Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


BIOS - Press DEL to enter SETUP

hardware

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
PLACA VIDEO
Microcontrolerul pe 8 biti PIC 16F84 - Exemple
Tipuri de memorie
ROLUL SI LOCUL MICROPROCESORULUI IN SISTEMELE TEHNICE
ASDN - CIRCUITE LOGICE COMBINATIONALE CU DECODIFICATOARE / MULTIPLEXOARE
Microcontrollerul PIC 18F252
CYRIX 6x86MX (30 Mai 1997)
CYRIX 6x86 (Octombrie 1995)
INSTALAREA IMPRIMANTEI
Obiectivele si functiile unui sistem de operare


BIOS

- Press DEL to enter SETUP -

Nu cred ca exista cineva care, la vederea mesajului de mai sus, sa nu fi avut curiozitatea de a apasa tasta in cauza. Cateodata trebuie sa intervenim in BIOS, de exemplu atunci cand PC-ul este prea lent sau daca s-au adus modificari hardware. Insa setarile criptice si interventiile neinspirate fac pe multi sa regrete ca au intrat in meniurile de setup. Si, cand colo, optimizarea BIOS-ului merita incercata aproape intotdeauna. Mai intai insa sa explicam ce este BIOS-ul.
De fapt, utilizatorul nu ar trebui sa aiba niciodata de-a face cu setup-ul din BIOS. Acest lucru ar fi de dorit, deoarece producatorul placii de baza, fabricantul PC-ului sau comerciantul ar trebui sa efectueze toate setarile necesare. Dar, ca de obicei, si acest vis dispare ca un balon de spuma, din pacate – calculatoarele nu sunt nici pe departe configurate optim.

Doar atunci cand blocarile repetate ori modificarea dotarii hardware ne obliga sa intervenim in BIOS, ne amintim ca aceasta latura a PC-ului exista si trebuie bagata in seama. De exemplu, defectarea sau epuizarea bateriei pentru ceasul sistemului poate fi un astfel de motiv. Utilizatorii mai indemanatici, care isi asambleaza singuri calculatorul, vor sti cu siguranta care sunt setarile corecte.

Multi dintre noi se simt insa parasisi in momentul in care au de efectuat o asemenea munca, si aceasta din cauza ca exista prea putine explicatii concrete in manualele multor placi de baza. In cel mai rau caz suntem indrumati doar sa utilizam setarile standard (“use the default setting”). Foarte glumeti sunt aceia care concep manualele in care sunt evidentiate doar aspectele evidente, cum ca exista setari “on” si “off”.

Si cam aceasta ar fi tot ce se poate obtine si din partea ajutorului online (de regula, prin intermediul tastei F1). Versiunile mai noi indica si ce optiuni corespund setarilor standard din BIOS si Setup (BIOS-Defaults/Setup-Defaults). Oricum, putem concluziona: primele sunt mult prea conservatoare asa cum sunt oferite de catre producatorii de BIOS, pentru a putea asigura o pornire a sistemului si in conditii vitrege. In ceea ce priveste Setup-Defaults, producatorul board-ului trebuie sa obtina performanta maxima, fara stari de instabilitate. In cazul produselor de marca, acest lucru se si intampla, de multe ori. BIOS-ul nu este un produs finit. Producatorul board-ului obtine codul-sursa, care poate fi adaptat la conditiile tehnice date de respectiva placa de baza (de chipset) sau care poate fi extins cu anumite functii. Deci, o adaptare reusita a BIOS-ului este un indicator al calitatii. In ce priveste urmatoarele sfaturi de configurare, acestea se orienteaza dupa structura si nomenclatura BIOS-ului Award 4.51PG, dar aceleasi setari pot fi intalnite si la alti ofertanti de BIOS. Din pacate, nu se poate prezenta chiar absolut toate detaliile. Pe piata exista mult prea multe derivate de BIOS, pentru a putea acoperi toata gama setarilor speciale.

BIOS-ul AMI de la American Megatrends a pierdut pozitia de lider de pe vremea calculatoarelor 486, respectiv 5X86. Phoenix este acceptat de Intel si clientii sai. Unicore, al carui MR-BIOS joaca rolul exoticului, a fost inghitit de Award. La Unicore, atentia cea mai importanta se indreapta spre end-user cu up-date-uri de BIOS si suport.

PC LENT ? ASTFEL IL INVIORATI.

Unii sfatuitori, neseriosi, promit o crestere cu 50% a vitezei calculatorului doar printr-un tuning de BIOS. Noi nu dorim sa va facem sperante desarte: datorita maturitatii motherboard-urilor de astazi, toate optiunile care au o influenta hotaratoare asupra performantei sistemului sunt setate corect deja de catre producatori. Totusi, este indicat un control al acestor optiuni – chiar si numai pentru a ne asigura ca nu se pierde performanta in zadar.

ACTIVAREA MEMORIEI CAHE

Procesoarele moderne profita de frecventa de tact ridicata indeosebi daca pot accesa cat mai repede datele de prelucrat. Memoria de baza este in acest scop prea lenta (chiar si cu module rapide SDRAM). De aceea se lucreaza, incepand de la 386, cu o memorie intermediara pe placa de baza (Second-Level Cache), iar de la 486 cu o memorie intermediara pe procesor (First-Level Cache).

Setati deci inregistrarile CPU Internal Cache si External Cache in Bios Features Setup ca enabled. Prin aceasta a fost efectuata practic cea mai importanta masura pentru accelerare. Unele tipuri de BIOS ofera si o selectie de optiuni pentru modul de functionare a cache-ului. In modul Write-Trough, fiecare acces de scriere este retransmis imediat memoriei de baza, in timp ce mai rapidul Write-Back aduna mai multe accesuri de scriere pe care le rezolva apoi impreuna.

ACTIVAREA BIOS SHADOWING

Ca module de memorie pentru BIOS-ul calculatorului, dar si pentru BIOS-ul firmware din placi grafice sau controlere SCSI, sunt utilizate mult mai lentele (fata de memoria de baza) (E)EPROM-uri sau Flash-ROM-uri, de multe ori numai de 8 sau 16 biti. De aceea are sens copierea continutului BIOS-ului acestor placi de baza si citirea sa de aici. Aceasta masura aduce o crestere considerabila a vitezei mai ales sub DOS, vizibila cel mai bine la afisarea grafica.

Sistemele de operare moderne, de genul Windows 95/98 si NT, evita BIOS-ul lent, utilizand drivere proprii, pe 32 de biti, optimizate multi-tasking. Inregistrarile System BIOS Shadow si Video BIOS Shadow trebuie sa fie marcate ca enabled; prima dintre acestea este de multe ori ascunsa si in general activata. In plus, memoria Shadow poate fi si accesata de controlerul de cache, activand in Chipset Features Setup setarea System/Video BIOS Cacheable ca enable. Si acest lucru mai aduce un plus de performanta.

SETAREA TIMPULUI DE ACCES

Producatorii experimentati de motherboard-uri livreaza presetari utile pentru module de memorie cu timpi de acces diferiti. Cine detine module EDO mai rapide, cu timp de acces de 60 nanosecunde in loc de 70 – inscriptionarea cipului de memorie are la sfarsit “60” sau “70” – trebuie sa selecteze in Chipset Features Setup optiunea corespunzatoare 60 ns si sa marcheze Auto Configuration ca enabled.

DEZACTIVAREA PORTURILOR IDE

Harddisk-urile moderne UltraDMA si unitatile CD-ROM ATAPI UDMA sau PIO4/DMA2 aduc un plus de performanta. De aceea trebuie configurate si controlerele IDE onboard in asa fel, incat aceste aparate sa nu fie franate artificial prin setarea unor moduri de transfer setate mai lente – si implicit prin limitarea vitezei interfetei.

Cel mai bine este sa va bazati pe configurarea automata, care obtine valorile optime pentru firmware sau din sectorul de configurare al respectivei unitati de disc. Setarea Auto corespunzatoare poate fi efectuata pentru fiecare din cele patru aparate in parte in meniul Integrated Peripherals sub IDE Primary (Secondary) Master (Slave) PIO (din pacate, denumirile variaza). Noile board-uri ofera si alte setari Auto pentru modul foarte rapid Ultra-DMA, conform modelului de mai sus.

In cazul in care nu sunt instalate aparate IDE pe anumite porturi, este indicat sa introduceti aici valoarea none. Astfel, procesul de boot va fi accelerat, pentru ca nu vor mai fi cautate zadarnic aparate inexistente.

In afara de aceasta, IDE HDD Block Mode (eventual tot in BIOS Features Setup) ar trebui sa fie marcat ca enabled. Ca urmare, transferurile nu vor mai fi efectuate pentru fiecare sector de date (proces cronofag), ci se va derula in blocuri de mai multe sectoare. Pentru setarile IDE ramane valabil acelasi lucru ca si pentru BIOS-Shadowing: sistemele de operare moderne recurg la drivere proprii pe 32 de biti, in loc de BIOS.

SETAREA PROCESORULUI LA VITEZA MAXIMA

Majoritatea producatorilor de board-uri nu mai ofera punctul de meniu Boot Up System Speed in BIOS Features Setup. Daca aceasta inutila setare exista, este indicat sa o setati High, pentru ca Low reduce drastic viteza procesorului.

SETARI BIOS PENTRU LINUX, OS/2 ETC.

Mai ales sisteme de operare mai putin raspandite decat Windows nu se descurca intotdeauna cu orice tip de configurare. Este indicat ca in timpul instalarii sa dam un pas inapoi, dezactivand temporar optiunile problematice.

Printre acestea se numara, de exemplu, mecanismele active de economisire a energiei. Inregistrarea Power Management din setup-ul cu aceeasi denumire trebuie dezactivata (disabled). Acelasi lucru este valabil pentru PM Control by APM, care permite controlul prin intermediul software-ului al masurilor de economisire a energiei prin sistemele de operare compatibile Advanced Power Management.

In plus, nu uitati sa rezervati resurse pentru placi de extensie care nu sunt plug&play. In acest sens, in momentul in care ati setat manual sub Resources controlled by, in meniul PnP/PCI Configuration pot fi modificate partajarile de intreruperi si canale DMA (x assigned to) din PCI/ISA PnP in Legacy/ISA.

Cea mai periculoasa capcana este Virus Warning din BIOS Features Setup, optiune care, activata fiind, avertizeaza in legatura cu accesarea sectorului de boot si a tabelei de partitionare a harddisk-ului. Aceasta trebuie dezactivata pentru a permite scrierea Boot Loader-ului pentru noul sistem de operare.

BIOS PAS CU PAS: CE SEMNIFICA DIFERITELE SETARI DIN SETUP

In cele ce urmeaza veti gasi explicatii pentru cele mai importante optiuni de configurare din BIOS-ul Award 4.51 PG, asa cum apar in setup-urile BIOS pentru diferitele placi de baza. Atentie la nomenclatura, structurare si existenta punctelor de meniu pe baza diferitelor chipset-uri si modificarile care apar in functie de producatorul board-ului.

Dar, mai intai, ce este mai important: in BIOS-Setup patrundeti dupa start in timpul fazei de test BIOS prin apasarea combinatiei de taste [Ctrl]+[Alt]+[Esc] sau prin [Del] sau [F1]. Prin Setup navigati cu ajutorul tastelor cursor. Cu [Enter] ajungeti in submeniuri, cu [Esc] iesiti.

Optiunile individuale se selecteaza prin intermediul tastelor [Page Up] si [Page Down]. Cu [F1] puteti apela functia de help online. In cazul in care sunt necesare inregistrari alfa-numerice, trebuie sa aveti grija, pentru ca din cauza lipsei de drivere pentru tastatura romaneasca, in BIOS-Setup este activata tastatura americana standard – printre altele cu Y si Z inversate.

Trecere in revista a meniurilor de setup

CPU Soft Meniu: Acest meniu pentru configurarea tactului sistemului, multiplicatorului de tact al CPU-ului si tipul procesorului este oferit doar de board-uri foarte moderne, “fara” jumper-i.

Standard CMOS Setup: Aici gasiti setarile de baza pentru ora si data precum si parametrii de floppy si harddisk

BIOS Features Setup: In acest meniu se afla numeroase setari extinse, care sunt sustinute practic de toate setarile de cipuri, de exemplu administrarea cache-ului.

Integrated Peripherals: Aici sunt gestionate toate setarile pentru interfetele seriale, paralele si IDE.

Chipset Features Setup: Setarile specifice chipset-ului precum timing-ul cache-ului si al memoriei de baza reprezinta continutul de baza al acestui meniu. Aici exista posibilitatea de configurare deosebit de ampla. In cazul in care gasiti in BIOS optiuni al caror sens nu-l intelegeti 100% este bine sa nu va atingeti de ele.

Power Mangement Setup: Aici se controleaza si se configureaza masurile de economisire a energiei electrice

PCI/PnP Configuration: Acest meniu controleaza administrarea resurselor pentru Plug-and-Play-BIOS si bus-ul PCI

Load BIOS Defaults: Acest punct de meniu apeleaza setari standard conservatoare, dar optime pentru stabilitatea sistemului.

Load Setup Defaults: Spre deosebire de BIOS Defaults, apelarea acestui meniu duce la crearea unei configuratii optimizate pentru performanta, oferita de producator. Aceasta nu inseamna ca nu se pot face modificari.

Supervisor Password: Permite introducerea unei parole cu ajutorul careia se poate asigura calculatorul si setup-ul BIOS. Daca PC-ul dumneavoastra se afla intr-un birou in care au acces si alte persoane, este indicat sa aveti o parola.

User Password: Spre deosebire de Supervisor Password, aceasta parola permite doar utilizarea calculatorului, fara a efectua modificari in setup.

IDE HDD Auto Detection: Ofera cautarea bus-urilor IDE dupa harddisk-urile conectate, inclusiv determinarea parametrilor aferenti. Acestia vor fi preluati in Standard CMOS Setup.

HDD Low Level Format: Dupa cum spune si numele, aici pot fi formatate low-level harddisk-urile. Aceasta optiune poate duce la probleme, mai ales in cazul harddisk-urilor IDE vechi. De aceea, multi producatori de board-uri ascund acest punct de meniu.

Save & Exit Setup: Cu aceasta salvati setarile modificate, parasiti setup-ul si PC-ul se reseteaza. In prealabil trebuie confirmata salvarea.

Exit without Saving: Astfel puteti parasi setup-ul si sa resetati, fara ca modificarile efectuate sa fie salvate.

2. TOATE MASURILE DE TUNING IN DETALIU

Standard CMOS Setup:

Setarile hardware de baza

Date

Aici trebuie sa inregistrati data actuala pentru ceasul calculatorului.

TimeFixati ora indicata de ceasul sistemului. Daca ora este introdusa gresit, se pot ivi probleme, de exemplu in momentul in care aceasta reprezinta un criteriu de plauzibilitate solicitat de un software demo care functioneaza pana la o anumita data.

In cazul in care doriti sa verificati daca BIOS-ul dumneavoastra se confrunta cu problema anului 2000, stabiliti data 31.12.1999 si ora 23:57.

Salvati setarile si opriti apoi calculatorul. Dupa circa 5 minute puteti sa reporniti sistemul si sa verificati data prin intermediul comenzii date in mod DOS. Daca va aparea 1.1.2000, totul este in ordine, ceea ce ar trebuie sa fie cazul pentru toate versiunile de la mijlocul lui 1995 incoace.

In caz contrar, trebuie sa faceti rost de update de BIOS. Asta daca aveti de gand sa pastrati actualul sistem pana in anul 2000.

HARD DISKS

Aici gasiti diferite setari pentru Primary Master pana la Secondary Slave, care corespund celor patru conexiuni disponibile pentru obisnuitele controlere EIDE de pe placa de baza. Posibilitatile de configurare pentru Type cuprind in mod normal 46 de seturi de parametri, valabili mai ales pentru stravechile harddisk-uri MFM si RLL, precum si inregistrarile None, Auto, User.

None, adica nici un harddisk, este o optiune corecta si in cazul in care lucrati cu o unitate SCSI cu un controler adecvat; pentru ca acesta din urma dispune, de regula, de un management al parametrilor printr-un BIOS-SCSI separat.

Daca se introduce Auto, la startul sistemului, BIOS-ul va citi sectorul de configurare al unui harddisk EIDE conectat si preia parametrii de disc de aici. Acest lucru functioneaza de regula bine, indiferent daca harddisk-ul a fost conectat in prealabil la un adaptor (E)IDE, care utilizeaza un mapping deviat, adica o alta tabela de calcul pentru impartirea logica in piste, capete si sectoare (CHS-Cylinder, Heads, Sectors). Pentru unitatile CD-ROM, la BIOS-urile mai noi puteti sa setati None in dreptul portului corespunzator (de obicei, Secondary Slave sau Primary Slave), deoarece BIOS-ul va detecta automat unitatea CD-ROM.

DRIVE A, DRIVE B

Aici setati maxim doua unitati floopy.>1,44MB, 3.5 in.< se refera la unitatile obisnuite de 3,5 toli; .1,2 MB, 5,25 in.< corespunde vechilor unitati de 5,25 toli. Eventual apare o portiune suplimentara, numita >Floppy 3 Mode Support<, care trebuie activata (enabled) doar pentru unitati speciale, folosite in Japonia, de 1,2 MB de format 3,5 toli.

VIDEO

Aceasta setare se refera la tipul placii grafice, adica, de regula, >EGA/VGA<.

HALT ON

Aceasta inregistrare stabileste comportamentul sistemului in momentul in care BIOS-ul gaseste erori in timpul testului de pornire. All Errors este inregistrarea obisnuita, pentru a opri calculatorul la fiecare eroare. All, But Keyboard poate fi de asemenea util, de exemplu daca respectivul calculator este folosit ca server fara tastatura.

MEMORY

Aici nu se poate seta nimic. Sistemul va informeaza doar cata memorie de baza a gasit. Primul megabyte este de regula impartit ca 640 KB Base Memory si 384 KB Other Memory. Impreuna cu valoarea pentru Extended Memory se obtine o memorie totala corespunzatoare, Total Memory.

ASTFEL FUNCTIONEAZA UN BIOS – O PRIVIRE SPRE TEHNICA

BIOS inseamna Basic Input/Output System, adica un minisistem de operare pentru intrarile si iesirile de baza, pe care cladesc apoi alte sisteme de operare si programe. DOS s-a sprijinit foarte mult pe BIOS. In schimb, majoritatea sistemelor de operare moderne, masive, apeleaza la BIOS doar pentru procesul de boot-are, bazandu-se apoi pe propriile drivere pe 32 de biti, optimizate pentru multitasking si performanta, drivere care comunica direct cu hardware-ul sistemului.

In afara de recunoasterea corecta a hardware-ului si initializarea diverselor componente hardware, de la introducerea bus-ului PCI si a functiei plug&play, BIOS-ul are si dificila sarcina de a gestiona resursele. Informatiile de configurare necesare sunt stocate in domeniul ESCD de 4 KB (Extended System Configuration Data). Acest lucru explica totodata si de ce sunt utilizate astazi doar modulele Flash-ROM in locul EPROM-urilor obisnuite in trecut : acestea din urma nu sunt inscriptibile, iar pentru stocarea permanenta a ESCD nu sunt suficienti cei 128 de biti din ceasul sistemului.

Software-ul modern de BIOS este partial comprimat din cauza lipsei de spatiu – altfel nu ar avea loc toate componentele. Decomprimarea necesara explica si de ce se oglindeste un asemenea BIOS in memoria de baza (Shadowing).

BIOS FEATURES SETUP :

CONFIGURATII PENTRU AVANSATI

Virus Warning

In cazul in care este prezenta aceasta inregistrare si este enabled, BIOS-ul va afisa un mesaj in momentul in care un program incearca sa scrie in sectorul de boot sau in tabela de partitii. Deoarece software-ul obisnuit nu are ce cauta in aceste domenii, este posibil ca in spatele unui asemenea acces sa se ascunda un virus. Doar instalarea unui sistem de operare sau a unor antivirusi aceste locatii de pe harddisk sunt modificate.

CPU Internal Cache

Aceasta optiune trebuie sa fie enabled, deoarece ea activeaza cache-ul intern al procesorului, asigurand astfel o crestere a performantei.

External Cache

Acest termen este putin inselator, pentru ca aici se activeaza/dezactiveaza in general Second-Level Cache. Dar nu este evident daca acest cache este intr-adevar extern (pe placa de baza) ca la majoritatea procesoarelor 586, pe modulul procesorului ca la Pentium II sau intern pe procesor ca la Pentium Pro. Enabled creste oricum performanta, si inca semnificativ. Este esential ca aceasta optiune sa fie activata, deoarece fara L2 cache sistemul ruleaza extrem de lent.

Este de asemenea indicat sa dezactivati una sau ambele memorii cache doar in situatii limita, de exemplu ca frana tactica pentru utilizarea jocurilor DOS mai vechi, care, in caz contrar, ar rula prea repede.

Eventual apare in acest context si o inregistrare de genul External Cache Write Mode. Aici se stabileste daca accesul la scriere ajunge mereu atat in cache cat si in memoria de baza sau este stocat mai intai in cache pentru ca mai apoi sa fie transferat in memoria de baza in bloc. Aceasta ultima varianta se numeste Write Back in loc de Write Trough si aduce o crestere a performantei.

Quick Power On Self Test

Cu enabled se scurteaza autotestul, intre altele prin renuntarea la testele redundante. In cazul calculatoarelor care si-au dovedit deja stabilitatea, se poate accelera astfel startul.

Harddisk-urile mai vechi, care necesita destul de mult timp pentru a obtine numarul optim de rotatii, nu sunt inca pregatite de functionare in timpul autotestului, si de aceea nu sunt recunoscute intotdeauna corect.

Boot Sequence

Acesta inregistrare stabileste ordinea in care sunt solicitate memoriile de masa pentru incarcarea sistemului de operare. Mai nou, sunt sustinute pentru boot-are si unitati ZIP, LS120, CD-ROM si boot-area preferentiala de pe unitatile SCSI, in ciuda prezentei unui harddisk IDE. A, C, SCSI ar trebui sa fie ordinea clasica, care acorda prioritate unitatii floopy inaintea harddisk-ului si aparatelor SCSI. Daca boot-ati practic mereu de pe harddisk si totodata doriti sa va feriti de virusii de boot de pe dischete, este bine sa indicati ordinea C, A, SCSI.

Swap Floopy Drive

In cazul in care aceasta inregistrare este marcata ca enabled, alocarile celor doua unitati floopy vor fi practic inversate la nivel de BIOS. Acest lucru este indicat daca lucrati ataa cu o unitate de 3,5 toli cat si cu una de 5,25 toli si boot-ati alternativ de pe ambele unitati.

Boot Up Floppy Seek

Cu enabled, BIOS-ul va determina la startul sistemului daca se utilizeaza unitati floopy vechi cu 40 de piste sau noi cu 80 de piste. Unitatile obisnuite de 1,2 MB sau 1,44 MB lucreaza doar cu 80 de piste.

Floopy Disk Access Control

In cazul in care este prezenta, prin intermediul acestei inregistrari, unitatea floppy este comutata din modul ‘scriere si citire ‘ (R/W) in modul ‘doar citire’ (Read Only). In acest mod se preintampina furtul de date, cel putin in masura in care respectivul program nu evita BIOS-ul prin accesarea directa a controlerului de floopy. In afara de aceasta, nu trebuie sa uitati sa protejati setarile din setup cu o parola.

Boot Up Numlock Status

Marcata ca enabled, aceasta inregistrare face ca BIOS-ul sa activeze functia Numlock pentru tastaturile AT. In acest mod, blocul numeric din dreapta va lucra ca atare, si nu ca un al doilea bloc cursor.

Boot Up System Speed

In cazul in care aceasta inregistrare este prezenta, exista posibilitatea de a seta viteza sistemului la start ca high (ceea ce inseamna mod de lucru obisnuit) sau low. Modul in care se realizeaza franarea – prin scaderea frecventei sau dezactivarea memoriei cache – depinde de premisele oferite de placa de baza. O franare temporara ar putea renta pentru mai vechile jocuri DOS.

Gate A20 Option

Aceasta functie stabileste activarea canalului de adrese A20 pentru apelarea domeniilor de memorie superioare prin intermediul primului megabyte. Normal este metoda invechita prin controlerul de tastatura, iar Fast, moderna si rapida metoda prin chipset.

Typematic Rate Setting

Marcand aceasta inregistrare ca enabled, pot fi configurate rata de refresh si delay-ul controlerului de tastatura prin intermediul functiilor Typematic Rate (Chars/sec) si Typematic Delay (msec). Sistemele de operare moderne (dupa DOS) ofera in acest sens posibilitati de configurare proprii.

Security Option

Aceasta controleaza solicitarea parolelor pentru utilizator si administratorul de sistem, ce pot fi stabilite in meniul de baza al setup-ului. In cazul in care nu au fost stabilite parole, aceasta optiune ramane fara efect. Selectand System, BIOS-ul va solicita la fiecare start al sistemului introducerea uneia din cele doua parole. Daca insa marcati Setup, la apelarea setup-ului BIOS va fi solicitat Supervisor Password. Aici nu este suficient User Password.

PS/2 Mouse Function Control

Daca in acest punct apare Auto, BIOS-ul va cauta la startul sistemului un mouse PS/2. In cazul in care acesta nu este gasit, va trebui sa elibereze intreruperea IRQ12 pentru alte scopuri.

Cu disabled, aceasta eliberare de IRQ devine obligatorie.

PCI/VGA Palette Snoop

In mod normal, aceasta optiune este marcata ca disabled. Dar ea poate fi activata pentru a da posibilitatea unei placi video sau MPEG bazata pe ISA sa citeasca paleta de culori activa a unei placi grafice PCI. In cazul in care amintitele placi ISA scriu datele direct in memoria grafica, in acest mod sunt evitate erorile de culoare la reprezentare.OS Select for DRAM > 64 MB

OS/2 necesita pana la versiunea Warp 3 o aranjare speciala a memoriei de baza peste 64 MB, pentru a o putea utiliza corect. Aceasta se poate configura cu optiunea OS/2. In mod obisnuit (si la Warp 4) aici apare Non-OS/2.

System/Video BIOS Shadow

Cu enabled se obtine oglindirea continutului mai lentelor module de memorie firmware in mult mai rapida memorie de baza. Firmware este orice software care se afla intr-o memorie ROM (Read Only Memory) de pe o componenta (placa grafica, de sunet, harddisk etc.) Si BIOS-ul este tot un firmware. Inregistrarea pentru System-BIOS de multe ori nici nu mai apare, oglindirea amintita fiind realizata in mod automat.

Aceste setari duc la o accelerare considerabila mai ales sub DOS. Sistemele de operare moderne precum Windows 95 si alte programe, care apeleaza hardware-ul direct si nu prin intermediul BIOS-ului, nu profita de aceasta configurare, dar nu sunt influentate nici de Shadowing.

Suplimentar apar ulterior inregistrari Shadow cu diferite pozitii de adrese in primii 384 KB ai primului megabyte. Acestea permit oglindirea de module ROM pe placi de extensie, de exemplu BIOS-ul unui controler ISA-SCSI. Dar si in acest caz, utilizarea driverelor specializate pentru controlul direct al hardware-ului reprezinta alternativa mai buna.

INTEGRATED PERIPHERALS

COMUINCAREA CU APARATELE INTERNE

Block Mode

Daca aceasta optiune este marcata enabled (sau marcata ca Auto), BIOS-ul va determina din sectorul de configurare al harddisk-ului IDE cate sectoare pot fi citite sau scrise deodata. Utilizarea acestui mod bloc (sau transfer multi-sector) evita deci efortul de gestionare, care il implica procesele de citire si scriere sector cu sector, aducand astfel un plus de performanta.

In unele conditii, aici pot fi setate si valori concrete. Totuti, fara alte mijloace auxiliare, utilizatorul va putea gasi doar greu valoarea corecta.

IDE PIO/UDMA

Aceste optiuni pentru preferatul mod de transfer vor fi setate separat pentru toate cele patru aparate de la controlerul Onboard-EIDE, anume de la Primary Master pana la Secondary Slave. Modul de transfer selectat stabileste tipul de control si viteza maxima a interfetei (16,6 MB/s la PIO4, 33,3 MB/s la UDMA), trebuie insa sa fie sustinute si de fiecare aparat.

Auto reprezinta cea mai utila stare, pentru ca astfel determina BIOS-ul valoarea corecta din sectorul de configurare sau firmware-ul respectivului aparat EIDE. Setarea manuala a valorilor este indicata numai in cazul unor dificultati, cum ar fi un cablu de conectare prea lung sau masuri de tuning care modifica tactul.

PCI Slot IDE Second Channel

Prin aceasta poate fi activat (enabled) sau dezactivat (disabled) al doilea canal al placii PCI-EIDE.

On-Chip Primary/Secondary PCI IDE

Aceste doua setari stabilesc daca cele doua canale ale controlerului Onboard-EIDE sunt activate (enabled ) si ocupa resursele corespunzatoare. Cine nu utilizeaza aparate IDE va castiga prin dezactivarea a doua dintre canalele de interrupt pentru alte scopuri.

Onboard PCI SCSI Chip

In masura in care exista acest punct de meniu, el activeaza in modul enabled un eventual chip SCSI onboard, care apoi ocupa resurse corespunzatoare (intrerupere, canal DMA).

USB Controller

Cu enabled poate fi activat controlerul integrat in chipset pentru Universal Serial Bus (USB). Resursele necesare pot fi, bineinteles, economisite in masura in care nu exista aparate USB. Aceasta inregistrare trebuie activata (enabled) daca se inlocuieste tastatura obisnuita cu un model USB ; in caz contrar, tastatura USb nu va functiona sub nici un sistem de operare fara drivere USB proprii nici in BIOS-setup.

Onboard FDC Controller

Acest punct de meniu este aproape intotdeauna enabled, deoarece el activeaza controlerul floopy al board-ului pe intreruperea 6 si canalul DMA 2.

Numai cine doreste sa inlocuiasca complet controlerul onboard cu o placa de extensie corespunzatoare sau cine se descurca fara unitate floopy poate anula conflicte de resurse prin setarea disabled, respectiv poate economisi alte cateva resurse.

Onboard Serial Port ½

Prin intermediul acestor doua inregistrari se pot selecta ocuparea intreruperilor si adresele de port pentru cele doua interfete seriale.

3F8/IRQ4 si 2F8/IRQ3 sunt standardele obisnuite pentru COM1 respectiv COM2. Cu disabled pot fi dezactivate interfetele, iar resursele aferente pot fi partajate.

UART2 Mode

Aici se stabileste modul de functionare pentru a doua componenta de interfata seriala. Standard semnifica functionare normala ca interfata RS-232C.

In mod alternativ, interfata cu IrDA 1.0 IrDA 1.1 sau ASK-IR realizeaza controlul interfetelor in infrarosu ale normei corespunzatoare.

Duplex Mode

Daca aici se seteaza Full, un transceiver in infrarosu existent poate transmite si receptiona simultan. Cu optiunea Half se permite succesiv modul de transmitere si receptionare.

Onboard Palallel Port

Aici se stabileste adresa portului si canalul de intrerupere ale interfetei paralele sau se dezactiveaza acestea complet (disabled).

378/IRQ7 si 278/IRQ5 sunt alternativele obisnuite pentru LPT1 si LPT2. Deoarece IRQ 5 s-a impus ca intreruperea standard pentru toate tipurile de placi de sunet, prima dintre optiunile pentru porturile paralele este varianta indicata.

Parallel Port Mode

Aici sunt oferite, de regula, SPP, EPP si ECP precum si combinatii diferite ca moduri de functionare pentru portul de imprimanta.

Spre deosebire de Standard Parallel Port (SPP), atat Enhanced Parallel Port (EPP) cat si Extended Capabilities Port (ECP) lucreaza bidirectional si, implicit, mult mai repede – pentru modul EPP existand chiar mai multe versiuni. In cazul in care nu apar probleme, ECP/EPP este cea mai flexibila si mai rapida setare.

ECP Mode Use DMA

Aici poate fi atribuit sau nu un canal DMA pentru modul ECP. Canalul 3 este de preferat canalului 1, standard pentru placile de sunet compatibile Sound-blaster.

Parallel Port EPP Type

Daca este prezenta aceasta inregistrare, se poate alege aici intre EPP1.7 si EPP1.9. Aveti deci posibilitatea de experimentare, in cazul in care un aparat conectat la portul paralel creeaza probleme.

CHIPSET FEATURES SETUP

Setari specifice chipset-ului pentru meticulosi

Asa cum sugereaza si numele, o buna parte din setarile disponibile in acest meniu sunt legate de chipset, dar si de layout-ul de board precum si de cipurile de cache si modulele de memorie utilizate. Acest lucru este valabil mai ales pentru parametrii care controleaza timpul de acces al memoriei. De multe ori, acestia pot fi determinati cu precizie doar cu ajutorul unor aparate de masurare speciale.

Producatorii de board-uri sarguinciosi se straduiesc sa realizeze presetari cat mai utile in Setup-Defaults. Va sfatuim sa nu le modificati, pe de o parte pentru ca efortul pentru asemenea experimente nu renteaza, caci sporul de performanta este infim ; pe de alta parte, pentru ca setarile gresite isi arata coltii abia in imprejurari nefavorabile. De aceea sunt prezenti aici doar parametrii de cea mai stricta necesitate.

In cazul in care sunteti hotarati sa storceti si ultima picatura de performanta din calculator, va recomandam sa modificati fiecare setare pas cu pas si intre timp sa efectuati teste cu software complex (care necesita multa memorie si putere de calcul). In acest mod sunteti feriti, macar in parte, de surprize neplacute. Indeosebi optiunile pentru setarea modului de utilizare a memoriei sunt periculoase. Verificati neaparat daca exista montate in calculator modulele pe care le setati aici.

Auto Configuration

Este indicat sa fie marcata ca enabled, astfel fiind incarcate seturi de parametri pentru diferite timing-uri de memorie, presetate de producatorul placii de baza. Acestea pot fi modificate doar daca se seteaza disabled.

DRAM Speed Selection

Aici este indicata viteza memoriilor utilizate pentru FPM – (Fast Page Mode) si EDO-DRAM-uri (Extended Data-Out). Uzuale sunt 60ns si 70ns. Valoarea corecta poate fi determinata dintr-o privire pe modulele de memorie montate. Pe module apar inscriptionarile aferente : ” “ sau “ “.

System/Video BIOS Cacheable

Aceste doua optiuni indica daca pot fi introduse parti de BIOS oglindite in Shadow-RAM in memoria cache. Software-ul DOS, care acceseaza des rutinele BIOS, va fi usor accelerat prin marcarea enabled. Sistemele de operare moderne inlocuiesc accesarile BIOS-ului aproape total cu drivere proprii, mai bune.

8/16 Bit I/O Recovery Time

In acest punct puteti seta cate cicluri de asteptare trebuie sa apara intre accesarile bus-ului ISA. In mod normal, este suficient 1. Daca apar probleme de exemplu placile de sunet ISA, merita sa experimentati valori mai mari.

POWER MANAGEMENT SETUP :

ECONOMISIREA ENERGIEIPower Management

Aveti posibilitatea de a dezactiva (disabled) respectiv activa o serie de masuri pentru economisirea energiei electrice. Pentru ultima situatie va stau la dispozitie trei variante cu un grad inalt (Max Saving), scazut (Min Saving) sau configurabil de economisire (User Define).

PM Control by APM

In cazul in care utilizati un sistem de operare cu Advanced Power Management precum Windows 95, puteti sa lasati in seama acestuia controlul asupra masurilor de economisire a energiei electrice (Yes).

Video Off Method

Aici sunt puse la dispozitie diferite setari, prin care sa fie deconectat monitorul. In cazul Blank Screen nu sunt trimise semnale RGB catre monitor. V/H-Sync+Blank dezactiveaza in plus semnalele de sincronizare. DPMS Suport indica faptul ca placa grafica si monitorul comunica pe VESA Display Power Management Signaling, standard ce a intrat in vigoare de cel mult patru ani pentru toate aparatele.

Modem Use IRQ

Aici se poate indica intreruperea pe care sa o foloseasca un eventual modem. Activitatile de pe acest canal ”trezesc” calculatorul de exemplu pentru receptionarea de faxuri.

Doze/Standby/Suspend Mode

Aceste trei setari admnistreaza timpii de inactivitate, cand procesorul (Doze Mode), harddisk-ul si monitorul (Standby Mode) sau alte componente (Suspend Mode) intra in modul de economisire a energiei electrice.

HDD Power Down

Aveti posibilitatea de a stabili timpul de inactivitate pana la deconectarea harddisk-ului, independent de modul Standby. Atentie: nu toate aparatele suporta deconectari repetate – acest lucru este valabil mai ales pentru harddisk-urile de mare performanta pentru servere; acestea prefera sa lucreze fara intreruperi.

Wake Up Events in Doze & Standby

La aceasta rubrica se afla o lista de intreruperi, ale caror activitati (On) sunt menite sa trezeasca PC-ul din modul Doze sau Standby. In versiunile mai noi de BIOS, aceasta rubrica apare ceva mai detaliata la Reload Global Time Events.

Power Down & Resume Events

In aceasta a doua lista de intreruperi, toate componentele, care urmeaza sa trezeasca PC-ul din modul Suspend, sunt marcate cu On.

Throttle Duty Cycle

Aceasta setare gestioneaza procentele de performanta, la care renunta procesorul in Doze-Mode.

VGA-Active Monitor

Daca aceasta optiune este activata (enabled), activitatea placii grafice trezeste sistemul din modul Standby.

CPU Fan Off in Suspend

Fiind marcata ca enabled, aceasta inregistrare face ca BIOS-ul sa dezactiveze conectorul de tensiune al ventilatorului procesorului in modul Suspend.

Resume by Ring

In cazul in care aceasta optiune este enabled, iar canalul Ring-Indicator al interfetelor seriale semnaleaza un apel de modem, PC-ul este scos din modul de economisire a energiei; calculatoarele cu o componenta de retea controlata prin software sunt trezite chiar si din modul de cvasi-deconectare.

IRQ 8 Clock Event/IRQ 8 Break Suspend

Daca activati aceasta optiune, ceasul sistemului poate trezi calculatorul din modul Suspend; pentru ca IRQ 8 este intreruperea ceasului sistemului (RTC = Real Time Clock).

PNP/PCI CONFIGURATION :

CONTROLUL RESURSELOR PENTRU MOTHERBOARD SI PLACI

PNP OS Installed

Daca indicati Yes in acest punct, BIOS-ul se va ocupa doar de partajarea resurselor pentru hardware-ul necesar procesului de boot-are. Pentru configurarea celorlalte componente este apoi necesar un sistem de operare plug&play precum Windows 95.

Resources Controlled By

Prin intermediul optiunilor Auto sau Manual puteti stabili daca partajarea optiunilor va fi efectuata automat prin BIOS sau cel putin partial manual. Prima dintre optiunile amintite functioneaza corect numai in cazul in care sunt utilizate doar componente plug&play. Daca, in schimb, sunt instalate placi ISA mai vechi, rezervarea resurselor necesare este realizata prin control manual (vezi IRQ-x/DMA-x assigned to).

Reset Configuration Data

In mod obisnuit, aceasta inregistrare este dezactivata (disabled). Marcand-o ca enabled, la Reset, dupa parasirea setup-ului din BIOS, vor fi sterse toate inregistrarile ECSD (Extended System Configuration Data). La urmatorul proces de boot, BIOS-ul va repartaja toate resursele (si va aparea mesajul Updated ESCD Successfully).

Astfel, mai intai vor fi “servite” placile ISA cu resurse rezervate, apoi componentele plug&play. In acest mod, se pot revigora configuratii de sistem lente.

IRQ-x/DMA-x assigned to

Aceste setari apar numai daca sub Resources Controlled By a fost selectata optiunea Manual. Apoi, cu Legacy ISA sau PCI/ISA PnP veti permite partajarea respectivei resurse exclusiv catre o placa ISA sau catre Plug-and-Play-Resources-Pool. De exemplu, pentru o placa Soundblaster 2.0 s-ar seta IRQ-5 si DMA-1 ca Legacy ISA.

PCI IRQ Activated By

In cazul in care este prezenta aceasta inregistrare, sunt disponibile optiunile Level si Edge. Placile PCI care corespund normelor sustin, de regula, intreruperi cu declansarea dupa nivelul semnalului (asa-numitul Level-Triggering). De aceea, mai multe placi PCI pot imparti un singur canal de intrerupere (Interrupt Sharing). Se intampla, totusi, ca unele placi PCI sa nu respecte aceste reguli. Astfel de placi problema pot fi controlate cu ajutorul setarii Edge (= margine, mai bine spus margine de semnal).

Slot x using INT #

Aceasta optiune rara permite partajarea uneia dintre cele patru intreruperi la un anumit conector PCI. In acest mod pot fi eliminate eventualele probleme cu placi PCI cu Edge-Triggering. In mod normal, este suficienta optiunea Auto.

1st/2nd/3rd/4th Available IRQ

In cazul acestei optiuni, care este de asemenea rara, puteti realiza o partajare a intreruperilor pentru cele patru intreruperi PCI (de la A la D), in situatia in care setarea Auto duce la rezultate nedorite.

PCI IRQ Map To

La acest punct de meniu selectati atribuirea clasicelor intreruperi IDE 14 si 15. In mod normal, acestea sunt oferite cu PCI Auto controlerului onboard. Dar in acest mod poate fi configurat si slotul unui controler PCI, sau cu ISA partajarea catre un controler ISA.

Primary/Secondary IDE INT #

In acest punct veti indica ce intrerupere PCI va fi utilizata de fiecare dintre canalele IDE ale controlerului onboard sau de o placa PCI corespunzatoare. Normale sunt A si B.

Used MEM Base Addr

Aceasta optiune permite rezervarea unei ferestre a memoriei de baza in domeniul Upper-Memory, de exemplu pentru unele placi de retea ISA mai vechi. Daca se indica in loc de NA (not available – nu este disponibil) o anumita adresa de inceput, va aparea optiunea Used MEM Length pentru stabilirea dimensiunii domeniului de memorie necesar.

ASTFEL REALIZATI UN UPDATE DE BIOS

In urma cu vreo trei ani, modulele Flash-ROM au inceput sa-si ocupe locul pe placile de baza, inlocuind mai intai incet si apoi din ce in ce mai puternic cipurile EPROM si EEPROM. Si aceasta din doua motive.

Pe de o parte memoriile Flash prezinta avantajul tehnic de a putea fi programate si apoi sterse cu un efort scazut fata de (E)EPROM-uri nu doar in general, ci si in detaliu. Astfel, memoriile Flash seamana mai degraba cu modulele SRAM, care nu-si pierd continutul nici in lipsa alimentarii cu curent.

Noi sarcini necesita noi memorii

Pe de alta parte, functia de plug&play necesita un mai mare domeniu de memorie pentru datele care s-au adaugat pentru managementul resurselor, care au fost numite ESCD (Extended System Configuration Data). Putinii octeti din memoria in care se tine si ceasul sistemului ofereau prea putin spatiu. Astfel ne-am apropiat de introducerea BIOS-ului intr-un Flash-ROM si integrarea domeniului ESCD.

O componenta de BIOS reinscriptibila ofera totodata posibilitatea realizarii de update-uri prin intermediul software-ului de programare. Acest lucru este deosebit de avantajos pentru utilizatori, deoarece aceste update-uri pot aduce functii noi board-urilor vechi. Printre acestea se numara, de exemplu, recunoasterea corecta si lucrul cu procesoare noi, optiuni pentru boot-area de pe CD sau pur si simplu performante ridicate prin adaptare optima la chipset-ul utilizat. Costurile sunt scazute, pentru ca aproape toti producatorii de board-uri ofera gratuit in Internet fisiere de update si software de programare. Pentru a obtine update-ul de BIOS procedati cel mai bine astfel: determinati mai intai tipul placii de baza si versiunea actuala de BIOS. Apoi urmeaza cautarea de noi versiuni de BIOS. In mod normal, acestea pot fi gasite in zone de download a domeniului de Support pe web-server-ul producatorului respectivei placi de baza. Din manual aflati daca motherboard-ul dumneavoastra dispune de un jumper care protejeaza Flash-ROM-ul la scriere si care trebuie mutat pentru realizarea update-ului de BIOS.

Intrati in modul DOS si creeati o noua discheta de boot prin intermediul comenzii format a: /s. Copiati de pe discheta noul BIOS si software-ul de scriere. Inchideti apoi calculatorul si reboot-asi. Pentru a nu va asuma nici un risc, intrati in BIOS-Setup si notati toate setarile.

Prima boot-are cu noul BIOS

Dupa boot-are veti obtine o varianta minima de DOS, fara drivere, deci si fara specificatiile de tastatura romaneasca: Y si Z precum si diverse caractere speciale sunt inversate. Configuratia fara drivere are scopul ei, pentru ca impiedica deplasari nedorite de adrese si alte efecte secundare, care ar putea deranja procesul de update. Acest lucru este foarte important, deoarece un proces de programare esuat distruge aproape intotdeauna BIOS-ul. Ar trebui sa demontati cipul si sa-l reinscriptionati cu un aparat special de programare sau chiar sa comandati unul nou de la producator – o problema deosebita daca cipul nu se afla pe un soclu. Porniti programul de scriere, numit de obicei AWFLASH. Mai intai va trebui sa introduceti numele fisierului de update. In functie de versiune, programul va afisa apoi checksum-ul noului BIOS si tipul de memorie depistat. Va aparea intrebarea daca doriti sa salvati vechiul BIOS. Acest lucru este indicat, deoarece se intampla uneori ca noua versiune sa fie cu probleme.

Bibliografie : CHIP Computer Magazin

Scoarta Cristian, XII-D, C.M.K., 2000


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1704
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site