Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

APLICATIA DRG NATIONAL 2008

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micAPLICATIA DRG NATIONAL 2008
Introducere

Aplicatia DRG National 2008 isi propune asigurarea colectarii datelor SMDP la nivelul spitalelor si transmiterea acestora catre Centrul de Cercetare si Evaluare a Serviciilor de Sanatate in vederea gruparii si validarii acestora. De asemenea permite centralizarea datelor colectate pe calculatoare desktop pe un calculator central.

Este o aplicatie dezvoltata pe 2 nivele – baza de date si aplicatia client, separate intre ele, comunicatia intre cele 2 realizandu-se prin intermediul tehnologiei ADO.

Se poate utiliza in mod desktop, caz in care se gestioneaza o baza de date la nivelul calculatorului pe care ruleaza, sau in mod distribuit, situatie in care baza de date este stocata pe un server si accesata de calculatoare client. In aceasta situatie, performantele aplicatiei vor fi afectate de sistemul „SLAB” de gestiune de baze de date – Micosoft Access 2000, unul care nu permite un acces concurential la baza de date decat pentru un numar foarte redus de utilizatori.

Incepand din acest an s-a renuntat complet la vechea arhitectura de aplicatie care a stat la baza aplicatiilor DRG National din anii anteriori. Motivele care au stat la baza acestei alegeri au fost urmatoarele:

Necesitatea de adaptare la standardele de raportare preconizate pentru 2008 – SIUI tehnologie XML utilizata etc

Utilizarea unei arhitecturi invechite de proiectare si implementare a aplicatiei

Sansele minime ca o astfel de aplicatie sa poata rula pe sisteme configurate cu sisteme de operare Vista.

Numarul redus de mecanisme de validare care analizau datele colectate. Drept consecinta la nivel central existau foarte multe cazuri cu inconsitente in ceea ce priveste datele inregistrate (despre statutul de asigurat, despre diagnosticele colectate, tipul de finantare etc.)

In aceste conditii dezvoltarea unei aplicatii pe un model nou, cu un grad mai mare de adaptare a devenit obligatorie.

Timpul foarte scurt insa si resursele minime de care dispunem in acest moment conduc la asigurarea functionalitatii dorite a aplicatiei in timp, cu asigurarea cerintelor urgente de functionalitate in acest moment.

Cerintele minime hardware sunt:

Calculator cu procesor Pentium III/500MHz sau echivalent

256 MB RAM

minim 50MB spatiu liber pe hard-disk

Microsoft Windows98 SE, 2000, XP (pentru Vista este in lucru un pachet de instalare separat)

rezolutie minima (si recomandata in acelasi timp) a display-ului de 1024x768 dpi, cu proprietatea Color quality HIGHEST (32 biti), setata in fereastra display properties. Valoarea Medium (16 bit) conduce la eroare in rularea aplicatiei de tip Unexpected Error (50003 cod eroare).

Pentru statiile de unde se face transmitera datelor catre SNSPMS mai sunt necesare :

conexiune Internet de orice tip (dial-up, ISDN, xDSL,CDMA, linie inchiriata analogica sau digitala, cablu TV, radio, satelit)

un program client de e-mail

un cont de e-mail

APLICATIA NU NECESITA CONFIGURARI SOFTWARE NECESARE.

Formatul de data poate fi oricare, eliminand conflicte de setare regionala cu alte aplicatii. Singura setare care este obligatoriu de realizat este cea legata de proprietatea Color Quality asa cum este descris mai sus. Este in curs de implementare finalizarea unui pachet separat, avand aceeasi functionalitate, care fixeaza problema utilizarii aplicatiei in mod Highest pentru proprietatea Color Quality.

De asemenea, nu este necesara prezenta altei aplicatii software pe calculatoarele respective, nici macar in forma Runtime pentru Microsoft Access.

Prezenta pe calculatoare a aplicatiei Microsoft Access asigura insa posibilitatea de a deschide bazele de date exportate – catre SNSPMS sau de tip intern pentru centralizare – si a realiza in acele baze de date analize specifice spitalului respectiv, daca in prealabil a fost modificat fisierul workgroup corespunzator, DRGNational2008.MDW.

Functionarea aplicatiei nu este dependenta de configurarea acestui fisier ca fisier workgroup curent. El este utilizat in procesul de stabilire a unei conexiuni la baza de date si este obligatorie numai prezenta sa in locatia corespunzatoare, nu si setarea sa ca fisier workgroup curent.

Acest fisier este disponibil in catalogul in care s-a instalat aplicatia (Implicit in calea C:Program FilesDRGNational2008Baza)

Daca insa se doreste accesarea directa a bazei de date pentru analiza si interogarea datelor, acest lucru se realizeaza configurand corespunzator fisierul workgroup amintit mai sus.

Instalare aplicatie

Pentru instalarea aplicatiei se descarca kitul de instalare disponibil in pagina www.drg.ro, in sectiunea Spitalizare Continua, si se ruleaza fisierul DRGNational2008.msi. In cazuri speciale spitalele vor fi anuntate cu privire la modalitati de actualizare a aplicatiei.

Instalarea aplicatiei decurge in cateva minute si presupune parcurgerea unor pasi in care operatorul este invitat sa apese o serie de butoane de continuare a procesului.

De mentionat ca numele, prenumele, organizatia sunt informatii care tin de calculatorul respectiv, neavand importanta in procesul de utilizare a aplicatiei.

Aplicatia se instaleaza implicit in catalogul afisat in fereastra de mai sus. Daca sistemul de operare este instalat pe o alta unitate de disc, D, sau E, se propune uilizarea unei cai de instalare specifica literei D sau E, de exemplu, dar acest lucru poate fi corectat, editand manual calea si pastrand tot litera C. Acest lucru nu conteaza chiar daca un catalog Program files nu era prezent anterior pe unitatea de disc C. Este recomandat sa pastrati aceasta cale implicita deoarece nu necesita ulterior nici o alta operatie de reconfigurare fisier de initializare cu parametrii actuali necesari functionarii aplicatiei.

Dupa finalizarea instalarii aplicatiei, se recomanda analiza structurii create in catalogul DRGNational2008 creat.

Astfel sunt disponibile o serie de foldere adaugate pe parcursul procesului de instalare in Program Files/DRG National 2008:

 • Backup: in acest folder se creaza copii ale bazei de date, locala sau centrala, accesata prin retea. Este obligatorie crearea periodica a acestor copii de siguranta, avand in vedere ca in situatia unor defectiuni ale calculatoarelor, nu este necesara decat reinstalarea aplicatiei si utilizarea unui astfel de fisier ca baza de date, prin suprascrierea celei complet lipsite de date, creata in procesul de instalare al aplicatiei.
 • Baza: in acest folder sunt stocate baza de date (fisierul DRGNational2008.mdb), in care sunt stocate datele introduse de operatori, fisierul workgroup utilizat pentru accesarea datelor prin intermediul aplicatiei (DRGNational2008.MDW), si un fisier utilizat in procesul de rulare al rapoartelor din cadrul aplicatiei (DRGNational2008.dsn). Acest fisier contine informatii (baza de date, fisierul workgroup utilizat si cont de acces) privind accesarea corecta a datelor din baza de catre modulul de raportare.

Este OBLIGATORIE prezenta acestor fisiere in aceasta locatie pentru functionarea corecta a aplicatiei. De asemenea mai este necesara configurarea corecta a fisierului DRGNational2008.dsn, in cazul in care aplicatia este instalata intr- alta locatie decat cea implicita.

 • Export: in acest folder sunt instalate implict de catre aplicatie 3 fisiere, al caror scop este de a servi ca model in procesul de creare a fisierelor de export generate de aplicatie. Aplicatia genereaza 3 fisiere cu date prin procesul de export:
  • FisierExportIntern_Versiunea1_____ZZLLAAAA.mdb, continand date pentru a fi transferate intern de pe un calculator pe altul in vederea centralizarii datelor la nivel de spital
  • FisierExportSMDP_Versiunea1_____ZZLLAAAA.mdb, continand datele SMDPC transferate catre SNSPMS pentru a fi supuse proceselor de grupare si validare.
  • FisierExportRoDRG_Versiunea1_____ZZLLAAAA.mdb, continand un set de date utilizat de aplicatia RoDRG distribuita spitalelor pentru clasificarea cazurilor in grupe de diagnostice inainte de a fi transmise catre CCESS din SNSPMS.

Important: pentru a se putea crea corect aceste fisiere, este obligatorie pastrarea fisierelor model: FisierExportIntern_Template.mdb, FisierExportSMDP_Template.mdb, RoDRG_Template.mdb in aceasta locatie.

 • Import: in acest folder se copiaza fisierul cu informatii despre validarea si clasificarea cazurilor in grupe de diagnostice transmise de CCESS pentru a fi ulterior utilizat in preluarea acestor date in baza de date locala a spitalului si de asemenea se copiaza si fisiere cu date de pe alte calculatoare pentru a fi importate in baza de date.
 • LOG: in acest folder se genereaza o serie de fisiere text in cazul aparitiei unor erori in procesul de export al datelor, permitand identificarea foilor de observatie care genereaza erori.
 • Centralizatoare; in acest folder sunt stocate centralizatoarele (fisierul Centralizatoare.mdb) in care sunt stocate datele introduse de operatori, fisierul workgroup utilizat pentru accesarea datelor prin intermediul aplicatiei (DRGNational2008.MDW), si un fisier utilizat in procesul de rulare al rapoartelor din cadrul aplicatiei (DRGNational2008.dsn). Acest fisier contine informatii (CentralizatoareCauzeExterne_U,CentralizatoareProceduri, CentralizatoareProceduri_Feminin,CentralizatoareProceduri_Masculin, CentralizatoareProceduri_R, CentralizatoareProceduri_U,.
 • Versiuni anterioare: in acest folder sunt stocate 2 subfoldere: Spitalizare continua si Spitalizare zi. In folderul Spitalizare continua se copiaza fisierul DRGNational2008.mdb salvat anterioar intro alta locatie, inainte de a instala noua versiunea a aplicatiei DRG National 2008. In folderul Spitalizare zi se copiaza fisierul SpitalizareZi1.0.mdb salvat anterioar intro alta locatie, inainte de a instala noua versiunea a aplicatiei DRG National 2008.

De asemenea, in calea principala in care a fost instalata aplicatia sunt disponibile fisierul executabil, DRGNational2008.exe, care permite rularea aplicatiei, o librarie DRGNational2008.dll, utilizata de catre aplicatie, machetele rapoartelor disponibile, si foarte important, fisierul Init.xml, care contine informatii despre setarile utilizate curent in cadrul aplicatiei.

Aceste setari sunt configurate implict cu valori care permit rularea corecta a aplicatie daca s-a respectat calea recomandata pentru instalarea aplicatiei. In caz ca aceasta cale s-a modificat, variabilele cuprinse in acest fisier trebuie reconfigurate. In anexe se poate consulta modalitatea de reconfigurare a acestor variabile.

Dupa instalarea aplicatiei, aceasta poate fi utilizata din bara de programe Start – Programs – DRGNational 2008.

Se completeaza pe rand fiecare camp astfel:

campul „Utilizator” va fi completat cu „drgadmin”

campul „Parola” va fi completat ca si campul „Utilizator” cu acelasi cuvant, „drgadmin”.

Dupa completarea acestor campuri asa cum a fost descris se face click pe butonul „Login”.

Nota: Parola utilizatorului drgadmin poate fi ulterior modificata. De asemenea utilizatorul drgadmin poate crea si alti utilizatori, care au insa acces numai la functiile de baza ale aplicatiei.

Configurare aplicatie

Setare spital si sectii

Din meniul aplicatiei se alege <<Setari/Spitale>> si va apare macheta <<Gestiune spital>>. Operatia este permisa numai pentru utilizatorul „drgadmin”.

In aceasta macheta se configureaza spitalele si sectiile disponibile ulterior in macheta de completare FOCG.

Urmatoarele informatii sunt obligatorii la nivel de spital: selectarea spitalului si a numarului de paturi. Proprietatea Implicit poate fi selectata optional. In acest caz spitalul respectiv va fi setat automat in macheta de completare FOCG. Este recomandata setarea unui spital implicit, evitand astfel necesitatea de a mai completa ulterior inca un camp.

Imediat dupa deschiderea acestei ferestre, inainte de a incepe introducerea datelor utilizatorul are la dispozitie 2 variante:

 1. completarea informatiilor despre un spital nou, cu sectiile existente la nivelul acestuia;
 2. editarea datelor despre un spital salvat anterior in baza de date, inclusiv adaugarea unor sectii noi pentru spitalul respectiv, eliminarea unora salvate anterior, sau modificarea modelului de finantare.

1. Daca se opteaza pentru completarea informatiilor despre un spital nou, utilizatorul va completa informatiile despre spital si sectiile existente in cadrul acestuia. Pe masura ce se completeaza date butonul Cauta devine inactiv. Aceasta pentru a obliga utilizatorul sa decida in privinta datelor introduse: salveaza datele in baza de date, daca acest lucru este posibil (butonul Salveaza), sau renunta la operatia curenta (butonul Renunta)

Setarea sectiilor se realizeaza in tabelul „Lista Sectii”: coloana sectie afiseaza o lista derulanta continand nomenclatorul de sectii, din care se selecteaza sectia dorita, numarul sectiei se completeaza manual, Modelul de finantare se selecteaza in cadrul coloanei Tip Finantare sectiei, iar utlima coloana permite definirea sectiei implicite care va fi setata in machea de completare informatii FOCG (True, bifat semnifica o sectie implicita). Desi pe interfata operatorul poate selecta mai multe sectii ca fiind implicite, la salvarea datelor se verifica acest lucru, situatie in care operatorul este avertizat sa pastreze numai o sectie implicita. In concluzie, NUMAI UN SINGUR SPITAL SI O SECTIE pot fi bifate implicit la un moment dat pe un calculator.

Daca datele au fost completate corect, operatia de salvare a datelor se poate finaliza prin apasarea butonului Salveaza.

Daca datele au fost completate eronat, operatia de salvare nu se finalizeaza si este afisat operatorului un mesaj de eroare care indica cauza erorilor:

Astfel operatorul poate corecta erorile existente si opta ulterior pentru salvarea datelor in baza de date.

In cazul in care datele au fost introuse corect, salvarea acestora se finalizeaza si operatorul este instiintat despre incheierea operatiei.

Fereastra ramane in continuare in modul editare, operatorul avand optiunea de a efectua corectii daca este cazul, asupra sectiilor, modelului de finantare, Nr paturi, Implicit. De remarcat ca spitalul nu mai poate fi modificat:

In cazul in care se doreste stergerea unei sectii, acest lucru nu se realizeaza prin stergerea manuala a informatiilor din fiecare coloana, ci prin selectarea randului respectiv, cu mouse-ul pe prima coloana ce afiseaza numarul de ordine, si click dreapta in acea celula. Este afisat un meniu din care se selecteaza optiunea „Delete”:

Aceasta operatie nu elimina imediat sectia respectiva din baza de date. Realizeaza numai un marcaj de stergere al sectie respective, operatorul avand la dispozitie optiunea de a reveni asupra stergerii liniei respective, intr-un mod similar celui in care a fost realizata stergerea, dar utilizand optiunea „Undelete”.

Operatiile de editare asupra datelor vor reactiva butoanele Salveaza, Renunta, situatie in care in functie de optiunea utilizatorului se realizeaza operatia corespunzatoare in baza de date.

Dupa salvarea datelor, sectia marcata pentru steregere va fi eliminata definitiv din tabel si din baza de date. Pot fi sterse oricate sectii la un moment dat din baza de date, prin operatia descrisa mai sus efectuata pe rand asupra fiecarei sectii dorite a fi sterse.

2. Daca utilizatorul doreste sa editeze informatii salvate anterior in baza de date, are la dispozitie butonul Cauta prin intermediul caruia va realiza cautarea informatiilor in baza de date si va incarca datele in interfata. Selectarea butonului Cauta afiseaza o fereastra de selectie informatii:

Pentru afisarea informatiilor disponibile in aceasta fereastra se utilizeaza butonul Cauta, stanga, jos, care va afisa informatii despre toate spitalele pentru care se colecteaza date:

Selectand spitalul dorit si efectuand un dublu-click cu mouse-ul pe spitalul dorit se obtine incarcarea datelor in macheta principala, inclusiv datele despre sectiile configurate:

Operatorul poate opta pentru analiza corectitudinii datelor introduse, modificari, sau chiar pentru stergerea spitalului impreuna cu sectiile configurate, daca nu sunt introduse deja documente FOCG asociate acestui spital.

In cazul in care utilizatorul opereaza modificari asupra datelor, butoanele Salveaza si Renunta se activeaza, operatia de salvare a modificarilor avand loc numai daca utilizatorul salveaza aceste modifcari prin intermediul butonului Salveaza. In cazul stergerii unui spital, se solicita un mesaj suplimentar de confirmare din partea utilizatorului:

Daca aceste lucru este posibil, operatia de stergere elimina din baza de date toate aceste informatii si in plus goleste fereastra de informatiile existente.

Butonul Adauga este utilizat atunci cand este activ pentru a pregati fereastra pentru introducerea datelor despre un nou spital, similar situatiei in care ferestra este deschisa prin intermediul meniului.

Setare lista medici

Din meniul aplicatiei se alege <<Setari/Medici>> si va apare macheta <<Gestiune medici>>. Operatia este permisa numai pentru utilizatorul „drgadmin”.

In aceasta macheta se completeaza informatiile despre medici utilizate ulterior in macheta de completare FOCG.

Urmatoarele informatii sunt obligatorii: Nume medic, Cod Parafa si Specialitate.

Imediat dupa deschiderea acestei ferestre, inainte de a incepe introducerea datelor utilizatorul are la dispozitie 2 variante:

 1. completarea informatiilor despre un medic nou;
 2. editarea datelor despre un medic salvat anterior in baza de date

1. Daca se opteaza pentru completarea informatiilor despre un medic nou, utilizatorul va completa informatiile despre acesta. Pe masura ce se completeaza date butonul Cauta devine inactiv. Aceasta pentru a obliga utilizatorul sa decida in privinta datelor introduse: salveaza datele in baza de date, daca acest lucru este posibil (butonul Salveaza), sau renunta la operatia curenta (butonul Renunta)

Daca datele au fost completate corect, operatia de salvare a datelor se poate finaliza prin apasarea butonului Salveaza.

Daca datele au fost completate eronat, operatia de salvare nu se finalizeaza si este afisat operatorului un mesaj de eroare care indica cauza erorilor:

Astfel operatorul poate corecta erorile existente si opta ulterior pentru salvarea datelor in baza de date.

In cazul in care datele au fost introduse corect, salvarea acestora se finalizeaza si operatorul este instiintat despre incheierea operatiei.

Fereastra ramane in continuare in modul editare, operatorul avand optiunea de a efectua corectii, daca este cazul, asupra datelor introduse.

Operatiile de editare asupra datelor vor reactiva butoanele Salveaza, Renunta, situatie in care in functie de optiunea utilizatorului se realizeaza operatia corespunzatoare in baza de date.

2. Daca utilizatorul doreste sa editeze informatii salvate anterior in baza de date, are la dispozitie butonul Cauta prin intermediul caruia va realiza cautarea informatiilor in baza de date si va incarca datele in interfata. Selectarea butonului Cauta afiseaza o fereastra de selectie informatii:

Pentru afisarea informatiilor disponibile in aceasta fereastra se utilizeaza butonul Cauta, stanga, jos, care va afisa informatii despre medicii disponibili in baza de date a aplicatiei:

Selectand medicul dorit si efectuand un dublu-click cu mouse-ul pe acesta se obtine incarcarea datelor in macheta principala:

Operatorul poate opta pentru analiza corectitudinii datelor introduse, modificari, sau chiar pentru stergerea medicului, daca nu sunt introduse deja documente FOCG asociate acestuia.

In cazul in care utilizatorul opereaza modificari asupra datelor, butoanele Salveaza si Renunta se activeaza, operatia de salvare a modificarilor avand loc numai daca utilizatorul salveaza aceste modifcari prin intermediul butonului Salveaza. In cazul stergerii unui medic, se solicita un mesaj suplimentar de confirmare din partea utilizatorului:

Daca aceste lucru este posibil, operatia de stergere elimina din baza de date toate aceste informatii si in plus goleste fereastra de informatiile existente.

Butonul Adauga este utilizat atunci cand este activ pentru a pregati fereastra pentru introducerea datelor despre un nou medic, similar situatiei in care ferestra este deschisa prin intermediul meniului.

Setare utilizatori

Din meniul aplicatiei se alege <<Setari/Utilizatori>> si va apare macheta <<Utilizatori>>. Operatia este permisa numai pentru utilizatorul „drgadmin”.

In aceasta macheta se configureaza utilizatorii aplicatiei si se pot vizualiza informatii privind accesul utilizatorilor respectivi la informatiile stocate in baza de date.

Aplicatia utilizeaza doua categorii de utilizatori: „Administrator” si „Utilizator”. In prima categorie se incadreaza utilizatorul predefinit „drgadmin”, al carui nume nu mai poate fi editat, parola predefinita „drgadmin” fiind insa editabila. Este recomandata modificarea parolei acestui utilizator. Se recomanda de asemenea crearea unor conturi de utilizatori pentru fiecare utilizator care utilizeaza aplicatia.

Urmatoarele informatii sunt obligatorii pentru utilizatori: numele utilizatorului si parola acestuia.

Imediat dupa deschiderea acestei ferestre, inainte de a incepe introducerea datelor utilizatorul are la dispozitie 2 variante:

 1. completarea informatiilor despre un utilizator nou;
 2. editarea datelor despre un utilizator salvat anterior in baza de date.

1. Daca se opteaza pentru completarea informatiilor despre un utilizator nou, utilizatorul „drgadmin” va completa informatiile despre noul utilizator. Pe masura ce se completeaza date butonul Cauta devine inactiv. Aceasta pentru a obliga utilizatorul sa decida in privinta datelor introduse: salveaza datele in baza de date, daca acest lucru este posibil (butonul Salveaza), sau renunta la operatia curenta (butonul Renunta)

Daca datele au fost completate corect, operatia de salvare a datelor se poate finaliza prin apasarea butonului Salveaza.

Daca datele au fost completate eronat, operatia de salvare nu se finalizeaza si este afisat operatorului un mesaj de eroare care indica cauza erorilor:

Astfel operatorul poate corecta erorile existente si opta ulterior pentru salvarea datelor in baza de date.

In cazul in care datele au fost introuse corect, salvarea acestora se finalizeaza si operatorul este instiintat despre incheierea operatiei.

Fereastra ramane in continuare in modul editare, operatorul avand optiunea de a efectua corectii daca este cazul.

Operatiile de editare asupra datelor vor reactiva butoanele Salveaza, Renunta, situatie in care in functie de optiunea utilizatorului se realizeaza operatia corespunzatoare in baza de date.

2. Daca utilizatorul doreste sa editeze informatii salvate anterior in baza de date, are la dispozitie butonul Cauta prin intermediul caruia va realiza cautarea informatiilor in baza de date si va incarca datele in interfata. Selectarea butonului Cauta afiseaza o fereastra de selectie informatii:

Pentru afisarea informatiilor disponibile in aceasta fereastra se utilizeaza butonul Cauta, stanga, jos, care va afisa informatii despre toti utilizatorii configurati pentru a utiliza aplicatia DRG National 2008:

Selectand utilizatorul dorit si efectuand un dublu-click cu mouse-ul pe acesta se obtine incarcarea datelor in macheta principala, inclusiv informatii despre momentele de timp in care utilizatorul a accesat aplicatia:

Operatorul poate opta pentru analiza corectitudinii datelor introduse, modificari, sau chiar pentru stergerea utilizatorului, daca nu sunt introduse deja documente FOCG asociate acestuia.

In cazul in care utilizatorul opereaza modificari asupra datelor, butoanele Salveaza si Renunta se activeaza, operatia de salvare a modificarilor avand loc numai daca utilizatorul salveaza aceste modificari prin intermediul butonului Salveaza. In cazul stergerii unui utilizator, se solicita un mesaj suplimentar de confirmare din partea utilizatorului:

Daca aceste lucru este posibil, operatia de stergere elimina din baza de date toate aceste informatii si in plus goleste fereastra de informatiile existente.

In cazul utilizatorului „drgadmin” nu se poate modifica decat parola asociata acestuia. De asemenea nu este permisa stergerea acestui utilizator, butonul Sterge fiind inactiv.


Butonul Adauga este utilizat atunci cand este activ pentru a pregati fereastra pentru introducerea datelor despre un nou utilizator, similar situatiei in care ferestra este deschisa prin intermediul meniului.

Actualizare Lista spitale

Din meniul aplicatiei se alege <<Setari/Nomenclator spitale>> si va apare macheta <<Gestiune nomenclator spitale>>. Operatia este permisa numai pentru utilizatorul „drgadmin”.

In aceasta macheta se realizeaza gestiunea datelor privind spitalele disponibile in nomeclatorul Spitale. Lista disponibila in aplicatie nu contine informatii despre toate spitalele care colecteaza SMDPC, si nici despre sectii exterioare care au o raportare proprie, separata de cea a spitalului de baza. Pana in anul 2007 CCESS a utilizat o lista proprie avand la baza clasificarea elaborata de CNOASIIDS, fara a fi insa actualizata in ultimii ani. In aceasta lista o serie de spitale au fost codificate eronat sau utilizau denumiri neactualizate. Lista actuala, desi incompleta si avand si o serie de erori continute in denumirea spitalului este lista furnizata de CNOASIIDS la sfarsitul anului 2007.

In situatia in care unitatea sanitara nu se regaseste in lista predefinita sau contine o denumire eronata este necesara utilizarea acestei interfete pentru adaugarea spitalelor sau sectiilor exterioare absente sau pentru fixarea problemelor legate de completarea eronata a datelor – denumirea sau judetul.

Urmatoarele informatii sunt obligatorii: Judet, Cod Spital si Denumire Spital.

Imediat dupa deschiderea acestei ferestre, inainte de a incepe introducerea datelor utilizatorul are la dispozitie 2 variante:

 1. completarea informatiilor despre un spital nou sau o sectie exterioara noua;
 2. editarea datelor despre un spital salvat anterior in baza de date

1. Daca se opteaza pentru completarea informatiilor despre un spital nou, utilizatorul va completa informatiile despre acesta. Pe masura ce se completeaza date butonul Cauta devine inactiv. Aceasta pentru a obliga utilizatorul sa decida in privinta datelor introduse: salveaza datele in baza de date, daca acest lucru este posibil (butonul Salveaza), sau renunta la operatia curenta (butonul Renunta)

Daca datele au fost completate corect, operatia de salvare a datelor se poate finaliza prin apasarea butonului Salveaza.

Daca datele au fost completate eronat, operatia de salvare nu se finalizeaza si este afisat operatorului un mesaj de eroare care indica cauza erorilor:

Astfel operatorul poate corecta erorile existente si opta ulterior pentru salvarea datelor in baza de date.

In cazul in care datele au fost introduse corect, salvarea acestora se finalizeaza si operatorul este instiintat despre incheierea operatiei.

Fereastra ramane in continuare in modul editare, operatorul avand optiunea de a efectua corectii, daca este cazul, asupra datelor introduse.

Operatiile de editare asupra datelor vor reactiva butoanele Salveaza, Renunta, situatie in care in functie de optiunea utilizatorului se realizeaza operatia corespunzatoare in baza de date.

Se recomanda analiza corectitudinii codului de spital introdus deoarece odata completat nu mai poate fi editat dupa salvarea datelor.

2. Daca utilizatorul doreste sa editeze informatii salvate anterior in baza de date, are la dispozitie butonul Cauta prin intermediul caruia va realiza cautarea informatiilor in baza de date si va incarca datele in interfata. Selectarea butonului Cauta afiseaza o fereastra de selectie informatii:

Pentru afisarea informatiilor disponibile in aceasta fereastra se utilizeaza butonul Cauta, stanga, jos, care va afisa informatii despre spitalele salvate anterior in baza de date a aplicatiei. De precizat ca se pot afisa toate spitalele, sau numai cele din judetul selectat in filtrul disponibil in partea stanga a machetei de selectie.

Selectand unitatea sanitara dorita si efectuand un dublu-click cu mouse-ul pe aceasta se obtine incarcarea datelor in macheta principala:

Operatorul poate opta pentru analiza corectitudinii datelor introduse, modificari, sau chiar pentru stergerea unitatii sanitare selectate, daca aceasta unitate nu a fost anterior configurata in lista spitalelor pentru care se colecteaza date.

In cazul in care utilizatorul opereaza modificari asupra datelor, butoanele Salveaza si Renunta se activeaza, operatia de salvare a modificarilor avand loc numai daca utilizatorul salveaza aceste modifcari prin intermediul butonului Salveaza. In cazul stergerii unui spital, se solicita un mesaj suplimentar de confirmare din partea utilizatorului:

Daca aceste lucru este posibil, operatia de stergere elimina din baza de date toate aceste informatii si in plus goleste fereastra de informatiile existente.

Butonul Adauga este utilizat atunci cand este activ pentru a pregati fereastra pentru introducerea datelor despre un nou spital, similar situatiei in care ferestra este deschisa prin intermediul meniului.

Utilizare aplicatie

Aplicatia a fost proiectata cu scopul de a permite colectarea SMDPC, raportarea datelor catre diverse institutii sau in scopul utilizarii lor in alte aplicatii. Versiunea actuala are la baza acelasi standard de raportare ca in aplicatiile din anii anteriori, dar, in plus, are implementate proceduri care permit modificarea acestui standard, fiind posibila in viitor integrarea cu SIUI.

Spitalizare continua

Completare documente FOCG

Dupa configurare informatiilor despre spital, sectii si medici se poate trece la completarea SMDPC. Din meniul aplicatiei se alege <<Fisa pacienti>> si va apare macheta <<Fisa pacient >>. Operatia este permisa tuturor utilizatorilor.

Fereastra de completare informatii SMDPC est structurata in urmatoarele componente:

informatii specifice episodului de spitalizare, care se completeaza in partea stanga a interfetei si pacientului internat (sectiunea date generale:)

Caz_ID

Acest camp identifica unic fiecare fisa a unui pacient in baza de date; este generat de sistem la introducerea datelor baza de date si nu mai este modificat ulterior cand fisa pacient este supusa unor corectii.

Spital

Denumirea spitalului Dvs, in care a fost EXTERNAT pacientul

Data si ora internarii

Introduceti data si ora internarii, in formatul ZZ/LL/AAAA pentru data si in formatul de 24 ore pentru ora (hh/mm). Programul nu va permite sa introduceti o data de internare mai mare decat data curenta setata in computer. Este necesar deci ca sa setati corect data si ora computerului pe care lucrati.

Sectie internare

Alegeti din lista sectia in care a fost INTERNAT pacientul, in formatul Denumire sectie – Numar sectie – Cod sectie

Data si ora externarii

Introduceti data si ora externarii, ca mai sus. Se va calcula automat numarul de zile de spitalizare

Sectia externare

Alegeti din lista sectia in care a fost EXTERNAT pacientul, in acelasi format similar sectiei de internare.

NFO

Introduceti numarul foii de observatie. Acesta nu poate fi mai mare de 999999 (are maxim 6 cifre)

Nume

Introduceti numele pacientului. Indiferent cum scrieti, acesta este completat de program cu majuscule.

Prenume

Introduceti prenumele pacientului. Indiferent cum scrieti, acesta este completat de program cu majuscule.Situatii speciale

Se completeaza numai in cazul in care pacientul a fost internat din motive care tin de: Accident rutier, Suspiciune de accident de munca, Suspiciune de boala profesionala, vatamari corporale

Pacient finalizat

Bifarea acestui camp certifica faptul ca fisa pacientului este introdusa complet in baza de date

Validare

« Validat » sau « Nevalidat ».

Selectat pentru export

Bifarea acestui camp permite exportul manual al fisei respective.

Stare inregistrare

Acest camp se seteaza de catre utilizator si arata starea inregistrarii in diferite faze ale schimbului de date intre spital si SNSPMS pana in momentul validarii sau anularii. Acest camp poate avea patru valori: Normala, Cerere de validare, Anulata si Anulata si Cerere de retransmitere.

Un document FOCG nou completat sau nevalidat de CCESS din SNSPMS pe reguli numai din categoria “A” – fara aviz comisie se completeaza cu valoarea “Normala” in acest camp. Un document FOCG invalidat de CCESS din SNSPMS si pe reguli din categoria B – necesita aviz comisie se completeaza cu valoarea “Cerere de validare”. Un document FOCG solicitat spre anulare se completeaza “Anulat”. Un document FOCG validat anterior de CCESS din SNSPMS si supus solicitarii de a fi anulat si luat in calcul intr-o alta varianta se transmite NUMAI ODATA, completat cu valoarea “Anulata si Cerere de retransmitere”. Se elimina astfel generarea a doua fisiere catre CCESS din SNSPMS.

CNP

Completati Codul Numeric Personal al pacientului, format din 13 cifre. Aplicatia valideaza dupa algoritmi de validare CNP corectitudinea CNP-ului completat, completand automat data nasterii si sexul pacientului

Data nasterii

Introduceti data nasterii pacientului in formatul ZZ/LL/AAAA

Sex

Alegeti cu mouse-ul dintre cele doua optiuni, Masculin sau Feminin

Greutate (g) la internare

Numai pentru nou-nascuti si copii de pana la 1 an, completati greutatea la internare, in grame.

Judet

Alegeti din lista derulanta judetul de domiciliu al pacientului

Localitate

Alegeti localitatea de domiciliu. Odata ce ati selectat un judet, vor fi disponibile pentru selectie numai localitatile din cadrul judetul respectiv, pana la nivel de sat. Dupa selectare, in dreapta apare un caracter ‘u’ sau ‘r’  - urban sau rural

INFORMATIA JUDET – LOCALITATE ESTE OBLIGATORIE PENTRU TOATE DOCUMENTELE INTRODUSE . In cazurile speciale in care aceasta informatie nu este cunoscuta se completeaza judetul si localitatea spitalului

Strada si numarul strazii

Introduceti numele si numarul strazii; este o informatie optionala, utilia in realizarea unor analize in cadrul CCESS din SNSPMS

Nivel instruire

Alegeti nivelul de instruire

Ocupatie

Alegeti ocupatia pacientului

Tip cetatenie

Alegeti tipul de cetatenie

romana

straina

cetatenie dubla

Cetatenie

Alegeti cetatenia pacientului, numai in cazurile acest lucru este necesar 

Statut asigurat

Alegeti statutul asiguratului

Asigurat CNAS

Asigurare voluntara

Asigurare CNAS si voluntara

Neasigurat

Tip asigurare CNAS

Alegeti tipul asigurarii CNAS:

Obligatorie

Facultativa

Eurocard

Acord international

CAS

Alegeti tipul de Casa de Asigurari de Sanatate de care apartine pacientul

Catogorie asigurat CNAS

Alegeti tipul de asigurat CNAS specific pacientului

Criteriul de internare

Alegeti criteriul de internare in conformitate cu regulile d e completare ale acestuia

Tip Internare

Alegeti tipul internarii

Stare la Externare

Alegeti o valoare specifica starii pacientului la externare

Tip Externate

Alegeti tipul externarii

Medic curant

Specificati medicul curant responsabil de pacient pe durata spitalizarii acestuia si de calitatea datelor introduse in documentul FOCG

Diagnostice: in aceasta sectiune se completeaza informatii despre bolile diagnosticate pacientului: diagnostic la internare, la externare (Principal 1 si eventual Principal 2, conform procedurilor de completare a dagnosticului), diagnostice secundare si/sau complicatii. Diagnosticul la internare si principal 1 sunt informatii obligatorii in FOCG.

Proceduri: in aceasta sectiune se completeaza informatii cu privire la tratamentul aplicat pacientului, procedurile efectuate, clasificate in 2 categorii:

o       Procedura de tip interventie chirurgicala principala; in momentul in care se specifica aceasta informatie este obligatorie de asemenea completarea datei la care a avut loc ICP, si medicul operator 1 responsabil de aceasta. Campul Medic Mana 2 a fost eliminat, el nefacand parte din SMDPC.

o       Alte proceduri; acestea se completeaza in tabela Proceduri, impreuna cu numarul de efectuari.

Transferuri: in aceasta sectiune se completeaza informatii despre transferurile intraspitalicesti ale pacientului in cadrul aceluiasi episod de spitalizare, caracterizat prin NFO unic.

NU MAI ESTE OBLIGATORIE COMPLETAREA INFORMATIILOR DESPRE TRANSFERURI IN CAZUL IN CARE PACIENTUL ESTE INTERNAT SI EXTERNAT DE PE ACEEASI SECTIE, FARA A TRECE PRIN ALTA SECTIE.

Exista 3 situatii posibile:

o       Pacient internat si externat din aceeasi sectie, fara a trece printr-o alta sectie: nu este nevoie sa se mai completeze nici o informatie in aceasta sectiune

o       Pacient internat si externat din aceeasi sectie, cu trecere printr-o alta sectie, ATI de exemplu: se completeaza transferurile in ordinea in care s-au petrecut ele

o       Pacient internat si externat din sectii diferite: aplicatia obliga completarea informatiilor despre transferuri

Clasificare: in aceasta sectiune se afiseaza informatii privind clasificarea cazului in grupe de diagnostice dupa importul datelor transmise de CCESS din SNSPMS dupa finalizarea gruparii si validarii cazurilor externate la nivel national. De asemenea sunt afisate regulile de validare incalcate de cazul respectiv.

In ceea ce priveste completarea datelor, aplicatia ruleaza proceduri de validare complexe la salvarea acestora, identificand informatiile care lispsesc, sau completate eronat, si afiseaza mesaje de averitizare utilizatorului. Aceste informatii permit identificarea campurilor necompletate sau completate incorect.

Imediat dupa deschiderea ferestrei <<Fisa pacient >>, inainte de a incepe introducerea datelor utilizatorul are la dispozitie 2 variante:

 1. completarea informatiilor despre o fisa noua;
 2. editarea datelor despre o fisa salvata anterior in baza de date, inclusiv adaugarea unor informatii privind diagnosticele secundare, procedurile efectuate si transferurile intraspitalicesti, daca este cazul.

1. Daca se opteaza pentru completarea informatiilor despre o fisa noua, utilizatorul va completa informatiile specifice episodului de spitalizare, pacientului, diagnostice, proceduri efectuate si transferuri intre sectii, daca este cazul. Pe masura ce se completeaza date butonul Cauta devine inactiv. Aceasta pentru a obliga utilizatorul sa decida in privinta datelor introduse: salveaza datele in baza de date, daca acest lucru este posibil (butonul Salveaza), sau renunta la operatia curenta (butonul Renunta)

Completarea diagnosticelor secundare si a complicatiilor se realizeaza in tabela asociata acestui tip de informatie.Diagnosticele se pot selecta din lista, introduce manual cu autocompletare, sau prin intermediul meniului Select, disponibil prin click dreapta cu mouse-ul pe coloana auto-number a tabelei, pe o linie dorita.

In cazul in care nu se cunoaste codul diagnosticului dorit si se utilizeaza metoda de tip selectie pentru completarea sa, prin click pe meniul Select se afiseaza o fereastra de cautare diagnostice. In aceasta fereastra se poate cauta un diagnostic dorit in baza de date prin 2 metode:

completarea unui filtru in partea superioara a formei de selectie, unde se poate specifica o clasa dorita, o subclasa sau o parte din codul diagnosticului. In aceasta situatie se afiseaza diagnosticele care indeplinesc criteriul respectiv

cautare avansata: se ignora orice informatie furnizata in filtrul de mai sus si se afiseaza toate diagnosticele care cuprind in continut in oricare parte a denumirii cuvantul | cuvintele cheie specificate. Motorul de cautare nu tine cont in ce pozitie in cadrul diagnosticului se gaseste cuvantul cheie, deci le va gasi pe toate ce contin unul din cuvintele introduse. Va recomandam ca sa cautati dupa radacina lingvistica a cuvantului cheie, pentru a gasi si formele in care acesta este declinat, la plural, sau articulat. De exemplu, la cautarea dupa cuvantul “infecti”, vom obtine toate diagnosticele ce contin cuvintele: infectios, infectioase, infectii, infectiilor, infectia, suprainfectia.

Dupa identificarea diagnosticului dorit, prin dublu-click se obtine adaugarea sa in tabela Diagnostice Secundare, in linia corespunzatoare.

Completarea procedurilor secundare se realizeaza in tabela asociata acestui tip de informatie. Procedurile se pot selecta din lista, introduce manual cu autocompletare, sau prin intermediul meniului Select, disponibil prin click dreapta cu mouse-ul pe coloana auto-number a tabelei, pe o linie dorita. Principiul de completare fiind identic cu cel de la diagnostice secundare consideram ca nu mai este necesara prezentarea pasilor necesari completarii pocedurilor

Completarea transferurilor intraspitalicesti se realizeaza in tabela Transfer intre sectiile spitalului. In cazul introducerii informatiilor despre transferuri, este obligatorie completarea urmatoarelor campuri: Sectie, Data internare, Data externare. Completarea datelor este usor de efectuat, utilizand tastatura si eventual selectarea unui sectii din lista, in cazul in care operatorul nu isi aminteste caracterele de inceput ale denumirii sectiei,

Daca datele au fost completate corect, operatia de salvare a datelor se poate finaliza prin apasarea butonului Salveaza.

Daca datele au fost completate eronat, operatia de salvare nu se finalizeaza si este afisat operatorului un mesaj de eroare care indica cauza erorilor:

Astfel operatorul poate corecta erorile existente si opta ulterior pentru salvarea datelor in baza de date.

In cazul in care datele au fost introduse corect, salvarea acestora se finalizeaza si operatorul este instiintat despre incheierea operatiei.

Fereastra ramane in continuare in modul editare, operatorul avand optiunea de a efectua corectii asupra datelor introduse, daca este cazul. De remarcat ca spitalul nu mai poate fi modificat, si de asemenea sistemul genereaza si identificatorul de caz, Caz_ID, de asemenea nemodificabil.

In cazul in care se doreste stergerea unei sectii din tabela transferuri, a unui diagnostic secundar sau a unei proceduri, acest lucru nu se realizeaza prin stergerea manuala a informatiilor din fiecare coloana, ci prin selectarea randului respectiv, cu mouse-ul pe prima coloana ce afiseaza numarul de ordine, si click dreapta in acea celula. Este afisat un meniu din care se selecteaza optiunea „Delete”:

Aceasta operatie nu elimina imediat informatia respectiva din baza de date. Realizeaza numai un marcaj de stergere al informatiei respective, operatorul avand la dispozitie optiunea de a reveni asupra stergerii liniei respective, intr-un mod similar celui in care a fost realizata stergerea, dar utilizand optiunea „Undelete”.

Operatiile de editare asupra datelor vor reactiva butoanele Salveaza, Renunta, situatie in care in functie de optiunea utilizatorului se realizeaza operatia corespunzatoare in baza de date.

Dupa salvarea datelor, informatiile marcate pentru steregere vor fi eliminate definitiv din tabelele respective si din baza de date. Pot fi sterse oricate diagnostice secundare, proceduri sau transferuri la un moment dat din baza de date.

2. Daca utilizatorul doreste sa editeze informatii salvate anterior in baza de date, are la dispozitie butonul Cauta prin intermediul caruia va realiza cautarea informatiilor in baza de date si va incarca datele in interfata. Selectarea butonului Cauta afiseaza o fereastra de selectie informatii:

Pentru afisarea informatiilor disponibile in aceasta fereastra se utilizeaza butonul Cauta, stanga, jos, care va afisa informatii despre fisele de observatie salvate anterior in baza de date:

ATENTIE: Documentele afisate corespund criteriului specificat in filtrul din partea stanga. Scopul acestei interfete este de a cauta rapid o foaie de observatie in vederea editarii sau vizualizarii sale ulterioare. Pentru a vizualiza foile finalizate se bifeaza casuta de selectie Finalizat, pentru a vizualiza foile nefinalizate se lasa necompletata aceasta casuta de selectie. Pentru a vizualiza foile selectate manual pentru export se bifeaza casuta de selectie Selectat export, pentru a vizualiza foile care nu au fost marcate manual pentru export se lasa necompletata aceasta casuta de selectie.

Selectand fisa de observatie dorita si efectuand un dublu-click cu mouse-ul pe aceasta, se obtine incarcarea completa a datelor in macheta principala.

Operatorul poate opta pentru analiza corectitudinii datelor introduse, modificari, sau chiar pentru stergerea acestui document.

In cazul in care utilizatorul opereaza modificari asupra datelor, butoanele Salveaza si Renunta se activeaza, operatia de salvare a modificarilor avand loc numai daca utilizatorul salveaza aceste modifcari prin intermediul butonului Salveaza. In cazul stergerii unei fise pacient, se solicita un mesaj suplimentar de confirmare din partea utilizatorului:

Daca aceste lucru este posibil, operatia de stergere elimina din baza de date toate aceste informatii si in plus goleste fereastra de informatiile existente.

Butonul Adauga este utilizat atunci cand este activ pentru a pregati fereastra pentru introducerea datelor despre o noua fisa pacient, similar situatiei in care ferestra este deschisa prin intermediul meniului.

Vizualizare fise pacient

Aceasta interfata permite vizualizarea completa a datelor din antetul foii de observatie. Afisarea datelor se face in conformitate cu criteriul de selectie specificat, format din Spital, interval de externare, NFO. De asemenea se pot vizualiza si foile de observatie cu acelasi numar in scopul corectiei acestei probleme.

Butonul Afiseaza permite completarea listei cu documentele FOCG care corespund criteriului de selectie.

Se poate analiza informatia afisata in lista, si suplimentar selectand un document FOCG se poate incarca informatia in macheta „Fisa Pacient” in vederea unei informatii complete a datelor asociate unui document FOCG: diagnostice secundare, proceduri, transferuri. Odata afisa informatia in macheta „Fisa pacient” se poate reveni direct in cadrul machetei de vizualizare foi conform criteriului utiliand meniul <Ferestre/VizualizarePacienti> sau accesand inca o data meniul <Vizualizare>. Prin urmare se pot analiza mai multe foi de observatie fara a mai fi nevoie de operatia de cautare in baza de date. In acest moment informatiile nu pot fi decat vizualizate si incarcate in macheta centrala spre editate. Analizand solicitarile sosite din partea spitalelor privind generarea unor fisier cu date pentru prelucrari ulterioare la nivel spitalelor, in aceasta interfata se va adauga un buton de export al informatiilor afisate, impreuna cu informatiile despre diagnostice secundare, transfer pe sectii si proceduri intr-un fisier Microsoft Access, care continea atat informatii despre codurile si denumirile utilizate in aplicatie.

Operatii FOCG

Prin intermediul acestui meniu sunt disponibile 2 operatii care se pot efectua asupra documentelor FOCG stocate in baza de date:

Selectie manuala Fise pacient pentru export – meniul <Operatii FOCG/Selectie manuala export>: este posibila astfel selectarea unor documente FOCG care indeplinesc criteriul de selectie specificat pentru oeratia de selectare manuala in vederea exportului din baza de date.

Odata afisate aceste inregistrari prin intermediul butonului „Afiseaza” coloana Select export este activa, afisand informatii despre flagul „Selectat pentru export” de tipul True, pentru foile care sunt marcate deja pentru aceasta operatie si False, pentru potentialele documente FOCG selectabile manual pentru export.

Pentru a deselecta manual o foaie de observatie selectata pentru export sau pentru a selecta manual una neselectata anterior, este recomandata utilizare mouse-ului, ca solutie cea mai rapida pentru aceasta operatie. Astfel prin dublu click pe o foaie selectata anterior pentru export se obtine editarea acestei coloane, informatia din randul si coloana respectiva fiind marcate astfel,

utilizatorul putand opta pentru deselectarea foii de observatie afisate,

in timp ce pe o foaie neselectata anterior pentru export se obtine editarea acestei coloane, informatia din randul si coloana respectiva fiind marcate ca mai jos:

.

In aceasta situatie utilizatorul poate marca ca Selectat pentru export documentul respectiv, selectand casuta de afisare selectata:

Odata selectate aceste cazuri, utilizatorul poate salva informatiile despre toate documentele selectate | deselectate apasand butonul <Salveaza>. Daca utilizatorul inchide macheta curenta sau apasa inca odata butonul „Afiseaza”, informatiile modificate se vor pierde, caz in are la incercarea ulterioara a acestei interfete si la apasarea butonului ”Afiseaza” sunt afiste informatii anterioare vechii stari a indicatorului „Selectat pentru export”

Deselectare FOC meniul <Operatii FOCG/Deselectare FOCG>; operatia accesibila numai utilizatorului „drgadmin” permite anularea flagului „Selectat pentru Export” pentru toate documentele FOCG existente in baza de date si marcate anterior cu acest flag. Este necesara o confirmare suplimentara din partea utilizatorului care ruleaza aceasta operatie:

Daca utilizatorul accepta confiramarea solicitata, toate documentele FOCG din baza de date sunt marcate ca „NESELECTAT pentru export”:

Export intern fise pacienti

In cadrul acestei sectiuni sunt realizate operatii de transfer date intre sectiile spitalului, in vederea centralizarii acestora pe un calculator la nivel central.

Din meniul aplicatiei se alege <<Transfer/Export intern fise pacienti>> si va apare macheta <<Export intern pentru transfer date intre sectii si baza de date centrala>>. Operatia este permisa numai pentru utilizatorul „drgadmin”.

Operatia de export intern genereaza un fisier Microsoft Access avand ca model fisierul „FisierExportIntern_Template.mdb” instalat de aplicatia de instalare in directorul Export. Aplicatia utilizeaza o configurare predefinita pentru calea implicita in care se creaza fisierele de tip export intern utilizate apoi pentru preluare date pe alte calculatoare. Aceasta setare este stocata in fisierul init.xml in variabila MyExport.

Aplicatia permite utilizarea unui criteriu de selctie pentru documentele FOCG exportate. Se poate realiza exportul de date in 2 moduri;

in baza criteriului format din campurile: Stare Validare, interval externare, pentru spitalul afisat; este modul afisat implicit la deschiderea ferestrei.

numai documentele FOCG selectate manual pentru export, situatie in care intervalul de externare si starea de validare sunt ignorate:

Butonul Afiseaza listeaza documentele FOCG care se vor exporta. In scopul accelerarii afisarii informatiilor, numai coloanele semnificative din documentul FOCG sunt afisate: CazID, NFO, DataInternare, SectieInternare, DataExternare, SectieExternare:

Prin click repetat pe colana dorita se obtine ordonarea ascendenta | descendenta a datelor afisate. Dupa operatia de vizualizare a informatiilor care se vor exporta, se inchide aceasta fereastra utilizand butonul X din partea dreapta sus a interfetei. Operatia de Export date se realizeaza utilizand butonul Export.

Aplicatia incepe prin a crea o copie a fisierului FisierExportIntern_Template.mdb, cu denumirea „FisierExportIntern_Versiunea1_ZZ.LL.AAAA_ZZ.LL.AAAA___DataCurenta.mdb”, unde ZZ.LL.AAAA reprezinta intervalul in care se incadreaza foile de externare exportate. In prima etapa a acestui proces se copiaza urmatoarele nomenclatoare configurate local: ListaMedici, Lista_Sectii___Filtrat (contine sectiile setate local in baza de date utilizata curent), Lista_Spitale___Filtrat (contine spitalele setate local in baza de date utilizata curent). Daca operatia se finalizeaza cu succes, incepe exportul propriu zis al documentelor FOCG listate vizualizate in prealabil. Inainte de a detalia procedura de export propriu-zisa sunt necesare o serie de proceduri cu privire la nomenclatoarele transferate:

Nu se transfera Lista de utilizatori, toate documentele FOCG fiind trecute in contul utilizatorului „drgadmin”. Aceasta deoarece pot fi creati utilizatori locali pe unele sisteme, altii decat cei definiti in baza de date a spitalului. Se poate intalni situatia in care Utilizatorul „Ion” sa aiba asignat un Id 5 pe un calculator, in timp ce pe alt calculator Utilizatorul „Vasile” sa aiba asignat acelasi Id. Nu este posibila garantarea asignarii unor Id-uri diferite, deoarece aplicatia este proiectata sa functioneze atat in mediu desktop, cat si distribuit, caz in care baza de date este stocata pe un calculator mai puternic denumit in continuare Server.

Nu se transfera informatiile privind configuarea ca implicit pentru spital sau sectie, deoarece este posibil ca aceste informatii sa aiba alte setari pe calculatorul destinatie, caz in care operatia ulterioara de import ar afecta setarile efectuate pe calculatorul destinatie.

Odata incheiata detalierea procedurii de transfer a datelor despre nomenclatoare, incepe procesul de export date propriu-zis. Metoda aleasa pentru aceasta operatie este una de tip „Foaie cu Foaie”. Aceasta deoarece preactic, in baza de date a aplicatiei DRG National se pot transfera prin alte mijloace date provenind din bazele de date ale altor furnizori de aplicatii la nivelul spitalului. Metoda garanteaza continuarea exportului, imediat dupa aparitia unui document FOCG care nu poate fi exportat. In aceasta din urma situatie, un mesaj continand textul erorii este scris in fisierul „ExportFOCG_erori.txt” din directorul Log al aplicatiei:

Pentru sisteme neperformante este posibil ca aceasta operatie sa fie foarte consumatoare de timp, in situatia in care se exporta foi de observatie de ordinul miilor.

De remarcat ca in prtea dreapta jos a interfetei este afisat numarul pacientilor exportati. Daca cele doua cifre nu coincid este necesara consultarea fisierului „ExportFOCG_erori.txt” din directorul Log al aplicatiei.

In acest moment fisierul de acest tip este complet generat si poate fi utilizat in diferite scopuri.

Pentru analize necesare la nivel de spital va sugerez preluarea in interiorul sau a nomenclatoarelor disponibile pe site-ul www.drg.ro, sectiunea Resurse. Aplicatia DRG National 2008 nu este una destinata generarii de analize la nivelul spitalului, particularizate pentru fiecare spital in parte. In discutiile cu reprezentantii CNAS, CCESS va discuta rapoartele obligatoriu a fi prezente in aplicatie si structura lor.

Pana in acel moment au fost incluse in aplicatia DRG National 2008 numai rapoartele existente si in DRG National 5.1.

Export cu criptare catre CCESS – SNSPMS

In cadrul acestei sectiuni sunt realizate operatii de generare SMDPC in scopul transferului sau catre CCESS din SNSPMS in vederea clasificarii acestora in grupe de diagnostice si a validarii.

Din meniul aplicatiei se alege <<Transfer/Export cu criptare catre SNSPMS>> si va apare macheta <<Export cu criptare pentru SNSPMS>>. Operatia este permisa numai pentru utilizatorul „drgadmin”.

Foarte important: Tipul de finantare asociat cazurilor raportate este preluat din configurarea curenta a sectiilor. Verificati inainte de a realiza aceasta operatie setarea tipului de finantare, mai ales ca prin preluari de date de pe alte calculatoare, prin operatia <<Import intern Fise pacienti>>, in anumite cazuri informatiile despre modelul de finantare setat pe calculatorul central poate fi suprascrise cu cele de pe sectii, continute in fisierul intern. Aviz amatorilor cu probleme mari de acest tip in 2007.

Operatia de export intern genereaza un fisier Microsoft Access avand ca model fisierul „FisierExportSMDP_Template.mdb” instalat de aplicatia de instalare in directorul Export. Aplicatia utilizeaza o configurare predefinita pentru calea implicita in care se creaza fisierele de tip export cu criptare catre SNSPMS utilizate. Aceasta setare este stocata in fisierul init.xml in variabila MyExport.Aplicatia permite utilizarea unui criteriu de selctie pentru documentele FOCG exportate. Se poate realiza exportul de date in 2 moduri;

in baza criteriului format din campurile: Stare Validare, interval externare, pentru spitalul afisat; este modul afisat implicit la deschiderea ferestrei.

numai documentele FOCG selectate manual pentru export, situatie in care intervalul de externare si starea de validare sunt ignorate:

Un aspect important este legat de faptul ca indiferent de modalitatea de a face exportul, numai fisele de observatie finalizate se iau in considerare. Butonul Afiseaza listeaza documentele FOCG care se vor exporta. In scopul accelerarii afisarii informatiilor, numai coloanele semnificative din documentul FOCG sunt afisate: CazID, NFO, DataInternare, SectieInternare, DataExternare, SectieExternare:

Prin click repetat pe colana dorita se obtine ordonarea ascendenta | descendenta a datelor afisate. Dupa operatia de vizualizare a informatiilor care se vor exporta, se inchide aceasta fereastra utilizand butonul X din partea dreapta sus a interfetei. Operatia de Export date se realizeaza utilizand butonul Export.

Aplicatia incepe prin a crea o copie a fisierului FisierExportSMDP_Template.mdb, cu denumirea „FisierExporSMDP_Versiunea1_ZZ.LL.AAAA_ZZ.LL.AAAA___ZZLLAAAA.mdb”, unde ZZ.LL.AAAA reprezinta intervalul in care se incadreaza foile de externare exportate.

Metoda aleasa pentru aceasta operatie este una de tip „Foaie cu Foaie”. Aceasta deoarece practic, in baza de date a aplicatiei DRG National se pot transfera prin alte mijloace date provenind din bazele de date ale altor furnizori de aplicatii la nivelul spitalului. Metoda garanteaza continuarea exportului, imediat dupa aparitia unui document FOCG care nu poate fi exportat. In aceasta din urma situatie, un mesaj continand textul erorii este scris in fisierul „ExportFOCG_erori.txt” din directorul Log al aplicatiei:

Pentru sisteme neperformante este posibil ca aceasta operatie sa fie foarte consumatoare de timp, in situatia in care se exporta foi de observatie de ordinul miilor.

De remarcat ca in prtea dreapta jos a interfetei este afisat numarul pacientilor exportati. Daca cele doua cifre nu coincid este necesara consultarea fisierului „ExportFOCG_erori.txt” din directorul Log al aplicatiei.

In acest moment fisierul de acest tip este complet generat si va fi criptat si transmis catre CCESS din SNSPMS. Se recomanda deschiderea si verificarea datelor exportate: Numar de cazuri, diagnostice, proceduri, transferuri pe sectii etc.

Export date catre RoDRG

Aplicatia RoDRG constituie versiunea pentru spitale a Grouper-ului AR-DRG v5.0. Ea permite gruparea cazurilor, inainte de transmiterea lor catre CCESS in scopul identificarii clasificarii anticipate a cazurilor in grupe de diagnostice si a identificarii unor cazuri invalidate ulterior in cadrul CCESS din SNSPMS. Nu este responsabilitatatea CCESS aceasta aplicatie.

In cadrul acestei sectiuni sunt realizate operatii de transfer date intre aplicatia DRG National 2008 si RoDRG, fiind transferate din DRG National 2008 numai acele elemente necesare clasificarii cazurilor prin intermediul aplicatiei RoDRG.

Din meniul aplicatiei se alege <<Transfer/Export Ro DRG>> si va apare macheta <<Export date pentru grupare RoDRG>>. Operatia este permisa numai pentru utilizatorul „drgadmin”.

Operatia de export date pentru aplicatia RoDRG genereaza un fisier Microsoft Access avand ca model fisierul „RoDRG_Template.mdb” instalat de aplicatia de instalare in directorul Export. Aplicatia utilizeaza o configurare predefinita pentru calea implicita in care se creaza fisierele de acest tip. Aceasta setare este stocata in fisierul init.xml in variabila MyExport.

Aplicatia permite utilizarea unui criteriu de selectie pentru documentele FOCG exportate. Se poate realiza exportul de date in 2 moduri;

in baza criteriului format din campurile: Stare Validare, interval externare, pentru spitalul afisat; este modul afisat implicit la deschiderea ferestrei.

numai documentele FOCG selectate manual pentru export, situatie in care intervalul de externare si starea de validare sunt ignorate:

Butonul Afiseaza listeaza documentele FOCG care se vor exporta. In scopul accelerarii afisarii informatiilor, numai coloanele semnificative din documentul FOCG sunt afisate: CazID, NFO, DataInternare, SectieInternare, DataExternare, SectieExternare:

Prin click repetat pe colana dorita se obtine ordonarea ascendenta | descendenta a datelor afisate. Dupa operatia de vizualizare a informatiilor care se vor exporta, se inchide aceasta fereastra utilizand butonul X din partea dreapta sus a interfetei. Operatia de Export date se realizeaza utilizand butonul Export.

Aplicatia incepe prin a crea o copie a fisierului RoDRG_Template.mdb, cu denumirea „FisierExportRoDRG_Versiunea1_ZZ.LL.AAAA_ZZ.LL.AAAA___DataCurenta.mdb”, unde ZZ.LL.AAAA reprezinta intervalul in care se incadreaza foile de externare exportate.

Metoda aleasa pentru operatia de export este una de tip „Foaie cu Foaie”. Aceasta deoarece practic, in baza de date a aplicatiei DRG National se pot transfera prin alte mijloace date provenind din bazele de date ale altor furnizori de aplicatii la nivelul spitalului. Metoda garanteaza continuarea exportului, imediat dupa aparitia unui document FOCG care nu poate fi exportat. In aceasta din urma situatie, un mesaj continand textul erorii este scris in fisierul „ExportFOCG_erori.txt” din directorul Log al aplicatiei:

Pentru sisteme neperformante este posibil ca aceasta operatie sa fie foarte consumatoare de timp, in situatia in care se exporta foi de observatie de ordinul miilor.

De remarcat ca in prtea dreapta jos a interfetei este afisat numarul pacientilor exportati. Daca cele doua cifre nu coincid este necesara consultarea fisierului „ExportFOCG_erori.txt” din directorul Log al aplicatiei.

In acest moment fisierul de acest tip este complet generat si poate fi utilizat de aplicatia RoDRG.

Import intern fise pacienti

Prin intermediul acestei ferestre se preiau date generate de pe calculatoare situate in diverse sectii ale spitalului, in vederea centralizarii acestora pe un calculator la nivel central.

Din meniul aplicatiei se alege <<Transfer/Import intern fise pacienti>> si va apare macheta <<Export intern pentru transfer date intre sectii si baza de date centrala>>. Operatia este permisa numai pentru utilizatorul „drgadmin”.

Se recomanda copierea fisierelor de tip export intern in catalogul Import in care este instalata aplicatia.

Exista mai multe optiuni ce pot influenta importul datelor din fisierul selectat:

Configurarea intervalului in care se incadreaza data de externare;

Suprascrierea foilor existente sau pastrarea acestora: Baza de date DRG National 2008 nu are nici o restricitie in privinta foilor de observatie cu acelasi numar, desi la prima vedere ar parea ca nu ar trebuie sa fie permis acest lucru. Explicatia este foarte simpla. Pot exista versiuni diferite ale aceleiasi foi de observatie. Nu se poate stabili o regula in acest sens: care versiunea este actuala: cea de pe calculatorul central sau cea de pe sectia care a generat fisierul de export. Prin preluarea fara suprascriere se duplica intr-adevar foile de observatie, dar resonsabilul DRG poate discerne care trebuie ulterior eliminata si care pastrata, inainte de exportul cu criptare catre CCESS din SNSPMS.

Suprascrierea informatiilor despre medici. Exemplu: Un medic cu parafa 123456 este inregistrat pe calculatorul central cu numele In Popescu (s-a introdus fara litera „o”), in timp ce in fisierul de pe sectie acelasi medic, cu codul de parafa 123456 este inregistrat corect, cu numele Ion Popescu. Alegerea optiunii de suprascriere informatii medici asigura actualizareanumelui medicului si pe calculatorul central prin operatia de import. Daca optiunea ramane neselectata, pe calculatorul central medicul cucodul de parafa 123456 ramane cu numele scris eronat. Este responsabilitatea responsabilului DRG de la nivelul spitalului sa analizeze continutul informatiilor preluate si sa decida in privinta suprascrierii datelor despre medic, mai ales ca date despre medici incorecte pot fi preluate si de pe sectii, alterand informatia de la nivel central.

Suprascrierea sectiilor. Selectarea acestei optiuni poate produce efecte catastrofale la nivelul spitalului. Aceasta deoarece suprascrierea sectiilor reprezinta de fapt actualizarea tipului de finantare din calculatorul central cu cel din fisierul de export intern. Problemele legate de cazuri transmise catre CCESS din SNSPMS in anul 2007 au fost celemai numeroase. Spre exemplu, daca pe calculatorul central, sectia Chirurgie 1 era setata cu tip de finantare implicit (necompletat), iar pe o sectie de pe care s-a generat un fisier de export intern, dintr-o eroare aceasta sectie a fost setata ca finantata pe zile efective, selectarea acestei optiuni are ca efect preluarea in calculatorul central al modelului eronat de pe sectie. Daca optiunea nu este selectata, informatia despre tipul de finantare din calculatorul central ramane nealterata.

Butonul Afiseaza listeaza documentele FOCG care se vor importa. In scopul accelerarii afisarii informatiilor, numai coloanele semnificative din documentul FOCG sunt afisate: CazID, NFO, DataInternare, SectieInternare, DataExternare, SectieExternare:

Prin click repetat pe colana dorita se obtine ordonarea ascendenta | descendenta a datelor afisate. Dupa operatia de vizualizare a informatiilor care se vor importa, se inchide aceasta fereastra utilizand butonul X din partea dreapta sus a interfetei. Operatia de Import date se realizeaza utilizand butonul Importa.

Operatia de import incepe cu actualizarea nomenclatoarelor de sectii din spitalul respectiv si a medicilor. In functie de optiunile alese pentru suprascrierea informatiilor despre medici si a sectiilor prezente eventual deja in baza de date centrala, se realizeaza actualizarea sau nu a numelui medicului, specialitatii acestuia, pentru medici, respectiv a modelului de finantare pentru sectii. Medicii si sectiile de lucru care nu se regasesc in baza de date centrala sunt adaugati pe baza informatiilor cuprinse in fisierul selectat pentru import.

Metoda aleasa pentru operatia de Import este una de tip „Foaie cu Foaie”. Aceasta deoarece practic, in baza de date a aplicatiei DRG National se pot transfera prin alte mijloace date provenind din bazele de date ale altor furnizori de aplicatii la nivelul spitalului. Metoda garanteaza continuarea importului, imediat dupa aparitia unui document FOCG care nu poate fi importat. In aceasta din urma situatie, un mesaj continand textul erorii este scris in fisierul „ImportFOCG_erori.txt” din directorul Log al aplicatiei:

Pentru sisteme neperformante este posibil ca aceasta operatie sa fie foarte consumatoare de timp, in situatia in care se importa foi de observatie de ordinul miilor.

De remarcat ca in prtea dreapta jos a interfetei este afisat numarul pacientilor importati. Daca cele doua cifre nu coincid este necesara consultarea fisierului „ImportFOCG_erori.txt” din directorul Log al aplicatiei.

In acest moment transferul datelor in baza de date centrala s-a incheiat.

Import coduri DRG

Prin intermediul acestei ferestre se preiau informatiile cu privire la clasificarea cazurilor raportate in grupe de diagnostice, validarea sau invalidarea acestora si, daca este cazul, informatii despre regulile de validare incalcate. Aceste informatii sunt furnizate lunar sau dupa regularizarile trimestriale de CCESS din SNSPMS.

Din meniul aplicatiei se alege <<Transfer/Import coduri DRG>> si va apare macheta <<Import coduri DRG>>. Operatia este permisa numai pentru utilizatorul „drgadmin”.

Se recomanda copierea fisierelor de acest tip transmise de CCESS in catalogul Import in care este instalata aplicatia. Operatia de Import date se realizeaza utilizand butonul Importa.

Operatia de import actualizeaza informatiile despre clasificarea cazurilor in grupe de diagnostice, marcheaza ca invalide diagnosticele si procedurile, unde este cazul, si asigneaza starea „Validat” sau „Nevalidat” fiecarui caz in parte.

Dupa finalizarea acestei operatii aplicatia genereaza un mesaj in acest sens, si se pot analiza cazurile grupate si validate, atat in rapoarte cat si in fereastra de gestiune documente FOCG, in sectiunea „Clasificare”

Rapoarte

Din meniul “Rapoarte” se pot vizualiza si/sau imprima o serie de rapoarte utile:

Se pot rula rapoarte pentru uzul curent, la nivel de sectie si spital, in functie de diferiti indicatori. Toate rapoartele pot fi exportate in formate cunoscute, gen Excel, PDF etc, folosind meniul Rapoarte

Imprimarea rapoartelor – pentru a imprima un raport rezultat apasati iconita .

Salvarea rapoartelor – pentru a salva un raport rezultat trebuie sa apasati pe iconita .

Rapoarte disponibile

Nume raport

Descriere

Pacienti_Clasificare

Afiseaza grupa de diagnostic (DRG), categoria majora de boala (MDC),

valoarea relativa, coduri de validitate intoarse de Grouper,

reguli de validare pentru fiecare pacient

Pacienti Anulati

Afiseaza informatii despre cazurile anulate

Pacienti Finalizati – Nefinalizati

Afiseaza informatii grupand pe sectii cazurile nefnalizate, finalizate

Pacienti – Stare validare

Afiseaza informatii grupand cazurile in functie de starea de validare, cu detalii pe

fiecare sectie

Sectie_CAS

Numar de cazuri/Tip asigurare/Casa asigurari/Sectie sau spital

Spital_CAS

Sectie_Decedati

/Sectie sau spital

Spital_Decedati

Sectie_DiagnosticPrincipal_DMS

Durata medie de spitalizare/DiagnosticPrincipal/Sectie sau spital

Spital_DiagnosticPrincipal_DMS

Sectie_Proceduri

Numar proceduri/Sectie sau spital

Spital_Proceduri

Sectie_InterventiiChirurgicale_DMS

Durata medie de spitalizare/Interventie chirurgicala/Sectie sau spital

Spital_InterventiiChirurgicale_DMS

Sectie_NrCazuri

Numar cazuri/ Sectie sau spital

Spital_Mortalitatea

Sectie_NrDiagnosticeSecundare

Numar cazuri /Numar diagnostice secundare/Sectie sau spital

Spital_NrCazuri

Sectie_Sex

Numar cazuri in functie de sex/Sectie sau spital

Spital_Sex

Sectie numar zile spitalizare

Acest raport se face pe baza sectiilor si a numarului de zile de spitalizare din tabelul “Transferuri

Spital numar zile spitalizare

Acest raport se face pe baza numarului zilelor de spitalizare calculate in functie de data internarii si de data externarii fiecarui pacient (nu tine cont de tabelul “Transferuri”).

Sectie_StareExternare

Numar cazuri in functie de starea la externare/Sectie sau spital

Spital_StareExternare

Sectie_TipExternare

Numar cazuri in functie de tipul de externare/Sectie sau spital

Spital_TipExternare

Sectie_TipInternare

Numar cazuri in functie de tipul de internare/Sectie sau spital

Spital_TipInternare

Spitalizare zi

Completare documente FOCG

Dupa configurare informatiilor despre spital, sectii si medici se poate trece la completarea SMDPZ. Din meniul aplicatiei se alege <<Fisa pacienti>> si va apare macheta <<Fisa pacient >>. Operatia este permisa tuturor utilizatorilor.

Fereastra de completare informatii SMDPZ est structurata in urmatoarele componente:

informatii specifice episodului de spitalizare, care se completeaza in partea stanga a interfetei si pacientului (sectiunea date generale:)

Caz_ID

Acest camp identifica unic fiecare fisa a unui pacient in baza de date; este generat de sistem la introducerea datelor baza de date si nu mai este modificat ulterior cand fisa pacient este supusa unor corectii.

Spital

Denumirea spitalului Dvs, in care a fost EXTERNAT pacientul

Data si ora deschidere fisa

Introduceti data si ora deschiderii fisei, in formatul ZZ/LL/AAAA pentru data si in formatul de 24 ore pentru ora (hh/mm). Programul nu va permite sa introduceti o data de internare mai mare decat data curenta setata in computer. Este necesar deci ca sa setati corect data si ora computerului pe care lucrati.

Sectie internare

Alegeti din lista sectia in care a fost INTERNAT pacientul, in formatul Denumire sectie – Numar sectie – Cod sectie

Data si ora inchidere fisa

Introduceti data si ora externarii, ca mai sus. Se va calcula automat numarul de zile de spitalizare

Sectia externare

Alegeti din lista sectia in care a fost EXTERNAT pacientul, in acelasi format similar sectiei de internare.

NFO

Introduceti numarul foii de observatie. Acesta nu poate fi mai mare de 999999 (are maxim 6 cifre)

Nume

Introduceti numele pacientului. Indiferent cum scrieti, acesta este completat de program cu majuscule.

Prenume

Introduceti prenumele pacientului. Indiferent cum scrieti, acesta este completat de program cu majuscule.

Situatii speciale

Se completeaza numai in cazul in care pacientul a fost internat din motive care tin de: Accident rutier, Suspiciune de accident de munca, Suspiciune de boala profesionala, vatamari corporale

Pacient finalizat

Bifarea acestui camp certifica faptul ca fisa pacientului este introdusa complet in baza de date

Medic curant

Specificati medicul curant responsabil de pacient pe durata spitalizarii acestuia si de calitatea datelor introduse in documentul FOCG

Selectat pentru export

Bifarea acestui camp permite exportul manual al fisei respective.

Stare inregistrare

Acest camp se seteaza de catre utilizator si arata starea inregistrarii in diferite faze ale schimbului de date intre spital si SNSPMS pana in momentul validarii sau anularii. Acest camp poate avea patru valori: Normala, Cerere de validare, Anulata si Anulata si Cerere de retransmitere.

Un document FOCG nou completat sau nevalidat de CCESS din SNSPMS pe reguli numai din categoria “A” – fara aviz comisie se completeaza cu valoarea “Normala” in acest camp. Un document FOCG invalidat de CCESS din SNSPMS si pe reguli din categoria B – necesita aviz comisie se completeaza cu valoarea “Cerere de validare”. Un document FOCG solicitat spre anulare se completeaza “Anulat”. Un document FOCG validat anterior de CCESS din SNSPMS si supus solicitarii de a fi anulat si luat in calcul intr-o alta varianta se transmite NUMAI ODATA, completat cu valoarea “Anulata si Cerere de retransmitere”. Se elimina astfel generarea a doua fisiere catre CCESS din SNSPMS.

CNP

Completati Codul Numeric Personal al pacientului, format din 13 cifre. Aplicatia valideaza dupa algoritmi de validare CNP corectitudinea CNP-ului completat, completand automat data nasterii si sexul pacientului

Data nasterii

Introduceti data nasterii pacientului in formatul ZZ/LL/AAAA

Sex

Alegeti cu mouse-ul dintre cele doua optiuni, Masculin sau Feminin

Judet

Alegeti din lista derulanta judetul de domiciliu al pacientului

Localitate

Alegeti localitatea de domiciliu. Odata ce ati selectat un judet, vor fi disponibile pentru selectie numai localitatile din cadrul judetul respectiv, pana la nivel de sat. Dupa selectare, in dreapta apare un caracter ‘u’ sau ‘r’   - urban sau rural

INFORMATIA JUDET – LOCALITATE ESTE OBLIGATORIE PENTRU TOATE DOCUMENTELE INTRODUSE . In cazurile speciale in care aceasta informatie nu este cunoscuta se completeaza judetul si localitatea spitalului

Strada si numarul strazii

Introduceti numele si numarul strazii; este o informatie optionala, utilia in realizarea unor analize in cadrul CCESS din SNSPMS

Nivel instruire

Alegeti nivelul de instruire

Ocupatie

Alegeti ocupatia pacientului

Tip cetatenie

Alegeti tipul de cetatenie

romana

straina

cetatenie dubla

Cetatenie

Alegeti cetatenia pacientului, numai in cazurile acest lucru este necesar 

Statut asigurat

Alegeti statutul asiguratului

Asigurat CNAS

Asigurare voluntara

Asigurare CNAS si voluntara

Neasigurat

Tip asigurare CNASAlegeti tipul asigurarii CNAS:

Obligatorie

Facultativa

Eurocard

Acord international

CAS

Alegeti tipul de Casa de Asigurari de Sanatate de care apartine pacientul

Catogorie asigurat CNAS

Alegeti tipul de asigurat CNAS specific pacientului

Data vizita

Se completeaza data si ora deschiderii fisei, in formatul ZZ/LL/AAAA. Programul nu va permite sa introduceti o data de internare mai mare decat data curenta setata in computer. Este necesar deci ca sa setati corect data si ora computerului pe care lucrati.Se poate completa o descriere a viziei. Nu este obligatoriu de completat aceasta descriere.

Fisa spitalizare zi – permite introducerea, editarea si stergerea informatiilor privind cazurile de spitalizare de zi, intr-un mod identic celui de la spitalizarea continua. In ceea ce priveste procedurile, serviciile, si analizele de laborator efectuate, acestea se colecteaza prin selectarea unei vizite si acesarea butonului Detalii Vizita.

Diagnostice: in aceasta sectiune se completeaza informatii despre bolile diagnosticate pacientului: diagnostic la internare, la externare (Principal 1 si eventual Principal 2, conform procedurilor de completare a dagnosticului), diagnostice secundare si/sau complicatii. Diagnosticul la internare si principal 1 sunt informatii obligatorii in FOCG.

Proceduri: in aceasta sectiune se completeaza informatii cu privire la tratamentul aplicat pacientului, procedurile efectuate.

Proceduri: in aceasta sectiune se completeaza informatii cu privire la analizele de laborator efectuate pacientului.

Servicii: in aceasta sectiune se completeaza informatii cu privire la tipul de servicii efectuate pacientului.

Vizualizare fise pacient

Vizualizare pacienti - permite definirea unui unui criteriu si afisarea informatiilor specifice acestui tip de spitalizare, cat si exportul datelor intr-un format compatibil Microsoft Excel. Datele listate sunt asociate tuturor tabelelor care stocheaza informatii specifice acestui tip de spitalizare.

Operatii FSZ

Prin intermediul acestui meniu sunt disponibile 2 operatii care se pot efectua asupra documentelor FOCG stocate in baza de date:

Selectie manuala Fise pacient pentru export – meniul <Operatii FSZ/Selectie manuala export>: este posibila astfel selectarea unor documente FSZ care indeplinesc criteriul de selectie specificat pentru operatia de selectare manuala in vederea exportului din baza de date.

Odata afisate aceste inregistrari prin intermediul butonului „Afiseaza” coloana Select export este activa, afisand informatii despre flagul „Selectat pentru export” de tipul True, pentru foile care sunt marcate deja pentru aceasta operatie si False, pentru potentialele documente FSZ selectabile manual pentru export.

Pentru a deselecta manual o foaie de observatie selectata pentru export sau pentru a selecta manual una neselectata anterior, este recomandata utilizare mouse-ului, ca solutie cea mai rapida pentru aceasta operatie. Astfel prin dublu click pe o foaie selectata anterior pentru export se obtine editarea acestei coloane, informatia din randul si coloana respectiva fiind marcate astfel,

utilizatorul putand opta pentru deselectarea foii de observatie afisate,

in timp ce pe o foaie neselectata anterior pentru export se obtine editarea acestei coloane, informatia din randul si coloana respectiva fiind marcate ca mai jos:

In aceasta situatie utilizatorul poate marca ca Selectat pentru export documentul respectiv, selectand casuta de afisare selectata:

Odata selectate aceste cazuri, utilizatorul poate salva informatiile despre toate documentele selectate | deselectate apasand butonul <Salveaza>. Daca utilizatorul inchide macheta curenta sau apasa inca odata butonul „Afiseaza”, informatiile modificate se vor pierde, caz in are la incercarea ulterioara a acestei interfete si la apasarea butonului ”Afiseaza” sunt afiste informatii anterioare vechii stari a indicatorului „Selectat pentru export” .

Deselectare FSZ meniul <Operatii FSZ/Deselectare FSZ>; operatia accesibila numai utilizatorului „drgadmin” permite anularea flagului „Selectat pentru Export” pentru toate documentele FSZ existente in baza de date si marcate anterior cu acest flag. Este necesara o confirmare suplimentara din partea utilizatorului care ruleaza aceasta operatie:

Daca utilizatorul accepta confiramarea solicitata, toate documentele FSZ din baza de date sunt marcate ca „NESELECTAT pentru export”:

Export intern fise pacienti

In cadrul acestei sectiuni sunt realizate operatii de transfer date intre sectiile spitalului, in vederea centralizarii acestora pe un calculator la nivel central.

Din meniul aplicatiei se alege <<Transfer/Export intern fise pacienti>> si va apare macheta <<Export intern pentru transfer date intre sectii si baza de date centrala>>. Operatia este permisa numai pentru utilizatorul „drgadmin”.

Operatia de export intern genereaza un fisier Microsoft Access avand ca model fisierul „FisierExportIntern_Template.mdb” instalat de aplicatia de instalare in directorul Export. Aplicatia utilizeaza o configurare predefinita pentru calea implicita in care se creaza fisierele de tip export intern utilizate apoi pentru preluare date pe alte calculatoare. Aceasta setare este stocata in fisierul init.xml in variabila MyExport.

Aplicatia permite utilizarea unui criteriu de selctie pentru documentele FSZ exportate. Se poate realiza exportul de date in 2 moduri;

in baza criteriului format din campurile: Data inchidere fisa, interval externare, pentru spitalul afisat; este modul afisat implicit la deschiderea ferestrei.

numai documentele FSZ selectate manual pentru export, situatie in care intervalul de externare este ignorat:

Butonul Afiseaza listeaza documentele FSZ care se vor exporta. In scopul accelerarii afisarii informatiilor, numai coloanele semnificative din documentul FSZ sunt afisate: CazID, NFO, DataDeschidereFisa, DataInchidereFisa, SectieExternare:

Prin click repetat pe coloana dorita se obtine ordonarea ascendenta | descendenta a datelor afisate. Dupa operatia de vizualizare a informatiilor care se vor exporta, se inchide aceasta fereastra utilizand butonul X din partea dreapta sus a interfetei. Operatia de Export date se realizeaza utilizand butonul Export.

Aplicatia incepe prin a crea o copie a fisierului FisierExportIntern_Template.mdb, cu denumirea „FisierExportIntern_Versiunea1_ZZ.LL.AAAA_ZZ.LL.AAAA___DataCurenta.mdb”, unde ZZ.LL.AAAA reprezinta intervalul in care se incadreaza foile de externare exportate. In prima etapa a acestui proces se copiaza urmatoarele nomenclatoare configurate local: ListaMedici, Lista_Sectii___Filtrat (contine sectiile setate local in baza de date utilizata curent), Lista_Spitale___Filtrat (contine spitalele setate local in baza de date utilizata curent). Daca operatia se finalizeaza cu succes, incepe exportul propriu zis al documentelor FSZ listate vizualizate in prealabil. Inainte de a detalia procedura de export propriu-zisa sunt necesare o serie de proceduri cu privire la nomenclatoarele transferate:

Nu se transfera Lista de utilizatori, toate documentele FSZ fiind trecute in contul utilizatorului „drgadmin”. Aceasta deoarece pot fi creati utilizatori locali pe unele sisteme, altii decat cei definiti in baza de date a spitalului. Se poate intalni situatia in care Utilizatorul „Ion” sa aiba asignat un Id 5 pe un calculator, in timp ce pe alt calculator Utilizatorul „Vasile” sa aiba asignat acelasi Id. Nu este posibila garantarea asignarii unor Id-uri diferite, deoarece aplicatia este proiectata sa functioneze atat in mediu desktop, cat si distribuit, caz in care baza de date este stocata pe un calculator mai puternic denumit in continuare Server.

Nu se transfera informatiile privind configuarea ca implicit pentru spital sau sectie, deoarece este posibil ca aceste informatii sa aiba alte setari pe calculatorul destinatie, caz in care operatia ulterioara de import ar afecta setarile efectuate pe calculatorul destinatie.

Odata incheiata detalierea procedurii de transfer a datelor despre nomenclatoare, incepe procesul de export date propriu-zis. Metoda aleasa pentru aceasta operatie este una de tip „Foaie cu Foaie”. Aceasta deoarece preactic, in baza de date a aplicatiei DRG National se pot transfera prin alte mijloace date provenind din bazele de date ale altor furnizori de aplicatii la nivelul spitalului. Metoda garanteaza continuarea exportului, imediat dupa aparitia unui document FSZ care nu poate fi exportat. In aceasta din urma situatie, un mesaj continand textul erorii este scris in fisierul „ExportFSZ_erori.txt” din directorul Log al aplicatiei:

Pentru sisteme neperformante este posibil ca aceasta operatie sa fie foarte consumatoare de timp, in situatia in care se exporta foi de observatie de ordinul miilor.

De remarcat ca in prtea dreapta jos a interfetei este afisat numarul pacientilor exportati. Daca cele doua cifre nu coincid este necesara consultarea fisierului „ExportFSZ_erori.txt” din directorul Log al aplicatiei.

In acest moment fisierul de acest tip este complet generat si poate fi utilizat in diferite scopuri.

Pentru analize necesare la nivel de spital va sugerez preluarea in interiorul sau a nomenclatoarelor disponibile pe site-ul www.drg.ro, sectiunea Resurse. Aplicatia DRG National 2008 nu este una destinata generarii de analize la nivelul spitalului, particularizate pentru fiecare spital in parte. In discutiile cu reprezentantii CNAS, CCESS va discuta rapoartele obligatoriu a fi prezente in aplicatie si structura lor.

Pana in acel moment au fost incluse in aplicatia DRG National 2008 numai rapoartele existente si in DRG National 5.1.

Export cu criptare catre SNSPMS

In cadrul acestei sectiuni sunt realizate operatii de generare SMDPZ in scopul transferului sau catre CCESS din SNSPMS.

Din meniul aplicatiei se alege <<Transfer/Export cu criptare catre SNSPMS>> si va apare macheta <<Export cu criptare pentru SNSPMS>>. Operatia este permisa numai pentru utilizatorul „drgadmin”.

Foarte important: Tipul de finantare asociat cazurilor raportate este preluat din configurarea curenta a sectiilor. Verificati inainte de a realiza aceasta operatie setarea tipului de finantare, mai ales ca prin preluari de date de pe alte calculatoare, prin operatia <<Import intern Fise pacienti>>, in anumite cazuri informatiile despre modelul de finantare setat pe calculatorul central poate fi suprascrise cu cele de pe sectii, continute in fisierul intern. Aviz amatorilor cu probleme mari de acest tip in 2007.

Operatia de export intern genereaza un fisier Microsoft Access avand ca model fisierul „FisierExportSMDP_Template.mdb” instalat de aplicatia de instalare in directorul Export. Aplicatia utilizeaza o configurare predefinita pentru calea implicita in care se creaza fisierele de tip export cu criptare catre SNSPMS utilizate. Aceasta setare este stocata in fisierul init.xml in variabila MyExport.

Aplicatia permite utilizarea unui criteriu de selctie pentru documentele FSZ exportate. Se poate realiza exportul de date in 2 moduri;

in baza criteriului format din campurile: data inchidere fisa, interval externare, pentru spitalul afisat; este modul afisat implicit la deschiderea ferestrei.

numai documentele FSZ selectate manual pentru export, situatie in care intervalul de externare este ignorat:

Un aspect important este legat de faptul ca indiferent de modalitatea de a face exportul, numai fisele de observatie finalizate se iau in considerare. Butonul Afiseaza listeaza documentele FOCG care se vor exporta. In scopul accelerarii afisarii informatiilor, numai coloanele semnificative din documentul FOCG sunt afisate: CazID, NFO, DataInternare, SectieInternare, DataExternare, SectieExternare:

Prin click repetat pe coloana dorita se obtine ordonarea ascendenta | descendenta a datelor afisate. Dupa operatia de vizualizare a informatiilor care se vor exporta, se inchide aceasta fereastra utilizand butonul X din partea dreapta sus a interfetei. Operatia de Export date se realizeaza utilizand butonul Export.

Aplicatia incepe prin a crea o copie a fisierului FisierExportIntern_Template.mdb, cu denumirea „FisierExportIntern_Versiunea1_ZZ.LL.AAAA_ZZ.LL.AAAA___DataCurenta.mdb”, unde ZZ.LL.AAAA reprezinta intervalul in care se incadreaza foile de externare exportate. In prima etapa a acestui proces se copiaza urmatoarele nomenclatoare configurate local: ListaMedici, Lista_Sectii___Filtrat (contine sectiile setate local in baza de date utilizata curent), Lista_Spitale___Filtrat (contine spitalele setate local in baza de date utilizata curent). Daca operatia se finalizeaza cu succes, incepe exportul propriu zis al documentelor FSZ listate vizualizate in prealabil. Inainte de a detalia procedura de export propriu-zisa sunt necesare o serie de proceduri cu privire la nomenclatoarele transferate:

Nu se transfera Lista de utilizatori, toate documentele FSZ fiind trecute in contul utilizatorului „drgadmin”. Aceasta deoarece pot fi creati utilizatori locali pe unele sisteme, altii decat cei definiti in baza de date a spitalului. Se poate intalni situatia in care Utilizatorul „Ion” sa aiba asignat un Id 5 pe un calculator, in timp ce pe alt calculator Utilizatorul „Vasile” sa aiba asignat acelasi Id. Nu este posibila garantarea asignarii unor Id-uri diferite, deoarece aplicatia este proiectata sa functioneze atat in mediu desktop, cat si distribuit, caz in care baza de date este stocata pe un calculator mai puternic denumit in continuare Server.

Nu se transfera informatiile privind configuarea ca implicit pentru spital sau sectie, deoarece este posibil ca aceste informatii sa aiba alte setari pe calculatorul destinatie, caz in care operatia ulterioara de import ar afecta setarile efectuate pe calculatorul destinatie.

Odata incheiata detalierea procedurii de transfer a datelor despre nomenclatoare, incepe procesul de export date propriu-zis. Metoda aleasa pentru aceasta operatie este una de tip „Foaie cu Foaie”. Aceasta deoarece preactic, in baza de date a aplicatiei DRG National se pot transfera prin alte mijloace date provenind din bazele de date ale altor furnizori de aplicatii la nivelul spitalului. Metoda garanteaza continuarea exportului, imediat dupa aparitia unui document FSZ care nu poate fi exportat. In aceasta din urma situatie, un mesaj continand textul erorii este scris in fisierul „ExportFSZ_erori.txt” din directorul Log al aplicatiei:

Pentru sisteme neperformante este posibil ca aceasta operatie sa fie foarte consumatoare de timp, in situatia in care se exporta foi de observatie de ordinul miilor.

De remarcat ca in prtea dreapta jos a interfetei este afisat numarul pacientilor exportati. Daca cele doua cifre nu coincid este necesara consultarea fisierului „ExportFSZ_erori.txt” din directorul Log al aplicatiei.

In acest moment fisierul de acest tip este complet generat si va fi criptat si transmis catre CCESS din SNSPMS. Se recomanda deschiderea si verificarea datelor exportate: Numar de cazuri, diagnostice, proceduri etc.

Import intern fise pacienti

Prin intermediul acestei ferestre se preiau date generate de pe calculatoare situate in diverse sectii ale spitalului, in vederea centralizarii acestora pe un calculator la nivel central.

Din meniul aplicatiei se alege <<Transfer/Import intern fise pacienti>> si va apare macheta <<Export intern pentru transfer date intre sectii si baza de date centrala>>. Operatia este permisa numai pentru utilizatorul „drgadmin”.

Se recomanda copierea fisierelor de tip export intern in catalogul Import in care este instalata aplicatia.

Exista mai multe optiuni ce pot influenta importul datelor din fisierul selectat:

Configurarea intervalului in care se incadreaza data de externare;

Suprascrierea foilor existente sau pastrarea acestora: Baza de date DRG National 2008 nu are nici o restricitie in privinta foilor de observatie cu acelasi numar, desi la prima vedere ar parea ca nu ar trebuie sa fie permis acest lucru. Explicatia este foarte simpla. Pot exista versiuni diferite ale aceleiasi foi de observatie. Nu se poate stabili o regula in acest sens: care versiunea este actuala: cea de pe calculatorul central sau cea de pe sectia care a generat fisierul de export. Prin preluarea fara suprascriere se duplica intr-adevar foile de observatie, dar resonsabilul DRG poate discerne care trebuie ulterior eliminata si care pastrata, inainte de exportul cu criptare catre CCESS din SNSPMS.

Suprascrierea informatiilor despre medici. Exemplu: Un medic cu parafa 123456 este inregistrat pe calculatorul central cu numele In Popescu (s-a introdus fara litera „o”), in timp ce in fisierul de pe sectie acelasi medic, cu codul de parafa 123456 este inregistrat corect, cu numele Ion Popescu. Alegerea optiunii de suprascriere informatii medici asigura actualizareanumelui medicului si pe calculatorul central prin operatia de import. Daca optiunea ramane neselectata, pe calculatorul central medicul cucodul de parafa 123456 ramane cu numele scris eronat. Este responsabilitatea responsabilului DRG de la nivelul spitalului sa analizeze continutul informatiilor preluate si sa decida in privinta suprascrierii datelor despre medic, mai ales ca date despre medici incorecte pot fi preluate si de pe sectii, alterand informatia de la nivel central.

Suprascrierea sectiilor. Selectarea acestei optiuni poate produce efecte catastrofale la nivelul spitalului. Aceasta deoarece suprascrierea sectiilor reprezinta de fapt actualizarea tipului de finantare din calculatorul central cu cel din fisierul de export intern. Problemele legate de cazuri transmise catre CCESS din SNSPMS in anul 2007 au fost celemai numeroase. Spre exemplu, daca pe calculatorul central, sectia Chirurgie 1 era setata cu tip de finantare implicit (necompletat), iar pe o sectie de pe care s-a generat un fisier de export intern, dintr-o eroare aceasta sectie a fost setata ca finantata pe zile efective, selectarea acestei optiuni are ca efect preluarea in calculatorul central al modelului eronat de pe sectie. Daca optiunea nu este selectata, informatia despre tipul de finantare din calculatorul central ramane nealterata.

Butonul Afiseaza listeaza documentele FSZ care se vor importa. In scopul accelerarii afisarii informatiilor, numai coloanele semnificative din documentul FSZ sunt afisate: CazID, NFO, DataDeschidereFisa, DataInchidereFisa, SectieExternare:

Prin click repetat pe coloana dorita se obtine ordonarea ascendenta | descendenta a datelor afisate. Dupa operatia de vizualizare a informatiilor care se vor exporta, se inchide aceasta fereastra utilizand butonul X din partea dreapta sus a interfetei. Operatia de Export date se realizeaza utilizand butonul Export.

Aplicatia incepe prin a crea o copie a fisierului FisierExportIntern_Template.mdb, cu denumirea „FisierExportIntern_Versiunea1_ZZ.LL.AAAA_ZZ.LL.AAAA___DataCurenta.mdb”, unde ZZ.LL.AAAA reprezinta intervalul in care se incadreaza foile de externare exportate. In prima etapa a acestui proces se copiaza urmatoarele nomenclatoare configurate local: ListaMedici, Lista_Sectii___Filtrat (contine sectiile setate local in baza de date utilizata curent), Lista_Spitale___Filtrat (contine spitalele setate local in baza de date utilizata curent). Daca operatia se finalizeaza cu succes, incepe exportul propriu zis al documentelor FSZ listate vizualizate in prealabil. Inainte de a detalia procedura de export propriu-zisa sunt necesare o serie de proceduri cu privire la nomenclatoarele transferate:

Nu se transfera Lista de utilizatori, toate documentele FSZ fiind trecute in contul utilizatorului „drgadmin”. Aceasta deoarece pot fi creati utilizatori locali pe unele sisteme, altii decat cei definiti in baza de date a spitalului. Se poate intalni situatia in care Utilizatorul „Ion” sa aiba asignat un Id 5 pe un calculator, in timp ce pe alt calculator Utilizatorul „Vasile” sa aiba asignat acelasi Id. Nu este posibila garantarea asignarii unor Id-uri diferite, deoarece aplicatia este proiectata sa functioneze atat in mediu desktop, cat si distribuit, caz in care baza de date este stocata pe un calculator mai puternic denumit in continuare Server.

Nu se transfera informatiile privind configuarea ca implicit pentru spital sau sectie, deoarece este posibil ca aceste informatii sa aiba alte setari pe calculatorul destinatie, caz in care operatia ulterioara de import ar afecta setarile efectuate pe calculatorul destinatie.

Odata incheiata detalierea procedurii de transfer a datelor despre nomenclatoare, incepe procesul de export date propriu-zis. Metoda aleasa pentru aceasta operatie este una de tip „Foaie cu Foaie”. Aceasta deoarece preactic, in baza de date a aplicatiei DRG National se pot transfera prin alte mijloace date provenind din bazele de date ale altor furnizori de aplicatii la nivelul spitalului. Metoda garanteaza continuarea exportului, imediat dupa aparitia unui document FSZ care nu poate fi exportat. In aceasta din urma situatie, un mesaj continand textul erorii este scris in fisierul „ExportFSZ_erori.txt” din directorul Log al aplicatiei:

Pentru sisteme neperformante este posibil ca aceasta operatie sa fie foarte consumatoare de timp, in situatia in care se exporta foi de observatie de ordinul miilor.

De remarcat ca in prtea dreapta jos a interfetei este afisat numarul pacientilor exportati. Daca cele doua cifre nu coincid este necesara consultarea fisierului „ExportFSZ_erori.txt” din directorul Log al aplicatiei.

Rapoarte

Din meniul “Rapoarte” se pot vizualiza si/sau imprima o serie de rapoarte utile:

Se pot rula rapoarte pentru uzul curent, la nivel de spital, in functie de diferiti indicatori. Toate rapoartele pot fi exportate in formate cunoscute, gen Excel, PDF etc, folosind meniul Rapoarte

Imprimarea rapoartelor – pentru a imprima un raport rezultat apasati iconita .

Salvarea rapoartelor – pentru a salva un raport rezultat trebuie sa apasati pe iconita .

Anexe

Specificatii CazID

Fiecare episod de spitalizare este dentificat unic la nivel national prin campul CazID de tip “Global unique identifier” stocat intr-un camp de tip text de lungime 36 de caractere. Acest camp poate fi generat in mai multe moduri, fara a exista riscul de a se pierde unicitatea sa. Nu componenta sa este importanta, cu asigurarea unicitatii sale la nivel national.

In componenta sa intra elemente generate pe baza adresei MAC a placii de retea, momentul curent la care este generat, algoritmi de generare etc.

Mai jos este prezentat un exemplu in acest sens:

7F59BD2F-D5FB-48EC-BE44-98DB17F2F92B

Informatia continuta in campul CazID este generata prin apelul metodei CreateCazID disponibila in clasa CazIDGenerator din libraria CazIDMaker.dll:

Exemplu:

Dim oCazIDMaker As New CazIDGenerator

CazID= oCazIDMaker.CreateCazID('')

Set oCazIDMaker= Nothing

Exemplul de mai sus se adreseaza altor dezvoltatori de aplicatii utilizate in colectarea si raportarea SMDPC, dezvoltatori care doresc sa utilizeze aceasta librarie in scopul generarii acestui camp. Tot ce este necesar acestor utilizatori este inregistrarea librariei CazIDMaker.dll pe calculatoare si apelul metodei de mai sus in diverse aplicatii.

Exista si alte metode de generare a acestui camp care au fost discutate cu reprezentantii unor firme dezvoltatoare de solutii informatice utilizate in spitale:

generarea acestui camp direct din sistemul de gestiune de baze de date utilizat (Aplicatia DRG National 2008 nu poate utiliza o astfel de solutie mult mai la indemana, deoarece Sistemul de gestiune de baze de date utilizat, Microsoft Access 2000, nu permite utilizarea unor campuri de acest tip). Alte sisteme de gestiune de baze de date, de tip client-server, cum ar fi Microsft SQL Server sau Oracle permit generarea acestor campuri direct din baza de date

generarea acestui camp prin alte metode si din alte medii de dezvoltare, Visual Studio Net etc

Reconfigurare fisier Init.xml

Pentru a se realiza accesul la baza de date, aplicatia DRG National utilizeaza o serie de setari configurate in fisierul Init.xml. Implicit acesta are configurate valori specifice unei instalari in directorul C:Program FilesDRGNational2008.

Daca aplicatia va fi instalata in alta locatie, situatie perfect plauzibila, daca sistemul de operare este instalat pe alta unitate de disc decat „C”, pentru a se realiza accesul la baza de date prin intermediul aplicatiei este necesara reconfigurarea locala a acestui fisier. Pentru editarea sa se utilizeaza orice editor de tip text, Notepad, de exemplu, si este necesara reconfigurarea urmatoarelor variabile: MyPath, MyBackup, MyExport, MyImport, MyLog, asa cum este prezentat in exemplul de mai jos:

De asemenea, in aceasta situatie este necesara si reconfigurarea fisierului utilizat in accesarea rapoartelor, DRGNational208.dsn.Instructiunile in acest sens sunt detaliate in Anexa 5.3.

Un caz mai complicat este acela in care aplicatia DRG National 2008 este configurata sa lucreze in retea. Instructiunile in acest sens sunt detaliate in Anexa 5.4.

Reconfigurare fisier DrgNational2008.dsn

Pentru a rula rapoartele disponibile in cadrul aplicatiei in modulul Rapoarte, aplicatia utilizeaza fisierul DRGNational2008.dsn. In cadrul acestui fisier sunt configurati parametrii privind:

baza de date

fisierul sistem utilizate

informatii privind contul de utilizator

Implicit, si fisierul DrgNational2008.dsn a fost configurat pentru a utiliza setarile locale si conforme instalarii aplicatiei in calea „C:Program FilesDRGNational2008”. Daca aplicatia se instaleaza in alta locatie sau se utilizeaza in retea, este necesara de asemenea reconfigurarea acestui fisier. Pentru reconfigurarea acestuia pentru lucrul in retea consultati Anexa 5.4.

Pentru situatia in care se utilizeaza aplicatia local, reconfigurarea acestui fisier se realizeaza ca mai jos:

se deschide aplicatia DataSources (ODBC) din Control PanelAdministrativ Tools;

Se utilizeaza sectiunea File DSN , asa cum reiese din imaginea de mai jos:

In fereastra File DSN se cauta in lista Look In fisierul „DrgNational2008.dsn” instalat de aplicatia de instalare. El se regaseste in directorul Baza, in catalogul in care a fost instalata aplicatia DRGNational2008.

Prin dublu-click pe acesta se realizeaza deschiderea unei ferestre de configurare a proprietatilor acestuia:

Urmatoarele 3 proprietati trebuie reconfigurate:

o       Database;

Prin intermediul butonului Select se alege baza de date DRGNational2008.mdb cautand in directorul Baza in noua cale in care a fost instalata aplicatia.

o       System database;

Prin intermediul butonul System database se alege fisierul DRGNational2008 .mdw ca fisier sistem

o       Autorizare implicita – accesibile prin intermediul butonului Advanced

In sectiunea Default Authorization utilizati informatia drgadmin, drgadmin ca utilizator si parola. Prin apasarea butonului Ok se revine la fereastra anterioara.

Inainte de apasarea butonului Ok, verificati respectarea operatiilor de mai sus. Orice eroare sau utilizarea unui cont eronat (utilizator sau parola) va conduce la un mesaj de eroare la apasarea butonului Ok si este necesar sa reluati pasii prezentati anterior.

Utilizare DRG National 2008 in retea

In aceasta anexa este prezentata metodologia de utilizare a aplicatiei DRG National 2008 in retea. Intr-o astefel de configuratie exista 2 categorii de sisteme:

1 calculator server – destinat stocarii bazei de date; pe aceste calculator se instaleaza aplicatia DRG National 2008, si se utilizeaza in continuare fara problema celorlalte calculatoare.

o       Pe acest calculator se face marcheaza catalogul DRGNational2008 ca distribuit in retea (share), si administratorul care realizeaza aceasta operatie se asigura ca exista drepturi de scriere – citire pe catalogul respectiv.

1 sau mai multe calculatoare client: pe acestea se instaleaza aplicatia DRG National 2008 si este necesara stergerea fisierelor DRGNational2008.mdb si DRGNational2008.mdw de pe aceste calculatoare.

o       Pe fiecare calculator client se realizeaza urmatoarele operatii

Se realizeaza operatia Map Network Drive, disponibila in meniul Tools din Windows Explorer. Este afisata fereastra de mai jos:

In catalogul Folder se selecteaza din retea prin intermediul meniului Browse calculatorul server si directorul DRGNational2008 de pe acesta.

Se recomanda mentinerea setarii Reconect at Logon.

Dupa apasarea butonul Finish, discul Z: (dar poate fi si altul: X, Y etc) se regaseste disponibil in fereastra Windows Explorer pe calculatoarele client. In fapt, discul Z reprezinta directionarea catre catalogul DRGNational2008 situat pe calculatorul server

Se editeaza pe calculatoarele client fisierul init.xml: Urmatoarele chei se vor modifica:

<MyPath>Z:Baza</MyPath>

<MyBackup>Z: Backup</MyBackup>

<MyExport>Z:Export</MyExport>

<MyImport>Z:Import</MyImport>

<MyLog>Z:Log</MyLog>

Daca unitatea de dic nou creata este reprezentata prin ata litera, utilizati litera respectiva.

Se reconfigureaza fisierul DRGNational2008.dsn din catalgul baza de pe calculatoarele client urmand IDENTIC procedura descrisa in anexa 5.3, cu singura diferenta ca pentru variabilele Database si System Database se utilizeaza calea de retea Z, rezultata in urma operatiei Map Network Drive. Este de asemenea necesara autentificarea prin intermediul butonului Advanced.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2310
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site