Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CONTABILITATEA CREANTELOR SI DATORIILOR FATA DE BUGETUL STATULUI

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micCONTABILITATEA CREANTELOR SI DATORIILOR FATA DE BUGETUL STATULUI

In cadrul decontarilor cu bugetul statului si fondurile speciale se cuprind: impozitul pe profit, taxa pe valoarea adaugata, impozitul pe venituri de natura salariilor, subventiile guvernamentale de primit si alte impozite, taxe si varsaminte asimilate.Contul 3531 "Impozitul pe profit" tine evidenta datoriilor privind impozitul pe profit. Este un cont cu functie contabila de pasiv. Se crediteaza cu impozitul pe profit calculat, in corespondenta cu debitul contului 691 "Cheltuieli cu impozitul pe profit" si se debiteaza cu virarea la buget a impozitului pe profit, in corespondenta cu creditul contului 111 "Cont curent la BNR". Soldul contului este creditor si reflecta impozitul pe profit de virat la bugetul de stat.

Principalele operatii privind contabilitatea impozitului pe profit datorat de institutiile de credit sunt urjmatoarele:

constituirea impozitului pe profit datorat:

691 "Cheltuieli cu impozitul pe profit"

3531 "Impozitul pe profit"

virarea impozitului pe profit:

3531 "Impozitul pe profit"

111"Cont curent la BNR"

Taxa pe valoarea adaugata datorata bugetului de stat se stabileste lunar, pe baza de decont, ca diferenta intre valoarea taxei exigibile aferenta bunurilor livrate sau serviciilor prestate (pentru TVA colectata) si cea a taxei deductibile pentru cumpararile de bunuri si servicii (TVA deductibila).

In situatia in care exista decalaje intre faptul generator de TVA si exigibilitatea acesteia, totalul TVA se inregistreaza intr-un cont distinct, denumit TVA neexigibila, care, pe masura ce devine exigibila, se trece la TVA colectata, respectiv la TVA deductibila.

De asemenea, in contul de TVA neexigibila se inregistreaza si TVA deductibila sau colectata, pentru livrari de bunuri si prestari de servicii pentru care nu au sosit sau nu s-au intocmit facturile.

Diferenta de taxa, in plus sau in minus, intre TVA colectata si TVA deductibila se inregistreaza in conturi distincte (TVA de plata, respectiv TVA de recuperat) si se regularizeaza in conditiile legii.

Contul 3532 "Taxa pe valoarea adaugata" tine evidenta taxei pe valoarea adaugata, detaliindu-se in conturi sintetice de gradul III, astfel:

35323 "TVA de plata"

35324 "TVA de recuperat"

35326 "TVA deductibila"

35327 "TVA colectata"

35328 "TVA neexigibila".

Societatile bancare sunt exceptate de la plata TVA pentru operatiile legate de activitatea bancara. In conditiile prevazute de lege, operatiile de livrari de bunuri si servicii diferite de cele bancare, bunurile folosite in scop personal sau acordate cu titlu gratuit salariatilor sau altor persoane, lipsurile la inventar imputate sunt insotite de TVA.

Principalele operatii legate de contabilitatea TVA-ului sunt:

inregistrarea TVA colectata

3556 "Alti debitori diversi" - pt TVA aferenta bunurilor si serviciilor prestate tertilor

35191 "Alte creante in legatura cu personalul" - pt TVA aferenta bunurilor folosite in scop gratuit    

"TVA colectata"   

inregistrarea TVA deductibila din facturile furnizorilor:

35326 "TVA deductibila"

3566 "Alti creditori diversi"

101 "Casa"

111 "Cont curent la BNR"   

regularizarea TVA daca TVA colectata este mai mare decat TVA deductibila:

35327 "TVA colectata"35326 "TVA deductibila"

35323 "TVA de plata"

regularizarea TVA, daca TVA deductibila este mai mare decat TVA colectata:

35327 "TVA colectata"

35324 "TVA de recuperat"   

35326 "TVA deductibila"

Impozitul pe veniturile de natura salariilor, ce se inregistreaza in contabilitate, cuprinde totalul impozitelor individuale, calculate asupra veniturilor impozabile lunare ale personalului institutiei de credit, precum si impozitul retinut din drepturile banesti acordate salariatilor zilieri temporari si colaboratorilor de orice fel, potrivit legii.

Inregistrarea in contabilitate a impozitului pe salarii se realizeaza cu ajutorul contului 3533 "Impozitul pe salarii" care dupa functia contabila este un cont de pasiv. Se crediteaza cu impozitul pe salarii retinut de la angajati si se debiteaza cu ocazia virarii acestuia la bugetul statului.

Principalele inregistrari in contabilitate privind impozitul pe salarii sunt urmatoarele:

retinerea impozitului din drepturile cuvenite angajatilor sub forma de salarii:

3511 "Personal - salarii datorate"

3533 "Impozitul pe salarii"

virarea impozitului retinut:

3533 "Impozitul pe salarii"

111 "Cont curent la BNR"

La alte impozite, taxe si varsaminte datorate bugetului statului sau bugetelor locale se cuprind: accizele, impozitul pe cladiri, impozitul pe terenuri, impozitul pe dividende, taxa asupra mijloacelor de transport, taxa pentru folosirea terenurilor proprietate de stat si alte impozite si taxe. Acestea se defalca in contabilitatea analitica pe feluri de impozite, taxe si varsaminte datorate bugetului de stat sau bugetelor locale. Evidenta contabila se tine cu ajutorul conturilor 3536 "Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate" si 3538 "Fonduri speciale - taxe si varsaminte asimilate". Dupa functia contabila ambele conturi sunt de pasiv, se crediteaza in momentul constituirii datoriilor si se debiteaza cu ocazia achitarii lor.

evidentierea impozitelor si taxelor datorate:

621 "Cheltuieli cu impozite, taxe si varsaminte asimilate"

3536 "Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate"

virarea impozitelor si taxelor datorate:

3536 "Alte impozite, taxe si varsaminte asimilate"

111 "Cont curent la BNR"

Decontarile privind fondurile alocate de la bugetul statului, precum si subventiile primite de la bugetul statului, potrivit legii se inregistreaza in contabilitate in contul 3534 "Subventii guvernamentale" care se dezvolta pe doua conturi sintetice de gradul III respectiv:

35341 "Subventii guvernamentale de primit" care evidentiaza subventiile guvernamentale de primit recunoscute cand exista suficienta siguranta ca institutia de credit va respecta conditiile aferente acordarii lor si ca subventiile vor fi primite;

35342 "Subventii guvernamentale" care evidentiaza subventiile guvernamentale sub forma unor transferuri de resurse catre institutia de credit in schimbul respectarii, in trecut sau in viitor, a anumitor conditii referitoare la activitatea de exploatare, inclusiv subventiile nemonetare la valoarea justa, recunoscute doar in momentul in care exista suficienta siguranta ca institutia de credit va respecta conditiile aferente acordarii lor si ca subventiile vor fi primite.

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1297
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved