Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Scanerul si Imprimanta - Rezolutia, Viteza de tiparire

hardware

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
Dispozitive de iesire
Structura hardware a calculatorului - Dispozitive periferice de intrare
Microprocesorul (mP)
Sistemul de operare - Functiile sistemului de operare
Tipuri de memorie
SPECIFICATII PRIVIND UTILIZAREA SISTEMULUI DE SUPRAVEGHERE DVR MATRIX
Memoria interna
Scrierea unui CD-R/DVD - overburning
PLACA VIDEO
Unitatea centrala de procesare - CPU


Scanerul (scanner) este un periferic extern destinat introducerii rapide a informatiilor grafice si alfanumerice in calculator prin preluarea directa (scanare) de pe hartie. La scanare imaginea este descompusa in domene de forma oatratica. Fiecare domen este interceptat de un senzor electronic sensibil la lumina. Numarul de puncte la unitatea de lungime determina rezolutia scanerului. Informatiile se introduc in forma grafica. Pentru recunoasterea caracterelor introduse de la scaner, se folosesc programe speciale.
Exista scanere manuale si automate (fig. 2.23). La scanare, cel manual este deplasat cu mana pe suprafata colii cu informatie; in cel automat se aranjeaza coala, iar procesul scanarii insesi decurge automat.

Caracteristici principale: rezolutia de scanare - valori curente de la 300 la 2500 dpi (puncte, dots, pe tol); numarul de culori - uzual 224, dar exista si de 230 (l mlrd. de culori); viteza de scanare - 1-60 pagini A4 pe minut. Sunt larg cunoscute scanerele firmei Hewllett Packard; modele recente: Scan Jet 5s (600 dpi, 210x762 mm); Scan Jet 3400 (1200 dpi; A4); Scan Jet 6300 (2400 dpi; A4); Scan Jet 7400C (2400 dpi; A4;Zoom: 10-2000

Imprimanta (printer) este dispozitivul preponderent utilizat pentru tiparirea pe hartie a informatiilor. Principalele caracteristici tehnice ale unei imprimante sunt: rezolutia, viteza de tiparire, dimensiunea maxima a hartiei pe care poate tipari, memoria proprie, posibilitatile de extindere, numarul de culori in care se asigura tiparirea si fiabilitatea. Aceste caracteristici pot sa devieze esential la diferite tipuri si modele de imprimante.

Rezolutia determina calitatea grafica a tiparirii si reprezinta numarul de puncte pe tol - dpi (dots per incK). Valori uzuale: 300, 600, 720 dpi, dar exista si imprimante de 1200 dpi.

Viteza de tiparire se masoara in numar de caractere pe sec (cps) sau numar de pagini pe minut (ppm) si poate fi de la l ppm pana la 40 ppm si mai mult.

Dimensiunea maxima a hartiei la imprimantele laser este conforma cu formatele standarde de hartie cum ar fi: A4 (210 x 297 mm), A3 (297 x 420 mm). Pentru imprimantele matriciale conteaza latimea hartiei, lungimea fiind, practic, nelimitata.

Memoria proprie este caracteristica pentru imprimantele laser. Ea serveste pentru memorarea prealabila a informatiilor de imprimat. Astfel complexitatea imaginilor de imprimat este limitata de memoria imprimantei.

Capacitatea de extindere a posibilitatilor presupune ca imprimanta accepta ' corpuri de litera (font-uri) incarcabile, adica pentru ea pot fi definite noi caractere prin procedeul de incarcare (download). Acest fapt este hotarator la necesitatea tiparirii cu caractere neprevazute initial de producator. De exemplu, in cazul tiparirii in romana, folosind caracterele specifice: 'a', 'a', 'i', 's', 't' si corespondentele lor majuscule. Unele imprimante permit atasarea cartuselor (cartridge) cu corpuri de litera gata construite sau a unui interpretor de PostScript. PostScript este un limbaj descriptiv pentru imprimante, destinat descrierii aspectului paginii inainte de tiparire; este folosit mai ales pentru documentele cu desene. Dispunand de un interpretor PostScript, imprimanta poate realiza desene de o mai buna calitate.

In functie de principiul de lucru si de mecanismul de imprimare, imprimantele pot fi: matriciale, laser, cu jet de cerneala, termice etc. Cele mai raspandite cativa ani in urma au fost cele matriciale, acum sunt imprimantele laser si cele cu jet de cerneala.

Imprimantele matriciale executa imprimarea prin intermediul unor ace metalice ce percuteaza o banda tusata (ribbon). Acele - una sau cateva coloane pe verticala, sunt montate in capul de imprimare. La tiparire capul de imprimare se deplaseaza orizontal de-a lungul liniei de imprimat, iar la momentul potrivit se selecteaza si se avanseaza electromagnetic subsetul respectiv de ace, care lovesc prin banda tusata in foaia de hartie. Astfel se imprima pe hartie, punct cu punct, textele, graficele, imaginile. Eventual pot fi folosite diferite seturi de caractere.

La modelele mai simple imprimarea pe linie are loc numai intr-o singura directie - de la stanga la dreapta, deplasarea inversa a capului de imprimare la inceputul liniei fiind facuta in timpul avansarii hartiei spre linia urmatoare. Majoritatea imprimantelor insa asigura tiparul in ambele directii - de la stanga la dreapta si de la dreapta la stanga alternat, fiind mai rapide.

Neajunsul principal al imprimantelor matriciale este reprezentarea imaginii, aflanumerice sau grafice, in forma de puncte, ce conditioneaza calitatea imprimarii. Cu cat numarul acelor din capul de imprimare este mai mare, cu atat calitatea imprimarii este mai buna; valorile tipice sunt de 9, 18, 24 si 48 ace. Calitatea imprimarii este mediocra - pana la 360 dpi; ea poate fi imbunatatita prin tiparirea repetata, de 2-3 ori, a aceleiasi linii.Viteza de imprimare este de pana la 100-600 cps. Cele mai raspandite sunt imprimantele matriciale fabricate de firma Epson.

Imprimantele laser functioneaza dupa principiul copiatoarelor. Ele folosesc un tambur special de forma cilindrica, acoperit cu un strat

subtire de material semiconductor. Acesta se polarizeaza electrostatic, dupa forma necesara, cu ajutorul unei raze laser in baza comenzilor primite de la calculator. Imaginea polarizata apoi atrage si se incarca cu pulbere colorata (toner), care ulterior este depusa pe hartie, in continuare hartia cu imaginile din pulbere este supusa unui tratament termic pentru fixare; sarcinile electrice de pe suprafata tamburului sunt neutralizate, iar resturile de pulbere sunt curatate, in decursul unui ciclu de lucru se imprima o pagina, imprimanta contine memorie in care se stocheaza temporar imaginea de tiparit.

Din exterior o imprimanta laser arata ca in fig. 2.25.

Imprimarea cu imprimante laser este de inalta calitate, comparabila cu calitatea tipografica. Rezolutia obtinuta este intre 300 si 1200 dpi. Viteza de tiparire alcatuieste 5-40 pagini format A4 pe minut si mai mult. Sunt larg cunoscute imprimantele laser fabricate de firma Hewlett Packard: HP LaserJet 1100, HP LaserJet 4050, HP Color LaserJet 8000.

Imprimantele cu jet de cerneala au fost implementate de firma IBM in 1976. Ele sunt dotate cu un mecanism special de imprimare, care asigura formarea caracterului tiparit prin jeturi microscopice de cerneala. Forma jeturilor de cerneala pentru imprimarea necesara este obtinuta electrostatic. Asemenea imprimante asigura o calitate foarte buna a tiparului si sunt comode pentru imprimarea color, dar necesita hartie de calitate inalta. Viteza de imprimare poate fi pana la 12 ppm, iar rezolutia - pana la 1200 dpi. Sunt folosite din ce in ce mai larg, mai ales pentru imprimarea color; ele sunt mult mai ieftine decat imprimantele laser color.

Imprimantele termice cu sublimarea culorii se bazeaza pe procedeul de fixare termica pe hartie a vaporilor de cerneala. Asigura o calitate deosebita a imprimarii, inclusiv color - pana la milioane de nuante. Viteza de tiparire poate fi pana la 250 cps. Exista si imprimante cu transfer termic, care folosesc procedeul topirii cernelii de pe o banda si al aplicarii ei pe hartie, in functie de model, se folosesc benzi colorate cu una (negru), trei (galben, azuriu, violet) sau patru (galben, azuriu, violet, negru) culori.

Dupa modul de prelucrare a caracterelor se deosebesc imprimante:

orientate pe caracter;

orientate pe linie;

orientate pe pagina.

Imprimantele orientate pe caracter memoreaza si tiparesc informatia caracter cu caracter. Acestea sunt cele mai lente imprimante. La ele se refera imprimantele matriciale, cu jet de cerneala si termice.

Imprimantele orientate pe linie memoreaza si tiparesc informatia linie-cu-linie, toate cele pana la 132 de caractere ale unei linii fiind tiparite simultan. Viteza de lucru a acestor imprimante este mare - de la 600 pana la 2200 linii pe minut.

Imprimantele orientate pe pagina memoreaza si tiparesc informatia pagina-cu-pagina. La aceasta categorie se refera imprimantele laser.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1725
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site