Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracte
EconomieTransporturiTurismZootehnie

Prezentarea generala a intreprinderii - HOLIDAY TOURS

afaceri+ Font mai mare | - Font mai micPrezentarea generala a intreprinderii

1.1 Scurt istoricAgentia de turism HOLIDAY TOURS face parte din categoria touroperatorilor generalisti, in oferta ei intalnindu-se voiaje si excursii ce se adreseaza unei categorii largi de clienti, servicii turistice forfetare, complexe si izolate.

HOLIDAY TOURS s-a infiintat in anul 1999 in conformitate cu prevederile legii nr 31/1990 privind societatile comerciale.Conform contractului de societate si statului este organizata ca societate cu raspundere limitata. Domeniul de activitate inscris in Certificatul de Inregistrare la Registrul Comertului este urmatorul: servicii si activitati de turism, hoteliere si de agrement, in nume propriu sau prin reprezentanti in tara si strainatate.

Capitalul social al agentiei de turism a fost de 10.000.000 Lei divide in parti sociale egale de 400.000 lei. Partile sociale apartin unei singure persoane, acesta in calitate de asociat unic are drepturile si obligatiile adunarii generale.

Sediul central al firmei se afla in Bucuresti,Calea Dorobantilor, nr 80, sedtor 1, avand filiala in sectorul 6 pe str. Splaiul Independentei, nr. 190.

HOLIDAY TOURS functioneaza sub licenta de turism categoria A, nr 8575/15.03.00

1.2 Prezentarea obiectului de activitate

Agentia de turism este o unitate specializata care organizeaza, ofera si vinde pachete de servicii turistice sau componente ale acestora. Activitatea unei agentii de turism consta in:

Organizarea, oferirea si comercializarea unor pachete de servicii

turistice sau componente ale acestora.

Vanzarea unor servicii turistice izolate . Prin pachet de servicii

turistice se intelege o combinatie de cel putin doua din elementele

urmatoare: cazare, alimentatie, transport; tratamentul balnear, agrement, alte servicii suplimentare oferite sau vandute la un pret global.

Agentia de turism HOLIDAY TOURS este o agentie mixta deoarece ofera programe turistice destinate turismului intern cat si turismului extern , precum si vanzarea catre turisti a pachetelor de servicii proprii si a celor contractate cu alte agentii de turism. Agentia de turism este un intermediar intre diferiti prestatori de servicii turistice (hoteluri, restaurante, organizatii de agrement, transportatori) si turisti. In aceasta calitate si conform obiectivului sau de activitate agentia desfasoara activitati legate de vanzarea de bilete transport, servicii turistice complementare acestora.

1.2.1 Vanzarea de bilete

Vanzarea de bilete pentru orice mijloc de transport terestru, maritim sau aerian (servicii izolate simple si compuse de transport) se face cu indeplinirea urmatoarelor conditii:

Cunoasterea tarifelor si breviarelor respective (furnizate gratuit de catre

transportatori);

Cunoasterea biletelor si a conditiilor de emitere;

Cunoasterea orarelor de serviciu ale diferitelor mijloace de transport;

Rezervarea locurilor vandute catre transportator si decontarea cu acesta a biletelor vandute (minus comisionul).

In cazul serviciilor de transport aerian, se deruleaza in urmatoarele etape:

Se efectueaza rezervare pentru serviciul solicitat. Documentul care

atesta rezervarea este fisa de rezervare, care contine urmatoarele informatii:

numele pasagerului;

compania cu care calatoreste;

orele de plecare si de sosire (ore locale) si aeroporturile de pe care decoleaza si aterizeaza;

numele celui care a facut rezervarea (sau codul);

tariful

Se emite biletul si se inmaneaza turistului in momentul achitarii

tarifului.Pentru serviciile de transport rutier, turistii solicita agentiei una din

urmatoarele variante:

a.     Inchirierea unui mijloc de transport rutier (microbuz, autocar), cu

sofer, pentru un anumit traseu si o anumita perioada determinata;

b. Inchirierea unui loc pentru o cursa efectuata regulat de transportatori autorizati. In acest caz agentia are obligatia rezervarii locului pentru cursa respectiva si eliberarea rezervarii turistului in momentul achitarii ei.

1.2.2 Vanzarea de servicii turistice

Serviciile vandute pot fi:

1. Izolate, caz in care agentia se ocupa cu vanzarea serviciilor de primire si de acces la produse, si anume:

- Servicii de primire ("meeting" sau "transfer") constau in punerea la dispozitia clientilor a unui mijloc de transport si a unuia sau mai multor functionari ai agentiei care vorbesc limba clientului (interpret), care stiu sa-l ajute in operatiunile de stationare (trasport bagaje, vizare bilete) si care cunosc topografic locurile unde vor trebui utilizate servicii locale, rezervate anterior;

- Servicii de acces prin care se pune la dispozitie un mijloc de transport si unul sau mai multi functionari (ghizi) care insotesc clientii in vizite si excursii si care stiu sa prezinte in limba turistilor, atractivitatea zonei.

2. Complexe, cum sunt: voiaje generice si forfetare . Acestea pot fi: individuale sau colective (fiind in general insotite de unul sau mai multi functionari ai agentiei), cu itinerariu propus de client si cu itinerariu deja pregatit de agentie.

Voiajul colectiv (sau in grup) este conceput, in primul rand, din punct de vedere al itinerariului si al pretului (costul optim); ulterior se determina cota individuala de participare cu conditia generala a unui numar minim de participanti si apoi este oferit pe piata turistica.

Clientii platesc cota de participare si au dreptul la toate serviciile inscrise in programul de voiaj, exclusiv serviciile facultative, adica cele care nu sunt cuprinse in cota individuala de participare si pe care clientul le poate obtine in timpul voiajului, platind separat.

Organizarea unui voiaj consta in elaborarea unui deviz estimativ pentru determinare pretului de vanzare (tab. nr 1), in pregatirea si furnizarea tuturor serviciilor de transport, de primire si de agentie, in emiterea tuturor titlurilor

(bilete definitive si bonuri de schimb pentru serviciile de transport, de primire si de agentie).

Tab. Nr 1

Statiunea

Hotel

Tarif

Servicii incluse

Kusadasi

De la 400E+ 750.000

Transp.avion+cazare+demipensiune

Bodrum

De la 300E + 750.000

Transp.avion+cazare+MD

Marmaris

De la 375E + 750.000

Transp.avion+cazare+demipensiune

In cazul unui produs turistic tip sejur, tarifele si cotele de comision practicate difera in functie de persoana (sezon / extrasezon), servicii suplimentare (masa-pensiune completa, demipensiune, mic dejun). In tabelul nr 2, este prezentata o analiza de pret pentru statiunea Mamaia - Hotel **** Majestic, hotel cu care agentia HOLIDAY-TOURS are un contract pentru 10 locuri de cazare (5 camere duble) pe serie de 7 zile/6 nopti

Contractul si anexele la contact (calculul valoric al contractului si tarifele de cazare si baremurile de masa) pe baza carora s-a efectuat calculatia sunt prezentate in tabelul nr 2.

TABELUL NR 2 ANALIZA DE PRET PENTRU HOTEL MAJESTIC"

Perioada de sejur

Cazare + MD

Cazare + MD + BV 500.000

Cazare + MD + BV 800.000

1.3 Resursele intreprinderii

Firma este un sistem compex deoarece incorporeaza resurse umane, materiale si financiare, fiecare dintre acestea fiind alcatuite dintr-o varietate apreciabila de elemente dintre care se stabilesc multiple si profunde legaturi.

Agentia de turism detine o serie de resurse, cum ar fi resurse financiare, umane, materiale ca in cazul oricarei firme ce se ocupa cu orice gen de activitate economica.

1.3.1 Resursele financiare- Sunt disponibilitati banesti aflate la dispozitia firmeii.

Resursele financiare ale agentiei sunt reprezentate de catre disponibilitatile banesti aflate la dispozitia acestei societati.

Daca agentia HOLIDAY-TOURS a fost infiintata cu un capital de numai 10 milioane lei, valoarea baneasca a acesteia a crescut cu mult de la data infiintarii. Astfel momentan, cu toate ca agentia obtine un profit satisfacator, agentia lucreaza atat cu numerar cat si cu cecuri, incercand sa stabileasca legaturi cu cati mai multi colaboratori atat in tara cat si in strainatate dar si depunerea lor la banca, formand un capital de rezerva.

Tinand cont de concurenta acerba din acest domeniu de activitate, agentia de turism HOLIDAY-TOURS a facut fata tuturor fenomenelor negative survenite pe, politic, financiar, dar si uman, al angajatilor, care din diferite motive au fost schimbate. In acest domeniu, unde spiritul de echipa inseamna foarte mult, este foarte important pentru calitatea serviciilor oferite. Resursele financiare determina capacitatea unei firme de a se dezvolta.

Analiza resurselor financiare au un dublu obiectiv:

De a pune in evidenta performantele favorabile si nefavorabile si de a furniza piste de explicare a acestora.

De a evalua capacitatea firmei, de a-si finanta investitiile de dezvoltare si de a satisface exigentele diferitilor sai clienti.

Principalele surse de informare a analizei financiare sunt bilanturile si conturile de profit si pierderi. Agentia are o structura financiara si este echilibrata. Veniturile firmei difera de la o perioada la alta fiind influentata de cerere.

1.3.2 Resursele umane

Sunt compuse din ansamblurile salariatiilor intreprinderii care prezinta caractere diferite din punct de vedere al nivelului de pregatire, specializarii, postului ocupat, varstei,sexului

Situatia pe grupe de varsta a persoanelor

Nr. Crt.

Anul

Total pers.

Sub 30 ani

31 - 40 ani

v   situatia pe sexe a personalului

Nr crt

Anul

Tot pers

Femei

Barbati

situatia personalului pe sexe in 2005

Pentru a reusi, se sprijina pe o echipa tanara: 31 de ani media de varsta, nu in totalitate mixta, dar totusi 20 % femei; stabilitate: in medie 2 ani vechime.

v   Situatia personalului pe categorii de studii:

Categorii de studii

Numar de salariati

Studii superioare

Total

Agentia in momentul angajarii are anumite criterii de angajare, ce variaza in functie de pozitia ce trebuie ocupata. Astfel se tine seama de instruirea si studiile facute, varsta si domiciliul persoanei ce solicita angajarea, si nu in ultimul rand experienta in domeniu. Agentia are o politica interioara de formare a viitorilor angajati in cadrul firmei.

Salariile angajatilor difera de la o perioada la alta in functie de volumul vanzarilor. Firma dispune in prezent de zece angajati dintre care doar sapte sunt cunoscatori ale principalelor limbi de circulatie internationala dar toti au fost absolventi ai Facultatii de Stiinte Economice, profilul turism si contabilitate.

In cadrul agentiei de turism toate birourile si compartimentele concura la structurarea produselor turistice, la elaborarea documentatiei referitoare la programele de voiaj, formarea itinerariilor, serviciilor si ofertelor agentiilor corespondente. De asemenea sunt precizate hotelurile ofertante, tururile ce se efectueaza, se ofera servicii legate de vize, pasapoarte si alte facilitati de calatorie.

Serviciul de secretariat din cadrul agentiei este asigurat de un agent de turism sau de contabil, care primeste, triaza, inregistreaza toata corespondenta, dupa care o prezinta directorului, factorul decizional in cadrul agentiei care dispune rezolvarea acestora in functie de urgente.

Angajatii trebuie sa aiba o conduita si o tinuta ireprosabila pentru a inspira incredere si seriozitate celor care doresc pachete de servicii turistice de la agentia HOLIDAY-TOURS. Angajatii firmei trebuie sa se perfectioneze in permanenta pentru a stapani foarte bine programele turistice vechi si mai ales cele noi. Pentru acest lucru conducerea agentiei asigura si pune la dispozitia tuturor angajatilor documentatia necesara: ghiduri profesionale, anuale, publice si private, buletine turistice de ultima ora, pliante, postere, casete video. Tot personalul agentiei poate indeplini cu acordul directorului de agentie, operatiuni de rezervari si prestari servicii pentru clientii agentiei.

Indicatorii resurselor umane:

productivitatea muncii

incasari la 10.000 lei fond de salariu

ponderea personalului operativ in totalul angajatilor

gradul de utilizare al timpului de lucru

Ghizii turistici sunt profesionisti ce insotesc turistii in voiaje punandu-le la dispozitie serviciile comandate cu anticipatie de catre agentie pentru a se derula conform programului fixat, sa-i insoteasca la vizitarea obiectivelor turistice, aratandu-le frumusetile naturale, obiectivele arheologice.

1.3.3 Resursele materiale

Ansamblul materiilor prime, materialelor, care impreuna cu utilajele, cladirile prezinta anumiti parametri dimensionali, functionali, economici.

Resursele materiale ale unei agentii de turism consta in spatiile de desfacere si dotarile aferente.

Sediul agentiei de turism HOLIDAY-TOURS este in Bucuresti, Calea Dorobantilor, nr. 80 ,sector 1, avand filiala si pe str. Splaiul Independentei nr.190, sector 6.

Amplasarea spatiilor comerciale este ultracentrala, in stare foarte buna de functionare. Aria spatiilor comerciale 17m si 15 m in Bucuresti ofera posibilitatea desfasurarii activitatii in conditii foarte bune. Echipamentele din dotare constau in: telefon, calculatoare, copiator, telefoane mobile, fax modern, acces la internet, e-mail.

Agentia de turism HOLIDAY -TOURS este o agentie de o importanta medie, cu piata interna si externa, ce efectueaza operatiuni de in-comming si outgoing, trebuie sa detina o vasta documentatie privitoare la:

tarile catre care se trimite clientela

serviciile de transport disponibile pentru ajungerea la destinatie

serviciile turistice ce vor fi oferite

De asemenea documentatia cuprinde totalitatea informatiilor referitoare la:

localitati de interes turistic

localitati de interes profesional in care vor calatori turisti

1.4 Caracterizarea economico- financiara a activitatii intreprinderii

Agentia are o situatie financiara buna, deoarece a inregistrat o activitate eficienta, profitabila de-a lungul intregului an.

Planificarea agentiei de turism este un proces managerial de stabilire si de mentinere a unei relatii viabile intre obiective, pregatirea angajatilor si resurselor unei organizatii, pe de o parte si conjunctura pietei pe alta parte.

Scopul planificarii: permanenta adaptare a activitatilor si produsele firmei la cerintele pietei, in scopul dezvoltarii ei si al determinarii unui anumit nivel al profitului.

Planificarea poate viza atat activitatea de ansamblu a agentiei de turism cat si diferitele componente ale acesteia, cum ar fi:

cercetarea, dezvoltarea,

productia (conceptia produselor turistice)

- comercializarea produselor turistice

marketing-ul

resursele financiar, materiale, umane

calitatea serviciilor oferite

Agentia isi propune oferirea de servicii de calitate pentru clientii sai, oferirea unor vacante de neuitat, relaxare totala intr-un mediu natural. Fiecare agentie isi doreste sa devina agentia numarul 1 in topul agentiilor de turism din Romania. Perspectivele agentiei sunt acelea de: crestere a profitabilitatii cu 20% fata de anul anterior, cresterea volumului vanzarilor cu 30% datorita noilor contracte incheiate cu hotelurile din Romania precum si cu cele din strainatate. Aceasta estimare de crestere a veniturilor duce la cresterea cifrei de afaceri cu 20%.

Obiectivele strategice care vor duce la aceste procentaje sunt:

cresterea calitatii produselor

cresterea satisfactiei consumatorului

largirea gamei de produse turistice oferite

cresterea pozitiei obtinute de agentia de turism in topul agentiilor de turismPolitica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2170
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved