Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


EGIPT turism si cultura

Turism

+ Font mai mare | - Font mai micEGIPT turism si culturaIn nord-estul Africii, pe tarmul Mediteranei si scaldat de apele Nilului, Egiptul are o stralucita istorie si o mostenire culturala care infrunta neclintita timpul. A fost cel mai vechi stat din lume, inzestrat cu o administratie, o fiscalitate, o justitie si o armata comparabile cu cele ce au luat nastere mai apoi in toate tarile. Templele, piramidele si obeliscurile inaltate de faraoni cu mii de ani in urma continua sa fascineze, si astazi, intreaga lume.

Egiptul este locul unde, cum scrie in Biblie, Dumnezeu a rupt in doua Marea Rosie pentru a inlesni fuga evreilor din robia egipteana. Astazi Marea Rosie, calda aproape tot anul, avand lanturi de corali si pesti tropicali atrage pe plajele si in hoteluri milioane de turisti. In nord, Cairo ne ofera privelistea splendida a piramidelor, iar in centrul tarii se afla statiunile Hurghada, El Gouna, Safaga; traversand Golful Sinai, turistul ajunge la Sharm El Sheikh. In sudul Egiptului se afla Luxorul si templele din jur: Karnak, Valea Regilor, Valea Reginelor.


CAIRO

Capitala Egiptului are intre 16 si 20 de milioane de locuitori fiind cel mai mare oras din nordul Africii. Va recomand sa vizitati Muzeul de Antichitati din Cairo (in araba Al Qahira inseamna "victoriosul") situat pe ambele maluri ale fluviului Nil aproape de capul deltei acestuia, in nordul Egiptului. Delta Nilului a fost timp de 6000 de ani zona care a servit drept capitala a numeroase civilizatii egiptene. Orasul Cairo acopera o suprafata de mai mult de 453 km2, cu toate ca este greu sa desparti orasul de suburbiile sale imediate. "Orasul celor o mie de minarete", cum este numit Cairo datorita numarului mare de moschei este, inainte de orice, un oras islamic.

Cairo in zona centrala cuprinde numeroase atractii turistice printre care Muzeul Egiptean si Moscheea Moderna Umar Makram. In centrul orasului se afla insula Zamalik, care contine cartierul comercial, Casa Operei (1869) si Turnul Cairo (1957). Trei poduri leaga insula de ambele maluri ale fluviului.

Istoria Egiptului este pastrata si expusa in numeroase colectii muzeale. Fondat in 1903, Muzeul de Antichitati Egiptean contine sute de mii de lucrari incluzand mai mult de 1700 de piese din colectia Tutankamon. Cele mai apreciate piese ale colectiei sunt comorile gasite in mormantul lui Tutankamon si cele 12 mumii expuse in boxe in vid. Muzeul artelor islamice (1881) contine o vasta colectie care povesteste istoria civilatiilor islamice. Alte muzee pastreaza colectii referitoare la teme mai moderne. Acestea se insiruie de la Muzeul Palat al Gawhara, construit in 1811 in stilul otoman, la muzeul Mahmoud Khalil (1963) care contine lucrari ale lui Vincent Van Gogh, Paul Gauguin, Peter Paul Rubens si alti pictori europeni si egipteni. Pentru o excelenta colectie de arta decorativa vizitati Muzeul Islamic de Arta, Casa Gayer-Anderson si Muzeul Mohammed Mahmoud Khalil.

Cea mai frumoasa institutie de invatamant din Cairo este Universitatea Al Azhar, cea mai veche din lumea islamica. Institutia a fost construita langa moscheea Al Azhar, cea mai veche moschee din Cairo. Moscheea a fost fondata in 970, iar universitatea in 988 de fatimizi. Universitatea Al Azhar constituie o voce autoritara in lumea islamica, iar pozitia sa in problemele importante este influentabila in Egipt si in lumea araba. Alte institutii: Universitatea Cairo (1980), Universitatea Ain Shams (1950) au peste 100.000 de studenti, si Universitatea Americana din Cairo (1919).

Piramidele Cele mai cunoscute monumente ale Egiptului - Piramidele si Sfinxul - se gasesc la Gizeh, suburbie a orasului Cairo. Piramidele sunt fascinante, iti taie respiratia Cea mai inalta si mai bine pastrata este piramida lui Keops. Succesorii sai, Kefren si Mykerinos, au urmat acelasi model, dar la dimensiuni mai mici. Piramida lui Keops este singurul monument care facea parte dintre cele sapte minuni ale lumii si care mai este inca in picioare. Sfinxul este, alaturi de piramide, un adevarat simbol al Egiptului. Sculptat in piatra, avand corp de leu si cap de imparat sau de zeu, Sfinxul a ajuns de-a lungul timpului sa simbolizeze puterea si intelepciunea. Din cauza terenului desertic, Sfinxul a fost ingropat in nisip de mai multe ori de-a lungul timpului. Teoria cea mai plauzibila despre Sfinx este aceea conform careia a fost construit de catre Kefren (2558-2532 i.H), unul dintre fiii lui Keops, deoarece piramida lui Kefren se aliniaza perfect cu Sfinxul.In zona opusa locului unde se afla piramidele, in Cairo se ridica cetatea Saladin. Este o fortareata medievala construita in 1183 e.n. pe o colina de la inaltimea careia se vede intregul oras. Daca nu e ceata, undeva in zare se banuie ca un contur amagitor, dar constant, si piramidele, miracolul in piatra spre care nu indraznesti inca sa speri. In interiorul fortaretei se afla moscheea Muhammad Ali, construita la inceputul secolului al XIX-lea (1824) de Muhammad Ali, intemeietorul Egiptului modern. .

Valea Regilor este locul unde in antichitate faraonii Noului Regat, dupa procesul de imbalsamare si mumificare, erau transportati intr-un cortegiu solemn (impodobiti cu aur si bijuterii, inconjurati de comori si lucruri pe care le foloseau in viata de apoi) si ingropati intr-o vale izolata, in inima dealurilor Tebei. Pana acum au fost descoperite 62 de morminte ale regilor, care pot fi vizitate. Pe un mal al Nilului se ridicau temple si monumente, iar pe celalalt se afla un sat, numit astazi Deir al Medina, imprejmuit cu ziduri, pentru muncitorii care sapau mormintele faraonilor adanc in dunele de nisip. Astazi se mai vad doar pietrele de temelie ale satului, care a inflorit de-a lungul a 500 de ani, timp in care in Vale au fost ingropati faraonii. Oamenii inca traiesc aproape de Valea Regilor si multi isi castiga existenta ca ghizi pentru strainii interesati de vechile mistere ale Vaii.

Mormantul lui Tuthankamon In 1922, dupa sase ani de sapaturi, Howard Carter a gasit intrarea spre camera mortuara a faraonului Tutankhamon, in Valea Regilor. Legende antice amenintau ca un blestem va cadea asupra celui care va indrazni sa deranjeze mormantul unui faraon. Carter a fost prima persoana care, dupa mai mult de 3.000 de ani, a vazut minunatiile din mormantul faraonului. El a gasit in mormant atat statui din aur si bijuterii, cat si picturi rupestre nepretuite. Dintre atractiile turistice amintim, cele mai apreciate piese ale colectiei fiind comorile gasite in mormantul lui Tutankhamon pot fi admirate de turistul contemporan la Muzeul de Antichitati Egiptene din Cairo.

Templul de la Luxor este cel mai important obiectiv turistic este ultima capitala a Vechiului Regat - numita de Homer, in Iliada, 'Orasul celor o suta de porti La intrarea in Templul Luxor se afla doua statui de 15 m, din colosi de granit, reprezentandu-l pe faraon stand pe tronul sau, iar in spatele intrarii principale se afla curtea interioara a lui Ramses al II-lea, cu doua randuri de coloane si statuile regelui in diferite ipostaze.

Templul de la Karnak La 3 km de templul din Luxor se afla templul din Karnak, dedicat lui Amon - un model de maretie si eleganta. Constructia a fost inceputa de faraonul Amenophis al III-lea (1390 i.Hr.) pe locul unui vechi sanctuar. Legatura dintre Karnak si Luxor se facea pe un drum lung de 2,5 km, pavat cu lespezi de piatra, flancat de sfincsi cu cap de berbec.
Este cea mai mare suprafata cu destinatie religioasa din lume. Constructia templelor, intinsa pe 40 ha, a inceput in timpul dinastiei a XVIII-a (1580-1314 i.Hr.). Templul a fost, timp de 13 secole, cel mai important centru religios si intelectual din Egipt. Cea mai mare (102x53 m) si mai frumoasa sala hipostila (sustinuta de coloane) din lume, din gresie adusa de la Jebel Silsileh, a fost construita de Seti I si de fiul sau, Ramses al II lea, pentru a adaposti barca sacra a zeului Amon.Templul egiptean nu era un loc de rugaciune si de reculegere - asa cum sunt astazi bisericile, moscheile si sinagogile. Acesta era un loc de veghere a Divinitatii, de pastrare a ordinii stabilite de Creator, vesnic amenintata de haos. Templul de la Karnak era cunoscut in Antichitate sub denumirea de Ipetisut, adica 'locul cel mai ales de pe Pamant', construit in decursul a 2.000 de ani si care a fost dedicat la inceput triadei Amon, Mut si Khonsu. Pentru majoritatea populatiei egiptene antice, acest templu reprezenta un loc unde se putea adresa zeilor. Ca o completare la templu exista unele temple mai mici. Karnak este casa zeului Amon, zeu fara importanta pana la dinastia a 12-a, cand Teba a devenit capitala Egiptul Despre Amon se stiu foarte putine - se pare ca el nu are nici o legenda sau miracol cu care sa-si impresioneze veneratorii. Toate templele egiptene au cate un lac sacru. Lacul sacru din acest templu este cel mai mare dintre toate. Aceste lacuri deveneau punctul central in timpul unor ceremonii, cand se presupunea ca zeii le strabateau in niste barci din aur.

Templul lui Hatshepsut Cel mai impresionant mormant din Regatul Nou este imensul templu in care a fost ingropata regina Hatshepsut cea mai vestita regina a Egiptului (1498-1483 i.Hr.) a fost fiica faraonului Tuthmosis I, casatorita cu fratele sau vitreg, Tuthmosis al II-lea, mort de timpuriu. Hatshepsut a avut parte de o domnie pasnica si prospera. Este socotita drept 'unul dintre cei mai faimosi suverani' ai dinastiei a 18-a. A construit temple somptuoase si a aparat granitele Egiptului. Misterul ce o inconjoara pe Hatshepsut suverana intr-o epoca in care doar barbatilor le era permis sa conduca persista si in zilele noastre fiindo preocupare pentru specialistii in istoria vechiului Egipt
Templul reginei Hatshepsut este total diferit de celelalte temple, fiind amplasat intr-un amfiteatru natural, desfasurat la poalele muntelui pe trei terase succesive, legate intre ele cu alei de sfincsi; templul avea gradini cu flori frumos mirositoare din care se extrageau esente de parfum, cu fantani, pasari si animale exotice.

Statiunea Hurghada este situata pe malul Marii Rosii, la 500 km de Cairo, fiind una dintre cele mai bune statiuni litorale din Egipt. Marea cristalina este marginita aici de plaje acoperite cu nisip fin. In unele locuri patrund in mare recifuri de corali, a caror frumusete subacvatica ii incanta pe iubitorii de scufundari. Hurghada asigura conditii ideale pentru baie si diferite sporturi nautice, datorita climei placute si a faptului ca temperatura apei marii nu coboara decat foarte rar sub 22oC, iar de ploaie nici nu poate fi vorba - aici nu a mai plouat de 11 ani!

Insulele de langa Hurghada ofera turistilor variate forme de turism sportiv de la cele clasice pana la cele extreme. In insulele Giftun, Shadwan, Shaab Abu Shiban, Umm Gammar, Shaab el-Erg se pot face scufundari, snorkeling, plaja si inot. Cu un jeep turistul face un safari si o plimbare pe camila, iar in final sa se relaxeze la o seara traditionala intr-o tabara de beduini.

Egiptul pentu turistul strain o tara araba si islamica in care valorile religioase au un rol major in viata locuitorilor sai. Raportarea la religie este vitala, pentru a percepe si civilizatia antica deoarece prin marile monumente funerare egiptenii demonstrau ca iubeau atat de mult viata incat au vrut sa o prelungeasca dupa moarte

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 782
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved