Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CULTURA TRANDAFIRULUI DE DULCEATA

Agricultura+ Font mai mare | - Font mai micCultura trandafirului de dulceata

Desi nu este o specie mult cultivata, trandafirul de dulceata este din ce in ce mai cautat in industria alimentara pentru prepararea dulcetei, gemului sau siropului, in industria farmaceutica pentru extragerea unor uleiuri folosite in cosmetica. Valorifica foarte bine terenurile degradate, erodate, subtiri din zona inalta si premontana, este o specie rustica adaptabila la diverse climate de cultura. In gradinile populatiei exista plante de trandafir de dulceata din diferite specii. Plantatii mai mari de un hectar exista la Bilcesti-Arges.Planta creste sub forma de tufa cu tulpini de diferite varste, cu ghimpi pe ramificatiile anuale, infloreste pe lastari de 15-20 cm, formand inflorescente sau flori solitare. Florile au diametrul de 8-10 cm, au 25-40 petale de culoare rosie-purpurie, catifelate pe partea superioara si mate pe cea inferioara, placut parfumate. Fructul este mic, sferic de culoare rosie-ruginie.

Avand cerinte mici fata de factorii de mediu, trandafirul de dulceata se poate cultiva in zonele mai umbrite, in lungul gardurilor, pe terenul in panta, pe rape etc., valorificand solurile grele, scheletice sau cu exces temporar de umiditate, unde nu se pot planta alte specii.

Se inmulteste prin butasi sau prin altoire pe maces. Distanta de plantare este de 2/1 m pentru terenul lucrat manual.

Recoltarea petalelor se poate face pe perioada infloririi, circa 3-4 saptamani (iunie), dupa care inflorirea este slaba. Se recomanda recoltarea in faza de deschidere a florilor, pentru a evita pierderea prin scuturarea petalelor, cu receptacul, numai pe vreme uscata si se valorifica imediat, sau se pastreaza in straturi de 12-15 cm, cu lopatarea acestora la interval de 12 ore.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1780
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved