Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Contractele informatice

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
ARBORI BINARI DE CAUTARE
COPROCESORUL ARITMETIC 8087 SI APLICATII
Testarea structurala
Metoda Divide et Impera
Instructiuni pentru operatii cu siruri de caractere / cuvinte
Metoda coardei
Proceduri. Programe.
PROIECTAREA SISTEMULUI INFORMATIC
Lucrare de disertatie - Sistem Informatic de Mangement al Lucrarilor
Principalele tipuri de distributii statistice - Biostatistica


Contractele informatice

Despre contracte in general:

Legea 469/2002 publicata in M. Oficial 529/19 iulie 2002. Ea reglementeaza unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale. Contractul trebuie sa cuprinda in mod obligatoriu in functie de natura sa clauze referitoare la:
 1. obligatiile care revin partilor
 2. conditiile de livrare si de calitate a produselor si serviciilor
 3. termenul si modalitatile de plata
 4. modalitati de garantare a platii pretului si instrumente de plata
 5. eventuale clauze de consolidare a pretului in conditiile inflatiei sau dezvoltarii
 6. riscul contractual
 7. modul de solutionare a eventualelor litigii aparute in legatura cu derularea sau executarea contractului.

2. Contractele informatice sunt acte juridice bilaterale sinologmatice consensuale, prin care o parte se obliga sa presteze servicii informatice, iar cealalta parte se obliga sa achite pretul serviciilor si sa respecte conditiile impuse de furnizor.

Din punct de vedere al naturii juridice majoritatea contractelor din dreptul informatic isi au radacinile in dreptul comercial. In functie de obiectul lor, contractele pot fi:

- de echipament

- de programe-produs

- de dezvoltare informatica

- de service

- de acces la baza de date

- de furnizare servicii internet

Vanzarea unui sistem de calcul prezinta dificultati din punct de vedere al incheierii contractului. Un avocat instruit in problema contractelor informatice trebuie sa cunoasca toate aspectele implicate, sa aiba cel putin notiuni de baza in ce priveste componentele unui sistem de calcul sau posibilitatile unei aplicatii informatice pentru a putea sfatui competent pe clientul sau.

Dreptul informatic sau dreptul tehnologiei informatiei exista si datorita naturii complexe a calculatorului. Tehnologia care se bazeaza pe industria informatica, se dezvolta rapid, astfel a se poate intampla sa existe conflicte intre diferitele ramuri juridice aplicabile. In ce priveste vanzarea de programe informatice, fie ca este vorba de sisteme de operare sau de aplicatii personalizate nu poate fi scos din ecuatie dreptul de proprietate intelectuala al creatorului unui program.

De obicei dreptul de proprietate intelectuala (de autor) nu este vandut fiecarui client. Programul informatic este licentiat ca un drept de proprietate intelectuala incat clientul are dreptul sa il foloseasca in anumite circumstante, adeseori cu un anumit echipament.

Trebuie sa facem distinctia intre hard si soft. Vanzarea echipamentului hard este o operatie juridica distincta de instalarea unui anumit program ori de licentierea unor anumite programe.

2.1. Contractul de echipament: este contractul prin care vanzatorul transfera proprietatea echipamentelor hard catre cumparator contra unei sume numita pret.

  1. configuratia sistemului si performantele asteptate constituie o rubrica esentiala (specificatiile tehnice); chestiuni de compatibiliate; de interfata; (eventual cu o retea de transmisie), de conformitate cu anumite standarde lingvistice. Ex: codul ascii
  2. fiabilitatea sistemului precum garantia pe care o ofera furnizorul catre beneficiar; performantele asteptate sunt diferite in functie de finalitatea vizata de utilizator si ele sunt verificate printr-un test concret al echipamentului.
  3. Pretul echipamentului si eventualul pret al intretinerii echipamentelor trebuie sa fie clar stabilite.

Dupa instalarea sistemului trebuie vizate urmatoarele probleme: 1. componentele care asigura functionarea si suportul de informatii daca prezinta un asemenea caracter incat numai furnizorul poate asigura aprovizionarea antrenand astfel inserarea unor prevederi pentru dejucarea unor eventuale tentative monopoliste. Daca aceste componente sunt standardizate, contractul trebui sa precizeze daca sursele de aprovizionare alternative sunt autorizate tocmai pentru a evita imputarea unui defect datorat unei componente concurente.
 2. conditiile in care se instruieste personalul: consiliere permanenta sau partiala; efectuarea de demonstratii; punerea la dispozitie a unui manual detaliat de utilizare.
 3. problemele relative la intretinere sunt suficient de numeroase si de diversificate incat pot face obiectul unui contract individual, care in unele conditii poate fi incheiat cu o alta firma decat aceea care a livrat echipamentul. Trebuie facuta distinctia clara intre intretinere si garantie in sensul ca conferirea intretinerii unei alte firme decat cea care a vandut echipamentul nu exonereaza furnizorul de obligatia garantarii viciilor ascunse.

2.2. Contractul de produse program (software) este acel contract prin care furnizorul se obliga sa livreze beneficiarului o aplicatie informatica standard in schimbul achitarii contravalorii acesteia.

Riscurile care trebuie avute in vedere sunt:

- erorile de programare

- distribuirea publica a programului

- adaptarea produsului program la necesitatile firmei sau unitatii (aceste operatiuni vor trebui reglementate in cadrul contractului de implemetare a unei aplicatii informatice)

Clauze obisnuite:

- perioada de utilizarea a programului

- reglementarea dreptului de proprietate intelectuala (licentele de utilizare)

- functionarea programelor (performante specifice, instalare, flexibilitate si suport tehnic) va constitui obiectul unei descrieri detaliate)

- se va preciza expres daca beneficiarul are acces la programul sursa

- caracterul temporal sau permanent al solicitarii clientului privind prezentarea de versiuni noi.

2.1. Contractul de dezvoltarea informatica este denumit si contractul de dezvoltare de programe, este de natura apropiata cu contractul de produs-program prin aceea ca obiectul contractului consta in furnizarea unui program, dar in contractul de dezvoltare nu a fost inca elaborat furnizorul fiind considerat un aportor de know-how.

Si acest contract contine clauze referitoare la dreptul de modificare a programelor de beneficiar, performantele tehnice de programare si protectia intelectuala a creatorului programului.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1814
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site