Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


Transilvania University of Brasov

Turism+ Font mai mare | - Font mai micTransilvania University of Brasov

Scurt istoricUtilizarea apei este cunoscuta de mii de ani. De cel putin doua mii de ani apa a fost folosita in foarte multe parti ale lumii, in special pentru macinarea cerealelor si pentru producerea energiei. In toata Europa si America de Nord au fost construite mori de apa, in primele decade ale revolutiei industriale, pentru a produce energie utilizata intr-o varietate de scopuri, de la procesarea inului pana la tors si tesut, de la piua si pana la prelucrarea lemnului.

Conversia energiei hidraulice in energie electrica nu este poluanta, presupune cheltuieli relativ mici de intretinere, nu exista probleme legate de combustibil si constituie o solutie de lunga durata.

Centralele hidroelectrice au cele mai reduse costuri de exploatare si cea mai mare durata de viata in comparatie cu alte tipuri de centrale electrice. Exista o experienta de peste un secol in realizarea si exploatarea CHE, ceea ce face ca ele sa atinga niveluri de performanta tehnica si economica foarte ridicate

Prima hidrocentrala din lume este Cragside, in Rothbury, Anglia, construita in 1870< in figura> .Cragside era o casa taraneasca in apropiere de Rothbury. A fost prima casa din lume care a utilizat energia hidroelectrica. Construita intr-o zona muntoasa, a fost casa de vacanta a lordului WilliamGeorge Amstrongsi dupa 1870 a trecut in grija NationalTrust. Cragside, numita dupa dealul Cragend, a fost construita in 1863 ca o modesta casa taraneasca cu doua etaje, dar a fost extinsa, transformandu-se intr-o adevarata vila in stilul Tudor, de arhitectul NormanShaw. La un moment dat, cladirea includea un observator astronomic si un laborator stiintific.

In 1868 a fost instalat un motor hidraulic utilizat in spalatoria de rufe, in rotiserie si pentru actionarea liftului hidraulic. In 1870 apa din unul din lacurile detinute pe proprietate a fost utilizata pentru a invarti un dinam (masina electrica rotativa, generatoare de curent continuu) Siemens, aceasta fiind probabil prima centralahidroelectrica din lume.

Centrala hidroelectrica Cragside, Anglia.

A doua hidrocentrala din lume a fost construita, in 1882, in Wisconsin, SUA, Appleton, pe raul Fox, fiind utilizata pentru a lumina doua mori de hartie si o casa, la doi ani dupa ce ThomasEdisona prezentat lampa cu incandescenta.In anul 1885, se construieste a treia hidrocentrala din lume, de catre Asociatia Schmidtsi Dachler.In decursul anului 1896 prima centrala combinata hidro si termo din Romania a fost data in exploatare pe valea raului Sadu, fiind denumita Sadu I. Vechea turbina cu ax vertical a fost inlocuita in 1905 cu o turbina Franciscare a functionat pana in 1929

Centrala hidroelectrica SaduI.

O microhidrocentala functioneaza in localitatea Maieru (Bistrita-Nasaud) pe raul Anies. Are o capacitate instalata de 100 kW. Unitatea produce in medie 350MWh/an.

Autoritatile locale din orasul hunedorean Geoagiu au reusit sa reduca factura de energie electrica la iluminatul public cu 30%, dupa ce au pus in functiune microhidrocentrala primariei locale.
'In anul 2007 am reusit sa diminuam cu 20.000 de lei cheltuielile cu iluminatul public prin energia electrica debitata in sistem de microhidrocentrala orasului. Tocmai de aceea, dorim sa mai construim o microhidrocentrala in aval de prima investitie, deoarece acum avem creata infrastructura necesara', a declarat primarul orasului Geoagiu, Simion Maris.
Urmatoarea microhidrocentrala va fi proiectata pentru o putere instalata de 60 KWh, cu aceasta investitie apreciindu-se ca iluminatul public in orasul Geoagiu se va asigura, integral, doar prin 'energie verde'.

Autoritatile locale vor solicita, in acest an, Agentiei Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei emiterea de certificate verzi cu ajutorul carora valoarea energiei electrice produse de microhidrocentrala va creste cu 30-40 la suta, a mentionat edilul local. Potrivit acestuia, certificatele verzi vor putea fi tranzactionate pe bursa de energie.
Microhidrocentrala din Geoagiu a fost construita in urma cu an, primaria orasului fiind singura din tara care detine o asemenea sursa de energie curata. Microhidrocentrala are o putere instalata de 25 KWh si a costat bugetul local 100.000 de lei. O parte din componente au fost obtinute prin sponsorizari, cea mai importanta componenta - turbina - fiind asigurata de UCM Resita.

Inaugurarea microhidrocentralei de la GEOAGIU

Vineri, 24 noiembrie 2006

Agentia Romana pentru Conservarea Energiei anunta ca, in data de 22 noiembrie 2006, a avut loc punerea in functiune a microhidrocentralei de pe paraul Clocota, din orasul Geoagiu.

La eveniment au fost prezenti, domnul Prof. Mircea MOLOT, presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, domnul Simion MARIS, primarul orasului Geoagiu,  domnul Ing. Adrian CHBUTIU, presedinte director general al UCM Resita, doamna Lacramioara STEFANICA, director Comunicare si Resurse Umane in cadrul UCM Resita si domnul Ing. Mihai Radu BOITOS, director general la SC ENERGOPROIECT SA.

Din partea Agentiei Romane pentru Conservarea Energiei au participat la inaugurare  reprezentantii Filialei Teritoriale ARCE DEVA, domnul Ionel Visinel IOVAN, inspector de specialitate gradul III, respectiv domnul Adrian MOACA, inspector de specialitate gradul IV.

Microhidrocentrala va asigura cantitatea de energie electrica necesara pentru iluminatul public in oraºul Geoagiu ºi Staþiunea Balneara Geoagiu Bai, precum ºi pentru staþia de pompare a apei potabile.

Microhidrocentrala va furniza energie in sistemul energetic national, energia produsa fiind apoi decontata cu ENEL ELECTRICA BANAT.Sursele de finantare a investitiei au fost puse la dispozitie de catre Guvernul Romaniei, prin Agentia Romana pentru Conservarea Energiei, Consiliul Local al orasului Geoagiu si UCM Resita, care a furnizat Microhidroaparatul tip PELTON.

Caracteristici tehnice

Alimentarea se face prin cadere libera, dintr-o sursa prevazuta cu un prag de captare, situat la 400 m de statiunea Geoagiu Bai.

Diferenta de nivel este de 80 m.

Microhidroaparat PELTON- model experimental format din:

  • Turbina Pelton cu doua injectoare reglabile actionate cu motoare electrice pas cu pas;
  • Generator capsulat de 37 Kw;
  • Sistem de reglaj tip PLC cu actionare motoare pas cu pas.

Capacitate proiectata 37 Kwh.

Prin astfel de initiative, Agentia Romana pentru Conservarea Energiei, dovedeste ca, este consecventa misiunii care i-a fost incredintata si este preocupata permanent de gasirea de noi solutii pentru utilizarea resurselor regenerabile de energie. Este cunoscut faptul ca, prin utilizarea eficienta a energiei si valorificarea, pe scara larga a resurselor regenerabile de energie, se reduc consumurile de energie si resurse energetice primare, contribuind astfel la:

  • dezvoltarea economica si sociala;
  • conservarea resurselor naturale;
  • reducerea impactului activitatilor economice asupra mediului prin diminuarea emisiilor de gaze cu efect de sera.

Un agricultor din localitatea mehedinteana Corlatel, Ion Stanciulescu si-a construit o micro-hidrocentrala care functioneaza cu o parte din debitul captat al raului Drincea. Gospodaria acestuia se afla amplasata in afara satului, unde nu exista retea de electricitate, iar singura sursa de iluminare pe timpul noptii erau cateva lampi cu gaz si doua felinare-unul la grajdul animalelor, celalalt in mijlocul ograzii.

'Am intentionat de cateva ori sa ma racordez la linia electrica a satului, dar mi s-a cerut o taxa pe care trebuia sa dau pensia mea pe jumatate de an. De aceea, m-am hotarat sa-mi fac propria mea hidrocentrala, care sa produca energie electrica de 24 si 220 volti' a precizat, pentru AGERPRES, Ion Stanciulescu.

Echipamentele necesare instalatiei de producere a curentului electric, un dinam si mai multe tablouri de tensiune, Stanciulescu le-a achizitionat de la o firma de colectare a fierului vechi din orasul Vanju Mare, iar roata, care este antrenata de puterea apei, a construit-o sub indrumarea unui inginer de la hidrocentrala Portile de Fier II.

'Pot spune ca sunt multumit de inventia mea. Cred ca daca am sa aduc cateva imbunatatiri sistemului, am sa pot sa vand energie electrica si la alti trei vecini', a declarat, pentru AGERPRES, Ion Stanciulescu.

In afara de aceasta 'minune', cum este numita prin partile locului micro-hidrocentrala lui Ion Stanciulescu din Corlatel, omul a mai construit si un sistem de scoatere a apei din fantana fara sa utilizeze ciutura sau curent electric, prin intermediul unui mecanism cu roti dintate care pun in miscare un cablu de-a lungul caruia a montat mai multe garnituri-ventuza care, prin aspiratie, scot apa la suprafata.

El ar vrea sa breveteze cele doua inventii, dar se teme ca 'ar costa prea mult demersurile ce trebuie facute pe la Bucuresti'.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2362
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved