Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Proiectarea logica

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micProiectarea logica

Proiectarea logica incepe cu alegerea sistemului de computerizare.Principalele obtiuni sunt:- computerizarea centralizata

- computerizarea distribuita,cu PC-uri individuale,neconectate in retea

computerizarea distribuita,cu PC-uri conectate in retea si deservite de un server central

Computerizarea centralizata se foloseste in cazul firmelor cu baza de date centrala,cum sunt companiile de aviatie.Optiunile (2) si (3) se folosesc in restul cazurilor in functie de eficienta economica.

Dupa ce sa ales sistemul de ansamblu,se trece la construirea sistemelor informatice de functiuni, subfunctiuni si operatii de organizatie. In acest scop,se reprezinta schemele logice ale sistemelor informatice aferente,in care apar circuitele si fluxurile informationale.Acestea sunt redate pe baza de diagrame pe flux.

Diagramele fluxurilor de date (DFD) permit ilustrarea grafica a proceselor din sistem si a proceselor de date aferente acestora.Aceste diagrame se construiesc folosind patru simboluri de baza:

 

Fluxuri de date  Stocarea datelor Proces Entitati externe

Fluxurile de date configureaza traiectoria datelor intre procese,entitatile externe ale sistemului si punctele de stocare a datelor/informatiilor.Aceste fluxuri sunt etichetate cu tipul datelor si pot fi constituite din rapoarte,documente sau fisiere.

Procesele din sistem transforma fluxurile de date de intrare in fluxuri de data de iesire.Conventional,procesul este identificat prin asocierea unei etichete cu denumirea lui.Denumirea se formeaza pe baza combinatiei dintre o actiune si obiectul acesteia.

Stocarea datelor se poate realize manual sau automat si consta din fisiere de calculator sau baze de date,dosare,microfise sau teancuri (stive)de rapoarte etc.Entitatile externe initiaza sau primesc fluxuri de informatii.Ele constau din clienti,agenti guvernamentali,angajati sau departamente din interiorul organizatiei aflate in afara sistemului informatic existent.

Procesul 1 cuprinde inscrierea studentilor la cursuri pentru care au fost acceptati.Mai mult decat atat,actualizeaza fisierul cu noile proceduri de cursuri universitare si tin evidenta studentilor inscrisi.Periodic va redimensiona marimea grupei in functie de limitarile impuse de conducerea institutiei.Daca inscrierile au atins numarul maxim prevazut,este semnalata aceasta stare.

Procesul 2 actualizeaza fisierul master al studentilor,prin furnizarea informatiilor despre studentii noi sau schimbarea unor date ale acestora de exemplu,adresa lor.

Procesul 3 trimite fiecarui student solicitant o confirmare de inregistrare pentru cursurile la care afost admis.

Diagramele pot fi utilizate pentru descrierea proceselor la un nivel de detalire mai ridicat sau mai redus.Un proces complex poate fi descompus pe niveluri successive de detaliere.Un intreg sistem poate fi divizat pe subsisteme, pe baza unei diagrame a fluxurilor de date realizat la nivel general.Fiecare subsistem,in schimb poate fi divizat in subsisteme mai mici.

Detalierea fluxului informational dat ca exemplu mai suspoate continua in domeniul aceleiasi aprovizionari,cu verificarea stocului de produse finite la furnizor si cu complectarea stocului la distribuitor.De asemenea, continuarea detalierii permite evidentierea modului cum,o data cu livrarea marfii din magazine este necesar sa se treaca la decontarea cu clientii.Toate aceste activitati economice si interventii informationale aferente pot fi observate in fig.3.5 in care,potrivit opiniilor specialistilor,este redat ultimul nivel de detaliere a fluxului informationalimplicat de comenzile clientilor 

Detalierea fluxului informational al comenzii clientilor,prezentata in fig.3.6,este considerate suficienta pentru proiectantul de sisteme informationale.La acest nivel de detaliere,proiectantul poate sa preia fiecare process in vederea diferentierii ulterioare,tratandu-l ca un sistem de sine statator.Spre exemplu,decontarea cu clientii poate fi tratata separate,rezultand un sistem de prelucrare a tranzactiilor.

Din procesul de detaliere a fluxului informational pentru comanda clientului rezulta ca pentru relevarea acestuia se foloseste metodaus in jos (top-down).

Rezultatul proiectarii logice este un pachet de documente cu specificatii,care include diagramele fluxurilor date pentru functiile sistemului,dictionarul de date pentru descrierea fluxurilor de date si a celor stocate,specificatiile aferente proceselor,documentele de intrare si iesire si cerintele de securitate,control,performante si de conversie ale sistemului.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1509
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved