Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


PRINCIPIILE CONTABILITATII

Contabilitate



+ Font mai mare | - Font mai mic



PRINCIPIILE CONTABILITATII

Pentru ca cifrele sa fie reale, faptele evaluate corect, iar imaginea asupra entitatii economice fidela, trebuie respectate o serie de principii si anume:



1. Fixitatea capitalului social

Este un principiu mai mult juridic decat contabil. Capitalul societatii reprezinta limita responsabilitatii actionarilor sau asociatilor vis-a-vis de creantierii sociali.Marimea sa nu poate fi modificata fara indeplinirea formalitatilor impuse de legislatia in vigoare.

2. Principiul regularitatii

Documentele trebuie intocmite si prezentate conform regulilor legale, reglementate sau profesionale. Acest principiu determina necesitatea aparitiei unui ghid al profesiunii contabile.

Principiul sinceritatii

Deoarece o obiectivitate absoluta nu este posibila, contabilitatea trebuie sa respecte sinceritatea: probitatea inventarului material, evaluarea, conformitatea documentelor publicate si a conturilor, claritatea, actualitatea in estimarea activelor si pasivelor certe si probabile la inchiderea exercitiului.

4. Principiul evaluarii separate a elementelor de activ si de pasiv, cunoscut si sub denumirea de principiul noncompensarii

In vederea stabilirii valorii totale corespunzatoare unei pozitii din bilant se vor avea in vedere criteriile de recunoastere a elementelor patrimoniale si se va determina separat valoarea aferenta fiecarui element individual de activ sau de pasiv.

Prin aplicarea acestui principiu se evita pierderea de informatii. Conform lui, nu se compenseaza doua miscari de sens opus in acelasi cont; nu se compenseaza o crestere cu o diminuare de valoare, un post de activ cu unul de pasiv si nici o cheltuiala cu un venit.

5. Principiul unicitatii sau intangibilitatii bilantului

Pentru un exercitiu dat, o firma nu poate intocmi oficial si publica decat un singur bilant. Datele bilantului de inchidere a unui exercitiu devin date ale bilantului de deschidere pentru exercitiul urmator. Rezulta identitatea situatiei patrimoniale si a rezultatului la inchiderea unui exercitiu cu cea de la deschiderea exercitiului urmator. Sunt exceptate corectiile impuse de aplicarea standardului 8 de contabilitate "Erori fundamentale

6. Principiul nominalismului monetar

Exista o singura unitate pentru a masura toate valorile inregistrate in contabilitate si anume, unitatea monetara. Aceasta conserva intotdeauna aceeasi valoare in decursul timpului. Se aduce totusi o atenuare acestui principiu, datorita reevaluarii activelor si a constituirii sau anularii provizioanelor.

7. Principiul continuitatii activitatii

Acest principiu presupune ca entitatea isi continua in mod normal functionarea intr-un viitor previzibil, fara a intra in stare de reducere sensibila a activitatii sau chiar de lichidare. In situatia in care se cunosc elemente care pot determina reducerea semnificativa a volumului activitatii sau care pot duce la incapacitatea entitatii economice de a-si continua activitatea, acestea se vor prezenta in notele explicative la situatiile financiare.

8. Principiul independentei exercitiilor

Durata de viata a unei entitati economice este impartita in perioade egale de timp, denumite exercitii financiare. Aceste perioade pot corespunde (ca de exemplu, in Romania) sau nu anului calendaristic.

La inchiderea fiecarui exercitiu se stabileste rezultatul prin conectarea la veniturile exercitiului a cheltuielilor aferente acestor venituri.

Potrivit contabilitatii de angajamente, se vor lua in considerare toate veniturile si cheltuielile corespunzatoare exercitiului financiar pentru care se face raportarea, fara a se tine seama de data incasarii sau efectuarii platilor.

9. Principiul permanentei metodelor

Acest principiu presupune aplicarea acelorasi reguli in evaluarea, inregistrarea in contabilitate si prezentarea situatiei patrimoniale si a rezultatului pe toata durata de viata a entitatii patrimoniale. Permanenta metodelor permite comparabilitatea informatiilor in dinamica lor. Eventualele schimbari trebuie bine motivate si aprobate de Adunarea Generala a Actionarilor sau Asociatilor. O schimbare a metodelor modifica situatia patrimoniului si repartizarea rezultatului intre exercitii. In acelasi timp, nu mai permite comparabilitatea intre exercitii.

10. Principiul prudentei

Acest principiu nu permite supraevaluarea elementelor de activ si a veniturilor, dar nici subevaluarea elementelor de pasiv si a cheltuielilor.

Acest principiu este legat de functia juridica a contabilitatii. Conform lui, intre doua eventualitati posibile, se alege cea defavorabila entitatii patrimoniale, care determina o diminuare a rezultatului.

Diminuarile de valori trebuie inregistrate cand apar ca probabilitati pentru viitor; in schimb, cresterile de valori nu se inregistreaza pana nu devin certe si definitive prin obiectul si suma lor.

11. Principiul proeminentei cauzelor asupra efectelor

Decurge din sistemul de contabilitate aplicat si anume contabilitatea de angajament.

Conform acesteia, efectele tranzactiilor si evenimentelor sunt recunoscute atunci cand tranzactiile si evenimentele se produc si nu cand numerarul sau echivalentul sau este decontat (incasat sau platit).

Rezulta ca, veniturile si cheltuielile se cunosc sub aspect real (miscarea de bunuri si servicii) si nu sub aspect monetar (miscare de bani sub forma incasarilor sau platilor.

12. Principiul personalitatii (autonomiei patrimoniale)

Acesta defineste distinctia pe care o face firma fata de proprietari si fata de alte persoane fizice sau juridice. Nu se vor confunda niciodata activele, capitalul propriu si datoriile firmei cu cele apartinand proprietarului sau persoanelor terte.

13. Principiul prevalentei economicului asupra juridicului

Informatiile contabile trebuie sa reflecte realitatea economica a evenimentelor si tranzactiilor, nu numai forma lor juridica.

Astfel, daca un utilaj a fost preluat de catre beneficiar de la proprietar pentru a fi utilizat, fara a fi transferat dreptul de proprietate, acesta il va reflecta in contabilitate prin prisma ecuatiei Bunuri = Datorie catre proprietar.

Aceasta recunoastere este conditionata de masura in care au fost transferate de la proprietar la beneficiar beneficiile economice si riscurile asupra bunului.

Acest principiu decurge din conceptia economica asupra contabilitatii, conform careia "nu proprietatea conteaza", ci "beneficiile generate de utilizarea bunurilor".

14. Principiul pragului de semnificatie

Impune ca orice element care are o valoare semnificativa sa fie prezentat distinct in situatiile financiare. Cele nesemnificative se cumuleaza si se prezinta intr-o pozitie globala.

Termenul "semnificativ" se refera la relevanta informatiei, adica masura in care conditioneaza decizia luata de conducerea firmei.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1529
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved