Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Ghid de overburning

hardware

+ Font mai mare | - Font mai micGhid de overburning

Introducere

Termenul de overburning semnifica scrierea unui CD-R dincolo de capacitatea teoretica a acestuia. Acest lucru este posibil utilizand sfarsitul discului, asa numitul Lead-Out pentru a stoca date sau muzica, zona ce nu contine nimic altceva altceva decat 'zero”-uri. Potrivit standardului Red Book, lungimea Lead-Out-ului este de 90 de secunde. In teorie, un blank poate fi inregistrat pana la sfarsitul fizic al spiralei preinscriptionate.
Pentru a putea realiza overburning-ul trebuie folosit modul de scriere DAO (Disc-At-Once). In teorie, fiecare sesiune sau pista trebuie sa contina, la inceput si la sfarsit, o zona libera, deci cu cat scriem mai multe sesiuni pe un disc cu atat irosim spatiul de pe el. In modul de scriere DAO avem doar un Lead-In si un Lead-Out, scrierea putand fi impinsa pana la limita exterioara a discului. In modul DAO, softul de ardere trimite cronologic TOC-ul (Table of Contents) imediat dupa initierea scrierii si nu aproape de sfarsitul ei, asa cum se intampla in modul TAO (Track-At-Once). Un CD writer ce nu poate face overburning va respinge un TOC care contine date dincolo de capacitatea raportata de ATIP. Inscriptorul capabil de overburning ignora neconcordanta dintre lungimea santului preinscriptionat raportat de ATIP (79:59:74 pentru un CD-R de 80 de minute) si lungimea sesiunii de inscriptionat (care poate ajunge la 99:59:74 pentru CD-R 99) si va incerca sa scrie mediul pana la sfarsitul fizic al spiralei.

   Cat de mult se poate face overburning?

'Lungimea' overburning-ului depinde de marca mediului. Capacitatea minima a unui disc este formata din capacitatea oficiala plus cele 90 de secunde aferente Lead-Out-ului. Cel mai simplu mod de a determina capacitatea maxima a unui blank este sa utilizam Nero CD Speed, folosindu-ne de Overburning Test. Alt program capabil de acest lucru este Feurio CD Writer. Cu optiunea Test capacity of CD-R acesta urmareste spirala pana la aparitia erorilor. La sfarsitul operatiei Feurio ne arata trei valori. E bine sa luam in calcul valoarea minima deoarece este mai sigura. De mentionat faptul ca atat Nero CD Speed cat si Feurio fac determinarea simuland scrierea, mediul putand fi folosit ulterior. Daca ne cumparam mai multe CD-uri de acelasi tip si acelasi fabricant nu este nevoie sa determinam capacitatea fiecarui disc, ele vor diferi prin cateva secunde in plus sau in minus.

   Siguranta

Trebuie sa retinem ca acesta practica nu este lipsita de riscuri. Un CD supus overburning-ului nu mai este un disc standard si ca atare e posibil sa intalnim dificultati de citire folosind anumite unitati. Problemele apar, de obicei, la citirea ultimei parti a CD-ului supus overburning-ului. Apoi, nu exista garantii in privinta calitatii materialului inscriptionat peste valoarea recomandata de producator.

Programele de ardere a blank-urilor ne ofera o avertizare in sensul ca unitatea ar putea fi avariata, dar acest lucru are sanse minime sa se intample. Singurele neplaceri ce pot aparea sunt reprezentate de CD-uri care nu pot fi citite, partial sau total

   De ce avem nevoie?

    Primul lucru care trebuie analizat este suportul unitatii pentru overburning. Un indiciu il avem din fereastra Choose Recorder pe care o gasim in meniul Recorder al cunoscutului soft de ardere Nero Burning Rom.

Acum stim daca hardware-ul nostru suporta acesta facilitatea dar nu stim exact unde sa va opri ea, respectiv daca are acoperire inclusiv pentru CD-urile de 90 sau 99 minute. Limitarea este pe de o parte data firmware-ul unitatii iar pe de alta parte de sensibilitatea ansamblului mecanic-optic. De exemplu writerele Teac 16x si 24x au suport limitat la overburning pana la 89min 59sec. Adresa maxima la care writerul se opreste din scris o putem afla fie facand o simulare cu Nero, fie testand cu CD Speed. Evident, trebuie folosit un mediu de capacitate maxima, si anume de 99min.

Overburning la CD-R 74

De pe mediiile de 74 de minute se pot castiga pana la 3-4 minute. Asfel, capacitatea unui blank poate ajunge la valoarea de 78 de minute, aproape cat un CD-R 80.

   Overburning la CD-R 80

In 1998 au aparut primele blank-uri ce ofereau o capacitate de 700 MB cu un pret initial de 25$. Pretul lor a scazut mult, astazi diferenta fata de un CD de 74min fiind minima. Un blank de 80 de minute supus la overburning ne poate da un surplus de pana la 30 MB sau 3 minute si 30 secunde.

   Overburning CD-R 90Capacitatea neobisnuita a acestor blank-uri s-a obtinut utilizand simultan doua metode. Prima implica micsorarea largimii spiralei si mutarea spirelor mai aproape una de cealalta, iar cea de-a doua se foloseste de overburning. Utilizate simultan, aceste doua metode ne ofera blank-uri de o dimensiune exceptionala, care insa, pentru a putea fi folosite, trebuie supuse overburning-ului. Vinovat de aceasta situtie este ATIP-ul, care pentru un blank de 80 minute are valoarea de 79:59 minute indiferent de capacitatea reala existenta pe blank. Din nefericire nu este posibila modificarea specificatiilor ATIP-ului, el fiind definit initial in anul 1990 pentru blank-urile de 74 de minute, apoi fiind actualizat si incluzand blank-urile de 80 de minute. Software-ul citeste valoarea existenta in ATIP si o foloseste. Daca softul de ardere vede in ATIP 80 de minute atunci singurul mod de a folosi intreaga capacitate a discului este overburning-ul.

Explicatia acestei situatii sta in faptul ca un ATIP corespunzator blank-urilor de 90 de minute nu poate fi definit datorita modului in care sunt stocate informatiile despre lungime, pentru care sunt alocati 7 biti. Pentru 89 de minute transformate hexazecimal ar trebui sa avem 10001000, adica 8 biti. Unii producatori “se joaca” cu acesti 7 biti, rezultand valori ciudate, ca 9:59 minute, altii prefera sa pastreze ATIP-ul blank-rilor la 80 de minute.

Majoritatea unitatilor CD si DVD vor citi fara probleme discurile de 90 de minute indiferent de tipul lor, audio sau cu date. De asemenea, cea mai mare parte a CD Playerelor vor reda aceste CD-uri. Totusi, s-ar putea ca unele dintre ele sa aiba dificultati in sensul ca accesul direct la ultimile piese sa fie intarziat pana cand aparatul gaseste piesa dorita, sau nu ajunge la ea deloc. In acest din urma caz, pista respectiva poate fi ascultata daca aparatul este lasat sa redea fara intrerupere intregul disc.

   Overburning la CD-R 99

Procedeul de realizare a blank-urilor de 99 de minute este similar celui folosit la discurile de 90 de minute, cu deosebirea ca de data aceasta spirala este si mai fina. Atat scrierea cat si citirea acestor discuri reprezinta o sarcina dificila pentru majoritatea aparatelor de pe piata. Partile spiralei, fiind foarte apropiate una de cealalta, creeaza probleme la o buna parte din unitati. Unele din ele nici macar nu recunosc aceste medii, iar altele se opresc din citit inainte de sfarsit.

CD Playerele vor avea mari dificultati la redarea CD-urilor de 99 de minute, in special cele care au trecut de prima tinerete. Majoritatea lor nu vad aceste discuri, afisand un mesaj de tipul No disc. Totusi, o veste buna pentru cei ce poseda CD Playere portabile este faptul ca ele nu au, in general, probleme cu mediile CDR-99.

   Viteza, factor cheie

Scrierea mediilor de 90 si 99 de minute necesita o coordonare perfecta dintre deplasarea capul optic si miscarea mecanismului de actionare a ansamblului optic. Spirala fiind foarte fina, arderea acestor blank-uri pune la grea incercare sensibilitatea unitatii. Si noi ne putem aduce aportul la succesul operatiei prin selectarea unei viteze mici, situatie in care precizia mecanismului creste, la fel si sansele de a avea o ardere reusita. De exemplu, la unitatea Teac CD-W512 inscriptionarile mediilor de 90 minute reusesc la viteze de pana la 8x, iar la 12x esueaza. Recomandam utilizarea unor viteze de pana la 16x si evitarea celor de 24x sau mai mari. Vitezele sigure ale unitatii ce o aveti nu se pot afla decat scriind efectiv.

Overburning-ul pas cu pas

   Primul lucru ce trebuie facut este sa pregatim softul de scriere pentru overburning. In cazul lui Nero, din meniul File alegem Preferences, iar apoi dam click pe Expert Features. Bifam casuta din dreptul Enable Overburn 'disc-at-once’ si introducem la Maximum CD Length 99min 59sec 74frm.

   Deschidem o noua compilatie din File -> New. Indiferent de tipul de CD pe care dorim sa-l cream (CD-ROM(ISO), audio, (S)VCD, etc), daca dorim overburning vom selecta No Multisession.   Dupa ce am alcatuit compilatia din meniul File dam click pe Write CD. In fereastra Burn avem grija sa bifam casutele Write si Finalize CD, iar la Write Method selectam ori Disc-At-Once, ori Disc-At-Once/96.

 

   Alegem o viteza rezonabila, ca 8x sau 12x, si apasam butonul Write. Dupa cateva clipe ar trebui sa vedem o avertizare pe care o vom ignora apasand butonul Write Overburn CD si asteptam terminarea CD-ului.

   In final, daca totul s-a petrecut normal, avem un CD cu 99 de minute cu date sau muzica.

Utilitatea overburning-ului

    Asa cum am mai mentionat pe parcursul articolului, overburning-ul implica niste riscuri care trebuie asumate de utilizator. Nu va recomandam pastrarea de date importante pe discuri supuse overburning-ului, pentru aceasta cele mai potrivite fiind CD-urile de marca, ce si-au dovedit calitatea pe parcusul timpului, cu o dimensiune de 650 sau 700 MB, scrise la capacitatea marcata si la o viteza mai mica decat cea teoretica. Totusi, overburning-ul se poate dovedi a fi util intr-o serie de situatii, exemplificate in continuare.

    Sa incepem cu primele discuri, si anume cele de 74 de minute. Aceste blank-uri se pot utiliza atat la compilatii audio cat si la pastrarea de date. Pe partea audio putem castiga spatiu aferent unei melodii si scutirea de un drum pana la magazin pentru achizitionarea unui mediu de 80 de minute, in cazul in care el lipseste de pe biroul nostru. Pe partea cu date putem avea un surplus de pana la 25 MB pe care i-am putea utiliza de exemplu pentru stocarea unor MP3-uri suplimentare.

    Acelasi lucru este valabil si in cazul blank-urilor de 80 de minute. O destinatie extrem de utila ni se pare posibilitatea folosirii autorun-ului la filmele DivX. Majoritatea acestor filme sunt in asa fel comprimate incat sa foloseasca la maximum capacitatea CD-urilor, pentru a oferi o calitate cat mai buna. Dimensiunea acestor filme, de 700, 701 sau 702 MB ne determina sa recurgem la overburning daca dorim un autorun cu codecul necesar, un player, o coperta sau o recenzie a filmului respectiv. In imagine aveti un exemplu de autorun, discul avand in final o capacitate de 710 MB.

    Cea mai buna utilizare a blank-urilor de 90 este, fara indoiala, ca CD-uri audio. Blank-urile de 90 de minute nu mai sunt o raritate nici pe piata romanesca, orice magazin de specialitate avand cel putin o marca in vanzare. Asemenea discuri pot atinge o capacitate de aproape 94 de minute cu muzica. Introducandu-le intr-un CD Player portabil, ne putem bucura fara intrerupere timp de o ora si jumatate ascultand piesele preferate. Aparitia in ultimul timp si la noi in tara a cititoarelor CD-MP3 portabile la preturi tot mai accesibile face ca, utilizandu-le impreuna cu discuri de 90 de minute umplute cu muzica in format MP3, sa putem asculta melodiile preferate pentru o perioada mai lunga decat in cazul CD-urilor obisnuite.

    O alta posibila destinatie este folosirea lor in scopul crearii de filme in format VideoCD, acestea putand fi apoi rulate intr-un VideoCD Player stand-alone sau intr-un DVD Player. Binenteles ca respectivul aparat trebuie sa fie in masura sa recunoasca si sa redea CD-R 90. Trebuie sa tinem cont ca filmul sa nu depaseasca 90 de minute deoarece acest tip de CD mai contine niste fisiere proprii formatului VideoCD, ele ocupand la circa 5-10 MB.

    Suportul redus pentru discurile de 99 de minute restrictioneaza drastic utilizarea in vreuna din directiile mentionate mai sus. In cazul in care aparatura pe care o detinem nu are dificultati cu citirea acestora, le putem folosi cu o retinere: siguranta datelor. Aceste medii nu sunt foarte sigure si nu pot oferi certitudinea ca datele inscriptionate azi vor putea fi accesate peste o perioada.

    Mai mult de 99 de minute? Au existat proiecte ce cautau realizarea unor blank-uri de capacitati mai mari, dar nu s-au materializat niciodata fiindca piata pentru ele a disparut odata cu cresterea accesibilitatii inscriptoarele DVD si a mediilor aferente. Oricum, problemele generate de asfel de CD-uri ar fi fost foarte mari si e putin probabil ca s-ar fi impus pe piata. Cei pentru care spatiul oferit de blank-urile actuale nu este suficient au ca singura optiune un upgrade la un DVD writer.

    Caution: Do not attempt to burn a 100min or greater capacity CD; even if you succeed, the CD itself will not be readable in your drive afterwards.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 632
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site