Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Lucrul cu functii - functiile: suma, medie, minim, maxim, numarare

excel+ Font mai mare | - Font mai micLucrul cu functii

Pentru a usura munca unui utilizator, aplicatia Microsoft Excel pune la dispozitie o serie de functii predefinite. Functiile sunt formule complexe gata elaborate, care executa o serie de operatii cu o gama de valori specificate. De exemplu, pentru a determina suma numerelor din celulele A1 pana la H1, puteti introduce functia SUM(A1:H1), in loc sa scrieti formula =A1+B1+C1+ etc.1 Crearea formulelor folosind functiile: suma, medie, minim, maxim, numarare.   

Programul Excel ofera utilizatorului o serie de functii (235) care pot fi apelate pentru a calcula rezultate folosite in finante, contabilitate, statistica, matematica, inginerie sau in alte domenii stiintifice, economice, sociale.

Astfel de functii sunt si cele cu ajutorul carora se poate calcula suma, media unei serii, elementul maxim sau minim dintr-o serie de date sau se pot numara elementele componente ale unei serii de date.

Fiecare functie contine urmatoarele trei elemente:

Semnul "=" (egal)

Numele functiei (de ex. SUM) indica operatia ce va fi executata.

Argumentul (de ex. A1:H1), indica adresele celulelor cu ale caror valori va opera functia. Argumentul este un grup de celule dar, poate fi mult mai complex.

Pentru a introduce o functie se poate opta intre:

folosirea butonul Insert Function () de pe bara de instrumente Standard;

care va deschide caseta de dialog Insert Function de unde se va putea selecta din lista categoriilor de functii (Function category) si lista numelor de functii din categoria selectata (Function name).

folosirea optiunii Function din meniul Insert.

 


Interfata de cautare a unei functii

 
Fig. Inserarea unei functii - pas 1


Lista functiilor pe categorii

 

Fig. Inserarea unei functii - pas 2 (fereastra Insert Function)

Functia cu ajutorul careia se calculeaza sume unei serii se introduce selectand domeniul Math&Trig, functia numindu-se SUM.

Fig. Selectarea functiei SUM

Dupa alegerea functiei dorite (in cazul nostru fiind vorba de SUM) se realizeaza validarea prin apasarea tastei Enter. La pasul urmator va apare fereastra Function Arguments unde este necesar a se specifica seria careia se doreste a i se calcula suma.

Obs. in cazul de fata, pentru a afisa rezultatul s-a ales celula C4, celula care a fost selectata inainte de a incepe operatiunea de calculare a sumei.Fig. Calcularea efectiva a sumei

Obs. calcularea sumei intr-o maniera mai rapida poate fi realizata apeland pictograma     din bara de instrumente standard.

Celelalte functii amintite la aceasta sectiune sunt:

media - AVERAGE;

minim - MIN;

maxim - MAX;

numarare - COUNT.

Aceste functii pot fi apelate din categoria functiilor statistice (Statistical), modul de folosire fiind similar celui descris la functia SUM, cu mentiunea ca evident, rezultatul va fi altul, in functie de ceea ce se doreste, si anume, calcularea unei medii, identificarea valorii minime sau maxime dintr-o serie, respectiv numararea elementelor unei serii.

Ex. =AVERAGE(B2,C2,D2); =MIN(B2,C2,D2); =MAX(B2,C2,D2); =COUNT(B2,C2,D2)

2 Generarea formulelor utilizand functia logica "IF"

(rezultatul fiind una din doua valori specifice)

Exista situatii cand se doreste a se alege intre doua posibilitati. Se poate folosi in astfel de situatii functia conditionala IF. Aceasta functie intoarce valoarea TRUE (adevar) daca expresia pusa spre evaluare este adevarata si valoarea FALSE (fals) daca expresia evaluata este falsa.

Sintaxa acestei functii este:

IF (logical_test, value_if_true, value_if_false)

, unde:

logical_test - variabila ce poate contine orice valoare sau orice expresie ce poate fi evaluata ca fiind adevarata sau falsa

test logic returneaza valoarea 1 daca expresia evaluata este adevarata si 0 daca expresia evaluata este falsa);

de ex. expresia A1=100 este adevarata daca in celula A1 se afla valoarea 100, in caz contrar expresia va fi evaluata ca fiind falsa;

value_if_true (valoarea in caz de adevar) - aceasta variabila reprezinta valoarea ce va fi returnata in caz de variabila logical_test va fi evaluata ca fiind adevarata.

Obs. daca variabila logical_test este evaluata ca fiind adevarata insa in variabila value_if_true nu este precizat nimic, functia IF va returna valoarea 0;

value_if_false (valoarea in caz de fals) - aceasta variabila reprezinta valoarea pe care functia IF o va returna in caz de variabila logical_test va fi evaluata ca fiind falsa.

   

Fig. Functia IF

daca A1 ia valoarea 100 atunci in campul F3 se va calcula media valorilor din seria de celule de la A3 la E3;

in caz contrar in celula F3 va fi afisat textul "TEST"

Obs. functia IF poate fi apelata din categoria de functii logice (LOGICAL)

Fig. Apelarea functiei logice IF
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1846
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved