Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Sisteme de asistenta psihologica computerizata

calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai mic
Sisteme de asistenta psihologica computerizata

Sistemele de asistenta psihologica computerizata reprezinta instrumente concepute si realizate pentru a prelua sarcinile de rutina ale specialistului si a-i furniza rapoarte si caracterizari brute pe care acesta le va analiza si interpreta. Oricat de performant ar fi un test psihologic computerizat, acesta nu poate inlocui psihologul. In schimb ii poate permite acestuia debarasarea de sarcini de rutina, mari consumatoare de timp si axarea pe ceea ce este cu adevarat important si anume analiza, interpretarea datelor, elaborarea solutiilor, cercetarea propriu-zisa.
Constructiv, testele psihologice computerizate se impart in teste psihologice individuale si sisteme de asistenta psihologica integrata. O alta clasificare distinge intre teste psihologice bazate pe teoria clasica a scorarii si teste psihologice bazate pe modele de raspuns la itemi. Indiferent de tipul lor, valoarea unui test psihologic este data de valoarea instrumentului computerizat, adica de functiile si facilitatile pe care le ofera acesta si de valoarea psihologica a probei care contine proprietatile psihometrice ale testului in sine.

Nu va lasati indusi in eroare de ideea de test psihologic computerizat. Asistat computer sau nu, un test fara valoare psihologica ramane inutil indiferent cat de bine este transpus pe computer.

Un test psihologic computerizat difera destul de mult de varianta sa creion-hartie, astfel incat este necesara o noua adaptare a sa. Intervin alti factori care pot influenta rezultatele, factori precum gradul de familiarizare al utilizatorului cu tastatura si computerul in general, impactul interfetei asupra deciziilor, imaginea subiectiva a utilizatorului in ceea ce priveste examinarea computerizata etc. Daca in cazul testelor cu timp nelimitat influenta acestor factori nu este atat de importanta, pentru testele limitate in timp cunoasterea tastaturii duce la modificari serioase ale rezultatelor. De aceea se recomanda folosirea de dispozitive speciale pe post de console de raspuns care sa elimine pe cat posibil influenta acestor factori. Interfata cu utilizatorul joaca de asemenea un rol important si poate influenta rezultatele. Tratarea acestui aspect face insa obiectul unui capitol separat care va fi discutat mai tarziu.

Teste psihologice individuale

Sunt instrumente simple din punct de vedere constructiv care trateaza un singur test psihologic fara posibilitatea de comunicare sau relationare cu alte tipuri de teste psihologice. Testele psihologice individuale sunt usor de utilizat, majoritatea beneficiind de o baza de date locala in care pot fi stocate datele subiectilor impreuna cu rezultatele la proba. Rutinele de interpretare ofera posibilitatea afisarii statice a rezultatelor la testele psihologice si uneori a unei interpretari invariabile.

Principalele functii pe care le pune la dispozitie un test psihologic individual sunt:

Introducerea datelor personale de baza ale subiectului, cum ar fi datele de identificare, varsta, genul biologic, eventual unele date legate de scolarizare sau date profesionale. Aceste informatii pot fi salvate apoi intr-o baza de date in vederea stocarii lor.

Rularea testului psihologic asigura administrarea probei printr-o interfata standard si cu respectarea stricta a consemnului de administrare al testului. Acesta reprezinta o modificare si adaptare specifica a consemnului clasic pentru a veni in intampinarea noilor cerinte de computerizare.

Posibilitatea de introducere manuala a datelor permite psihologilor administrarea clasica a instrumentului si utilizarea aplicatiei computerizate doar pentru prelucrarea si interpretarea rezultatelor. Datele pot fi introduse in computer fie manual, de catre un operator, sub forma de note brute – varianta putin recomandata deoarece limitaza posibilitatiile ulterioare de analiza – sau item cu item respectand ordinea itemilor de pe foaia de raspuns, fie prin procedee de scanare optica si OCR, varianta moderna si rapida dar care necesita insa o supervizare atenta din partea operatorului deoarece exista posibilitatea recunoasterii eronate a unor caractere. Un asemenea sistem trebuie sa permita revenirea asupra itemilor sau a datelor personale in vederea corectarii erorilor.

Vizualizarea si interpretarea rezultatelor este asigurata prin rutine interne speciale si reprezinta de fapt procesul de prelucrare a foii de raspuns, compararea cu un etalon si raportarea la interpretarile din manual. Acesta este momentul critic in interpretarea traditionala a testelor, moment rutinant, sensibil la erori si care nu are nici o legatura cu munca psihologului. Sistemul trebuie sa permita o raportare a notelor brute, si a notelor standard sub forma cifrica, o reprezentare grafica a unui profil si o descriere textuala a tendintelor. In functie de caracteristicile probei psihologice, pot sa apara si alte elemente particulare in cadrul acestei functii. Important este ca un asemenea test sa respecte specificatiile interpretative ale instrumentului original. In legatura cu etaloanele, probele computerizate necesita etaloane proprii, diferite de cele ale testului traditional tocmai datorita influentelor care pot sa apara in cadrul aplicarii computerizate a testelor psihologice.

Oricare ar fi complexitatea unui test psihologic computerizat din aceasta categorie, caracteristica de baza o reprezinta lipsa comunicarii si interactiunii cu alte probe psihologice si cu alti specialisti. Simplu de utilizat si programat, beneficiind de eficienta corectarii si interpretarii computerizate, aceste tipuri de teste psihologice sunt cele mai populare. Majoritatea testelor psihologice clasice au si o forma computerizata pusa la dispozitie de producator. Psychological Corporation, cel mai mare producator de teste psihologice din lume, are aproape pentru fiecare proba si o versiune computerizata, cel putin la nivelul interpretarii datelor.

O forma derivata a testelor psihologice individuale o reprezinta asocierea lor in baterii de teste. Cu toate ca acest model pare mai avantajos, totusi ramane un model inchis. Rezultatul nu este altceva decat o suma de protocoale corespunzatoare fiecarui test, uneori integrate, insa pastrandu-si caracteristicile statice si invariabile.

Dezavantajele sunt insa mai mult decat evidente; psihologul ramane izolat la nivelul probei sale, fara posibilitatea de a schimba informatie, fara posibilitatea de a interactiona cu alte probe psihologice, fara sa poata dezvolta propriile sale studii asupra testelor psihologice utilizate. Este, daca doriti, o perspectiva statica asupra examinarii psihologice in care itemul este invariabil unul si acelasi iar interpretarea urmeaza cu rigurozitate aceleasi sabloane. Este momentul firesc al trecerii de la aceasta structura inchisa la o perspectiva dinamica si anume la sistemele integrate de asistenta psihologica computerizata.

Sisteme de asistenta psihologica integrate

Cercetari recente (printre care se numara si studiile efectuate la universitatea ieseana) au concluzionat ca nu mai este suficienta limitarea examinarii psihologice la probe individuale. Omul nu este format din componente individualizate cu functii bine determinate si care se executa invariabil. Procesul de examinare psihologica devine aproape la fel de solicitant utilizandu-se teste individuale, deoarece lipseste relationarea cu alte probe psihologice, interpretarea integrata a datelor, analiza legaturilor ce exista intre probe psihologice si intre acestea si comportamentul manifest. Mai mult, costurile prohibitive ale adaptarii unui instrument psihologic au condus la investigarea de solutii alternative pentru a limita aceste cheltuieli. Astfel a aparut ideea de sistem de asistenta psihologica integrata, idee urmata rapid de modele teoretice si constructive.

Un sistem de asistenta psihologica integrata se caracterizeaza prin doua elemente definitorii: modularitate si comunicare.

Modularitatea depaseste limita interna a unui test individual. Prin intermediul acesteia probele psihologice se pot combina in structuri, patternuri interpretative, pot comunica unele cu altele, pot face schimb de date si de informatii, pot contribui la descrieri dinamice ale personalitatii, depasindu-se astfel rigiditatea si invariabilitatea interpretativa a probelor individuale. Modularitatea este o caracteristica a testelor psihologice computerizate care asigura o perspectiva dinamica.Comunicarea este o caracteristica a psihologului. De data acesta psihologul nu mai este izolat in cabinetul sau, prizonierul unor teste psihologice mereu aceleasi si a unor interpretari de rutina ci devine membru al unei comunitati de specialitate in care dobandeste alternativ rolul de furnizor si beneficiar de informatii. O interpretare se face la un moment dat nu numai dupa caracteristicile unui manual ci beneficiaza de suportul si cunostintele unei intregi comunitati de specialisti. Astfel, rezultatul aceluiasi subiect poate dobandi interpretari diferite la momente diferite de timp deoarece baza de cunostinte a comunitatii se imbunatateste permanent. Acest lucru ar putea crea confuzii si la prima vedere ar destabiliza increderea specialistilor in protocoalele rezultate. Lucrurile nu stau insa chiar asa, deoarece sistemul este suficient de inteligent incat sa retina informatiile care se dovedesc a fi utile si valoroase eliminandu-le pe cele redundante sau care au o valoare indoielnica. Prin urmare, protocolul rezultate nu este altceva decat o rafinare interpretativa permanenta derivata din cunostintele unei comunitati internationale de experti.

Comunicarea defineste insa si proba psihologica computerizata in sensul ca modulele test reusesc sa schimbe date intre ele si sa transfere date catre alte sisteme inteligente. Astfel se asigura practic dinamismul interpretativ pe de o parte si adaptarea permanenta a probelor psihologice pe de alta parte. Beneficiind de baze de date publice care contin codificat rezultatele a milioane de subiecti, psihologii pot realiza intr-un timp extrem de scurt adaptari si etaloane specifice ale testelor utilizate fara costuri suplimentare. Participarea comunitatii este definitorie, insa avantajele sunt mai mult decat evidente. Problema costurilor imense legate de realizarea unui test psihologic poate fi astfel rezolvata si redusa doar la costurile de intretinere a echipamentelor.

Un asemenea sistem de asistenta psihologica integrata, din punct de vedere al infrastructurii, se imparte in cateva blocuri functionale majore conform figurii de mai sus[1].

Infrastructura locala contine un calculator server si optional mai multe calculatoare conectate intr-o retea locala (LAN) acest fapt permite administrarea centralizata a probelor psihologice de la un singur post de lucru. Calculatorul central contine o baza de date locala care stocheaza rezultatele probelor psihologice impreuna cu datele personale ale subiectilor.

Infrastructura de autentificare contine un server specializat, intretinut de o alta institutie prin care toti utilizatorii sistemului se autentifica si dobandesc drepturi specifice de acces la bazele de date sau la diferite niveluri de competente. Conexiunea este securizata si se realizeaza prin Internet.

Infrastructura de informatii cuprinde baze de date, baze de itemi si baze de cunostinte, situate in locatii diferite si care permit colectarea si analiza datelor si informatiilor transmise de catre utilizatori.

Structura sistemului este una modulara. Exista un modul central care contine toate elementele de interactiune cu utilizatorul precum si interfetele software de comunicare cu modulele de teste psihologice. Principala functie a acestui modul central este aceea de a asigura managementul subiectilor si al utilizatorilor, astfel:

Managementul subiectilor – permite adaugarea, editarea si stergerea subiectilor, precum si previzualizarea si imprimarea informatiilor despre subiect, atat datele personale cat si rezultatele la testele psihologice.

Managementul utilizatorilor – permite adaugarea, editarea si stergerea utilizatorilor, configurarea rolurilor si, asociat acestora, drepturile de acces. De asemenea va fi inclusa posibilitatea schimbarii utilizatorului curent precum si accesul securizat atat la baza de date locala cat si la baza de date centrala.

Managementul testelor – permite rularea independenta a unui test psihologic, introducerea manuala a datelor (folosindu-se tastatura si/sau proceduri de scanare si OCR), constructia si stergerea bateriilor de teste psihologice, rularea unei baterii de teste psihologice. Toate functiile vor fi implementate atat pentru administrarea locala cat si pentru administrarea intr-o retea locala de calculatoare. In acest caz, sistemul central va avea un panou de configurare si control, centralizat, in vederea administrarii in retea.

Analiza datelor – permite procesarea statistica a datelor, elaborarea etaloanelor, interpretarea statistica a datelor, analiza instantanee a datelor unui subiect, filtrarea bazei de date, atat la nivel local cat si la nivel central.

Utilitare ale bazelor de date – permite compactarea, repararea, copii de siguranta si restaurarea bazei de date precum si transferul datelor la serverul central, in mod automat si/sau la cerere.

Panoul de configurare – permite configurarea tuturor functiilor sistemului central, incluzand comunicarea la nivelul retelei locale si prin Internet, sarcini ce vor fi executate automat, interfata personalizata.

Generatorul de rapoarte – genereaza diferite rapoarte bazate pe baza de date locala sau centrala, rapoarte de examinare psihologica globala si raportari individuale ale rezultatelor sau avize psihologice. Rapoartele pot fi atat pre-formatate cat si personalizabile.

Dupa cum se poate constata, sistemul central ofera structura de baza generala si se comporta ca un motor principal prin intermediul caruia pot fi executate toate functiile programului. Utilitatea acestuia este insa limitata in absenta elementelor caracteristice activitatii psihologice si care pot fi:

Module test – cuprind teste psihologice propriu-zise. In general, orice proba psihologica computerizabila poate fi programata in vederea includerii in sistemul central in conditiile respectarii standardului de interfete functionale si a structurii bazei de date proprii testului psihologic. Modulele test pot fi instalate si rulate local (impreuna cu sistemul central) sau in reteaua LAN prin intermediul unui modul special client ori pot fi accesate prin Internet folosindu-se tot sistemul central, in conditiile dobandirii drepturilor necesare.Modulul de management al resurselor umane – reprezinta o extensie a sistemului central care faciliteaza procedurile de gestionare, monitorizare, transfer si informare a fluxului de personal atat in interiorul institutiilor cat si in cadrul schimburilor sau al noilor angajari ori al eliberarilor din functii.

Modulul de constructie a testelor psihologice – reprezinta o facilitate nou introdusa in examinarea psihologica si se refera la o schema computerizata orientata pe perceperea itemului unui test psihologic ca o functie dinamica, parametrizata. Se bazeaza pe utilizarea bazelor de itemi cu utilizatori multipli si contine proceduri de autocalibrare a itemului. Utilizatorul nu numai ca va putea construi probe psihologice noi bazate pe o anumita teorie sau pornind de la o proba existenta, dar va putea si propune itemi pentru probe psihologice, construiti in baza unei teorii si calibrati initial. Sistemul internationalizeaza examinarile psihologice, adapteaza automat itemii in functie de comportamentul acestora in decursul examinarilor, nefiind practic necesara o readaptare a testelor psihologice. Contine, in principal, aplicatii la nivel de servere, prezentand insa si interfete vizuale de comunicare cu utilizatorii prin care acestia pot propune noi itemi sau pot solicita constructia de probe psihologice.

Modulul de monitorizare a parametrilor fiziologici – cuprinde o parte hardware si o parte software destinate monitorizarii impactului itemului asupra subiectului. In esenta, este vorba despre un dispozitiv special de esantionare si preluare a rezistentei electrice a pielii si mapare a acesteia peste itemii unui test psihologic prezentati audio. Sistemul poate monitoriza fiecare cuvant al unei propozitii sau fraze si urmari reactiile electrice ale pielii. Interpretarea datelor se bazeaza pe proceduri statistice de evidentiere a reactiilor neobisnuite asociate cu stimulii audio pe de o parte si cu raspunsurile subiectilor pe de alta parte. Folosind apoi sistemul expert de analiza, modulul face practic extrem de dificila disimularea in cadrul examenului psihologic.

Sistemul expert de interpretare – cuprinde baze de cunostinte si baze de reguli publice precum si un motor de inferenta integrat in sistemul central. Prin intermediul acestui sistem, utilizatorii pot posta cunostinte in bazele de cunostinte publice, folosind o interfata intuitiva, pentru care pot fi creditati si de asemenea pot opta pentru interpretarea unor rezultate psihologice folosind acest sistem, situatie in care pot beneficia de ultimele posibilitati interpretative ale unui profil.

Intregul sistem computerizat este conceput din perspectiva schimbului universal de informatii. In acest sens, functie de nivelul si drepturile utilizatorilor si independent de localizarea acestora in lume, folosind un browser sau aplicatia centrala, pot fi obtinute informatii legate de o anumita persoana, evolutia individuala a acesteia, evolutia profesionala sau probele psihologice cu care a fost examinat ori profilul psihologic.

