Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CONTABILITATEA INVESTITIILOR FINANCIARE PE TERMEN SCURT

Contabilitate

+ Font mai mare | - Font mai micCONTABILITATEA INVESTITIILOR FINANCIARE PE TERMEN SCURT

1 INVESTITII FINANCIARE PE TERMEN SCURT. PREZENTARE GENERALAInvestitiile financiare pe termen scurt sunt titlurile de valoare detinute de unitatea patrimoniala pe termen scurt (pana la un an), cu scopul realizarii unor venituri sub forma dividendelor, dobanzilor si plusurilor de valoare create ca diferenta intre pretul de vanzare si cel de cumparare. Diferenta intre investitiile financiare pe termen scurt si imobilizarile financiare consta in perioada de timp detinuta de unitatea patrimoniala. Investitiile financiare pe termen scurt sunt detinute pe o perioada de pana la un an, iar imobilizarile financiare sunt detinute pe o perioada mai mare de un an.

Investitiile financiare pe termen scurt cuprind: actiunile proprii rascumparate, actiunile emise de alte unitati, obligatiunile proprii emise si rascumparate, obligatiunile emise de alte unitati si achizitionate de agentul economic, precum si alte investitii financiare pe termen scurt achizitionate de agentul economic in vederea realizarii unui profit intr-o perioada scurta de timp.

Investitiile financiare pe termen scurt se evalueaza la intrarea in patrimoniu la costul de achizitie, adica pretul de cumparare, sau la valoarea determinata potrivit contractelor. Cheltuielile accesorii de cumparare a investitiilor financiare pe termen scurt, cum sunt comisioanele si alte cheltuieli similare, se inregistreaza direct in cheltuieli de exploatare a exercitiului.

La iesirea din patrimoniu investitiile financiare pe termen scurt, cunoscute si sub denumirea de titluri de plasament, sunt evaluate la valoarea de intrare (costul de achizitie) sau prin una din metodel costul mediu ponderat, primul intrat - primul iesit.

Evidenta operativa a titlurilor de plasament se organizeaza dupa principiile valorilor gestionate prin casieria unitatii, potrivit regulamentului operatiunilor de casa.

2 Contabilitatea INVESTITIILOR FINANCIARE
PE TERMEN SCURT

Contabilitatea sintetica si analitica a investitiilor financiare pe termen scurt se tine cu ajutorul conturilor din grupa 50 "Investitii pe termen scurt", din care fac parte conturile:

501 "Actiuni detinute la entitatile afiliate",

505 "Obligatiuni emise si rascumparate",

506 "Obligatiuni",

508 "Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate" - conturi de mijloace circulante imobilizate pentru o perioada scurta in elemente de trezorerie cu functie de activ;

si contul 509 "Varsaminte de efectuat la investitiile pe termen scurt", cont cu functie de pasiv.

Contul 501 "Actiuni detinute la entitatile afiliate", Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta actiunilor cumparate la societatile din cadrul grupului, pentru obtinerea veniturilor financiare pe termen scurt.

Contul 501 se debiteaza cu pretul platit pentru achizitionarea actiunilor de la societatile din cadrul grupului, prin creditul conturilor care reflecta modul de plata si anume:

531 "Casa"

512 "Conturi curente la banci"

509 "Varsaminte de efectuat pentru investitiile pe termen scurt" (plata urmeaza a se efectua ulterior).

Contul se crediteaza cu valoarea actiunilor vandute, detinute anterior la societati din cadrul grupului, prin debitul conturilor:

531 "Casa",

512 "Conturi curente la banci", cu sumele incasate in numerar sau disponibil pentru actiunile vandute;

664 "Cheltuieli privind investitiile financiare cedate", cu diferenta nefavorabila dintre pretul de achizitie si pretul de cesiune.

Diferenta favorabila se inregistreaza in contul 764 "Venituri din investitii financiare cedate".

Achizitie actiuni

501 = 531 10.000

(512, 509)

Ulterior se achita contravaloarea actiunilor cumparate

(512)

Vanzarea actiunilor

1. Pret de vanzare mai mare decat cost de achizitie (diferente favorabile = venituri financiare)

512 = % 1000

501 10.000

Pret de vanzare mai mic decat cost de achizitie (diferente nefavorabile = cheltuieli financiare)

% = 501 10.000

1.000

Soldul contului 501 este debitor si reflecta costul de achizitie al actiunilor detinute pe termen scurt la entitatile din cadrul grupului.

Contul 505 "Obligatiuni emise si rascumparate"

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta obligatiunilor emise de un agent economic intr-o perioada anterioara pentru a obtine un credit public si rascumparate de acesta la scadenta sau in avans de la creditori. Este un cont de activ si se debiteaza in corespondenta cu urmatoarele conturi:

531 "Casa "

512 "Conturi curente la banci"

509 "Varsaminte de efectuat pentru investitii financiare pe termen scurt"

Debitarea se face cu valoarea obligatiunilor emise si rascumparate si achitate cu numerar, disponibil, sau cu valoarea datorata pentru obligatiunile cumparate (505 = 509). Plata se face ulterior.Contul 505 se crediteaza cu anularea obligatiunilor emise si rascumparate prin debitul contului 161 "Imprumuturi din emisiunea de obligatiuni". Soldul debitor al contului reflecta valoarea obligatiunilor emise si rascumparate neanulate.

Agentii economici pot majora capitalul social prin conversia obligatiunilor in actiuni, caz in care se efectueaza urmatoarele inregistrari:

si concomitent

APLICATIE

S.C. Aurora S.A. emite 1000 de obligatiuni, valoarea nominala a unei obligatiuni este de 10 lei.

Emiterea obligatiunilor

10.000

Incasarea

10.000

Rascumpararea obligatiunilor

10.000

Obligatiunile sunt:

a)      400 anulate

4.000

b)      600 convertite in actiuni

6.000

6.000

Contul 506 "Obligatiuni"

Cu ajutorul acestui cont se evidentiaza obligatiunile cumparate de agentul economic pentru scopuri speculative ori pentru realizarea unui venit sub forma de dobanda.

Contul se debiteaza in corespondenta cu urmatoarele conturi:

531 "Casa"

512 "Conturi curente la banci"

509 "Varsaminte de efectuat pentru investitii pe termen scurt"

Se debiteaza cu valoarea obligatiunilor achizitionate si achitata cu numerar, disponibil sau urmeaza a se achita (valoarea datorata) ulterior.

Contul se crediteaza prin debitul conturilor:

531 "Casa"

512 "Conturi curente la banci" cu valoarea obligatiunilor vandute si incasate in numerar sau disponibil

664 "Cheltuieli privind investitiile financiare cedate", cand pretul de vanzare este mai mic decat costul de achizitie.

Daca pretul de vanzare este mai mare decat pretul de achizitie, inregistrarea diferentelor favorabile se efectueaza in creditul contului 764 "Venituri din investitiile financiare cedate".

Soldul contului este debitor si reflecta valoarea obligatiunilor existente.

APLICATIE:

Se achizitioneaza obligatiuni la pret de 1000 ce se achita din contul de disponibil. Se vand:

a)      la valoarea de 14.000

b)      la valoarea de 7.000

1000

a) 512 = % 14.000

1000

000

b) % = 506 1000

512 7.000

664 5.000

Contul 508 "Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate"

Cu ajutorul acestui cont se evidentiaza alte titluri de plasament achizitionate de unitate, cum sunt: warantul, certificate de depozit, contracte futures, cambia (bilet la ordin si trata), rentele, bonurile de tezaur etc.

Warantul este un titlu de valoare care da dreptul dobanditorului sa cumpere actiunile societatii care le-a emis la un pret fix intro perioada de timp determinata.

Contractul futures reprezinta o intelegere intre doua parti de a vinde, respectiv de a cumpara, un activ la o scadenta viitoare.

Bonurile de tezaur sunt titluri emise de catre stat si care au pretul de vanzare mai mic decat cel de rascumparare.

Certificatele de depozit sunt titluri de valoare emise de catre stat sau banci si care asigura, la scadenta, o anumita dobanda.

Este un cont de activ si are aceeasi functie ca si contul 506 "Obligatiuni". Soldul debitor reflecta investitii financiare pe termen scurt si creantele asimilate existente.Contul 509 "Varsaminte de efectuat pentru investitiile pe termen scurt"

Cu ajutorul acestui cont se tine evidenta varsamintelor de efectuat (a platilor ulterioare) pentru investitii pe termen scurt achizitionate. Este un cont de pasiv.

Se crediteaza cu valoarea datorata pentru investitii financiare pe termen scurt achizitionate, in corespondenta cu urmatoarele conturi:

501 "Actiuni detinute la entitatile afiliate",

505 "Obligatiuni emise si rascumparate",

506 "Obligatiuni",

508 "Alte investitii pe termen scurt si creante asimilate" - conturi de mijloace circulante imobilizate pentru o perioada scurta in elemente de trezorerie cu functie de activ;

Se debiteaza cu valoarea achitata a titlurilor de plasament cumparate prin 5311 "Casa in lei", 5121 "Conturi la banci in lei", daca valoarea a fost achitata cu numerar sau disponibil.

Soldul creditor reflecta valoarea datorata pentru investitii financiare pe termen scurt cumparate.

De retinut: urmatoarele inregistrari la vanzarea investitiilor financiare pe termen scurt:

a) in situatia obtinerii unui castig financiar

5121 sau 5311 = %

501, 505, 506, 508

764 "Venituri din investitii financiare cedate" cand pretul de vanzare est mai mare decat pretul de inregistrare (diferente favorabile).

b) in situatia inregistrarii unei pierderi financiare:

% = 501, 505, 506, 508

5121

sau

5311

si 664 "Cheltuieli privind investitii financiare cedate" cand pretul de vanzare est mai mic decat valoarea nominala (diferente nefavorabile).

AplicatiA 1:

Se emit obligatiuni de 11.000 lei:

461 "Debitori diversi" = 161 "Imprumuturi din 11.000

emisiuni si obligatiuni"

Se vand aceste obligatiuni:

5121 "Conturi la banci in lei" = 461 "Debitori diversi" 11.000

Rascumparare de obligatiuni:

505 "Obligatiuni emise si rascumparate" = 5121 "Conturi 11.000

la banci in lei"

Anularea acestor obligatiuni:   

161 "Imprumuturi din emisiuni = 505 "Obligatiuni emise 11.000

de obligatiuni" si rascumparate"

AplicatiA 2:

S.C. STEVEREX S.R.L. cumpara 5000 obligatiuni la pretul de 5lei / obligatiune, din care 50% se achita din cont, iar diferenta urmeaza a se achita ulterior. Se vand:

a) 4000 obligatiuni la pretul de 6 lei/obligatiune,

b) diferenta la pretul de 4 lei/obligatiune, cu incasare in numerar.

Ø      Achizitia obligatiunilor:

= % 25.000

1500

1500

Ø      Achitarea ulterioara:

= 5121 1500

Ø      Vanzarea obligatiunilor

a)      4000 x 6 = 24.000 lei

= % 24.000

506 20.000

764 4.000

Incasarea debitorului:

5121 = 461 24.000

b)      1.000 x 4 = 4.000

= 506 5.000

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2438
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved