Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateC
C sharpCalculatoareCorel drawDot netExcelFox pro
FrontpageHardwareHtmlInternetJavaLinux
MatlabMs dosPascalPhpPower pointRetele calculatoare
SqlTutorialsWebdesignWindowsWordXml

Utilitarul Norton Commander

calculatoare+ Font mai mare | - Font mai micUtilitarul Norton Commander

Norton Commander, fiind un sistem de programe de lucru cu Sistemul de Operare Dos, asigura o comunicare prietenoasa om-calculator in vederea unor operatii cu fisiere, al lansarilor de programe de vizualizare a directoarelor etc.In afara de Norton Commander mai exista si alte programe de acest tip numite programe invelis ( programe - scoica ), cum ar fi, spre exemplu, Qdos, Path Minder, Xtree si altele. Insa cel mai reusit program totusi ramane Norton Commander .

Norton Commander permite executarea unui numar mare de facilitati, dintre care :

afisarea de directoare dupa diferite criterii si parcurgerea structurii arborescente a acestora ;

copierea, redenumirea si stergerea de fisiere ;

creearea si stergerea de directoare ;

redactarea fisierelor text ;

lansarea in executie a unui program;

executarea oricarei comenzi Dos etc.

Pentru a intra in Norton Commander se introduce in linia de comanda

NC ( nc )

si se apasa < Enter > . Dupa lansarea in executie ( pentru care este necesar ca discul sa contina doua fisiere : NC.EXE si NC.INI ), la ecran vor aparea doua ferestre ce contin lista fisierelor a doua directoare, diferite sau nu . In figura 1.1 se arata continutul ecranului dupa o astfel de lansare care cuprinde : fereastra din partea stanga si cea din partea dreapta a ecranului, linia de stare, simbolul de pozitie al mouse-lui (un dreptunghi luminos ), precum si cursorul sistemului de operare.

Simbolul de pozitie poate fi deplasat in interiorul acestor liste cu ajutorul tastelor de directie. Deplasarea cursorului dintr-o fereastra in alta se poate face apasand tasta < Tab >. Inchiderea Norton Commander -ului va avea loc la apasarea tastei < F10 > : utilizatorul este intrebat daca doreste cu adevarat sa iasa din Norton Commander .

Pentru a iesi se apasa < Enter > sau < Y >. Stoparea iesirii se face prin apasarea < Esc > sau < N >.

Functiile executate de Norton Commander sunt afisate in partea de mai jos a ecranului, fiind precedate de un numar reprezentand tasta functiionala care trebuie actionata pentru executia functiei respective ( vezi tabelul de mai jos ). Acestea sunt :

F1

Help

- ofera informatii in legatura cu utilizarea tastelor

F2

Menu

- prezinta un meniu creat de utilizator

F3

View

- vizualizarea fisierului curent ( pe care este pozitionat cursorul )

F4

Edit

- editarea fisierului curent

F5

Copy

- copierea fisierului curent

F6

RenMov

- redenumirea sau mutarea fisierului curent

F7

MkDir

- crearea unui nou director

F8

Delete

- stergerea fisierului curent

F9

PullDn

- apelarea la alte grupe de functii

F10

Quit

- parasirea Norton Commander -ului

Apasarea tastei < F9 > - PullDn determina aparitia unei bare in partea de sus a ecranului, cu grup de functii care pot fi selectate prin deplasarea cursorului ( sub forma unei bare distinct colorate ), cu ajutorul tastelor de directie si apasarea < Enter > ( sau cu mause-ul ).

Pentru stoparea temporara a programului se utilizeaza tasta < Break >. Daca utilizatorul doreste sa continue lucrul, el apasa orice tasta. Executia unui program poate fi intrerupta daca se apasa < Ctrl > + < Break >.

Cu ajutorul meniurilor Norton Commander stabileste forma de prezentare a informatiei la ecran, schimba regimul de lucru etc. Pentru intrare in meniu se cere sa se apese < F9 >. In partea de sus a ecranului apare baza de meniu, care contine comenzile Left, Files, Disk, Commands si Right.

Deplasarea de la o comanda la alta se face cu tastele functionale sau cu mousul. Pentru parasirea meniului este suficienta o apasare < Esc >. Grupul Left / Right precizeaza modul in care se face afisarea de informatii in fereastra din stanga / dreapta. Regimul activat este cel notat de Instalarea sau anularea regimului se face cu ajutorul tastelor functionale si <Enter> sau cu mousul.

Grupul meniului Files permite efectuarea operatiilor cu fisiere. O mare parte din aceste operatii sunt reprezentate de tastele functionale .

Grupul Commands permite executarea comenzilor Norton Commander-ului .

Comprimare de date. Adesea,din cauza lipsei de spatiu pe disc, care, oricat de mare ar fi, niciodata nu se dovedeste a fi deajuns, suntem nevoiti sa formam fisiere sau sa le modificam materialul pentru al stoca pe diferite suporturi. Deoarece nu toate fisierele sunt folosite cu aceeasi frecventa ele pot fi comprimate ca sa ocupe un spatiu mai mic. Dintre utilitarele cele mai des folosite pentru realizarea operatiilor de comprimare - decomprimare mentionam arj si pkzip - pkunzip. Comanda arj asigura atat compresia, cat si decompresia de date. Sintaxa comenzii este :

Arj < functie > [lista de parametrii] < numele arhivei > [lista de fisiere ]

Semnele <> servesc la delimitarea valorilor ce vor inlocui cu informatia utilizarorului, pe cand [ ] precizeaza faptul ca tot ce se afla in interiorul lor are un caracter optional. Astfel, de exemplu, pentru :

< functie > poate fi indicata una din literele : a - cand se adauga, b - cand se sterge, c - cand se extrag, l - cand se listeaza fisierele referitoare la arhiva si x - cand fisierele se extrag cu calea completa de acces ;

[ lista de paramtri ] pot figura literele cu o anumita semnificatie, precedate de semnul minus ( - ) : e pentru extragerea din nume a caii de acces si u pentru actualizarea fisierelor ;

[ lista de fisiere ] contine numele fisierelor care trebuie incluse sau extrase in / din arhiva.

Exemple :

arj L asociatie determina listarea tuturor fisierelor componente ale arhivei asociatie.arj.

arj E A : ferma determina decomprimarea tuturor fisierelor aflate in arhiva ferma.arj de pe discheta aflata in dispozitivul A : si introducerea lor in directorul curent

Arj A -E B: baza indica realizarea arhivei baza.arj pe discheta din dispozitivul B: prin comprimarea tuturor fisierelor directorului curent fara a fi inclus numele lor complet.

In timp ce comanda arj serveste atat la compresia, cat si la decompresia datelor, in functie de parametrii utilizati, grupul pkzip - pkunzip este specificat : pkzip pentru operatia de compresie si pkunzip pentru decompresie.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1984
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved