Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Procese Markov (Markov Analysis)

calculatoare+ Font mai mare | - Font mai micProcese Markov (Markov Analysis)

Analiza Markov este o metoda de analiza a comportamentului unei variabile la un moment dat, folosita pentru previzionarea acestui comportament in viitor. In managementul stiintific, metoda este cea mai des folosita pentru a examina si previziona comportamentul clientilor fata de o marca de produs. Se urmareste determinarea fidelitatii clientilor fata de un sortiment de marca sau reorientarea acestora catre alte produse similare.Premise ale aplicarii modelului Markov pentru determinarea evolutiei pe piata a unor produse perfect substituibile:

numarul marcilor din clasa de produse studiata este limitat si constant;

de-a lungul unei perioade, un consumator cumpara numai o marca de produs (intotdeauna cu aceleasi atribute si calitate);

probabilitatile trecerii de la o marca la alta sunt constante in timp;

timpul se considera o variabila discreta, atunci cand se prognozeaza valorile viitoare ale ponderilor pe piata ale unui produs.

Exemplu:

Doua supermagazine, S1 si S2, aflate in concurenta, studiaza fidelitatea clientilor. Se constata ca saptamanal 92% din clientii suparmagazinului S1 vor reveni si saptamana urmatoare; 8% se vor indrepta spre S2. Procentul de fidelitate pentru S2 este de 85%.

Dintr-un numar total de 1000 de clienti cati isi vor face cumparaturile saptamanal in fiecare din cele doua supermagazine?

Rezolvarea problemei este prezentata in Anexa 12 - pagina .

Problema propusa:

Se considera 4 marci ale aceluiasi produs de stricta necesitate: M1, M2, M3 si M4.

Studiile de piata efectuate au stabilit urmatorii coeficienti de fidelitate constanti de la o saptamana la alta: 60%, 70%, 80% si respectiv 90%.

Cumparatori care parasesc o marca se orienteaza catre celalalte marci in proportii diferite, prezentate in tabelul urmator:

M1

M2

M3

M4

M1

M2

M3

M4

Stabiliti ponderea fiecarei marci pe piata.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2398
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved