Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AgriculturaAsigurariComertConfectiiContabilitateContracteEconomie
TransporturiTurismZootehnie


CONTABILITATEA ANIMALELOR SI PASARILOR: CONTABILITATEA MARFURILOR

Zootehnie+ Font mai mare | - Font mai mic

ATESTAT
CONTABILITATEA ANIMALELOR SI PASARILOR: CONTABILITATEA MARFURILOR


ARGUMENT

Organizarea contabilitatii animalelor si pasarilor care constituie o categorie distincta de active circulante se realizeaza cu ajutorul a doua conturi:

361 "Animale si pasari"

368 "Diferente de pret la animale si pasari"

361 se utilizeaza pentru evidenta efectivlor de animale si pasari si oglindeste in debit pretul de inregistrare aferent intrarilor in gestiune iar in credit se reflecta iesirile din gestiune ca urmare a vanzarilor.

368 este cont bifunctional si se foloseste in cazul in care pretul prestablit este adoptat ca pret de evidenta.

Marfurile reprezinta o categorie importanta de stocuri care in circuitul lor de la producatori pana la consumatori generalizeaza un volum foarte mare de operatii economico-financiare care se efectueaza prin intermediul unui numar deosebit de mare de agenti economici cu diferite profiluri de activitate comerciala.

Astfel se considera ca exista trei categori importante de unitati patrimoniale cu profil comercial si anume:

En gross (ridicata)

En detail (amanuntul)

Organizarea contabilitatii marfurilor este influentata intr-o anumita masura de pret, de pretul de piata inregistrat care se utilizeaza, iar in functie de unitatea en gross sau en detail avem cost efectiv de achizitie, pretul prestabilit sau standard, pretul cu amanuntul sau en gross.

Costul efectiv de achizitie este recomandat in cazul unitatilor care comercializeaza un numar relativ redus de sortimente de marfuri cu o frecventa redusa a intrarilor si a iesirilor dar cu productie mai mica. Caracteristica acestei metode consta in evaluarea marfurilor si implicita operatiilor de intrare si iesire la pretul efectv de aprovizionare care in conditiile actuale este fluctuant, fapt ce se creeaza anumite dificultati in legatura cu evaluarea iesirilor din gestiune.

Pretul cu amanuntul sau cel de vanzare en gross se utilizeaza numai in cazul marfurilor putand fi adoptat de oricare agent economic cu profil comercial, en detail, en gross sau mixt.

Contabilitatea circulatiei marfurilor se organizeaza cu ajutorul a doua conturi:

371 " Marfuri "

378 " Diferente de pret la marfuri "

371 are functie contabila de activ reflectand in debit si de asemenea in credit pretul de inregistrare aferent atat marfurilor intrate si a marfurilor iesite in si din gestiune cat si a celor reflectate numai scriptic la intrari si iesiri.

371 se crediteaza ca urmare a iesirilor din gestiune prin debitul conturilor care corespund cailor sau modalitatilor de iesire din patrimoniu.

378 are functie contabila de activ si oglindeste in debit cheltuielile de transport, incarcare, descarcare, receptie, taxe vamale, comisioane pe care le ocazioneaza marfurile care se achizitioneaza de la terti in corespondenta cu creditul conturilor corespunzatoare modalitatilor efectuate.

CONTABILITATEA ANIMALELOR SI PASARILOR

Organizarea contabilitatii animalelor si pasarilor care constituie o categorie distincta de circulante se realizeaza cu ajutorul urmatoarelor conturi:

361 " Animale si pasari "

368 " Diferente de pret la animale si pasari "

361 se utilizeaza pentru evidenta efectivelor de animale si pasari si vederea cresterii si folosirii pentru munca de reproductie, animalele si pasarile la ingrasat, pentru valorificare, coloniile de albine si animale pentru productie.

361 este cont de activ si oglindeste in debit pretul de inregistrare aferent intrarii in gestiune prin creditul contului care arata modalitatea de intrare si anume:

- 401 si 408 pentru achizitia de la terti,

- 542 cu procurarile din avansuri spre decontare,

- 456 in cazul aportului in natura,

- 711 "variatia stocurilor" pentru obtinerea din productie proprie sporuri in greutate si plusuri de inventar la produse,

- 7582 pentru primiri cu titlu gratuit.

In credit se reflecta iesirile din gestiune ca urmare a vanzarilor, lipsei la inventar neimputabile si calamitatilor livrate la unitate sau la alte subunitati prin corespondenta cu debitul conturilor corespunzatoare acestor modalitati de iesire si anume: 371, 671 si respectiv 481 sau 482.Soldul contului prezentat poate fi debitor reprezentand pretul de inregistrare aferent animalelor si pasarilor existente in gestiune la sfarsitul perioadei de gestiune. Evidenta operativa si analitica se organizeaza atat in scopul urmaririi cantitative pe specii si categorii de varsta, in capete si kilograme pentru animalele care se cantaresc si numai in capete pentru pasarile si animalele care nu se cantaresc cat si pentru obtinerea informatiilor valorice la nivelul unitatii si subunitatii acesteia.

368 este cont bifunctional, se foloseste in cazul in care pretul prestabilit este adoptat ca pret de evidenta utilizandu-se in mod similar cu celelalte conturi de diferente de pret. Se mai utilizeaza 396 care inregistreaza in credit diferenta de valoare in minus stabilita cu prilejul inventarierii anuale intre valoarea de utilitate si valoarea de inregistrare prin corespondenta cu debitul contului 6814.

Contul 396 se debiteaza in exercitiile urmatoare in masura in care se constata ca deprecierea nu se produce sau este inferioara celei preconizate precum si in cazul in care animalele pentru care s-a constituit provizionul au iesit din patrimoniu creditand contul 7114.

Soldul contului de provizioane pote fi creditor, reprezentand valoarea provizionului existand la sfarsitul perioadei ( exercitiului ) pentru deprecieri privind animalele. Acest sold se deduce din creditul efectivelor de productie sau achizitie obtinut din corelarea in plus sau minus a preturilor de evidenta cu diferentele de pret, existente ca solduri la contul 361 si 368 in vederea stabilirii valorii nete care se inscrie in bilant intr-un post distinct.

CONTABILITATEA MARFURILOR

Marfa reprezinta o categorie importanta de stoc care in circuitul lor de la producatori pana la consumatori genereaza un volum foarte mare de operatii economice, financiare care se efectueaza prin intermediul unui numar deosebit de mare de agenti economici cu diferite profiluri de activitate comerciala.

Unitatea comerciala en gross asigura desfasurarea circulatiei marfurilor efectuand operatii de cumparare a bunurilor de consum, in cantitati mari si foarte mari de la producatori si furnizori interni si externi precum si de vanzarea lor in loturi mari catre alti agenti economici de regula cu profil comercial en detail, inclusiv de alimentatie publica.

Vanzarile se po efectua si catre alte unitati patrimoniale cu profil comercial en gross.

Unitatea comerciala cu profil en detail realizeaza aceeasi forma de circulatie a marfurilor efectuand cumpararile acelor bunuri de la unitatile en gross dar si de la producatori si furnizorii interni in locuri mici precum si vanzarea lor catre populatie inclusiv prin alimentatia publica.

Marfurile se vand in starea in care au fost cumparate sau dupa o prelucrare prealabila in vederea consumatorului in unitati operative special amenajate.

Pentru unitatile comeriale amintite anterior este caracteristic faptul ca au ca obiect de activitate principal sa complementar atat cumpararea cat si revanzarea marfurilor in scopul obtinerii de profit aceste unitati desfasoara activitati care se incadreaza in diverse domenii de activitate.

In categoria marfurilor care au o structura eterogena se includ atat bunurile pe care agentii economici le cumpara in vederea vanzarii in starea in care au fost achizitionate, cat si produsele finite transferate precum si acele active circulante materiale de natura materiilor prime, materiale consumabile, obiecte de inventar, ambalaje devenite disponibile in cadrul patrimoniului unitatii economice si care se vand tertilor asa cum au fost cumparate.

In ceea ce priveste vanzarea ultimelor elemente de stocuri amintite se mentioneaza ca, dupa realizarea acestor operatii, se inregistreaza numai scriptic in debitul contului de marfuri "371" prin corespondenta cu creditul contului corespunzator 301, 302, 303, 381 si nu ocazioneaza aspecte specifice privind evaluarea si preturile de inregistrare in contabilitate.

Totodata este justificat sa se aiba in vedere translocarea diferentelor de pret aferente in creditul sau debitul contului 378, dupa cum sunt favorabile si erspectiv nefavorabile prin corespondenta cu debitul sau creditul de diferenta corespunzatoare activelor circulante.

Aceste modalitati de solutionare contabila asigura cresterea:

cheltuielilor si implicit a costului de productie numai cu ceea ce se consuma efectiv pentru obtinerea produselor finite.

a cheltuielilor privind marfurile cu sumele ce privesc vanzarea celorlalte elemente de active circulante.

Organizarea contabilitatii marfurilor este influentata intr-o anumita masura de pretul de inregistrare ce se utilizeaza si care poate fi:

cost de achizitie

pret prestabilit (standard)

pretul cu amanuntul

Costul efectiv de achizitie se recomanda unitatilor care comercializeaza un numar redus de sortimente de marfuri cu o frecventa redusa a intrarilor, iesirilor, dar in productie mai mare.

Caracteristica de baza a acestei metode consta in evaluarea marfurilor si implicit a operatiilor de intrare, iesire la pretul efectiv de aprovizionare, care in conditiile actuale este fluctuant, fapt ce creeaza anumite dificultati in legatura cu evaluarea iesirilor din gestiune.

In situatia utilizarii costului de achizitie la pretul de inregistrare este justificata creerea in cadrul contului 371 a doua conturi analitice, unul pentru pretul de facturare sau de cumparare (371.01) si celelalte pentru cheltuielile de transport - aprovizionare si alte consumuri similare (371.02).

Ambele conturi au functie de activ.

Pentru operatiile de iesire din patrimoniu in functie de specificul si interesele agentilor economici se poate adopta una dintre cele trei metode (CMP, FIFO, LIFO) prezente in cadrul paragrafului privind evaluarea stocurilor si productiei in curs de executie.

Pretul cu amanuntul sau cel de vanzare en gross numai in cazul marfurilor, putand fi adoptat de oricare agent economic cu profil comercial, en detail, en gross sau mixt.

Acest pret se justifica in conditiile unui comert cu articole si sortimente numeroase si o frecventa mare a intrarilor si iesirilor, precum si in situatia organizarii evidentei analitice dupa metoda global-valorica pe sortimente de marfuri.

Pretul analizat datorita modificarii cu caracter oarecum frecvent ale pretului de combatere, adaos comercial si altor cauze se poate reduce sau creste, dupa caz, pe baza de inventar, atunci cand este necesar.

Aceste operatii nu contravin prevederilor contabile in vigoare intrucat nu se afecteaza valoare de intrare in patrimoniu la postul efectiv de achizitie.

Pretul cu amanuntul sau de vanzare en gross se stabileste de catre agentii economici prin luarea in calcul a unui adaos comercial, posibil de realizat, insa atunci cand situatia pe piata se schimba sa se creasca sau sa se descreasca.

Activele comerciale si implicit pretul de comercializare pe baza de inventar de schimbare de preturi, cu inregistrarea corespunzatoare in contabilitate.

Majorarea sau diminuarea cu amanuntul sau a celui de vanzare en gross pana la nivelul costului de achizitie respecta regulile si principiile contabile, fiind un drept exclusiv agentului economic care poate lua asemenea decizii atunci cand apreciaza ca este necesar pentru valorificarea in conditiile avantajoase a marfurilor si pentru evitarea unor riscuri.

In legatura cu pretul de vanzare cu amanuntul se impune precizarea ca in cazul agentilor economici neplatitori de TVA, aceasta contine pe langa elementele cunoscute si TVA facturata si furnizori si reprezinta atat pretul de vanzare catre populatie cat si pretul de evidenta si de inregistrare in conturile de marfuri.

Pentru marfuile lent si greu mandabile la care se impune practicarea unor preturi de vanzare sub nivelul costlui efectiv de achizitie este necesar ca la inventarierea anuala sa se constituie comisioane pentru depreciere.

Pretul de vanzare cu amanuntul, exclusiv TVA sau en gross se reflecta in contul 371 si este format din costul efectiv de achizitie (pretul facturat de furnizor si cheltuielile de transport-aprovizionare) si adaosul comercial.

In ceea ce priveste utilizarea pretului cu amanuntul sau de vanzare en gross se mentioneaza ca in activitatea practica in vederea regulilor generale de evaluare privind intrarea in patrimoniu la costul efectiv de achizitie si totodata pentru evitarea interpretarilor de natura fiscala si considera ca este necesar si totodata nu contravine reglementarilor in vigoare sa se deschida doua conturi analitice distincte:

"378.01" (A)

"378.02" (B)

Pretul cu amanuntul se determina prin adaugarea la pretul de cumparare (facturare) negociat cu furnizorul a adaosului comercial de agenti economici ca fiind posibil de realizat.

Pretul cu amanuntul total sau de vanzare catre populatie, inclusiv TVA se calculeaza prin adaugarea la pretul cu amanuntul amintit anterior a cotei legale de TVA.ORGANIZAREA CONTABILITATII SINTETICE
Se organizeaza cu ajutorul contului 371 si 378.

371 (A) se reflecta in debit si credit, pretul de inregistrare aferent atat marfurilor intrate si respectiv iesite si din gestiune, cat si a celor reflectate numai scriptic la intrari si iesiri.

Contul analizat se debiteaza prin creditul contului care corespunde modalitatilor de intrare a marfurilor in patrimoniu:

- 401, 408, 542 pentru achizitia de la terti cu decontatre si respectiv prin avansuri spre decontare.

- 357, 401 cu valoarea marfurilor aduse din pastrare sau custodie de la terti si respectiv a cheltuielilor de transport-aprovizionare si de prelucrare pentru acestea in cazul utilizarii costului efectiv de achizitie ca pret de inregistrare.

- 301, 302, 381 pentru vanzarea unor active circulante materiale in starea in care au fost achizitionate.

- 345 in cazul transferarii produselor finite obtinute din activitatea de exploatare, in magazinele proprii de prezentare si desfacere.

- 607, 7582 primit pentru marfurile constatate in plus la inventariere si respectiv primite cu titlu gratuit.

- 446 pentru taxele vamale aferente marfurilor importante.

- 378, 4428 cu adaos comercial si TVA aferenta pretului cu amanuntul corespunzator intrarilor in cazul care acest pret este cel de inregistrare.

Contul 371 se crediteaza ca urmare a iesirilor din gestiune prin debitul contului ce corespunde cailor sau modalitatilor de iesire din patrimoniu dupa cum urmeaza:

607 pentru vanzari

671 cu lipsuri din calamitati

357 cu situatia trimiterii sau lasarii de marfuri in pastrare sau in consignatie la terti

4511 si 4521 cu pretul de inregistrare aferent marfurilor livrate societatii din cadrul grupului si respectiv altor societati legale de participare

378 si 4428 cu adaos comercial si TVA aferenta pretului cu amanuntul, ambele corespunzatoare marfurlor iesite din gestiune atunci cand evidenta este organizata la acelasi pret.

Soldul "371" poate fi debitor, reprezinta pretul de inregistrare (cost efectiv de achizitie sau pret prestabilit sau pret de vanzare cu amanuntul sau en gross) aferent marfurilor existente in patrimoniu la sfarsitul perioadei de gestiune.

Soldul contului in cauza, in functie de pretul de inregistrare utilizat, necesita anumite corectari in vederea stabilirii valori nete ce se inscrie in activul bilantlui contabil intr-un post distinct existent in grupa activelor circulante, asa cum avem pentru costul efectiv de achizitie.

Valoarea neta:

pretul de inregistrare

cheltuieli de transport-aprovizionare

provizioane pentru depreciere

Cheltuieli de transport-aprovizionare reprezentand sold debitor al contului 371, provizioane pentru depreciere.

In situatia folosirii pretului prestabilit (standard)-

Valoarea neta:

pretul de iregistrare

diferentele de pret la marfuri

provizioanele pentru depreciere

unde:

adaosul comercial reprezinta soldul creditor al contului 378 "Diferente de pret la marfuri" sau 378.02 "Diferente de pret la marfuri privind adaosul comercial", dupa caz;

cheltuielile de transport-provizionare sunt cumulate, in debitul contului 371 "Marfuri", cu pretul facturat de catre furnizor sau reprezentate de soldul debitor al soldului analitic 378.01 "Diferenta de pret la marfuri privind cheltuielile de transport aprovizionare", dupa caz;

TVA neexigibila se refera la soldul creditor al contului cu aceeasi denumire si simbol 4428

In cazul in care pretul de inregistrare este cel de vanzare en gross sau cu amanuntul, ambele fara TVA, se retine ca, in comparatie cu varianta utilizarii pretului cu amanuntul sau en gross inclusiv TVA, aceasta taxa nu se ia in calcul cu prilejul determinarii valorii contabile nete.

In cadrul contului 371 "Marfuri" este necesar sa se organizeze evidenta analitica global valoric pe unitati de desfacere en detail si la nivelul depozitelor sau gestiunilor de vanzare en gross, iar pentru aceasta din urma se conduce in plus evidenta cantitativ-valorica pe feluri sau pe articole de marfuri.

Contul 378 "Diferente de pret la marfuri" este rectificativ, bifunctional, iar continutului lui este influentat de pretul de inregistrare utilizat pentru marfuri. Astfel, atunci cand se adopta pretul standard, el se utilizeaza in mod similar cu celelalte conturi de diferente de pret, asa cum s-a prezentat in detaliu mai devreme, referitor la contul 308 "Diferente de pret la materii prime si materiale".

In cazul in care pretul de inregistrare este cel cu amanuntul sau cel de vanzare en gross, contul 378 "Diferente de pret la marfuri" functioneaza ca un cont de pasiv si reflecta numai adaosul comercial, un credit pentru marfurile aprovizionate, iar in debit pentru marfurile iesite din patrimoniu.

In situatia utilizarii in cantivitatea practica a celor doua conturi analitice amintite anterior, contul 378 "Diferente de pret la marfuri" are continut si corespondente specifice, ceea ce se poate observa prin prezentarea continutului fiecaruia dintre cele doua conturi analitice amintite anterior.

Contul analitic 378.01 "Diferente de pret la marfuri privind cheltuielile de transport-aprovizionare" este de activ, rectificativ si oglindeste in debit cheltuielile de transport, incarcare, descarcare, receptie, taxe vamale, comisioane pe care le ocazioneaza marfurile ce se achizitioneaza de la terti, in corespondenta cu creditul conturilor corespunzatoare modalitatilor de efectuare a lor si anume: 401 "Furnizori", pentru cele facturate atat de furnizori de marfuri, inclusiv pierderile normale pe timpul transportului (suportate de beneficiar), cat si de unitatile de profil, 542 "Avansuri de trezorerie", cu ceea ce se plateste din avansuri spre decontare, 446 "Alte impozite, texe si varsaminte asimilate",cu taxele vamale aferente marfurilor importate.

In creditul contului analizatse reflecta cheltuielile de transport-aprovizionare aferente marfurilor iesite din patrimoniu, in corespondenta cu debitul conturilor: 607 "Cheltuieli privind marfurile", pentru vanzari, 6582 "Donatii si subventii acordate" 671 "Cheltuieli privind calamitatile si alte evenimente extraordinare", respectiv in cazul donatiilor, lipsurilor neimputabile si pierderilor din calamitati. Sumele care se inscriu in credit se stabilesc pe baza de coeficient mediu, ce se calculeaza in mod obisnuit, cu sumele cumulate de la inceputul anului.

Soldul contului analitic prezentat este debitor si reprezinta cheltuielile de transport aprovizionare aferente marfurilor existente in stoc la sfarsitul perioadei de gestiune.

Contul analitic 378.02 "Diferente de pret la marfuri privind adaosul comercial" este rectificativ, cu functia contabila de pasiv, inregistrand in credit adaosul comercial aferent marfurilor intrate in patrimoniu, in corespondenta cu creditul contului 371 "Marfuri". In debitul sau se oglindeste adaosul comercial corespunzator marfurilor iesite din patrimoniu, in corespondenta cu creditul contului 371 "Marfuri", adaos care se determina pe baza de coeficient mediu de repartizare, ce se calculeaza dupa formula:

Coeficient de repartizare

a. Totodata, este necesar sa se aiba in vedere aspectele ce se prezinta in continuare. Datele privind contul de marfuri de la numitorul fractiei, nu contin TVA, fapt pentru carese impune ca in prealabil sa se diminueze fiecare element in cauza cu suma aferenta, folosindu-se cota de 15,966% care se aplica la pretul de vanzare total, inclusiv TVA. Acest calcul se poate efectua si prin diminuarea pretului de vanzare total, inclusiv TVA taxa neexigibila aferenta, care se determina astfel:

Soldul initial creditor de la contul 4428 + total rulaj creditor cumulat de la inceputul anului de la acelasi cont.

b. Coeficientul de repartizare care se determina se imulteste cu valoarea marfurilor existente in stoc de la sfarsitul lunii de referinta si evaluare la pretul de vanzare, exclusiv TVA neexigibila, obtinandu-se adaosul comercial aferent acestor marfuri, suma care va constitui soldul creditor, de la sfarsitul lunii pentru care se face calculul, al contului de diferente de pret la marfuri privind adaosul comercial (378.02).

c. Suma astfel obtinuta se deduce prin soldul creditor al contului 378.02 "diferente de pret la marfuri privind adaosul comercial", existent inaintea operatiei de repartizare, determinandu-se adaosul comercial aferent marfurilor vandute, ce se inscrie in debirul acestui cont si creditul contului 371 "Marfuri", cu prilejul descarcarii gestiunii pentru iesirile iesirile din cursul perioadei, cand se debiteaza in plus conturile: 607 ,,Cheltuieli privind marfurile", pentru costul de achizitie si 4428 ,,TVA neexigibila", cu taxa aferenta, ambele elemente corespunzatoare marfurilor iesite din gestiune.

Agentii economici cu cifre de afaceri de pana la 125 mil lei sunt scutiti de plata TVA fapt pentru care TVA aferenta marfurilor aprovizionate de la tertii platitori de TVA se include in costul de achizitie al marfurilor, iar cu prilejul descarcarii gestiunii pentru marfurile iesite din patrimoniu nu se mai are in vedere aceasta taxa, atat sub aspectul determinarii coeficientului de repartizare al adaosului comercial, cat si in ceea ca priveste utilizarea contului 4428 ,,TVA neexigibila".

Soldul contului 378.02 ,,Diferente de pret la marfuri privind adaosul comercial" este creditor si reprezinta adaosul comercial aferent marfurilor existente in stoc la sfarsitul perioadei de gestiune, care se stabileste asa cum s-a prezentat anterior.

In ceea ce priveste organizare contabilitatii marfurilor se retine si faptul ca la inventarierea anuala se poate constata deprecierea unora dintre ele, cum este cazul celor lent si greu vandabile, stabilindu-se o valoare de utilitate mai mica decat costul efectiv de achizitie. Pentru diferenta de valoare in minus se constituie provizioane, care se inregistreaza in creditul contului 397,,Provizioane pentru deprecierea marfurilor", in corespondenta cu debitul contului 6841 ,,Cheltuieli de exploatare privind provizioane pentru deprecierea activelor circulante".

Contul 397 "Provizioane pentru deprecierea marfurilor" se debiteaza in exercitiile care urmeaza celui in care s-a creditat, in masura iesirii din patrimoniu a marfurilor pentru care s-au constituit provizioane sau in cazul in care deprecierea nu s-a produs sau a fost mai mica decat cea preconizata, creditandu-se contul 7814 "Venituri din provizioane pentru deprecierea activelor circulante".

Soldul contului analizat poate fi creditor atunci cand unitatea are in stoc marfuri depreciate pentru care a constituit provizioane.


CONTABILITATEA OPERATIILOR PRIVIND MARFURILE LA PRETUL DE VANZARE CU AMANUNTUL SAU EN GROSS


In cele ce urmeaza se prezinta inregistrarile contabile efectuate in mod curent de agentii economici.

Se inregistreaza aprovizionarea cu marfuri, cunoscandu-se ca in jurnalul notelor de receptie si constatare de diferente sunt inscrise urmatoarele elemente:

Pretul facturat de furnizori.4.000.000 lei

TVA facturata de furnizori(19%)760.000 lei

Pretul cu amanuntul fara TVA.5.000.000 lei

Adaos comercial (5.000.000lei-4.000.000lei ).1.000.000 lei

TVA aferenta pretului cu amanuntul( neexigibila )..950.000 lei

Pretul cu amanuntul total, invlusiv TVA5.950.000 lei

Cheltuieli de transport-aprovizionare platite dintr-un avans de

trezorerie.200.000 lei

TVA aferenta cheltuielilor de transport.38.000 lei

Elementele de mai sus ocazioneaza inregistrarea urmatoarelor operatii economice:


Receptia sau intrarea in gestiune a marfurilor:


= ٪ 5.950.000

"Marfuri" 401 4.000.000

"Furnizori"


"Diferente de pret la marfuri"


"TVA neexigibila


TVA facturata de furnizori:


4426 = 401 760.000

"TVA deductibila" "Furnizori"


Cheltuieli de transport:


٪ = 542 238.000

"Avansuri de trezorerie" 200.000

"Marfuri"


38.000

"TVA deductibila"

Pe baza registrului de casa, se inregistreaza vanzarile de marfuri cu incasare imediata in numerar, in valoarea totala de 3.000.000 lei, din care 478.980 lei reprezinta TVA aferenta (3.000.000 15,966%):


5311 = ٪ 3.000.000 "Casa in lei" 707 2.521.000

"Venituri din vanzarea marfurilor"

478.980

"TVA colectata"

La sfarsitul lunii, pe baza notei de calcul si a celei de contabilitate, se descarca gestiunea pentru marfurile vandute, procedandu-se asa cum se prezinta in continuare.

Pentru marfurile vandute se are in vedere valoarea la pretul cu amanuntul fara TVA, determinata la operatia anterioara, considerandu-se ca pentru toate marfurile vandute s-a utilizat cota de 19%. In practica se preia suma existenta in jurnalul vanzarilor de marfuri intocmit in vederea completarii decontului de TVA, suma care corespunde TVA colectata. In exemplul prezentat, aceasta taxa este de 478.980 lei, rezultand un pret cu amanuntul fara TVA de 2.521.020 lei (3.000.000 lei - 478.980 lei)

Se stabileste valoarea la pretul cu amanuntul fara TVA pentru marfurile intrate in patrimoniu de la inceputul anului, diminuandu-se totalul sumelor debitoarede la contul 371 "Marfuri" (sold initial + rulaje debitoare) cu TVA neexigibila aferenta, existenta ca total sume creditoare la contul 4428 "TVA neexigibila" (sold initial la inceputul anului + rulaje creditoare cumulate). In exemplul prezentat, pretul cu amanuntul total, exclusiv TVA, este de 5.000.000 lei (5.950.000 lei - 950.000 lei).

Se calculeaza coeficientul de repartizare a adaosului comercial, astfel:

Coeficient = 1.000.000 / 5.000.000 100 = 20%

Se determina adaosul comercial aferent marfurilor existente in stoc, de 2.478.980 lei (5.000.000 lei - 2.521.000), prin inmultirea valorii acestora cu coeficientul de 20%, rezultand suma de 495.796 lei, care se deduce din soldul creditor al contului de adaos comercial, de 1.000.000 lei , si se obtine adaosul comercial aferent marfurilor vandute,de 504.204 lei.

Se stabileste valoarea vanzarilor de marfuri la pretul de cumparare (facturare), diminuandu-se vanzarile de marfuri la pretul cu amanuntul fara TVA, de 2.521.020 lei, cu adaosul comercial aferen, de 504.204 lei, rezultand suma de 2.016.816 lei.


Se inregistreaza operatia de descarcare a gestiunii de marfuri, astfel:


٪ = 371 3.000.000 lei

607 "Marfuri" 2.016.816 lei

"Cheltuieli privind marfurile"

504.204 lei

"Diferente de pret la marfuri"

478.980 lei

"TVA neexigibila"


In cazul lipsurilor de marfuri de natura imputabila se efectueaza inregistrarea de mai sus, precum si cea de imputare propriu-zisa, debitandu-se contul 4428 "Alte creante in legatura cu personalul" sau 461 "Debitori diversi" , dupa caz, prin creditul conturilor 7588 " Alte venituri din exploatare" si 4427 "TVA colectata", cu TVA aferenta pretului de imputare.

Se deconteaza (repartizeaza) cheltuielile de transport-aprovizionare aferente marfurilor vandute pe baza de coeficient de repartizare, astfel:

Coef. = 200.000/5.000.000 x 100 = 4%;

Cheltuieli de transport aprovizionare aferente marfurilor vandute = 2.521.020 lei x 4% =100.841lei.


Vanzarea marfurilor

607 = 371 100.814 lei

"Cheltuieli privind "Marfuri"

marfurile"


Se reflecta in contabilitate diferentele totale de pret in minus de 200.000 lei stabilite ca urmare a reevaluarii preturilor cu amanuntul la marfurile curente, din care TVA neexigibila 31.939 lei (15,966%):

371 = ٪ 200.000 lei

"Marfuri" 378.02 168.068 lei

"Diferente de pret la marfuri

privind adaosul comercial"

31.932 lei

"TVA neexigibila"


Pentru diferentele de pret in plus se efectueaza aceeasi inregistrare contabila, insa cu sume in negru.

Se inregistreaza acordarea de marfuri cu titlul gratuit referitor la care se cunosc: pretul cu amanuntul total, de 200.000lei; TVA aferenta de 31.932lei (15,966%); adaos comercial de 20% (28.011 lei) costul de achizitie de 140.057 lei:


٪ = 371 200.000 lei

"Marfuri" 140.057 lei

"Donatii si subventii

acordate"

28.011 lei

"Diferente de pret privind

adaosul comercial"

31.932 lei

"TVA neexigibila"


si concomitent:


635 = 4427 31.932 lei

"Cheltuieli cu "TVA colectata"

alte impozite,taxe si

varsaminte asimilate"

Alte doua forme contabile se efectueaza si in situatia lipsurilor normale (perisabilitati) si a celor peste pierderile normale, dar neimputabile, cu deosebirea ca se utilizeaza conturi privind alte cheltuieli de exploatare (6588).

Totodata se retine ca pentru pierderile din calamitati se efectueaza numai prima din cele doua formule contabile, cu deosebire ca se utilizeaza contul corespunzator de cheltuieli extraordinare (671).

Pe baza ineventarrului efectuat la sfarsitul exercitiului curent (N), se constituie provizioane pentru deprecierea marfurilor lent si greu vandabile, in suma de 600.000 lei.

= 397 600.000 lei

"Cheltuieli de exploatare "Provizioane pentru

privind provizioanele pentru deprecierea marfurilor"

deprecierea activelor

circulante"


In exercitiul urmator (N+1), pe baza inventarului anual, se constata ca marfurile lent si greu vandabile au fost vandute, si in consecinta provizioanele aferente nu se mai justifica, fapt pentru care se efectueaza urmatoarea inregistrare contabila:


= 7814 600.000 lei

"Provizioane pentru "Venituri din provizioane

deprecierea marfurilor" pentru deprecierea activelor

circulante"


In ceea ce priveste provizioanele in cauza se retine ca se puteau diminua partial sau majora partial, dupa caz, in functie de valoarea deprecierii consemnate in inventarul efectuat la sfarsitul acestui ultim exercitiu financiar.

CONTABILITATEA VANZARII MARFURILOR CU PLATA IN RATEVanzarea marfurilor pe baza de contract cu plata in rate poate fi considerata ca o categorie specifica de comert cu amanuntul, care sub aspect contabil, prezinta anumite particularitati comparativ cu celelalte vanzari de marfuri en detail.

Aspectele specifice la care ne referim sunt determinate de regimul fiscal legal existent pentru operatiile privind veniturile si cheltuielile aferente vanzarii marfurilor cu plata in rate.

Particularitatea referitoare la venituri consta in aceea ca valoarea ratelor prevazute in contract se inregistreaza la venituri impozabile la data facturarii marfurilor in cauza, deci la data efectuarii operatiunii de vanzare. La randul lor, cheltuielile aferente ratelor sunt deductibile fiscal la data efectuarii lor, intelegandu-se prin aceasta data vanzarii marfurilor la care se refera.

In functie de aceste prticularitati este necesar sa se utilizeze urmatoarele conturi specifice: 472 "Venituri inregistrate in avans" si 4428 "TVA neexigibila".

Contul 472 "Venituri inregistrate in avans" este pasiv si reflecta in credit valoarea dobanzii datorate de cumparator, prin debitul contului 411 "Clienti". In debit oglindeste dobanda devenita scadenta (exigibila), prin creditul contului 766 "Venituri din dobanzi", indiferent ca au fost incasate sau termenul de decontare a fost depasit. Acest cont poate prezenta sold creditor atunci cand exista dobanda neexigibile, cu termene de decontare in perioadele urmatoare de gestiune.

Contul 4428 "TVA neexigibila" este bifunctional si inregistreaza in credit TVA aferenta ratelor, prin debitul contului 411 "Clienti". In debit reflecta TVA aferenta ratelor devenite scadente, prin creditul contului 4427 "TVA colectata". Are sold creditor ce corespunde TVA aferenta ratelor neexigibile.


Exemple:

Sevand marfuri cu plata in rate referitor la care, din factura fiscala si contractul incheiat in acest scop, se cunosc urmatoarele elemente:

Pretul cu amanuntul, inclusiv TVA, aferent marfurilor

vandute.6.100.000 lei

avansul incasat in numerar (40%)..2.440.000 lei

valoarea ratelor.3.660.000 lei

TVA corespunzatoare avansului incasata..389.570 lei

TVA corespunzatoare ratelor584.356 lei

dobanda datorata de cumparator, cu scadenta o data

cu ultima rata.750.000 lei

Se inregistreaza urmatoarele operatii:

factura marfurilor vandute si a dobanzii datorate de cumparator:


411 = ٪ 6.850.000 lei

707 5.126.074 lei

4427 389.570 lei

472 750.000 lei

4428 584.356 lei


incasarea avansului


= 411 2.440.000 lei


2. Scaderea din evidenta a marfurilor vandute avandu-se in vedere, in plus, elementele:

- cota de adaos comercial, stabilita pe baza coeficientului mediu 10%

- pretul cu amanuntul, exclusiv TVA, aferent marfurilor vandute 5.126.074

- adaosul comercial aferent marfurilor vandute 466.007

- costul de achizitie (Ca) aferent marfurilor 4.660.067


٪ = 371 6.100.000 lei

4.660.000 lei

466.007 lei

973.926 lei


3. Incasarea ratelor si a dobanzii:

= 4111 4.410.000 lei

4. Reflectarea in contabilitate a veniturilor impozabile, corespunzatoare dobanzii aferente incsate sau devenite scadente:

472 = 766 750.000 lei

5. Oglindarea in contabilitate a TVA colectate aferenta ratelor incasate sau devenite scadente:

4427 584.356 lei

PARTICULARITATILE CONTABILITATII MARFURILOR IN REGIM DE CONSIGNATIE

Circulatia marfurilor prin consignatie, specializate pentru aceasta forma de comert, comparativ cu circulatia obisnuita a marfurilor cu amanuntul, prezinta anumite particularitati dintre cele mai semnificative sunt:

a. Intrarea marfurilor in consignatie se consemneaza in bonul de primire, la pretul de evaluare negociat cu deponentul si la pretul de vanzare inclusiv TVA;

b. Marfurile primite in consignatie se inregistreaza la debirul contului 8038 "Alte valori in afara bilantului", la pretul de evaluare;

c. Pentru primirile de marfuri in consignatie de la deponenti persoane fizice se calcueaza si se inregistreaza numai TVA c pentru comisionul realizat ca urmare a vanzarii marfurilor. In asemenea situatii nu intervine TVA d;

d. Vanzarea marfurilor se inregistreaza in mod obisnuit, dupa care se oglindeste intrarea marfurilor in contul 371 "Marfuri" in corespondenta cu C contului 462 "Creditori diversi" cu pretul de evaluare;

e. Descarcarea gestiunii unitatii de consignatie pentru bunurile vandute sau retrase de catr deponenti se oglindeste in C contului 8038 "Alte valori in afara bilantului". Totodata, se descarca contul 371 "Marfuri" care se crediteaza prin corespondenta cu D contului 607 "Cheltuieli privind marfurile" pentru pretul de evaluare.

BIBLIOGRAFIE


1. VIOLETA ISAI - Contabilitate - manual pentru clasa a IX-a, Editura All Educational Bucuresti;

2. VIOLETA ISAI - Contabilitate - manual pentru clasa a X-a, Editura All Educational Bucuresti;

3. VIOLETA ISAI - Contabilitate - manual pentru clasa a XI-a, Editura All Educational Bucuresti;

4. VIOLETA ISAI - Contabilitate - manual pentru clasa a XII-a, Editura All Educational Bucuresti;

Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3171
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved