Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


BAZE DE DATE

baze de date



+ Font mai mare | - Font mai mic



BAZE DE DATE

Datorita implicarii tot mai accentuate a calculatoarelor in multe domenii de activitate, sfera problemelor rezolvate cu ajutorul calculatorului s-a extins foarte mult. A aparut astfel o specializare a pachetelor de programe, orientate spre rezolvarea diverselor tipuri de probleme matematice, economice, de proiectare, etc.



In trecut, specialistii rezolvau diverse probleme economice, realizand aplicatii informatice independente. Datele erau organizate in fisiere, iar prelucrarile erau realizate prin programe scrise in diverse limbaje de programare. Asfel existau aplicatii pentru gestiunea stocurilor, pentru salarizarea personalului etc. In cele din urma s-a ajuns la concluzia ca abordarile izolate, independente ale unor probleme apartinand, de fapt acelorasi sisteme, nu pot conduce decat la costuri ridicate, redundanta a informatiilor, rezultate nesigure, repetarea activitatii lor. In concluzie s-a trecut la organizarea datelor in sisteme informatice in care aplicatiile au legaturi bine stabilite intre ele. Cea mai importanta caracteristica a acestor sisteme este ca orice informatie care trebuie retinuta va fi definita si culeasa o singura data, pregatita, memorata si actualizata intr-un singur loc, astfel incat, in momentul cand ea va fi necesara diverselor prelucrari, sa fie ca forma, valoare si denumire aceeasi.

Problema organizarii eficiente a datelor a fost rezolvata prin folosirea unor colectii unitare, organizate si structurate de date, numite baze de date. Pentru colectarea, organizarea, memorarea si regasirea informatiilor intr-o baza de date, se utilizeaza asa numitele sisteme de gestiune a bazelor de date (S.G.B.D). Sarciniile acestor SGBD-uri erau legate de definirea structurii datelor si a criteriilor de acces, oferirea unor masuri de confidentialitate a datelor, oferirea posibilitatii accesului la date atat pentru programatori cat si pentru utilizatorii obisnuiti, neinformaticieni etc. Ramane un punct slab insa faptul ca metoda de acces la bazele de date trebuia inclusa in programele aplicatiei.

Termenul de baza de date se refera la datele de prelucrat, la modul de organizare a acestora pe suportul fizic de memorare, iar termenul de gestiune semnifica totalitatea operatiilor ce se vor aplica asupra datelor din bazele de date.

O baza de date poate fi privita ca o colectie de fisiere interconectate care contin nucleul de date necesare unui sistem informatic. Astfel, poate fi considerat drept un model al unor aspecte ale realitatii unei unitati economice, modelata prin intermediul datelor. Diferitele obiecte din cadrul realitatii ce prezinta interes sunt denumite clase sau entitati. Pentru aceste obiecte sunt achizitionate si memorate date referitoare la diferite caracteristici (atribute) . Baza de date se constituie ca un ansamblu intercorelat de colectii de date, prin care se realizeaza reprezentarea unei relatii.

Datele constituie orice mesaj primit de un receptor, sub o anumita forma.

Informatiile reprezinta cantitatea de noutate adusa de un mesaj din exterior (realitate).

Un fisier este un ansamblu de inregistrari fizice, omogene din punct de vedere al continutului si al prelucrarii.

O inregistrare fizica este o unitate de transfer intre memoria interna si cea externa a calculatorului.

O inregistrare logica este unitatea de prelucrare din punct de vedere al programului utilizator.

O inregistrare se compune din campuri (atribute) care descriu anumite aspecte ale realitatii. Campurile sunt inregistrari logice.

O baza de date trebuie sa asigure:

Abstractizarea datelor (baza de date fiind un model al realitatii),

Integrarea datelor (baza de date este un ansamblu de colectii de date intercorelate, cu redudanta controlata),

Integritatea datelor (se refera la corectitudinea datelor incarcate si manipulate astfel incat sa se respecte restrictiile de integritate),

Securitatea datelor (limitarea accesului la baza de date)

Partajarea datelor (datele pot fi accesate de mai multi utilizatori, eventual in acelasi timp)

Independenta datelor (organizarea datelor sa fie transparenta pentru utilizatori, modificariile in baza de date sa nu afecteze programele de aplicatii).

Sistemul de gestiune a bazelor de date poate sa fie conventional, in care informatiile sunt stocate pe foi de hartie depuse la dosare, register, rafturi, fise etc. sau computerizat caz in care informatiile sunt pastrate in volume, repertorii, fisiere pe suport magnetic. In acest caz operarea in baza de date se face prin intermdiul unor programe, de catre operatorii special instruiti in vederea folosirii acestora.

Pentru o lume in dezvoltare care isi doreste atingerea unor perfomante extraordinare, sistemul informational reprezinta motorul unei activitati rentabile, de a carei existenta se leaga rezultatele muncii depuse.



Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizare



DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 881
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved