Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie

Navigatie

Tehnologii moderne de transport

Transporturi

+ Font mai mare | - Font mai micTehnologii moderne de transport

Daca avem in vedere ca prin specializarea mijloacelor de transport bunurile in drumul lor de la producator la beneficiar sunt, adesea, transportate de mai multe mijloace de transport, folosindu-se transportul combinat, o serie de probleme ridicate de cresterea eficientei acestei forme complexe de transport pot fi rezolvate prin introducerea si extinderea tehnologiilor moderne de transport. Intreprinderile, in calitatea lor de beneficiari pot realiza o serie de avantaje, cu consecinte asupra costurilor, din paletizarea si contenerizarea la furnizor a produselor contractate si transportate.
1 Paletizarea

Paletizarea este o tehnologie de manipulare, depozitare si transport a unitatilor de incarcatura asezate pe un suport    ( paleta).

Unitatea de incarcatura se defineste ca un tot costituit din unul sau mai multe produse, identice sau diferite, care pastreaza un caracter de permanenta in timpul operatiilor de manipulare, depozitare, transport si distributie, de la locul de formare pana la locul de utilizare, de-a lungul intregului proces de transport.

Constituirea unitatilor de incarcatura se realizeaza prin: forma produsului, a ambalajului sau a paletei cand se folosesc box- palete.

Folosirea paletizarii genereaza o serie de avantaje dintre care mentionam:

Cresterea vitezei de circulatie a produselor;

Se pastreaza, in conditii superioare, calitatea si integritatea produselor in procesul de transport;

Da posibilitatea folosirii rationale a capacitatii spatiilor de depozitare, in special pe verticala;

Se scurteaza durata operatiunilor de incarcare- descarcare a produselor, prin crestrea productivitatii muncii, datorita mecanizarii operatiunilor respective ( de ex., descarcarea manuala a unui vagon de citrice 15 tone se realizeaza cu o formatie de 5 muncitori in doua ore, in timp ce paletizat, acelasi vagon se descarca de 2 muncitori in 30 de minute)

Introducerea si extinderea paletizarii presupune pe langa investitii insemnate si modificarea unor tehnologii de manipulare si depozitare.2 Contanerizarea

Contanerizarea este cea mai eficienta tehnologie moderna, ea asigura in conditii perfecte de securitate transportul, inclusiv combinat, al bunurilor de la producator la consumator, folosind variate solutii in functie de distanta, calea aleasa si mijloacele de transport folosite.

Containerele sunt incaperi mobile pentru marfuri comune acestora pe tot parcursul transportului si care de fapt constituie unitatea de incarcatura.

Avantajele folosirii containerelor, sunt, pe langa cele comune cu paletizarea:

Mareste coeficientul de utilizare a mijlocului de transport;

Elimina ambalajele de transport;

Simplifica formalitatile de predare primire, calculele, documentatia necesara;

Creste viteza de transport a marfurilor prin reducerea la minimum a timpului de incarcare descarcare;

Reduce necesarul de investitii pentru magazii acoperite.

Folosirea containerelor in Europa a condus, printre altele, la reducerea cheltuielilor pentru ambalarea marfurilor cu pana la 70 % si a celor de manipulare cu pana la 40 % ceea ce demonstreaza contenetizarii si necesitatea urgenta a utilizarii si in practica de transport din tara noastra.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2262
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site