Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


LIMBAJE: VISUAL BASIC, ACCESS

baze de date+ Font mai mare | - Font mai micVISUAL BASIC

Anul 2001 a marcat cea de-a zecea aniversare a produsului Visual basic, realizat de Microsoft. Acest produs a fost conceput in ideea de a oferi programatorilor de BASIC posibilitatea de a realiza aplicatii Windows utilizand un mediu grafic intuitiv. La momentul respectiv (1991), programarea aplicatiilor Windows era o sarcina complicata si consumatoare de timp, dar uneltele oferite de Visual Basic au simplificat acest proces, atragand un numar mare de utilizatori.Visual Basic este un mediu integrat de dezvoltare care asigura:

scrierea, editarea si testarea aplicatiilor

distribuirea aplicatiilor

scrierea si compilarea fisierelor Help

crearea de controale ActiveX si aplicatii cu valente Internet

In sens traditional, un mediu de dezvoltare este o suita de instrumente care sprijina programatorul in realizarea unei aplicatii. Printre aceste unelte se includ: un editor de texte pentru scrierea codului-sursa intr-un limbaj dat, un compilator (sau interpretor) pentru limbajul respectiv si alte facilitati pentru testarea si verificarea aplicatiei (de natura depanatoarelor). O data cu perfectionarile in domeniul hardware-ului si cu cresterea atat a numarului de limbaje si de variante ale acestora, cat si a numarului de dezvoltatori de aplicatii, aceste instrumente s-au diversificat si s-au imbunatatit. Existenta Visual Basic si a altor medii de dezvoltare asemanatoare a devenit posibila datorita naturii sistemului de operare Windows.

Programarea in medii Windows sau similare cere astazi mai mult decat un limbaj de programare - devin necesare instrumente de dezvoltare mai puternice si totodata mai productive, care sa exploateze caracteristicile acestor sisteme de operare (grafica, multimedia, interactivitate, multiprelucrare). Visual Basic vine in intampinarea acestor cerinte.

Termenul de "Visual" din denumirea produsului desemneaza modul in care se concepe o aplicatie: programatorul proiecteaza interfata folosind niste machete ale ecranului (denumite form-uri sau formulare), pe care adauga diferite obiecte de control (controale) de natura casetelor de text, a butoanelor de comanda, a butoanelor de optiune, a listelor, a meniurilor si a altor elemente cu care ne-au familiarizat aplicatiile Windows. Urmeaza intregirea functionalitatii programului prin scrierea de cod folosind limbajul de programare propriu.

Ca limbaj de programare, Visual Basic este un dialect BASIC. Este vorba despre un limbaj procedural simplu, creat in 1964 cu intentia unui limbaj orientat catre incepatori, mult mai usor de inteles si utilizat decat FORTRAN sau COBOL. Cam la fel au stat lucrurile si cu limbajul PASCAL, inventat in 1971, care a stat la baza unui alt mediu de dezvoltare foarte popular, Delphi (produs de firma Borland/ Inprise). Sunt doua cazuri in care limbaje de programare considerate "facile" au evoluat in puternice medii de dezvoltare a aplicatiilor.

In 1998 a aparut versiunea 6.0 a produsului Visual Basic si a fost inclusa in pachetul de aplicatii Microsoft Visual Studio. Firma Microsoft nu a fost prea consecventa cu denumirile acestor pachete: versiunea anterioara se numea Developer Studio. Ultima versiune se numeste Visual Studio NET si contine Visual Basic 7.0.

Visual Basic este disponibil in trei variante:

Standard Edition, denumita si editia de invatare, incluzand doar caracteristicile fundamentale, dar care sunt suficiente pentru multi dintre utilizatori

Professional Edition, ce are in plus cateva instrumente puternice pentru: crearea de controale ActiveX, programe Internet, crearea de fisiere Help in format Windows, acces imbunatatit la bazele de date. Este varianta utilizata de majoritatea specialistilor

Enterprise Edition, care se distinge prin orientare catre aplicatii client/ server si distribuite.

1.1. COMPONENTELE MEDIULUI VISUAL BASIC

In abordarea clasica, rezolvarea unor probleme cu ajutorul calculatorului electronic are loc intr-o serie de pasi:

analiza problemei

formularea algoritmului de rezolvare

implementarea algoritmului in cod-sursa (etapa codificarii)

transpunerea codului-sursa in cod executabil

testarea si depanarea aplicatiei

instalarea si intretinerea aplicatiei

Visual Basic ne sprijina in procesul de realizare a aplicatiei incepand cu etapa a treia din cele enumerate mai sus. Astfel, el permite:

crearea unei noi aplicatii (manual sau cu ajutorul Visual Basic Application Wizard)testarea aplicatiei si corectarea eventualelor erori

compilarea si obtinerea programului executabil

distribuirea aplicatiei (cu utilizatorul Package and Deployment Wizard)

2. MICROSOFT ACCESS 2002

Microsoft Access 2002 este un pachet de programe performant pentru baze de date relationale, care faciliteaza crearea si gestionarea bazelor de date complexe. Cu Access se poate crea rapid o baza de date, pornind de la zero sau utilizand Access Database Wizard. Dupa ce s-a creat baza de date, Access furnizeaza toate instrumentele necesare pentru a introduce si manipula date.

Access poate ajuta la gestionarea bazelor de date de orice dimensiune, de la simple liste cu persoane de contact pana la baze de date complexe ale unei firme. Utilizand Microsoft Access, se pot face urmatoarele:

se poate crea rapid o noua baza de date, utilizand Database Wizard

se pot crea tabele pornind de la zero sau utilizand o aplicatie expert (Wizard)

se pot adauga si edita informatiile dintr-o baza de date, utilizand atat tabele cat si formulare

se pot manipula date dintr-un numar de tabele, utilizand interogari si rapoarte

Oferind multe caracteristici avansate pentru baze de date, Microsoft Access este construit astfel incat, chiar si cel mai neinitiat dintre utilizatorii de baze de date, sa poata crea si intretine o baza de date.

2.1. PREZENTAREA PROGRAMULUI ACCESS 2002

In termeni foarte exacti, o baza de date este o colectie de informatii. Microsoft Access face crearea bazelor de date foarte directa si relativ simpla.

Un tabel consta in randuri si coloane. Access stocheaza fiecare intrare din baza de date in propriul rand al intrarii; aceasta se numeste inregistrare. Fiecare inregistrare contine informatii specifice legate de o persoana, de un loc sau de un obiect.

Fiecare inregistrare este impartita in informatii individuale, numite campuri. Fiecare camp consta dintr-o coloana de tabel separata. Fiecare camp contine o alta informatie. Luate la un loc, acestea formeaza o inregistrare.

Tabelul este doar un tip de obiect din Access. Se poate lucra, de asemenea, cu formulare, interogari si rapoarte.

Un formular este utilizat pentru introducerea si vizualizarea datelor dintr-un tabel, inregistrare cu inregistrare.

O interogare permite punerea de intrebari bazei de date. Raspunsul la interogare poate fi utilizat pentru a manipula datele dintr-un tabel, cum ar fi stergerea unor inregistrari sau vizualizarea datelor dintr-un tabel, care indeplinesc anumite criterii.

Un raport permite rezumarea informatiilor unei baze de date intr-un format potrivit pentru tiparire.

In esenta, fiecare dintre aceste obiecte diferite ale unei baze de date va permite un mod de vizualizare si de manipulare diferit pentru datele aflate in tabele. Fiecare dintre aceste obiecte, inclusiv tabelul, trebuie avut in vedere in momentul in care se proiecteaza o noua baza de date.

 
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1105
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved