicate in cadrul proiectului:

Planul de cultura

Pentru respectarea tuturor normelor impuse de practicarea unei agriculturi moderne compatibile cu cerintele UE, culturile vor fi astfel amplasate incat sa se conserve rezervele de substante minerale din sol cat si pentru obtinerea unor productii mari la hectar.

Pentru fermele de productie vegetala:

planul de cultura

Denumire culturi:

Suprafata An 1 (ha)

Suprafata An 2 (ha)

Suprafata An 3 (ha)

Suprafata An 4 (ha)

Suprafata An 5 (ha)

Sfecla de zahar

Grau panificatie

Rapita

TOTAL

Tehnologiile utilizate in realizarea acestor culturi vegetale sunt cele cunoscute si utilizatede ani de zile de societatea noastra, aplicandu-se principiul general de rotatie a culturilor.

Pentru sfecla de zahar

Pregatirea solului se face prin aratura la adancimea optima, discuire, grapare cand este cazul, operatiuni care vor asigura un proces germinativ cat mai optim.

Fertilizarea este etapa importannta, in care se va asigura elementele necesare realizarii unor culturi performante.

In administrarea ingrasamintelor, cunoscand ca sfecla are un specific de elemente nutritive foarte ridicat: 4,25 Kg azot, 1,5 Kg fosfor si 6,25 Kg potasiu pentru o tona de radacini si frunze.

Pe langa ingrasamintele chimice vom utiliza si ingrasamintenaturale, gunoi de grajd fermentat.

Fertilizarea se va aplica sub aratura de brazda cu gunoi de graj, la pregatirea cu azaot si la semanat, precum si fertilizarea foliara.

Samanta folosita va fi de tip genetic monogerma cu puritate 99% si germinatie 85%. Ingrijirea culturii constituie deasemenea etapa importanta in care combaterea buruienilor se va face pe cale chimica dar si pe cale mecanic.

In timpul vegetatiei vom urmari cu mare atentie combaterea bolilor si daunatorilor.

Aplicand cu strictete aceste reguli estimam ca vom realiza in medie 60 tone radacini la Ha.

Recoltarea se va face cu masina de recoltat care va fi tractata, combina propusa in proiect.

Transportul sfeclei dupa recoltare intr-un timp cat mai scurt ridica probleme importante.

Pentru realizarea transportului unor mase mai mari de sfecla de zahar, circa 18000 tone intr-o perioada mica de timp la fabrica de zahar s-a propus achzitionarea a 2 mijloace de transport specializate.

Grau panificatie

Cultura de grau de panificatie nu ridica probleme deosebite. Si in realizarea acestei culturi vom tine cont de toate regulile agrotehnice specifice, fapt ce ne va asigura o productie medie de 4 tone la Ha.

Rapita

Rapita este o cultura mai putin pretentioasa. Cu toate acestea in cazul acestei culturi vom respecta cu rigurozitate toate normele agrotehnice specifice culturii de rapita.

Respectarea acestor norme agrotehnice ne va asigura o productie de 2 tone la Ha.

CAPITOLUL 5

Analiza pietei

5.1 Piata de desfacere

Pentru toate produsele pe care ne-am propus a le realiza prin planul de culturi vor avea piata de desfacere asigurata dupa cum urmeaza:

Principalii clienti ai societatii:

Nr. crt.

Client (nume si adresa)

Valoare RON

Pondere %

S.C. AGRANA S.A Roman

S.C. PAMBAC S.A Bacau

S.C ULEROM S.A Vaslui

TOTAL

100,00

Pana in prezent precum si in viitorul apropiat piata de desfacere este interna.

Pentru semintele de rapita se prevede ca peste 2 ani sa avem cerere foarte mare de la producatorii de biocarburanti.

Ponderea desfacerii pe orase se prezinta astfel:

- Roman 94,40%

- Bacau 2,24%

- Vaslui 3,36%

Faptul ca pentru 94,40% din valoarea produselor ce se vor realiza, avem cerere ferma chiar in localitatea Roman, constituie un avantaj major care se va reflecta in costuri mai mici cu transportul produselor la clienti. 

Livrarile se fac direct de societatea noastra fara ajutorul unor intermediari, preturile fiind stabilite in urma negocierii contractelor si ele sunt competitive pentru societatea noastra.

Clientul S.C AGRANA S.A pentru sfecla de zahar fiind obligat de unele conditii impuse de reducerea importului de sfecla de zahar odata cu aderarea Romaniei la U.E, a lansat o campanie ampla de revigorare a culturii de sfecla de zahar

Cunoscand dificultatile realizarii acestei culturi in regim normal, societatea noastra are o buna oportunitate de a arenda de la micii proprietari de teren agricol pentru a realiza culturi de sfecla de zahar in regim de ferma moderna.

Faptul ca judetul Neamt se afla intr-o zona cu potential ridicat in realizarea culturii de sfecla de zahar , constituie un alt avantaj pentru optiunea noastra de a realiza aceasta cultura pe 50% din terenul arendat.

In determinarea veniturilor si cheltuielilor pentu aceasta cultura, am avut in vedere tehnologia de cultivare a sfeclei de zahar, elaborata de un organ specializat Agrana-Romania, editia 2005.

Un alt avantaj ce ne-a determinat de a realiza cultura sfeclei de zahar pe o suprafata de 300 Ha, ce reprezinta 50% din suprafata arendat, il constituie proximitatea fabricii de zahar din Roman ce se afla in proprietatea S.C Agrana S.A.

In privinta arendarii terenurilor agricole in comunele Cordun si Bira, nu intampinam nici o dificultate, deoarece micii proprietari care ne arendeaza terenul primesc pe langa arenda pe care o da societatea noastra, circa 320 RON la Ha pe om, acestia primesc si renta viagera de 50 EUR pe an de Ha, renta acordata de statul roman.

Toti acesti factori constituie atat pentru micii proprietari cat si pentru societatea noastra mari oportunitati de a realiza cultura sfeclei de zahar pe suprafeta mari de teren. La acestea se aduga faptul ca nu avem nici un concurent in zona.

Riscurile pe care le intampinam in livrarea produselor sunt minore si ele se incadreaza in procentul normal de riscuri a unei societati care produce si desface un volum mediu de produse agricole.

5.2 Impactul proiectului asupra dezvoltarii zonei si a mediului de afaceri

Realizarea proiectului va avea in mod cert un efect benefic atat pentru dezvoltarea zonei comunelor Cordun si Bira, dar si asupra mediului de afaceri din zona.

Asupra zonelor in care locuiesc micii proprietari efectul benefic se va manifesta prin cresterea gradului de confort al micilor proprietari ca urmare a realizarii unor venituri suplimentare rezultate din arendarea terenurilor.

Cresterea gradului de confort domestic a gospodariilor micilor proprietari se va realiza prin racordarea localitatilor Cordun si Bira la reteaua de apa potabila, precum si a gospodariilor individuale , racordare care exista in proiectul de dezvoltare a acestor localitati.

Consumul personal de produse agricole necesar locuitorilor comunei este asigurat prin cultivarea micilor suprafete de gradini sau adiacente suprafete care sunt retinute pentru nevoile personale ale proprietarilor fiind in imediata vecinatate a localitatii.

Deasemenea va creste suprafata drumurilor comunale asfaltate si realizarea de trotuare dealungul strazilor.

Cresterea gradului de telefonizare la reteaua de telefonie fixa si mobila, va constitui un alt element de ridicare a nivelului de trai a locuitorilor din aceste localitati.

Extinderea retelei de gaz metan si racordarea gospodariilor la aceasta retea va constitui un alt factor de civilizatie ce se va introduce in mediul rural, fapt ce va micsora diferenta dintre sat si oras, apropiind foarte mult aceste 2 localiatati rurale de nivelul european.

Castigurile realizate de micii proprietari prin arendarea terenurilor, primind in schimb arenda si renta viagera, va permite accesul acestora la retelele de cablu TV si internet precum si dotarea propriior locuinte cu echipamente casnice electronice performante si de lunga durata aragaze, frigidere, cuptoare cu microunde.

Extinderea retelei de internet va permite scolilor din aceste localitati racordarea la aceasta retea facilitand astfel accesul rapid la cele mai noi informatii ale lumii civilizate si cresterea rapiditatii comunicarii interumane si deschiderea de noi ferestre catre lumea intreaga.

Din punctul de vedere al mediului de afaceri, realizarea proiectului propus de noi va avea ca efect reluarea activitatii productive a fabricii de zahar Roman, care pana in prezent nu lucreaza din cauza lipsei materiei prime, sfecla de zahar.

Reluarea activitatii acestei unitati de productie va permite angajarea a inca 60 muncitori permanenti si circa 150 de muncitori sezonieri timp de 5-6 luni pe an.

Zaharul produs la aceasta fabrica va reduce importul de zahar, reducere cu efect benefic asupra balantei de plati externe a tarii noastre.

In consecinta consideram ca realizarea acestei ferme de productie vegetala in care cultura sfeclei de zahar este preponderenta, va avea rezultate benefice atat asupra comunelor Cordun si Bira cat si asupra mediului de afaceri al zonei prin impulsionarea si marirea capacitatii de producere a zaharului la fabrica de zahar din Roman.

Data fiind si apropierea comunei Cordun de fabrica de zahar, efectul benefic in privinta fortei de munca il va resimti in primul rand aceasta comuna de unde este cel mai probabil sa fie cooptati viitorii muncitori de la fabrica de zahar.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2793
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site