Intr-un sistem de o asemenea complexitate in care informatiile sunt partajate intre diferiti utilizatori, cu competente diferite si reprezentari diferite ale actului psihologic, nu in mod absolut necesar psihologi de formatie, elementul central in jurul caruia navigheaza totul este securitatea si confidentialitatea. Din acest punct de vedere, utilizatorii dobandesc in cadrul sistemului diferite roluri si diferite nivele de competenta. Mai mult decat atat, sistemul asigura unicitatea relatiei subiect-psiholog astfel incat la un moment dat un subiect nu poate avea decat un singur psiholog care sa aiba acces la toate informatiile sale. Toate informatiile legate de un subiect respecta principiul confidentialitatii fiind stocate si transferate criptat astfel incat doar psihologul examinator este capabil sa le acceseze si sa le vizualizeze in clar.

Pe de alta parte, subiectul este liber sa-si aleaga psihologul pe care il doreste. Asta nu inseamna insa ca schimbarea psihologului determina „ascunderea” unor informatii personale mai delicate. Folosind sistemul de comunicare intre psihologi sau fisa psihologica electronica individuala (sub forma unui card magnetic) subiectul poate fi instantaneu transferat altui psiholog la solicitarea acestuia sau in caz de necesitate.

Particularitati de interfata cu utilizatorul in testele psihologice computerizate

Proiectarea interfetelor de examinare psihologica computerizata a determinat numeroase controverse in randul specialistilor. Facem diferenta intre interfata de utilizare, adica setul de functii puse la dispozitie de catre program utilizatorului profesionist si interfata de examinare care reprezinta setul de elemente vizuale impreuna cu dispozitivele hardware accesibile subiectului examinat.

Daca referitor la prima interfata discutiile sunt sterile, iar formularele pot fi proiectate respectand regulile clasice ale design-ului software, nu acelasi lucru se poate spune despre interfata de examinare.

Contrar opiniei multora, aceasta trebuie sa fie cat mai simpla si cat mai saraca in elemente vizuale care sa distraga subiectul de la sarcina principala. In proiectarea programelor si a interfetelor acestora de examinare trebuie sa se tina seama de cateva reguli obligatorii:

Interfata vizuala de examinare va ocupa intregul ecran, fara a lasa vizibile elemente ale sistemului de operare sau ale altor aplicatii deschise.

Formularul de examinare nu va prezenta elemente grafice sau cromatica inutila, limitandu-se strict la cerintele testului in sine. In general, se recomanda fondul alb si textul scris cu negru, eventual ingrosat pentru a iesi in evidenta. Elementele de text vor avea o dimensiune adecvata pentru a permite citirea lor si de catre persoanele cu un oarecare handicap vizual. Daca proba permite, se poate folosi culoarea rosie pentru a marca greselile sau culoarea verde pentru a evidentia raspunsul corect, dar numai in cadrul formularului care prezinta consemnul de administrare. Elementele cromatice nu vor fi folosite in timpul testarii propriu-zise.

Nu se recomanda includerea pe formularele de consemn sau pe formularele de examinare a elementelor de identificare a producatorului, a siglelor sau a altor elemente grafice, animate sau nu, care prin natura lor ar putea distrage voluntar sau involuntar atentia subiectului.

Pozitionarea controalelor pe formular va fi facuta in asa fel incat sarcina subiectului sa poata fi usor remarcata. In general, la nivelul consemnului, instructiunile vor ocupa locul central impreuna cu butonul de navigare. Pentru testul propriu-zis, locul central va fi ocupat de itemii probei.Interactiunea subiectului cu formularul trebuie sa fie redusa la minim si de preferinta folosind o consola speciala pentru raspuns. Daca se foloseste totusi tastatura obisnuita, tastele de raspuns trebuie marcate in mod evident si se recomanda elaborarea unui consemn care sa includa si familiarizarea subiectului cu acestea. Folosirea mouse-ului sau a tastelor alfabetice nu este recomandata, preferandu-se cele numerice.

Elementele vizuale de control disponibile subiectului trebuie reduse la minim. La nivelul consemnului se recomanda existenta unui buton principal, marcat in mod evident, care sa permita trecerea la instructiunea urmatoare si a butoanelor de lansare a testului propriu-zis sau de reluare a instructajului. In mod normal utilizatorul nu trebuie sa aiba acces la posibilitatea de a abandona testul sau la alte butoane (cum ar fi butonul Help) care l-ar putea deruta. Formularul de testare trebuie sa contina in mod clar butoanele sau elementele prin care subiectul raspunde la itemi si daca testul o permite, un buton de revenire la itemul anterior in vederea corectarii erorilor.

Este complet nerecomandata procedura de avansare automata la instructiunea urmatoare dupa un interval de timp mai ales in cadrul formularului de consemn. Subiectii au un ritm propriu de lectura a consemnului care are tendinta sa scada aproape la jumatate in cazul citirii instructiunilor pe monitor. Exista deci riscul ca subiectul sa nu inteleaga complet sarcina. La nivelul formularului de examinare, saltul automat la itemul urmator se poate face doar daca testul impune o limitare a timpului de raspuns la nivel de item. Si aici, prin studii proprii trebuie ajustat timpul de raspuns deoarece exista diferente semnificative intre reactia subiectului in cazul unui test clasic comparativ cu varianta computerizata.

In general interventia psihologului intr-un proces de examinare computerizata nu este nici necesara si nici recomandata, acesta rezumandu-se la monitorizarea si controlul fluxului examinarilor. In cazuri speciale, cand subiectul demonstreaza o neintelegere certa a sarcinii, psihologul poate interveni insa doar pentru clarificarea punctuala a problemei si in nici un caz pentru a sugera in vreun fel un posibil raspuns. Interactiunea sa cu subiectul trebuie sa fie minima pe durata examinarii psihologice.

Subiectul nu trebuie sa aiba la nivelul formularelor sale nici o modalitate de lansare a unui test, de abandon a examenului psihologic sau de vizualizare a rezultatelor dupa finalizarea probelor. Toate acestea vor fi exclusiv controlate de psiholog.

In cazul asocierii mai multor baterii de probe cu intervale de pauza intre ele, sistemul trebuie sa fie capabil sa afiseze in orice moment durata de pauza ramasa si sa avertizeze sonor si vizual subiectul in momentul in care pauzele urmeaza a se finaliza. Subiectul trebuie sa fie informat in permanenta asupra intervalului de timp pe care il mai are la dispozitie pana la reluarea examinarii. In acelasi timp, sistemul trebuie sa ajusteze pauzele in functie de ritmul propriu de lucru al fiecarui subiect si este contraindicata acordarea unei pauze unice pentru toti subiectii.

La utilizarea dispozitivelor de monitorizare a parametrilor fiziologici trebuie sa se tina seama de conditii speciale cum ar fi lipsa campurilor magnetice perturbatoare, asezarea senzorilor pe suprafete relativ imobile, calibrarea semnalului etc.

Ignorarea acestor reguli poate duce la rezultate neconcludente ale examenului psihologic efectuat printr-o proba computerizata, la dificultati in interpretarea datelor sau la decizii eronate ale psihologului cu repercusiuni asupra subiectului examinat.

Intrebari recapitulative si teme

Care sunt avantajele sistemelor de asistenta psihologica integrata in comparatie cu testele individuale?

Care credeti ca este suportul tehnologic aflat in spatele adaptarii automate a testelor psihologice?

Este corecta afisarea instructiunilor unui test intr-o caseta de text insotita de o bara de derulare verticala pe care subiectul o poate derula cu mouse-ul? Argumentati.

Ce rol credeti ca are infrastructura de autentificare din cadrul unui sistem de asistenta psihologica integrata?

De ce credeti ca este importanta criptarea si transferul securizat al datelor si asigurarea unicitatii subiect-psiholog? Imaginati situatii in care s-ar incalca aceasta unicitate.

TEMA: Realizati un referat in care sa imaginati un model experimental de asociere a unui test psihologic cu un modul de monitorizare a parametrilor fiziologici. Argumentati cum ar contribui acest lucru la imbunatatirea preciziei rezultatelor obtinute.Model de arhitectura software preluat din documentatia sistemului de asistenta psihologica computerizata Itemsoft CAT. Copyright Itemsoft Projectloading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 692
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site