Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


EXTRACTOARE DE MIERE

Agricultura

+ Font mai mare | - Font mai micEXTRACTOARE DE MIERE

Extractorul sau centrifuga de miere este un aparat inventat in anul 1865 de Hruska Franz Edher, cu ajutorul caruia se extrage mierea din fagurii descapaciti, fara ca acestia sa fie deteriorati. Extractia mierii din faguri se face cu ajutorul fortei centrifuge.
Aprecierea diferitelor tipuri de extractoare de miere se face in functie de unele caracteristici de constructie, capacitate, forta de munca, volum, pret de cost, randament etc.

In prezent se construiesc o serie intreaga de modele bazate pe acest principiu al fortei centrifuge, care pot fi clasificate in doua tipuri principale :


Extractoare tangentiale, la care fagurii se afla in pozitie tangentiala pe circumferinta cosului de rotatie. Acestea pot cuprinde un numar de doua, trei sau patru rame si sint actionate manual.

Extractoare tangentiale

A) Vedere de ansamblu ; B) Detalii constructive:

1)bazin 2)surub fixare punte cu angrenaj ; 3) angrenaj elicoidal;

4) suport lagar 5) suport rame ; 6) ax ; 7) fund centrifuga ;

8) orificiul de golire.

Cel mai simplu tip de extractor si cel mai raspindit la noi in tara este extractorul de miere tangential. Dimensiunile rotorului sint adaptate pentru marimea ramei standard de 435X300 mm, dar permit si folosirea altor tipuri de rame (multietajat, magazin, Layens etc.) Acest tip de extractor poate cuprinde doua, trei pina la patru rame, care se fixeaza in lacasuri special amenajate, in rotor, astfel incat mierea se extrage la inceput pe o parte, apoi pe cealalta, prin intoarcerea manuala a ramelor. Un alt sistem este acela in care ramele pot fi asezate in buzunare sau cusete reversibile special amenajate in rotor, care prezinta avantajul ca permit intoarcerea automata a ramelor. Extractorul tan­gential prezinta dezavantajul ca presiunea exercitata asupra mierii aflata in faguri face necesara o intoarcere repetata a fagurilor, pentru a se evita ruperea lor. Aceasta se face prin opriri, intoarceri si reaccelerari ale rotorului care sint incomode si produc o risipa mare de timp si munca.

Dintre centrifugele tangentiale care se produc si se livreaza la noi in tara amintim :

Centrifuga manuala tangentiala pentru doua rame STAS orizon­tale de 435X300 mm, sau 4 rame de magazin de 435X150 mm.

Centrifuga manuala tangentiala pentru trei rame STAS orizontale sau sase rame de magazin. Se executa din tabla zincata de 0,75 mm, are diametrul 590 mm si inaltimea 700 mm.

Centrifuga manuala tangentiala pentru patru rame STAS orizontale sau opt rame de magazin. Prin indepartarea cosului din tesatura de sirma se pot introduce radial in centrifuga 28 rame de magazin {435X 150 mm).
Centrifuga tangentiala pentru 4 rame Centrifiuga radiala cu 52 rame

Extractoare tangentiale :A) Vedere de ansamblu ; B) Detalii constructive:

1)bazin 2)surub fixare punte cu angrenaj ; 3) angrenaj elicoidal; 4) suport lagar 5) suport rame ; 6) ax ; 7) fund centrifuga ; 8) orificiul de golire.

Extractoare radiale. La acest tip de extractoare pozitia fagurilor este radiala fata de axul extractorului, spre circumferinta. Actionarea lor se poate face manual cand numarul ramelor este mai mic si cu ajutorul unui electromotor cind capacitatea centrifugii este mai mare. Aceste extractoare sint de diferite marimi, putind cuprinde : 12, 16, 28, 32, 36, 56 si chiar mai multe rame. Extractoarele radiale se folosesc in prin­cipal de catre unitati apicole mari.

Cu ajutorul acestor extractoare radiale mierea este extrasa in acelasi timp de pe ambele fete ale fagurilor. Necesita o viteza de rotatie mai mare a rotorului, pentru a invinge rezistenta de evacuare a mierii, datorita inclinatiei celulelor din faguri. Din cauza factorului mare de inertie al cosului incarcat cu faguri, majoritatea extractoarelor radiale sint prevazute si actionate de un electromotor.

Toaite extractoarele, indiferent dc tip, se compun din trei parti principale si anume :

Un cazan colector cilindric, confectionat din tabla de otel inoxidabil sau din tabla zincata de 0,6—1 mm grosime, intarit la partea inferioara si superioara cu doua cercuri din otel. Fundul este conic si putin inclinat intr-o parte, unde se afla caneaua de scurgere a mierii cu o clapeta de inchidere. Cazanul este prevazut cu doua capace care servesc la acoperirea si inchiderea centrifugii. Minerele de transport se fixeaza pe cazan in partile laterale cu nituri.

Rotorul sau cosul centrifugii este confectionat dintr-un suport sub forma de schelet metalic cu plase de sirma pentru sustinerea ramelor.

Mecanismul de rotire se compune dintr-un sistem de actionare a rotorului format dintr-un angnenaj de roti dintate conice sau elicoidale, actionate manual sau mecanic .


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2177
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site