Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


IAS 10 - EVENIMENTE ULTERIOARE DATEI BILANTULUI

Contabilitate+ Font mai mare | - Font mai micIAS 10 - EVENIMENTE ULTERIOARE DATEI BILANTULUI

Aceasta norma reglementeaza tratamentul contabil si informasiile ce trebuie prezentate cu privire la evenimentele aparute dupa data de inchidere a bilantului.Definitii

Evenimentele ulterioare datei bilantului sunt " acele evenimente, atat favorabile cat si nefavorabile, ce au loc intre data bilantului si data la care situatiile financiare sunt aprobate pentru depuner".

Pot fi identificate doua tipuri de evenimente:

- acelea ce ofera dovada existentei conditiilor la data bilantului;

- acelea a caror conditii au aparut dupa data bilantului.

Conditii existente la data bilantului

Unele evenimente pot apare intre data bilantului si data la care situatiile financiare sunt autorizate pentru depunere.

Aceste evenimente pot furniza informatii suplimentare cu privire la unele situatii care existau la data bilantului sau cu privire la anumite conditii aparute dupa inchiderea bilantului.

Situatiile financiare sunt intocmite pentru a reflecta situatia financiara a intreprinderi de la data inchiderii exercitiului.

Prin urmare, cand apar evenimente ulterioare datei bilantului, care nu fac decat sa clarifice conditiile existente la acea data, aceste evenimente trebuie reflectate in situatiile financiare.

Informatiile referitoare la aceste evenimente vor fi utile celor care sunt interesati sa evalueze pozitia financiara a unei societati.

Evenimente care conduc la ajustarea situatiilor financiare si evenimente care nu conduc la ajustarea situatiilor financiare

Evenimentele ulterioare datei bilantului se considera a fi de doua tipuri:

1.- care conduc la ajustarea situatiilor financiare si

2.- care nu conduc la ajustarea situatiilor financiare.

1. Evenimente care conduc la ajustarea situatiilor financiare sunt cele care aduc informatii suplimentare cu privire la conditiile deja existente la data bilantului.

Exemple:

Evenimente care apar dupa data de inchidere a bilantului, dar inainte ca situatiile financiare anuale sa fie aprobate:

a) Evaluarea unei cladiri scoate in evidenta faptul ca acea cladire are probleme cu structura de rezistenta, aceasta inseamna ca valoarea sa curenta este mult mai mica decat cea reflectata in bilant, la sfarsitul anului.

Este foarte probabil ca aceste probleme sa fi existat si la sfarsitul anului, si deci, este justificat sa se faca o ajustare in situatiile financiare pentru a reflecta aceasta diminuare valorica.

b) Soldurile creantelor existente la sfarsitul anului si care devin nerecuperabile dupa data bilantului, dar inainte de aprobarea situatiilor, determina ajustarea situatiilor financiare, fiind trecute pe cheltuieli.

c) Au intervenit modificari semnificative ale conditiilor comerciale in care societatea isi desfasoara activitatea, astfel incat, se pune problema daca principiul continuitatii activitatii mai este aplicabil.

Cele de mai sus sunt cazuri in care situatiile financiare pot fi ajustate.

Totusi, managerul trebuie, de asemenea, sa ia in considerare pragul de semnificatie al evenimentelor inainte de a decide daca, intr-adevar, este necesara ajustarea situatiilor financiare.

Exemplu

Trecerea pe cheltuiel, a unui sold al creantelor in valoare de 5 mil. lei, dupa incheierea exercitiului nu va avea ca efect o modificare a valorii creantelor la sfarsitul anului, daca ponderea acestora in totalul creantelor este nesemnificativa.

2. Evenimente care nu conduc la ajustarea situatiilor financiare sunt acele evenimente care au aparut dupa data de inchidere a bilantului si care se refera la anumite conditii care nu existau la data bilantului.

Exemple

Evenimente ce apar dupa data de inchidere a bilantului, dar inainte ca situatiile financiare anuale sa fie aprobate:

a) Societatea este data in judecata pentru niste pagube provocate in urma unui accident care a avut loc dupa data bilantului.

b) Societatea a emis actiuni noi.

c) Valoarea de piata a investitiilor financiare detinute de societate a scazut considerabil. Totusi daca aceasta scadere este foarte semnificativa, atunci ar fi recomandat sa se specifice in note.

d) Societatea vinde sau achizitioneaza mijloace fixe, iar aceste tranzactii nu fusesera stabilite la data bilantului.

Prin urmare, este la latitudinea administratorilor sa determine care anume conditii existau la data bilantului.

Daca, dupa data bilantului, au aparut noi dovezi sau informatii suplimentare cu privire la acele conditii existente atunci, trebuie sa se faca o ajustare a situatiilor financiare, daca valoarile implicate sunt semnificative.

In cazul in care, informatiile suplimentare nu se refera la conditiile care existau la data bilantului, atunci acele informatii trebuie prezentate in note, daca directorii considera ca valorile implicate sunt semnificative sau ca ele pot influenta deciziile luate de terte persoane pe baza situatiilor financiare;

Dividendele aferente perioadei pentru care se face raportarea si care sunt propuse sau declarate dupa data bilantului nu trebuie reflectate in situatiile financiare ale acelei perioade, deoarece ele nu reprezinta o conditie existenta la data bilantului.

Estimari

Dupa cum se stie, managerul unei societati este pus in situatia de a face diverse estimari pentru a intocmi situatiile financiare. De exemplu: stabilirea duratei de viata utila a unui activ imobilizat.

Evenimentele ulterioare datei bilantului pot, de asemenea, furniza informatii suplimentare cu privire la estimarile facute de manager la data bilantului.

Daca aceste informatii ar fi fost cunoscute la data bilantului, managerul ar fi putut face estimari mai bune. Prin urmare, daca situatiile financiare nu au fost inca aprobate, ele trebuie ajustate pentru a reflecta si aceste informatii suplimentare.

Exemple

Evenimente care conduc la ajustarea situatiilor financiare si influenteaza estimarile facute la data bilantului

a) SC Paracetamol S.A. este data in judecata pentru aparitia unor efecte secundare negative ale unor medicamente pe care le-a produs.

La data bilantului, societatea a fost gasita vinovata de neglijenta, dar nu se stabilise inca o amenda. Administratorii au estimat ca amenda va fi in jur de 2-3 milioane dolari si au constituit un provizion pentru aceasta suma.

Totusi, doua luni dupa sfarsitul anului, dar inainte ca situatiile financiare sa fi fost aprobate, judecatorul a stabilit o amenda de 5 milioane dolari.

Acesta este un eveniment care se refera la conditiile existente la data bilantului, deci trebuie facuta o ajustare pentru a reflecta valoarea curenta a amenzii stabilite

b) SC Falimar S.A. a estimat ca 5% din creantele sale, in valoare de 100 mil. USD la data bilantului sunt, de fapt, nerecuperabile si, prin urmare, sa trecut pe cheltuieli valoarea de 5 mil. dolari.

Dupa sfarsitul anului, unul din clientii mari ai firmei, care are o datorie de 15 mil. USD, este declarat falimentar.

Aceasta informatie indica faptul ca estimarea de 5 mil. USD, pentru creantele nerecuperabile facuta la data bilantului, a fost prea mica.

Este putin probabil ca circumstantele care au dus la inrautatirea situatiei acelui mare client sa fi aparut doar in ultimele saptamani, ceea ce ar insemna ca datoria era nerecuperabila inca de la data bilantului.

Administratorii trebuie sa faca deci o ajustare de 15 mil. USD in conturi.

c) SC Priperit S.A. a fost in general foarte norocoasa in relatiile cu clientii sai. In 10 ani societatea nu a avut nici o creanta nerecuperabila.

Totusi, in ianuarie 2000, unul din clientii sai care ii datora 5000 USD a devenit falimentar.

Soldul total al creantelor la 31 decembrie 1999 era de 30 mil. dolari.

Desi acesta este un eveniment decisiv pentru care ar trebui sa se faca o ajustare, valoarea implicata este nesemnificativa. O ajustare nu este neaparat necesara in acest caz.

Continuitatea activitatii

Un eveniment, care a aparut dupa data bilantului, poate indica faptul ca o parte sau intreaga activitate a unei societati a incetat sa mai functioneze dupa principiul continuitatii activitatii.

In aceasta situatie raportarile de la 31 decembrie trebuie intocmite pe alte baze.

Exemple

a) O societate este strict dependenta de utilizarea unei descoperiri de cont pentru activitatea curenta.

Totusi, deoarece firma a inregistrat rezultate din ce in ce mai slabe, banca i-a anulat dreptul de folosire a descoperirii de cont.

In cazul in care, societatea nu este capabila sa gaseasca rapid o alta sursa de finantare, ea va fi in imposibilitatea de a-si mai continua activitatea si deci principiul continuitatii nu se va mai aplica.

b) Activitatea curenta si situatia financiara a unei societati s-au deteriorat vizibil in scurta vreme dupa data bilantului.

Daca aceasta deteriorare este considerata ca fiind permanenta, atunci, societatea nu va mai putea aplica principiul continuitatii in raportarile sale financiare.

Decizii manageriale ulterioare datei bilantului

Managerul poate sa ia decizii importante dupa data de inchidere a bilantului, decizii ce privesc viitorul societatii.

In functie de natura deciziei, poate fi necesara prezentarea unor amanunte in note.

Exemplu

a) Cand managerul decide sa achizitioneze o filiala imediat dupa inchiderea bilantului.

b) Cand managerul decide sa inceteze o parte a operatiunilor desfasurate din cauza ca acestea au inregistrat pierderi semnificative in ultimii ani.

Prezentarea informatiilor

In cazul in care un eveniment apare dupa data bilantului si nu se refera la conditiile existente la acea data, efectul acestui eveniment trebuie prezentat intr-o nota a conturilor anuale, atunci cand este semnificativ sau cand se considera ca este relevant pentru utilizatorii care iau decizii pe baza raportarilor anuale.

Urmatoarele informatii ar trebui prezentate:

natura evenimentului,

o estimare a efectului financiar sau

o declaratie ca o astfel de estimare nu a fost posibila.

Obs.

Modificarea situatiilor financiare deja incheiate sunt impuse de IAS 10 si IAS 8 dar, in conformitate cu reglementarile in viguare (OMF 94/2001), privind respectarea principiul intangibilitatii bilantului de deschidere, se limiteaza (chiar se interzice) aceasta posibilitate.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1710
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved