Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


COTAREA LA BURSA - Argumente pentru cotarea societatilor la bursa

Economie

+ Font mai mare | - Font mai mic
COTAREA LA BURSA

COTA BURSEI reprezinta lista valorilor mobiliare admise la tranzactionare in bursa si este structurata pe urmatoarele sectoare :
Sectorul actiunilor emise de persoane juridice romane

categoria I

categoria a-II-a (de baza) ;

Sectorul obligatiunilor si a altor valori mobiliare emise de catre stat, de catre autoritati ale administratiei publice centrale si locale si de catre alte autoritati;

Sectorul international

Orice societate comerciala poate solicita inscrierea la cota bursei a actiunilor emise, dupa ce au fost indeplinite urmatoarele conditii :

Categoria a II-a ( de baza )

sa fie societate detinuta public ( deschisa ), definita conform OUG 28/2002 aprobata si modificata prin Legea 525/2002 – Art.2, alin (1), pct.39 “o societate comerciala pe actiuni constituita prin subscriptie publica sau o societate ale carei valori mobiliare au facut obiectul unei oferte publice regulat promovate si incheiate cu succes “

efectuarea unor oferte publice primare ( autorizate de CNVM ) in scopul de a emite actiuni pe piata de capital;

inregistrarea acestora la Oficiul de Evidenta a Valorilor Mobiliare;

libera transferabilitate a valorilor mobiliare emise;

furnizarea de servicii adecvate catre detinatorii de actiuni;

furnizarea de informatii;

plata comisioanelor catre Bursa;

numirea unei persoane de legatura cu Bursa;

certificarea datelor furnizate de catre emitent de catre audirori acreditati de CNVM;

Conform OUG 28/2002 aprobata si modificata prin Legea 525/2002 – Art.40, alin.(1)

sa aiba o capitalizare bursiera anticipata de cel putin un milion de euro, exprimata in lei, sau un capital social reprezentand echivalentul in lei a cel putin un milion de euro, in masura in care valoarea capitalizarii bursiere nu se poate anticipa ( mai nou 2000000 euro );

b) sa fi functionat in ultimii trei ani anteriori listarii ( mai nou “ din care in ultimii doi sa nu fi inregistrat pierderi “ ) si sa fi publicat situatiile financiare anuale pentru aceeasi perioada

c) minimum 25% din actiuni sa fie detinute de public.

Categoria I - are cerinte suplimentare pentru inscriere:

firma sa functioneze de minimum 3 ani;

obtinerea de profit net in ultimii 2 ani;

capitalul social minim echivalentul in lei a 8000000 de euro;minim 15% din capitalul social sa fie in circulatie ( exceptie facind SNP PETROM care are 7% )

cerinte de lichiditate;

personal de conducere recunoscut prin competenta profesionala si integritate morala;

Categoria PLUS – este mai noua si este de fapt o categorie virtuala, adica nu este legata de performante ci de gradul mare de transparenta. Acestea trebuie sa faca o informare periodica – trimestriala, semestriala, anuala. Aceasta informare trebuie sa fie

continua, adica ori de cite ori exista un eveniment important

Societatile care solicita inscrierea la cota a obligatiunilor trebuie sa indeplineasca anumite conditii de capital circulant si lichiditate.

Obligatiunile emise de organele centrale si locale de stat sunt admise de drept la bursa.

Argumente pentru cotarea societatilor la bursa

Societatile comerciale pe actiuni au la dispozitie doua surse de finantare din exterior a activitatii lor: bancile comerciale (investitii directe) si piata de capital (investitii indirecte). In ceea ce priveste participarea lor pe piata de capital, aceasta are ca prima etapa transformarea societatii comerciale pe actiuni din “societate inchisa” in “societate deschisa” prin realizarea unei prime oferte publice de vanzare de actiuni iar apoi catarea societatii la bursa. Finantarea de care are nevoie societatea se poate realiza apoi oferte publice de vanzare de valori mobiliare (actiuni, obligatiuni ) autorizate de Comisia Nationala de Valori Mobiliare, in conformitate cu legislatia in viguare. Obiectivul cel mai important al unei astfel de oferte publice este atragerea, de pe piata de capital, de resurse financiare de la investitorii interesati in achizitionarea de valori mobiliare si folosirea acestor resurse pentru investitii necesare dezvoltarii societatii si a cresterii profitului, profit folosit apoi pentru autofinantare, dar si pentru distribuirea de dividende actionarilor ( a investitorilor)

Prin cotarea la bursa li se ofera investitorilor posibilitatea ca in orice moment sa-si poata vinde valorile mobiliare achizitionate prin intermediul bursei, realizand eventual un profit, cu un cost cat mai mic si intr-un timp cat mai scurt, ei fiind foarte interesati ca valorile mobiliare sa posede un grad mare de lichiditate

Toate societatile comerciale care au valori mobiliare inscrise la cota bursei beneficiaza de publicitate gratuita, prin aparitia denumirii fiecarei societati comerciale in paginile principalelor ziare si in programele posturilor de televiziune din tara, care preiau cu regularitate informatii referitoare la fiecare sedinta de tranzactionare, precum si prin difuzarea, prin comunicatele de presa ale Bursei, a unor diverse altor informatii referitoare la acestea. Acest gen de publicitate se realizeaza si pe plan extern, in retelele agentiilor de internationale de presa Reuters si Dow Jones Telerate, care preiau informatii emise de burse, precum si in internet, unde bursele sunt prezente cu programe informative proprii.

Statistica internationala arata ca inscrierea la cota unei burse de valori a actiunilor unei societati comerciale “deschise” mareste reputatia acesteia, avand loc o crestere a pretului actiunilor sale cu o medie de aproximativ 20%. Acest fapt poate duce de asemenea la cresterea segmentului de piata comerciala pe care actioneaza aceste societati, ceea ce constituie un avantaj concurential important. Valoarea de piata a actiunilor arata de fapt modul in care este perceputa de public activitatea emitentului. Creditorii potentiali ai emitentului au posibilitatea sa compare valoarea contabila a actiunilor cu valoarea lor de piata.

Atunci cand emitentul isi desfasoara activitatea in conditii bune, valoarea de piata a actiunilor sale este mai mare decat valoarea lor contabila. Fata de societatile comerciale “inchise”, la care valoarea reala a actiunilor este greu de cuantificat, societatile comerciale care au actiunile inscrise la cota bursei pot apela mult mai usor la credite, deoarece creditorilor le este mai la indemana valoarea bursiera a actiunilor, deja existenta, decat aproximarea teoretica pe care trebuie sa o efectueze in cazul emitentilor necotati.

Valorile mobiliare inscrise la cota unei burse de valori sunt mai repede acceptate drept garantie pentru creditele acordate decat cele neinscrise la cota bursei. Creditorii pot calcula mult mai realist suma pe care o pot imprumuta, marja de risc fiind mai mica. In caz de imposibilitate de rambursare a creditelor, creditorii pot vinde cu mai mare usurinta valorile mobiliare inscrise la cota.

Existenta unei valori recunoscute de piata pentru o societate comerciala are o mare importanta in operatiunea de fuziuni, preluari sau orice fel de relatie parteneriala de tip “joint-venture”. Analizele generate de aceste operatiuni vor folosi valoarea deja existenta si reala data de piata bursiera, care este preferata valorii contabile. In acelasi timp cota de bursa a actiunilor faciliteaza stabilirea paritatii de schimb intre actiunile initiale si cele rezultate in urma programului de fuziune a patrimoniului societatilor.

Emitentii inscrisi la cota bursei au ca modalitate de lichidare a creditelor catre diversi creditori ( furnizori, banci, etc.) acoperirea sumei datoriilor cu echivalentul in actiuni, a caror valoare de piata le confera lichiditatea necesara, aceasta desigur in cazul in care creditorii emitentului sunt de acord cu aceasta varianta.

Conform Legii 31/1990, societatile comerciale pe actiuni sunt obligate sa tina prin grija Consiliului de Administratie, Registrul de actiuni, Registrul actionarilor si Registrul obligatiunilor. Emitentii inscrisi la cota bursei incheie un contract cu bursa prin care ii transfera ei aceasta obligatie prin Registrul Roman al Actionarilor (RRA ) sau printr-un registru privat , inregistrarea efectuandu-se rapid riguros, cu un cost redus si in deplina siguranta.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 589
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site