Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Incaltaminte montana de 3 sezoane

Turism+ Font mai mare | - Font mai micCuprins

Cap.1 Introducere1.1 Studii asupra publicului tinta

1.2 Firme si produse de top

Cap.2 Tipuri de incaltaminte montana

2.1 Incaltaminte montana pentru vara

2.1.1 Sandale

2.1.2 Slapi

2.1.3 Tenisi de munte

2.1.4 Incaltaminte hibrida

2.2 Incaltaminte pentru iarna si altitudini mari

2.3 Incaltaminte pentru sporturi si alte activitati montane

2.3.1 Incaltaminte pentru trail running (alergare pe drumuri de munte)

2.3.2 Incaltaminte pentru ciclism montan

2.3.3 Incaltaminte pentru alpinism, escaladari (espadrile)

2.3.4 Incaltaminte pentru speologie si canioane

2.4. Incaltaminte pentru trei sezoane

2.4.1 Incaltaminte pentru excursii montane pe jos (hiking)

2.4.2 Incaltaminte pentru drumuri, poteci, carari montane, etc. (tracking)

2.4.3 Incaltaminte pentru plimbari usoare la munte (trail)

Cap.3 Aspecte anatomice

Cap.4 Inovatii si materiale

Cap.5 Caracteristicile si solicitarile reale ale bocancului de trei sezoane

Cap.6 Propuneri stilistice si forme noi

Bibliografie

Cap.1 Introducere

Bocancii de munte reprezinta o importanta componenta a echipamentului montan. O alegere potrivita va influenta pozitiv sentimentul de confort, de siguranta si de usurinta in escaladarea unei zone montane.

Studiu asupra publicului tinta

La fel ca in domeniul sportiv, si in incaltamintea montana gasim o paleta larga de domenii si utilizari de unde vor deriva trasaturi si caracteristici specifice.

Un segment specific este incaltamintea destinata amatorilor, dedicata celor care doresc sa se aventureze in excursii de scurta durata ce presupun un efort relativ mic. Acesti bocanci sunt de regula usori si flexibili. Se remarca pretul relativ scazut si materialele ieftine ce nu sunt proiectate pentru o uzura indelungata.

Segmentul dedicat profesionistilor va folosi materiale mai performante dezvoltate special pentru conditii de uzura intensa, care sa reziste la intemperii si sa asigure un confort sporit.

Utilizatorii incaltamintei montane sunt excursionistii amatori, excursionistii profesionisti, echipele salvamont, alpinistii si iubitorii de munte in general.

1.2 Firme si produse de top

- La Sportiva" este o firma de incaltaminte montana de origine italiana. Este recunoscuta datorita calitatii ridicate a bocancilor de iarna si a celor de trei sezoane.

- "Meindl" este o firma germana cu traditie, fiind recunoscuta si datorita modalitatii manuale de fabricare a incaltamintei. Bocancii sunt fabricati cu o tehnologie de ultima ora si sunt foarte atent finisati.

- "Asolo" este o alta mare firma italiana ce foloseste forme si tehnologii avansate.

Firma germana de echipament montan cu o lunga istorie in spate, sustinuta si de o puternica comunitate de sportivi si adepti ai sporturilor extreme.

Cap.2 Tipuri de incaltaminte montana

2.1. Incaltaminte montana pentru vara

Incaltamintea montana pentru vara este astfel construita incat sa ofere confort si libertate in miscare piciorului prin forma se renunta la sustinerea gleznei iar prin decupari in material rezulta o buna aerisire a piciorului.

Acest tip de incaltaminte se poate folosi in plimbari montane usoare, pe drumuri usor accidentate, in parauri de munte, etc.

2.1.1. Sandale

   

2.1.2. Slapi

2.1.3. Tenisi de munte

2.1.4. Incaltaminte hibrida

2.2. Incaltaminte pentru trei sezoane

Ghetele de munte pentru trei sezoane au de obicei o talpa cu o flexare rigida rezonabila, iar cele din clasa superioara ofera gleznei si piciorului un suport efectiv pentru a traversa pante abrupte. Cand sunt echipate cu anumite tipuri de coltari flexibili, ghetele pot fi potrivite pentru conditii specifice sezonului de iarna. Acestea sunt folosite doar in cazuri de urgenta sau ocazional in traversarea unei portiuni mici cu gheata sau cu zapada, insa nu sunt potrivite unor astfel de conditii de exploatare de-a lungul unei zile intregi.

Celor mai multe ghete de doua sau trei sezoane nu le sunt recomandate atasarea coltarilor. Ele sunt gandite sa se flexeze pentru confortul piciorului, nu au destula rigiditate laterala si longitudinala in talpa lor intermediara si, ca rezultat, coltarii nu se pot fixa bine si pot sa se desprinda in situatii potential periculoase. Aditional, partea superioara este adesea fabricata din piele de vitel sau dintr-o combinatie de piele de caprioara si o tesatura ce se comprima usor sub chingile coltarilor, cauzand disconfort si frig la picioare.

2.2.1. Incaltaminte pentru plimbari usoare la munte (trail)

Aceasta categorie de incaltaminte confortabila si stabila ofera performanta pentru o gama larga de terenuri mai putin accidentate dar nu neaparat mai putin solicitante. Aici sunt incluse ghetele de piele traditionale si incaltamintea joasa care ofera adesea o aerisire superioara.

   

2.2.2. Incaltaminte pentru excursii montane pe jos (hiking)

In aceasta clasa intra ghetele pentru portinui de creasta si poteci de nivel inalt. Aceasta incaltaminte are o constructie solida ce face fata cu succes sezonului vara-toamna.

   

   

2.2.3. Incaltaminte pentru drumuri, poteci, carari montane etc (trekking)

Acest tip de incaltaminte este folosit pentru portini abrupte si pentru trasee cu un grad de dficultate moderat. Este destinata acelor oameni care vor sa paraseasca locul de campare cu un singur set de incaltaminte si care vor umbla, escalada si vor urca o zi intreaga pe trasee cu un grad de dificultate moderat.

   

   

   

2.3. Incaltaminte pentru iarna si altitudini mari

Aceasta categorie de incalaminte a fost creata pentru teren abrupt, acoperit de zapada sau de gheata. Pe acest tip de incaltaminte se pot aplica coltari iar bocancul in sine este ideal in preluarea eforturilor de torsiune ce apar la traversarea crestelor si marginilor de stanca.

Alpinismul tehnic si ghetele de catarat sunt proiectate pentru a avea talpa intermediara si pe cea superioara rigide si de a oferi suport la catarare. Talpa lor rigida prevede o platforma care se potriveste oricarui tip de coltar.

Ghetele din piele pentru alpinism si cele pentru patru sezoane prezinta o talpa cu incovoiere rigida si o parte superioara de sustinere fabricata dintr-o piele de inalta calitate (aproximativ 3mm grosime).

2.4. Incaltaminte pentru sporturi si pentru alte activitati montane

Fiind o combinatie perfecta intre rezistenta la tractiune a unei ghete montane si forma si confortul unui pantof de sport, acest tip de incaltaminte este ideal si in mediul urban pentru acei care iubesc aventura.

2.4.1. Incaltaminte pentru trail running (alergare pe drumuri de munte)

   

2.4.2. Incaltaminte pentru ciclism montan

   

   

2.4.3. Incaltaminte pentru alpinism, escaladari (espadrile)

   

2.4.4. Incaltaminte pentru speologie si canioane   

Cap.3 Aspecte anatomice

Piciorul este o structura foarte complexa de oase, articulatii, muschi si tesuturi de legatura. Dezechilibrul in functionarea sa poate avea un impact pana la restul scheletului, afectand postura. Examinand elementele de baza ale acestei structuri, ne vom face o idee despre cum ne sustine piciorul in repaos si in miscare.

Oasele piciorului

Distribuirea greutatii

Oasele piciorului s-au dezvoltat pentru a sustine greutatea corpului, la fel cum arcul unui pod sprijina intreaga structura.

Fortele actionand asupra piciorului Fortele actionand asupra cheii de bolta

Cele trei arce

Exista trei forme diferite de arc in picior care contribuie la sprijinirea si balansarea greutatii corpului. Arcul medial este cel la care ne gandim prima data ca fiind un arc inalt sau jos. Mai exista si un alt arc, cel lateral, care este cu mult mai mic si un arc transversal, de-a curmezisul piciorului.

Cele doua parti ale piciorului

Partea interioara a piciorului, terminandu-se in cele trei degete, compun structura arcului medial. Acestea suporta cea mai mare parte din greutate. Partea exterioara a piciorului sprijina o mai mica greutate si se comporta ca o balanta.

Trepiedul piciorului

Sustinerea arcelor prin muschi

Structurile osoase ale arcelor sunt sustinute de straturi subtiri de tesuturi de legatura si de muschi care coboara din partea joasa a piciorului si invelesc oasele gleznei.

Muschii sustinatori sunt:

- Abductor hallucis: sustine talusul si calcaneul

- Tibialis posterior: ligamentul sustine talusul si navicularul

- Flexor hallucis longus: suporta talusul si calcaneul

- Peroneus longus: inveleste dedesubtul din exteriorul piciorului si se ataseaza capului metatarsului 1, asistand la actiunea efortului de aplecare a stringului arcului.

Sustinerea arcelor prin ligamente

Capetele metatarsului si calcaneul sunt trase impreuna de sustinerea ligamentelor si de energia muschilor pentru a crea o intaritura adaugata in oasele piciorului refacand tragerea descendentei gravitatii prin incheieturi si picioare.

Arcul lateral

Muschii sustinatori sunt:

- Peronus longus: sustine calcaneul si cuboidul

- Peroneus brevis: asista la actiunea de aplecare a stringului arcului

- Abductor digiti minimi: asista la actiunea de aplecare a stringului arcului

Arcul transversal

Muschii sustinatori sunt:

- Adductor hallucis: capul transversal se ataseaza articulatiilor metatarsului/falangelui tragandu-le inspre interior si producand ridicarea.

- Peroneus longus: ligamentele traverseaza din lateral inspre partea mediala a piciorului, atasandu-se sub capul primului metatars si tragand cele doua parti impreuna producand ridicarea.

- se ataseaza partilor de dedesubt ale navicularului, cuboidului, cuneiformului lateral si metatarselor 2-4, creand o ridicare de dedesubt.

Cele mai comune afectiuni ale piciorului

Hallux valgum

Un termen mai comun pentru aceasta situatie ar fi batatura. Articulatia degetului mare e umflata si dureroasa, degetul avand tendinta de a iesi inspre afara.

Metatarsalgia

Termenul este dat durerii partii din fata a talpii si este o afectiune comuna la oamenii cu picioare arcuite sau la femeile care poarta pantofi cu tocuri inalte.

Boala lui Morton

Se manifesta printr-o durere ca si o arsura intre al treilea si al patrulea deget, sub bila piciorului. E adesea cauzata de presiunea purtarii unei incaltaminte stramte.

Tendonul lui Ahile

O rana comuna se poate datora uneori uzarii in exces a celui mai larg tendon din corpul uman, de multe ori legandu-se de durerea de gamba.

Fasciita plantara

Aceasta problema este cauzata de deteriorarea stratului subtire de tesut aspru care sprijina arcul medial si care stabilizeaza piciorul. In mod normal durerea apare in calcai si cel mai tare se simte dimineata, atunci cand te ridici din pat.

Cap. 4 Inovatii si materiale

Talpa Multigrip si Multigriff presupune o sectiune transversala concava, rezistenta mare a talpii la margine, bune caracteristici de absorbire a socurilor si un profil al talpii cu zone abrazive care se curata singure - toate acestea fiind elementele specifice ale talpii Multigrip, realizata in exclusivitate pentru Meindl de catre firma Vibram. Aceasta inovatie o regasim in aproape toate modelele de incaltaminte Meindl.

Talpa Mutigriff   

Talpa Multigrip

Tehnologia de absorbtie dinamica

Acesta tehnologie, prin folosirea a 3 tipuri de materiale cu densitati diferite, are ca scop marirea absorbtiei socurilor ceea ce ofera utilizatorului un confort ridicat .

Acest tip de talpa asigura o corecta rigiditate la torsiune a bocancului, o buna flexibilitate si in acelasi timp protejeaza laba piciorului de obiecte ascutite.

Duo Asoflex   

Aceasta inovatie este o este o sinteza a cercetarilor firmei Asolo. Doua elemente sunt unite pentru a mari confortul si performanta utilizatorului.

Primul element, realizat din material rigid ajuta la anti-pronatie, anti-supinatie si anti-torsiune, iar al doilea element este realizat dintr-un material mai moale protejand piciorul impotriva socurilor create de mers.

Power matic

Un nou tip de talpa este talpa Power Matic realizata tot de firma ASOLO. Talpa consta in 3 straturi de PU, cu module de elasticitate diferite, care sunt injectate si topite impreuna. Partea frontala de inalta densitate asigura si garanteaza stabilitate maxima. Partea de mijloc a calcaiului reduce socurile si oboseala ce se instaleaza pe parcursul mersului.

Alta metoda de a absorbi socurile consta in amplasarea strategica a celor patru cilindri de joasa densitate ce leaga talpa exterioara de talpa de mijloc .

Talpa Vibram exterioara mai este ancorata de talpa mediana cu ajutorul a doua repere de cauciuc de inalta denistate. Bolta talpii este realizata dintr-un cauciuc de inalta densitate care mareste stabilitatea si echilibrul piciorului.

Power matic

Structura tripla de sustinere

Acest tip de talpa incorporeaza trei puncte de absorbtie a socurilor ce corespund cu zonele piciorului care primesc cel mai mare impact in timpul mersului.

Aceste repere pot fi identificate dupa culoarea diferita a talpii. Amortizoarele sunt create prin combinarea a doua straturi de poliuretan - unul de inalta densitate si unul de joasa densitate. Aceste straturi se identifica printr-o cromatica diferita.

Talpa impune confort, stabilitate si are un aspect distinctiv raportat la produse similare.

Amortizorul din zona calcaiului (partea exterioara) este primul amortizor ce preia socul dintre picior si suprafata terenului.

Al doilea amortizor din zona calaiului (partea interioara) asigura o buna stabilitate a mersului.

Al treilea amortizor situat in zona metatarselor 1 si 2, reduce presiunea exercitata asupra oaselor piciorului.

Poliuretan de inalta densitate

Poliuretan de joasa densitate

Talpa cauciucata Vibram

Propulsia

Talpa propulsoare este fabricata din cauciuc Eva termorigid avand o greutate redusa. Gasim un element central localizat intre talpa si calcai sub forma de tija de PUT ce asigura o stabilitate ridicata si o buna rigiditate la torsiune. Protectia talpii este data de un alt element din poliuretan termoplastic pozitionat intre calcai si talpa exterioara.

A.talpa interioara turnata Eva    B. tija de poliutretan termoplastic

   

C.protectie de poliuretan a picorului    D.talpa de cauciuc de tripla densitate

Tehnologia Vibram

Designul exceptional se alatura componentelor din cauciuc, pentru a crea talpi performante. Un fapt demonstrat este acela ca aceste talpi ofera o tractiune excelenta si o rezistenta mare la abraziune pe diferite tipuri de teren.

Tehnologia Skywalk

Trei lucruri caracterizeaza acet tip de talpa: functionalitatea, durabilitatea si dependenta turistului de ea. Designul asemanator texturii lemnului este combinat cu componente de cauciuc pentru a rezulta un model de talpa care satisface o gama larga de activitati montane.

Zona de aderenta maxima

Zona de impingere si franare

Zona de stabilitate

Calitatea talpii si aderenta ei depind de duritatea materialului, de rezistenta la frecare si de profil.

Zone de suport

Studiile cinetice efectuate asupra bocancilor dau informatii legate de actiunea mersului, de distributia presiunii si despre zonele de suport. Tiparul de mers incepe de la exteriorul calcaiului si continua in forma de "S" pana la varful acestuia.

Picioarele care se intorc usor in interior sunt sustinute in zona interioara a calcaiului de suportul de pronatie si pot umbla corect.

suport de pronatie

suport de supinatie

Talpa interioara din poliuretan dur cu absortie de soc integrata

Strat continuu si moale pentru o absortie optima

Talpa interioara ramforsata (poliamida/fibra de sticla)

Talpa Multigrip

Talpa interioara cu absortie de soc

Talpa nu este mai lata, dar totusi fixarea coltarului este posibila

Sant pentru fixarea coltarului

Sectiunea varfului este din cauciuc rezistent la abraziune

Cadrul bocancului

Acest cadru ofera rigiditate, confort si o greutate redusa incaltamintei.

Acest cadru este un sigur modul ce combina un strat din talpa cu protectia calcaiului dar si cu protectia degetelor.

Se pot folosi diferite materiale precum poliuretanii, poliamidele, polioximetileni etc. pentru a-i oferii diferite caracteristici precum duritatea si flexibilitatea talpii.

Cadru realizat din fibra de carbon si kevlar

Aceasta structura uneste protectia calcaiului cu cea a degetelor intr-un sasiu uniform. Acest sasiu cantareste doar 125 de grame, greutatea redusa a acestui cadru este data de cele 2 materiale folosite precum Carbonul si Kevlarul. Aceste 2 materiale sunt combinate pentru a oferii incaltamintei un cadru foarte rezistent la torsiune oferind si o rigiditate laterala. Acest cadru fiind realizat din Kevlar si carbon este practic indestructibil.

Acest cadru este combinat cu un strat de cauciuc microporos, dublu dens si cu 2 repere de PU (poliuretan) unul aflat la calcai si unul la varful degetelor. Caracteristicile dupa care a fost conceput acest tip de talpa a fost greutatea redusa, rezistenta maxima si performanta optima.

Corpul bocancului

Fixare eficienta

Cand vine vorba despre potrivirea calcaiului, intotdeauna a fost o problema. Acum insa, datorita MFS Vacuum, forma piciorului este foarte bine reprodusa in zona gleznei, lateralelor si a limbii. Se formeaza o spuma speciala din poliuretan termorigid care ia forma piciorului la prima utilizare a bocancului. Acest lucru asigura protectie mai mare piciorului si mareste confortul si gradul de absorbtie al socurilor.

Goretex

Sistemul Goretex in incaltamintea montana impiedica umezeala sa intre in bocanc. Piciorul ramane complet uscat si poate respira. Aceasta tehnologie aduce un confort ideal in bocanc pe durata diferitelor activitati montane, chiar si in conditii de intemperii.

Simulatorul pentru mers recreaza cu acuratete procesul mersului in conditii de umiditate.

Bocancii pentru hiking fabricati din Goretex, de la prototip pana la modelul de productie, sunt testati pentru a rezista cat mai mult in conditii cat mai umede, indoind bocancul pana la 300.000 de ori. Asta demonstreaza ca tesatura Goretex are o calitate si o functionalitate de rang inalt.

Sistemul Clima

    

Piele perforata

Material respirabil folosit in interior

Pielea de caprioara perforata permite aerului proaspat sa circule natural in jurul piciorului chiar si in timpul activitatiilor intense.

Cusatura dubla

Multe dintre modelele de incaltaminte montana sunt cusute dublu. Aceasta metoda traditionala de a fabrica incaltaminte necesita un nivel ridicat de maiestrie.

Aceste cusaturi duble reprezinta un element traditional, unirea dintre cele 2 straturi este mult mai eficienta si rezistenta este cu mult mai mare.

Elemente de ancorare a sireturilor

Sunt realizate din otel inoxidabil cu scopul de a aluneca mai usor siretul prin aceste repere. Sunt prevazute cu o margine protectoare si un carlig. Carligele sunt indoite spre interior pe marginea deschisa.

carlig alungit carlig dublu carlig cu capsa carlig in forma de P

Cap.5 Caracteristicile si solicitarile reale

ale bocancului de 3 sezoane

Un bocanc de 3 sezoane trebuie sa indeplineasca trei conditii principale: confortul, protectia si utilitatea.

Ca un bocanc sa fie confortabil el depinde de:

- impermeabilitate ( protejeaza interorul bocancului de apa din exterior)

- tipul de talpa si talpici (amortizarea socurilor)

- captuseala interioara (fixarea bocancului cat mai stransa pe picior)

- modul de sustinere a gleznei fara a jena oasele si tendoanele

- permeabilitatea bocancului (sa permita circularea aerului in interiorul bocancului pentru a ajuta piciorul sa respire)

izolarea termica (protejarea piciorului de temperaturi reduse)

Bocancul trebuie sa protejeze:

-calcaiul, partiile laterale, varful si glezna.

-talpa (grosimea si densitatea talpii protejeaza impotriva pietrelor ascutite, terenuri accidentate etc.).

Cerinte si caracteristici luate in considerare in propunerile noastre (desene si schite):

talpa sa prezinte o buna aderenta si sa absoarba bine socurile atat pe teren uscat cat si pe teren umed sau inghetat

- sa prezinte un sistem simplu si usor de legare a sireturilor

bocancii sa fie rezistenti la o uzura indelungata

sa fie rezistenti la umiditate

- sa fie atragatori din punct de vedere estetic si sa raspunda functiei solicitate

- tehnologiile de fabricatie sa fie ieftine

- sa prezinte un bun raport pret calitate

Cap. 6 Schite proiect

.

 


Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3735
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved