Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

Marketingul transportului pe calea ferata

Transporturi

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
LUCRARE DE ABSOLVIRE TRANSPORT FLUVIAL SI MARITIM - ANALIZA NAVIGATIEI PE SECTORUL CUPRINS INTRE KM.520 – KM.300
Managementul schimbarilor programate
ACHIZITIONARE MIJLOACE DE TRANSPORT IN COMUN
ORGANIZAREA PIETEI MARITIME MONDIALE
Notiuni generale privind transportul forestier
CONVENTIA DE LA CHICAGO – 7 DECEMBRIE 1944 PRIVIND AVIATIA CIVILA INTERNATIONALA
Logistica stocarii marfurilor
UTILIZAREA AMBALAJELOR, RECIPIENTELOR MARI PENTRU VRAC (RMV) SI A AMBALAJELOR MARI
NAVIGATIA ESTIMATA ESTIMA PRIN CALCUL
Managementul riscului – probleme metodologice

TERMENI importanti pentru acest document


Deprecated: mysql(): This function is deprecated; use mysql_query() instead in /home/svadan38/public_html/replace_diacritice.php on line 116
:

MARKETINGUL TRANSPORTULUI PE CALEA FERATA
1. Caracteristici principale ALE TRANSPORTULUI PE CALEA FERATA

Transportul feroviar a fost unul dintre cele mai importante pina la momentul dezvoltarii autostrazilor, care au preluat o mare parte din marfurile transportate cu ajutorul trenurilor.

DEFINITIE: Transportul feroviar reprezinta orice fel de operatiune de transport realizata cu vehicule feroviare, de catre operatorii de transport feroviar, pe infrastructura cailor ferate in scopul deplasarii in spatiu si timp a marfurilor si persoanelor.

Vehiculele feroviare cele mai importante sint locomotivele, ca mijloace de tractiune si vagoanele, ca mijloace de transport propriu-zise. Acestea formeaza trenurile de marfa, calatori sau mixte, care circula dupa un orar sau program prestabilit. Transportul feroviar este realizat de catre operatorii de transport, societati comerciale, al caror principal obiect de activitate este prestarea de servicii de transport pe calea ferata.

Infrastructura cailor ferate din Romania constituie proprietate publica a statului si este formata din ansamblul elementelor necesare circulatiei materialului rulant in scopul efectuarii serviciului public de transport feroviar, in conditii de siguranta, potrivit tehnologiilor si reglementarilor specifice transportului feroviar.

Transportul feroviar public se efectueaza pe baza de contract de transport si se delimiteaza strict de transportul feroviar in interes propriu, efectuat pentru activitatile proprii, cu mijloace de transport detinute in proprietate sau inchiriate.

Elementele ansamblului care formeaza infrastructura cailor ferate sint urmatoarele:

-Liniile ferate deschise circulatiei publice.

-Terenul aferent pe care sint construite liniile.

-Terenurile situate de o parte si de alta a axei caii ferate necesare exploatarii, in limitele concrete stabilite prin standarde de stat si prin hotarari de Guvern.

-Lucrarile de arta reprezentate de:

-poduri,

-tunele,

-viaducte, etc.

-Lucrarile geotehnice de protectie si de consolidare, plantatiile de protectie a liniilor ferate si terenurile aferente pe care sint amplasate.

-Instalatiile de siguranta si de conducere operativa a circulatiei feroviare.

-Triajele de retea ale caii ferate si terenurile aferente acestora.

-Instalatiile de electrificare, statiile de transformare si terenurile aferente acestora.

-Instalatiile de telecomunicatii care asigura transmiterea informatiei pentru siguranta si conducerea operativa a circulatiei.

-Cladirile care contin numai instalatii de centralizare, electrificare si telecomunicatii feroviare, inclusiv constructiile de orice fel destinate lor si terenurile aferente.

-Dotarile utilizate pentru intretinerea, repararea si modernizarea infrastructurii cailor ferate.

Se considera ca nu fac parte din infrastructura cailor ferate urmatoarele instalatii si echipamente astfel:

-Instalatiile de siguranta a circulatiei, de control al vitezei, de schimb de date cale-tren si de telecomunicatii, aflate pe materialul rulant.

-Constructiile de orice fel, terenurile si liniile ferate utilizate pentru activitatea tehnologica de transport feroviar.

-Instalatiile, echipamentele, terminalele de telecomunicatii si de prelucrare electronica a datelor, care sint utilizate numai pentru exploatarea comerciala a serviciilor de transport public pe caile ferate.

Functionarea infrastructurii cailor ferate din Romania se asigura in mod neintrerupt de catre Compania Nationala de Cai Ferate „C.F.R.' S.A. prin:

-Asigurarea starii de functionare a tuturor liniilor, instalatiilor si a celorlalte elemente ale infrastructurii la parametrii stabiliti.

-Conducerea operativa a circulatiei trenurilor si permiterea manevrei.-Indeplinirea ansamblului functiilor tehnice, comerciale, economice si de reprezentare necesare.

Parametrii elementelor infrastructurii cailor ferate trebuie sa corespunda normelor interne, internationale sau stabilite prin acorduri specifice la care Romania este parte. Acesti parametri trebuie sa asigure compatibilitatea infrastructurii cailor ferate romane, in intregul ei sau pe directii si culoare de transport, cu ansamblul international al cailor ferate feroviare.

Definitie: Calea ferata reprezinta un ansamblu de constructii si instalatii care asigura circulatia trenurilor pe un anumit teritoriu, avind ca element principal sinele de cale ferata fixate rigid in traversele de lemn sau beton precomprimat, la o anumita distanta una de alta, numita ecartament.

Ecartamentul este distanta dintre fetele interioare ale sinelor care au distanta de 1435 mm. Ecartamentul de 1435 mm este considerat normal, este cel mai reprezentativ ecartament si in alte tari europene. In alte tari exista ecartamente mai mari, ca de exemplu in Comunitatea Statelor Independente de 1524 mm si S.U.A. de 1675 mm.

Dupa importanta lor economica si volumul traficului, caile ferate se clasifica astfel:

-Cai ferate magistrale.

-Cai ferate (linii) principale.

-Cai ferate (linii) secundare.

-Cai ferate (linii) uzinale sau industriale.

a).Caile ferate magistrale asigura legaturile capitalei cu principalele orase ale tarii si cu sistemele de transport ale tarilor vecine. Reteaua feroviara din Romania cuprinde un numar de opt zone, deservite de opt magistrale care acopera intreg teritoriul tarii si asigura legatura cu toate retelele feroviare ale tarilor vecine, inclusiv cu Turcia si tarile Orientului Apropiat.

b).Liniile principale au o mare importanta economica si leaga capitala cu orasele principale ale tarii fiind incluse partial si in magistralele de cale ferata.

c).Liniile secundare deservesc anumite zone urbane si asigura legaturile acestora cu liniile principale si magistrale.

d).Liniile uzinale sau industriale apartin acelor unitati economice si combinate industriale care dispun de asemenea linii si deservesc procesele tehnologice ale acestora, asigurind accesul mijloacelor de tractiune si al vagoanelor pina in incinta unitatii sau combinatului respectiv, prin statia uzinala sau statia S.N. „C.F.R.” S.A. din zona respectiva.

Lungimea retelei de cale ferata din Romania este de 11.342 km, din care 24 % adica 2.711 km reprezinta linii duble si 23,8 % reprezinta linii electrificate cu lungimea de 2.700 km. Raportata la suprafata tarii sau la numarul populatiei, densitatea retelei feroviare din Romania se prezinta la nivelul mediu european, fiind comparabila cu densitatile retelelor feroviare din Anglia, Italia, Franta si Elvetia.

Ponderea liniilor electrificate, de 23,8 %, este comparabila cu media europeana si situeaza Romania pe locul 12 in Europa. In schimb Romania se afla sub media europeana in ceea ce priveste ponderea liniilor duble in totalul retelei feroviare.

Caracteristicile principale ale transportului feroviar sint urmatoarele:

-Asigura deplasarea in spatiu si timp a marfurilor in partizi mari, a marfurilor de masa solida si lichide, a produselor finite si semifinite, industriale sau agricole.

-Asigura transportul direct „din poarta in poarta”.

-Preturile sint mai mici decit cele practicate in transportul auto si aerian, pe distante medii si lungi.

-Procesul de transport se desfasoara neintrerupt, ziua si noaptea, in tot cursul saptaminii, in conditii de regularitate si potrivit unor grafice prestabilite.

-Prezinta un grad ridicat de siguranta ca urmare a respectarii stricte a normelor de siguranta a circulatiei pe caile ferate.

-Nu poate asigura in orice situatie transportul direct de la furnizor la beneficiar, necesitind combinarea acestuia cu transportul auto si transbordarea marfurilor in parcurs.

-Durata transportului este mai mare decit in transportul auto datorita vitezei comerciale reduse, determinate de stationarea indelungata a vagoanelor in triaje si sub operatiuni de incarcare-descarcare.2. PROIECTE DE MARKETING IN TRANSPORTUL DE CALATORI PE CALEA FERATA

O serie de proiecte de Marketing din domeniul transportului de calatori pe calea ferata au fost orientate spre:

-Cresterea competitivitatii pe piata.

-Noile concepte de transport de calatori pe calea ferata.

-Serviciile publice sociale de calatori.

Aceste proiecte de marketing au fost desfasurate cu finantare externa astfel:

-Fonduri „Phare” ale Uniunii Europene.

-Fonduri de la Banca Internationala de Reconstructie si Dezvoltare.

a).„Dezvoltarea unui plan strategic operational al „CFR Calatori” pentru cresterea competitivitatii de piata, combinata cu intarirea capacitatii institutionale”, a fost realizat de o firma de consultanta cu fonduri „Phare”. Obiectivele acestui proiect au fost:

-Desfasurarea unei analize de piata, a unei cercetari de piata si o analiza a performantelor „CFR Calatori”.

-Dezvoltarea unui plan de afaceri strategic, axat pe repere specifice activitatii de marketing.

La finalizarea proiectului „CFR Calatori” a primit un software-ul specializat cu analizele de piata efectuate pentru mai multe tiputi de scenarii.

b).„CFR” S.A. si „CFR Calatori” au beneficiat de un proiect de asistenta tehnica pentru mersul trenurilor de calatori, realizat cu fonduri „Phare”, care a avut urmatoarele obiective:

-Introducerea unui nou concept in privinta mersului trenurilor care a urmarit:

-traficul cadentat,

-redefinirea categoriilor de tren,

-reevaluarea timpilor de mers.

-Evaluarea eficientei noilor concepte estimindu-se efectele pozitive asupra perceptiei clientilor si eficientizarea exploatarii parcului de material rulant prin marirea rulajului.

La finalizarea proiectului companiile au beneficiat de:

-instruirea personalului de la Marketing,

-licente software specializate,

-echipamente de tehnica de calcul moderne.

c).„ Studiu de piata privind serviciile publice sociale de calatori”, a fost finantat cu    fonduri de la B.I.R.D. si a avut urmatoarele obiective:

-Crearea unei baze de date si a unei proceduri de monitorizare a serviciilor de transport feroviar de calatori si a satisfactiei clientilor.

-Dezvoltarea unui plan de marketing pentru informarea si atragerea clientilor.

-Elaborarea unui „Model de Contract de Servicii Publice” multi-anual, pentru serviciile feroviare de calatorii.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1249
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site