Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Prezentarea generala a limbajului C++

c+ Font mai mare | - Font mai micPrezentarea generala a limbajului C++

Alfabetul

Alfabetul limbajului este format din acele simboluri utilizate la reprezentarea entitatilor unui program, adica a unitarilor lexicale. Reamintim ca, prin unitati lexicale intelegem cele mai mici entitati cu valoare semantica (adica au o semnificatie), prin combinarea carora rezulta constructiile sintactice ('propozitii si fraze').Alfabetul limbajului C se compune din urmatoarele categorii de simboluri:

Literele mari si mici ale alfabetului englez si caracterul de subliniere '_' (underscore)

Cifrele arabe: 0-9

Semne de punctuatie: ; , ' '

Alte caractere:

~, ^, <, >, =, ?, !, #, &,

Literele si cifrele, precum si caracterul underscore, de multe ori asimilat in multimea literelor, sunt utilizate pentru construirea identificatorilor si cuvintelor cheie, dupa reguli ce vor fi descrise in paragrafele corespunzatoare. In limbajul C se face diferenta dintre literele mici si majusculele corespunzatoare, deci identificatorul 'a' va fi diferit de identificatorul 'A'.

Identificatori

Identificatorul reprezinta nume pe care le atribuim variabilelor, constantelor, functiilor, tipurilor de date definite de utilizator. Un identificator este o secventa de litere, cifre si caracterul underscore, primul caracter trebuind sa fie litera sau underscore. Folositi cu multa precautie identificatori care incep cu underscore, pentru a nu intra in conflict cu numele rutinelor sistem, a caror ortografiere nu se cunoaste (numele rutinelor sistem incep intotdeauna cu '_').

Regulile de formare a identificatorilor sunt aceleasi cu regulile din Pascal. Un identificator poate avea, teoretic, o lungime arbitrara, dar numai primele 31 de caractere sunt luate in considerare de compilator.

Identificatorii urmatori:

nume, Nume, NuME, NUMe

sunt diferiti, deoarece literele mici sunt considerate diferite de literele mari corespunzatoare.

Cuvinte rezervate (keywords)

Numele rezervate instructiunilor, tipurilor predefinite si sintaxei de definire a functiilor si tipurilor de date se numesc cuvinte cheie. Lista cuvintelor cheie ale limbajului C (din mediul Borland C++) este:

auto break case char const continue default do double else enum extern float for goto if int long register return short signed sizeof static struct switch typedef union unsigned void volatile while

Identificatorii definiti de utilizator nu trebuie sa coincida cu cuvintele rezervate. In limbajul C++ se mai adauga cateva cuvinte cheie, care vor fi descrise la momentul oportun (in capitolul rezervat programarii orientate obiect).

Comentarii

Comentariile sunt acele siruri de caractere utilizate la explicarea programelor sursa, delimitate prin caractere speciale care determina ignorarea lor de catre compilator.

Un comentariu are urmatoarea forma:

/* sir de caractere */sau

// sir de caractere

unde prin sir de caractere se intelege o secventa de caractere din setul caracterelor reprezentabile, mai putin combinatia */. Nu se admit comentariile imbricate. Comentariul poate fi scris pe mai multe linii daca este scris in prima forma. A doua forma este specifica Borland C si permite scrierea unor comentarii ce nu depasesc o linie.

Tipuri de date

Definitia notiunii de tip de data cuprinde, pe langa multimea de valori a tipului, si alte aspecte:

dimensiunea memoriei alocate

multimea operatiilor ce actioneaza asupra elementelor tipului

timpul de viata asociat datei, dat de clasa de memorie

Tipurile de date sunt:

  • tipuri de baza: tipuri predefinite in limbaj;
  • caracter (char) - memoreaza un singur caracter scris in codificare ASCII (memorare pe 1octet)
  • intreg (int): valori intregi intre -32767 si 32768 (memorare pe 2octeti)
  • real (float, double)

tipuri derivate: tipuri definite de utilizator;

  • enumerare
  • referinta
  • structurate:
  • tablou
  • structura
  • uniune

Spre deosebire de Pascal, in C nu este definit tipul logic (boolean), considerandu-se ca o expresie este adevarata daca are o valoare diferita de 0 si falsa daca are valoarea 0. Tipul char difera de tipul caracter din Pascal, in C caracterele fiind de fapt intregi, care desemneaza codul ASCII corespunzator. Se defineste si tipul void, care desemneaza fie 'orice tip', fie indica lipsa oricarui parametru intr-o functie.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 983
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved