Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


TRUCURI BIOS - Salvarea unui update de BIOS esuat

hardware

+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
FUNCTIONAREA IMPRIMANTEI
MEMORIA CALCULATORULUI - ROM, RAM si Celula de memorie
Memoria secundara
Microcontrolerul pe 8 biti PIC 16F84 - Exemple
Microprocesorul Pentium
Module software pentru controlul si interfatarea aplicatiilor multimedia
PROIECT LA INGINERIE SOFTWARE - Sisteme de achizitie de date LabVIEW
Partitionare corecta a HDD-ului
Memoria Flash - Istorie - Memory Stick
TIPURI DE IMPRIMANTE


TIPS & TRICKS
BIOS

1. Salvarea unui update de BIOS esuat

Dupa un update de BIOS apare pe ecran dupa o repornire a calculatorului noua versiune de BIOS. In schimb, in cazul in care calculatorul s-a blocat in timpul actualizarii, ecranul va ramane negru. Acum, pentru a putea repara BIOS-ul aveti nevoie de un al doilea calculator.

In BIOS exista un Boot-Block-Mode de 4 Kb, care nu este suprascris la update. Aceasta rutina este in masura sa apeleze unitatea floppy si poate chiar sa afiseze o imagine cu ajutorul unei placi grafice ISA. Actiunile necesare pentru apelare le puteti efectua si fara imagine pe monitor.

In cazul unui AMI-BIOS trebuie sa redenumiti pe un alt calculator fisierul BIOS pe care l-ati salvat in prealabil pe o discheta, si anume ca AMIBOOT.ROM. Aceasta discheta o introduceti in unitate si reporniti calculatorul. In timpul boot-arii actionati combinatia de taste [Ctrl] + [Home], pentru a actualiza BIOS-ul cu varianta salvata. Daca este vorba despre un BIOS Award, aveti nevoie de un al doilea calculator pe care creati pe discheta de boot ce cuprinde si programul de flash si vechiul fisier BIOS, cu ajutorul unui editor de texte un fisier AUTOEXEC.BAT. acesta trebuie sa aiba urmatorul continut:

NAME.EXE    NAME.BIN /py /sn

Pentru NAME.EXE introduceti numele programului de flash si pentru NAME.BIN numele vechiului fisier BIOS. Optiunea /py apare pentru 'Program BIOS: yes' si /sn pentru 'security copy no'.

Prin intermediul acestui fisier, BIOS-ul este restaurat fara nici o alta interventie. Pentru ambele incercari de restaurare: in momentul in care s-a stins LED-ul unitatii de dischete, s-a incheiat actiunea de restaurare a BIOS-ului.

2. Impiedicarea schimbarilor automate a setarilor

La startul sistemului apare mesajul CMOS Checksum error/Defaults loaded. Dupa apasarea tastei [F1], Windows 98 porneste insa fara probleme. Si totusi: o serie intreaga de setari au fost modificate.

Ciudatul comportament este provocate de defectarea componentei CMOS, pe care se stocheaza BIOS-ul, astfel ca la verificarea acestei componente a aparut o eroare. Drept pentru care BIOS-ul s-a resetat singur, preluand setarile initiale. Acesta este motivul pentru care apar tot felul de modificari. Este posibil ca de vina sa fie doar acumulatorul sau bateria BIOS-ului si atunci este suficient sa o inlocuiti. Dar cu 'putin ghinion' s-ar putea sa fie vorba de achizitionarea unei noi placi de baza, pentru ca la unele modele nici nu poate fi vorba de schimbarea unei singure componente.

3. Dupa update-ul de BIOS: reactivarea automatizarii pentru stingerea PC-ului

Deconectarea automata a intregului sistem de calcul la Windows Shut Down este o functie APM (Advanced Power Management). Tot acesta face ca in timpul functionarii monitorul si harddisk-ul sa se deconecteze dupa o anumita pauza in activitate. Setarile pentru aceasta se realizeaza, de regula, in Control Panel prin intermediul simbolului Power Management. In schimb deconectarea calculatorului se poate configura numai in BIOS. Conditiile pentru configurarea APM sunt in BIOS cu facilitati APM si un calculator cu controler de Power Management. Daca inainte de update-ul de BIOS a functionat aceasta deconectare, inseamna ca sistemul este capabil de asa ceva. Problema apare insa uneori dupa update-ul de BIOS. Pentru ca dupa flash-ul BIOS-ului, calculatorul lucreaza initial numai cu setarile de baza, iar atunci functiile APM, sunt, de regula, complet dezactivate. Iar astfel reanimati functia: apelati setup-ul BIOS in timpul rutinei de boot cu ajutorul tastei [Del] sau [F2]. Cautati setarea pentru Power Management si marcati Power Management Mode ca Enabled (presetat Disabled). In afara de aceasta, veti gasi o setare pentru Power Switch, care trebuie marcata ca Power off (de obicei aceasta este si presetarea). Iesiti din BIOS si salvati modificarile. Acum puteti configura deconectarea automata si din Control Panel.

4. Boot-are mai rapida a PC-ului

La motherboard-urile mai noi, in setup-ul standard BIOS, puteti seta inregistrarea pentru porturile IDE ca Auto.

Acest lucru are ca efect recunoasterea automata a harddisk-ului. Daca insa la al doilea port IDE este conectata o unitate CD-ROM, iar al doilea port este marcat ca Auto, sistemul va incerca initial sa gaseasca acolo un harddisk. Ca urmare, se incetineste procesul de boot. Solutia ar fi sa setati None ca inregistrare pentru al doilea port IDE. Unitatea CD-ROM va fi si asa recunoscuta. Iar asa se va accelera si procesul de boot.

CD-Writer

1. Evitarea erorii Buffer underrun la arderea CD-urilor

Pentru ca unitatea CD-Writer sa poata sa inscrptioneze un CD, trebuie sa dispuna de un flux continuu de date. Pentru aceasta, ea 'aduna' datele intr-un buffer. Acest buffer este asemenea unui bazin colector, care trebuie sa fie in permanenta plin. Din diferite motive se poate intampla ca buffer-ul sa se goleasca, fara sa se reumple, iar atunci apare un mesaj de eroare. Pentru a asigura un proces de ardere fara incidente, este bine sa urmati urmatoarele sfaturi:

Stocati datele pe care doriti sa le inscriptionati pe CD intr-un director separat pe harddisk, inainte de ardere. Daca PC-ul este obligat sa-si adune datele din toate 'colturile' harddisk-ului, poate aparea o intrerupere in alimentarea cu date a buffer-ului - mai ales in cazul calculatoarelor mai lente.

Defragmentati harddisk-ul inainte de a incepe procesul de ardere. Asigurati o cantitate mare de memorie intermediara si acordati programului de ardere un domeniu liber pe harddisk, unde sa poata stoca datele intermediar. Inchideti programele de care nu aveti nevoie: monitorul antivirus, programul de fax sau screensaver-ul. In cazul in care inscriptionati cu viteza multipla si apare mesajul de eroare mentionat, reduceti viteza.

2. Reanimarea flash-ului EPROM dupa update de firmware

Firmware-ul contine BIOS-ul unei unitati CD-Recorder. In cazul recorder-elor produse, de exemplu, de Teac, este posibila realizarea unui update de firmware, deoarece acesta este inclus intr-un flash-BIOS. Oricum, nu este cazul sa instalati orice update si sa sperati ca totul va functiona mai bine. Update-urile sunt gandite sa asigure un suport mai bun al mediului sau mici imbunatatiri in functionarea unitatii. Chiar daca aveti o mica problema cu recorder-ul , este indicat sa va ganditi foarte bine daca doriti un update de firmware, deoarece exista riscul ca ulterior recorder-ul sa nu mai functioneze cum ar trebui. O sursa frecventa de erori este instalarea SCSI: o terminare gresita sau drivere invechite de placa SCSI duc la pierdere de date in timpul update-ului.

Harddisk

Imbunatatirea transferului de date

Rata de transfer, care este indicata in datele tehnice ale harddisk-urilor, reprezinta doar o valoarea teoretica. De exemplu, la UltraDMA 66, viteza de 66 Mb/sec. este doar a rafalei de date si nu a fluxului obisnuit. In practica, viteza de transfer a datelor este mai mica, deoarece blocurile de date nu sunt intotdeauna ordonate pentru a fi citite sau scrise usor. Insa, uneori, poate fi vorba de anumite defectiuni: ori harddisk-ul nu este apelat corect de controler, ori nu este instalat driverul corect. In prima situatie, trebuie sa acordati un ajutor adaptorului SCSI. La pornirea calculatorului, dupa mesajele de sistem ale calculatorului urmeaza cele referitoare la controlerul SCSI. In clipa in care acestea apar, apasati combinatia de taste [Ctrl] + [A]. Veti intra in acest fel in setup-ul controlerului SCSI. La configurarea device-urilor puteti stabili rata maxima de transfer (de exemplu 66 Mb/sec.).

In cazul in care driverul nu suporta aceasta viteza, este cazul sa achizitionati un alt driver. Update-ul de drivere este deosebit de rentabil, deoarece versiunile actuale aduc de multe ori functii imbunatatite.

Daca driverul original nu lucreaza corect, puteti prelua driverele de la producatorul placii de baza. In situatia in care nu reusiti sa depistati pagina de web cu ajutorul mediului producatorului, iar aceasta nu este indicata nici in manual, este posibil sa gasiti un link la www.worldwindows.com/index.asp.

USB

Conectarea aparatelor cu port paralel

Exista in magazinele de specialitate diferite adaptoare, care transforma portul USB intr-un stecher Centronics-36 (portul paralel). Din pacate, nu este suficienta reliperea pinului, este necesar un convertor de semnal si in functie de aplicatie si un driver propriu. De aceea sunt aceste adaptoare atat de scumpe. Oricum, dupa conectare, puteti folosi portul USB al calculatorului pentru toate aparatele de port paralel: imprimanta, scaner, unitate ZIP, CD-Writer sau altele. Insa trebuie sa respectati tipul de stecher USB (A sau B) precum si specificatia (numarul versiunii). In ceea ce priveste portul paralel, adaptorul trebuie sa dispuna de modurile bidirectionale si EPP/ECP.

Unitate floppy

Cablare corecta a unitatii floppy

In cazul in care LED-ul unitatii floppy ramane in permaneta aprins, cauza este aproape sigur o cablare gresita. Verificati mai intai pozitia cablului plat din unitatea floppy. Firul rosu trebuie sa fie orientat, in principiu, spre stecherul de alimentare cu energie. In practica insa, de multe ori se poate intampla ca producatorul sa nu fi tinut cont de aceasta regula, drept pentru care trebuie sa intoarceti stecherul.

Plecand de la premisa ca in BIOS toate setarile sunt in ordine (controlerul FDD este activ, unitatile de disc A:, B: sunt setate corect), cea mai sigura metoda este urmatoarea: cautati pe unitatea floppy precum si pe motherboard cifra 1 sau 2 imprimata cu alb, si anume acolo unde este lipit conectorul pentru cablul plat.

Conectati apoi cablul plat intotdeauna in asa fel incat firul rosu sa fie orientat spre pinii cu cifrele respective. Nu are nici o importanta daca atunci va trebui sa intoarceti cablul. In cazul in care lipsesc cifrele, de regula sunt imprimate alte semne pe unitatile de disc pentru identificarea unui pin al conectorului ca fiind pinul 1. De exemplu, pe moterboard toate punctele de lipire pentru pinii conectorului sunt incercuite cu alb, numai pinul 1 este un patrat.

Daca nu puteti stabili cu exactitate care este pinul 1, nu va ramane decat sa incercati. Nu se intampla nimic, nu se va defecta nimic. Repozitionati stecherele pana cand la boot-are va functiona totul normal.

In cazul in care cablul a fost polarizat corect si a aparut respectiva eroare, cauza o reprezinta intreruperea cablului.

Imprimante

1. Rezolvarea problemelor cu imprimante USB

Atunci cand calculatorul dispune de o dotare vasta cu diferite componente (scaner, imprimanta etc.), se poate intampla ca imprimanta sa refuze sa functioneze pe portul USB. Chiar daca toate componentele sunt compatibile plug&play, de multe ori ele se integreaza in sistem acolo unde nu trebuie. De aceea este bine sa indicati parametrii manual.

Dati dublu click in Control Panel pe simbolul System, iar apoi in tab-ul Device Manager pe inregistrarea USB-Port. In tab-ul Resources atribuiti manual portului USB o alta valoare. Inchideti toate ferestrele de dialog si reporniti Windows-ul. Astfel, problema ar trebui sa fie rezolvata.

2. Eliminarea pauzei la imprimantele laser mai vechi

De obicei, imprimantele laser schimba coala abia atunci cand se depasesc marginile sau daca exista o comanda speciala in acest sens (Form Feed, FF). In cazul in care memoria pentru prima pagina este plina si nu urmeaza un Form Feed, imprimanta va tipari pagina abia dupa un timeout. Acest timeout poate fi eliminat daca modificati configurarea imprimantei. Stabiliti de exemplu valoarea cea mai mica pentru aceasta pauza. Pentru aceasta apelati Start-Settings-Printers, dati un click cu tasta dreapta a mouse-lui pe simbolul corespunzator imprimantei si apelati Properties.

In Details puteti sa indicati valoarea pentru Transmission retry in secunde. Setarea standard este de 45 de secunde. Selectati o valoare mai mica.

In cazul in care doriti sau nu puteti sa schimbati nimic in setarile pentru imprimare - de exemplu, daca nu aveti nici un drept de modificare in retea pentru aceasta valoare - aveti si posibilitatea de a trimite imprimantei un Form Feed (ASCII 12) ca o comanda software.

Deschideti, deci, editorul DOS (EDIT.EXE) si apasati combinatia de taste [Ctrl] + [L]. Va aparea semnul biologic pentru 'feminin', un cerc cu o cruce in jos. Salvati fisierul sub numele FF.TXT si dati apoi comanda »type ff.txt>lpt1«, pentru a trimite codul spre imprimanta.

3. Accelerarea interfetei de imprimanta

Daca imprimanta (LPT1) blocheaza sistemul, este posibil ca valoarea pentru viteza sa fie setata prea mica. Controlati daca interfata pentru imprimanta lucreaza cu modul ECP. Eventual trebuie sa repozitionati un jumper pe placa interfetei. In cazul in care acest lucru nu este posibil, schimbati imprimanta pe LPT1, iar in BIOS comutati interfata in mod ECP.

Power Management

Protejarea functiei standby

Windows 98 suporta modul standby al componentelor hardware moderne. Pe cat sunt de utile aceste functii, pe atat de riscante: un calculator intrat in modul standby poate fi considerat oprit. Dar calculatorul este inca in functiune, iar persoane neavizate il pot 'trezi' si pot accesa nestingherite datele dumneavoastra. Aveti insa posibilitatea de a evita asemenea situatii. Deschideti Control Panel prin Start-Settings si dati un dublu click pe simbolul Power Management. In tab-ul Advanced veti gasi obtiunea Prompt for password computer goes off standby. Marcati aceasta optiune si confirmati cu un click pe OK.

De acum, daca uitati cumva sa opriti calculatorul, iar acesta ramane in standby, nu exista pericolul ca alte persoane sa aiba acces la computerul dumneavoastra.

Unitate ZIP

Modificare permanenta a literei unitatii

Pentru a putea modifica litera atribuita unitatii ZIP sau celei JAZ procedati dupa cum urmeaza.

Sub DOS sau Windows 3x folositi GUEST.EXE, pe care il gasiti pe o discheta cu drivere ZIP.

Cu »guest letter=x« in DOS-Prompt atribuiti o noua litera. Luati in calcul faptul ca setarea pentru variabila de mediu lastrive din CONFIG.SYS trebuie sa fie cel putin litera X.Sub Windows 95/98 deschideti Devece Manager. Marcati apoi inregistrarea pentru unitatea ZIP sau JAZ si dati click pe Prperties.

In tab-ul Settings introduceti pentru Start drive letter si End drive letter noua litera. Pentru ca modificarea sa fie viabila, nu este voie ca in AUTOEXEC.BAT sa existe vreo apelare pentru un driver ZIP.

IDE

Rezolvarea problemelor cu controlere IDE

In cazul in care Windows sustine ca nu aveti instalata o unitate CD-ROM, deoarece controlerul IDE se confrunta cu anumite conflicte, cauza poate fi Registry. Porniti Regedit si deschideti HKEY_LOCAL_MACHINESystemCurrentControlSetServicesVxDIOS. Verificati daca acolo exista inregistrarea NoIDE. Daca da, stergeti aceasta inregistrare.

Windows 95, 98, NT

1. Editor hexa pentru meniul contextual

Pentru a putea incarca fisiere de Explorer direct intr-un editor hexa, deschideti Registry si cheia HKEY_CLASSES_ROOT*. Aici creati o noua cheie (Edit-New-Key) si atribuiti-i denumirea shell. In acesta mai creati o cheie cu numele Hexedit. Dupa un dublu click pe inregistrarea Standard, introduceti ca Value linia Open with He&xeditor. In cheia Hexeditor mai creati o subcheie, pe care o denumiti command. Dati un dublu click pe Standard si scrieti calea catre program - urmata de »%1« - in linia Value, de exemplu asa: C:UtilsHexEd.exe %1. Inainte de »%1« trebuie sa fie un spatiu. De acum, in meniul contextual al tuturor fisierelor va exista inregistrarea Open with Hexeditor, cu shortcut-ul [Alt] + [X].

2. Modificarea icon-ului My Computer

Dati desktop-ului dumneavoastra o alta infatisarea, optand pentru un icon personalizat pentru My Computer. Selectati Start-Run si dati comanda regedit. Cautati apoi cheia HKEY_CLASESS_ROOT CLSID si dati un click pe subcheia DefaultIcon. Valoarea sa standard stabileste icon-ul My Computer.

In mod normal, acesta este »%System Root%Explorer.exe,0«. Zeroul de la sfarsit indica faptul ca este afisat primul icon din EXPLORER.EXE. Introduceti in locul acestuia de exemplu un 3, iar icon-ul va afisa un birou. De asemenea, puteti indica o cale spre un alt fisier, de exemplu C:WindowsSystemShell32.dll,41.

3. Lansarea lui Windows Explorer cu un anumit director

Directorul de start variaza in functie de tipul lansarii Explorer-ului. De exemplu, daca dati click dreapta pe butonul Start si din meniul contextual selectati Explore, Windows va pleca de la ideea ca doriti sa efectuati anumite modificari in cadrul directorului C:WINDOWSSTART MENU, care au efect direct asupra imaginii meniului de start. De aceea, Explorer-ul va stabili acest director ca director de start.

In cazul in care apelati Explorer prin intermediul meniului contextual al unui shortcut de pe desktop, Explorer va deschide la start mai intai acest director.

Atunci cand lansati Explorer prin comanda Start-Programs-Windows Explorer, directorul radacina C: va fi presetat.

Daca insa aveti un director preferat, exista si posibilitatea de a stabili un anumit director de start printr-o adaptare a shortcut-ului spre Windows Expllorer. Dati un click cu tasta dreapta a mouse-ului pe shortcut si selectati Properties. In campul Target este indicat directorul de start al lui Explorer. Inlocuiti-l pe acesta cu cel dorit de dumneavoastra.

Astfel, de exemplu, daca indicati aici C:WINDOWS EXPLORER.EXE /e, C:GAMES, la fiecare lansare a lui Explorer va fi afisat mai intai directorul C:GAMES.

Important este parametrul »/e«, pentru ca acesta comanda sa fie afisata in partea stanga si structura de directoare.

Fara acest parametru se va deschide numai respectivul director fara structura arborescenta.

Windows 95, NT

Instalare ulterioara a lui Active Desktop

Daca la shortcut-ul lui Internet Explorer 4 ati refuzat initial instalarea lui Active Desktop, puteti remedia acest lucru fara probleme.

In cazul in care inca mai lucrati cu Internet Explorer 4, procedati dupa cum urmeaza: apelati Start-Settings-Control Panel si dati dublu click pe Add/Remove Programs. In urmatoarea fereastra de dialog marcati inregistrarea Microsoft Internet Explorer 4, dati un click pe Add/Remove si selectati Windows Desktop Update Component. Aplicatia va apela o pagina de Internet. Acolo marcati inregistrarea Windows Desktop Update si dati un click pe Next. In momentul in care actionati Install now, porneste setup-ul pentru Active Desktop. Daca insa ati trecut la Internet Explorer 5, configurarea lui Active Desktop este putin mai incomoda. In orice caz, aveti nevoie de fisierele de instalare ale lui Internet Explorer 4. Cautati acolo IE4SHL95.CAB si extrageti respectivele fisiere intr-un director nou. Pentru aceasta folositi cel mai bine WinZip. Printre fisierele decompactate cautati IE4SHELL.INF. Dati un click cu tasta dreapta pe acesta si selectati Install. In timpul setup-ului va aparea un mesaj de eroare pe care il ignorati. Reporniti calculatorul. Urmatorul pas: trebuie sa restaurati Internet Explorer 5. Pentru ca dupa instalare butonul de start este nefunctional. De aceea deschideti Control Panel-Add/Remove Programs, dati dublu click pe Microsoft Explorer 5 and Internet Tools si selectati Repair. Dupa o repornire a sistemului trebuie sa inregistrati WEBVW.DLL: deschideti Start-Run si introduceti regsvr32.exe webvw.dll.

Sub Windows NT totul functioneaza la fel, doar ca numele de fisier este altul: IE4SHL95.CAB se numeste acolo IE4SHLNT.CAB.

Windows ME, 2000

Editarea ascunderii meniurilor

In cazul in care nu folositi punctele de meniu din Windows 2000 sau Me, dupa o perioada sistemul nu le mai afiseaza.

Pentru a le vizualiza, trebuie de fiecare data sa dati un click pe sageata de la capatul meniului. Aveti posibilitatea de a dezactiva acest comportament.

Apelati meniul contextual al taskbar-ului printr-un click cu tasta dreapta a mouse-ului pe un loc liber de pe aceasta bara si selectati Properties. Inlaturati marcajul din dreptul inregistrarii Use personalized Menus. De acum, Windows va afisa din nou toate meniurile.

Windows 98

Incarcarea lui Registry fara o repornire Windows

La sfarsitul instalarii unei aplicatii sau a unui driver apare de regula solicitarea de a reporni Windows, pentru ca modificarile sa devina active.

Insa in cele mai multe cazuri acest proces cronofag este de-a dreptul inutil. Ideea in sine este pur si simplu de a reancarca Registry. Mult mai simplu este sa existe pe desktop un shortcut care sa execute programul pentru incarcarea lui Registry.

Shortcut-ul il realizati in felul urmator: dati un click cu tasta dreapta a mouse-ului pe un loc liber de pe desktop si selectati comanda contextuala New-Shortcut. Introduceti urmatoarea linie de comanda:

C:WINDOWSRUNDLL32.EXE shell32,SHExitWindowsEx

Dati un click pe butonul Next, indicati un nume sugestiv pentru acest shortcut, de genul “Repornire rapida Windows” si apasati Next. Link-ul este gata si prin dublu click pe respectivul simbol puteti incarca rapid Registry.

In plus: printr-o combinatie de taste puteti accelera executarea. Dati dublu click cu tasta dreapta a mouse-ului pe simbolul link-ului si selectati Properties. In urmatoarea fereastra de dialog dati un click in campul Shortcutkey si apasati tasta dorita, de exempu [End]. O combinatie de taste este formata de regula din [Ctrl] + [Alt] si o tasta alta tasta. Dupa ce ati incheiat dialogul cu OK, respectiva combinatie de taste - [Ctrl] + [Alt] + [End] - va avea ca efect o repornire a lui Windows Registry.

2. Indepartati Windows Update si Active Desktop

In meniul Start-Settings se gasesc comenzile Windows Update si Active

Desktop, pe care le utilizati destul de rar. In cazul in care nu aveti nevoie de aceste inregistrari, le puteti indeparta usor printr-o interventie in Registry din Windows 98. In HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoftWindows

CurrentVersionPolicies se afla cheia Explorer. Daca nu exista, puteti sa o adaugati cu ajutorul comenzii Edit-New-Key.

Apoi trebuie sa creati inregistrarile NoSetActiveDesktop si NoWindowsUpdate. Pentru aceasta, marcati cheia Explorer, apelati comanda Edit-New-DWORD-Value si indicati numele corespunzator. Repetati aceeasi pasi si pentru a doua inregistrare. Atribuind valoarea 1 pentru NoSetActiveDesktop, indepartati inregistrarea Active Desktop din meniul de start, in timp ce cu 0 aceasta este vizibila. Valoarea DWORD NoWindowsUpdate are acelasi efect asupra inregistrarii Windows Update din meniul Start. Pentru modificarea valorii DWORD dati un dublu click pe respectiva inregistrare si o prelucrati in urmatoarea fereastra de dialog Edit DWORD-Value. Asemenea modificari devin active numai dupa o repornire a calculatorului.

Cand Windows se blocheaza la Shut Down

Windows 98 dispune de o functie de oprire rapida (fast shutdown). Aceasta este activata in mod standard si permite oprirea sistemului in aproximativ 5 secunde. Dar acest lucru functioneaza numai pentru ca Windows 98 nu deinitializeaza toate driverele Protected Mode care au fost incarcate la pornire, ci pur si simplu le indeparteaza din memorie. Acest proces este denumit si “controlled crash”. In cazul in care Windows se blocheaza la ShutDown, este posibil ca aceasta optiune sa fie vinovata. Atunci poate fi de ajutor, eventual, sa dezactivati “fast shutdown”.

In acest sens, dati un click in meniul de start pe Programs-Accessories-System Tools-System Information. In fereastra care va aparea, Microsoft System Information, deschideti meniul Tools si dati un click pe System Configuration Utility. Printr-un click pe Advanced intrati intr-o noua fereastra unde se afla optiunea Disable fast shutdown.

Marcati aceasta optiune si confirmati cu OK, dupa care reporniti Windows 98. Dupa aceasta interventie, nu ar mai trebui ca Windows 98 sa se blocheze la ShutDown.

4. Lungimea minima a parolei

Cu ajutorul unei inregistrari in Registry din Windows 98 puteti stabili lungimea parolei pentru utilizatorii din retea. Deschideti Registry prin Start-Run-regedit- OK si intrati in cheia HKEY_LOCAL_MACHINESoftwareMicrosoft

WindowsCurrentVersionPoliciesNetwork. In meniul Edit apelati New-Binary value. Apoi atribuiti noii inregistrari denumirea MinPwLen. Dupa un dublu click pe aceasta va aparea fereastra Edit Binary Value. Aici puteti nota lungimea minima. Pentru o lungime de cinci caractere scrieti dupa cele patru zerouri »05« si confirmati cu OK. In cazul in care optati pentru o lungime mai mare de noua caractere, nu uitati sa luati in calcul faptul ca in fereastra Edit Binary Value lucrati in cod hexa-zecimal. Astfel ca pentru 12 trebuie sa introduceti »0C«.

5. Reactivarea previzualizarii grafice in Web-View

Programele de grafica si alte aplicatii creeaza shortcut-uri pentru anumite tipuri de fisiere. Astfel ca la un dublu click de exemplu pe un fisier JPG se va deschide automat respectiva aplicatie. La configurarea acestui shortcut, unele rutine de setup suprascriu in Registry informatiile pentru previzualizarea grafica. Astfel ca la aceste tipuri de fisiere, pentru care tocmai s-au configurat noi shortcut-uri, nu mai functioneaza previzualizarea. Aceasta problema poate fi rezolvata printr-o interventie in Registry; shortcut-ul catre respectiva aplicatie ramane in continuare in picioare.

Deschideti Registry Editor REGEDIT.EXE prin Start-Run. Intrati in cheia HKEY_CLASSES_ROOT.FileType ShellEx. Expresia FileType denumeste in fapt respectivul format grafic. Explorer-ul din Windows 98 suporta un preview grafic pentru urmatoarele tipuri de fisiere: ART, BMP, DIB, GIF, JFIF, JPE, JPEG, JPG, PNG si WMF. De exemplu, pentru a restaura previzualizarea pentru imaginile JPG, intrati in HKEY_CLASSES_ROOT.jpgShellEx. Dati un click cu tasta dreapta a mouse-ului pe inregistrarea ShellEx in lista din partea stanga si creati o subcheie . Sau mai simplu: copiati aceasta denumire din cheia unui format grafic a carui previzualizare functioneaza.

In final marcati cheia si dati un dublu click in fereastra din dreapta pe inregistrarea Standard. In campul Value introduceti urmatorul sir de caractere: . Si de aceasta data puteti copia cheia unui alt format grafic.

Aceste modificari trebuie sa le realizati pentru toate tipurile de fisiere a caror previzualizare nu mai functioneaza. Apelati apoi in Explorer View - As web page si marcati un fisier de imagine. Acum va reaparea previzualizarea.

6. Screensaver personalizat

Screeensaver-ele din Windows 98 sunt intr-adevar numeroase, dar le lipseste o nota personala.

Exista insa o posibilitate - ce-i drept, cam ascunsa - de a afisa un screensaver personalizat, cum ar fi logo-ul firmei sau o fotografie, fara a apela la programe suplimentare. Pentru aceasta aveti nevoie de o imagine in format BMP, pe care o veti “flutura” pe ecran in locul logo-ului Windows - alte aspecte ale imaginii nu sunt importante.

Dati un click cu tasta dreapta a mouse-ului pe un loc liber de pe desktop-ul lui Windows 98 si selectati din meniul contextual Properties. In Display Properties intrati in tab-ul Sceen Saver. Din lista cu screensaver-e selectati 3D Flying Objects si dati apoi un click pe butonul Settings de alaturi. In fereastra 3D Flying Objects Setup pentru Style inregistrarea Textured Flag.

Este momentul sa intre in scena imaginea dorita de dumneavoastra. Dati, deci, un click pe Texture si selectati respectiva imagine bitmap pe care o incarcati cu un click pe Open. Dupa ce ati mai adaptat rezolutia (Resolution) si dimensiunea (Size) imginii, inchideti setarile cu OK - steagurile mai mari nu doar ca sunt mai vizibile, dar nici nu flutura prea agitat.

In zona de previzualizare din fereastra Display Properties va fi deja afisata noua imagine. Cu un click pe Preview veti putea vedea screensaver-ul la dimensiunea si viteza reala pe ecran. Daca sunteti multumiti cu noua infatisare a screensaver-ului, mai trebuie doar sa stabiliti perioada de asteptare (Wait), dupa care inchideti fereastra Display Properties cu OK. Din acea clipa, la perioada de inactivitate stabilita de dumneavoastra va aparea screensaver-ul personalizat.

7. Accelerarea startului sistemului in retele miciLa calculatoarele dintr-o retea cu protocol TCP/IP puteti accelera procesul de start. Pentru ca, in mod normal, computerul obtine la pornire automat adresa sa IP. Insa, in cazul in care reteaua nu dispune de un server DHCP, care preia aceasta impartire, procesul dureaza foarte mult.

Stabiliti deci manual adresa de IP. Pentru acesta dati un dublu click in Control Panel pe simbolul Network. Marcati in urmatoarea fereastra de dialog inregistrarea TCP/IP Network, care este atribuita placii dumneavoastra de retea si dati un click pe butonul Properties. Selectati tab-ul IP-Address. Activati optiunea Specify an IP address. Este indicat sa selectati numarul IP din zona de adrese asa-numita Linklocal. Aici se gasesc adresele de la 169.254.0.1 pana la 169.254.254.254. Aceasta valoare o puteti stabili asa cum doriti. Subnet-Mask are intotdeauna valoarea 255.255.0.0. Cine se pastreaza in aceste limite poate fi sigur ca adresa IP nu se afla nici in Internet si nu este accesata de un server DHCP.

8. Scrierea inregistrarilor cu un fisier text in Registry

Aceste fisiere text trebuie sa aiba o alcatuire speciala. In prima linie trebuie sa apara inregistrarea REGEDIT4. Apoi puteti indica o cheie. Calea catre aceasta o indicati intre paranteze patrate, respectivele chei le despartiti printr-un backslash.

Urmeaza apoi inregistrarile. Fiecare inregistrare si valoarea corespunzatoare trebuie sa le scrieti in linii individuale. Puteti introduce siruri de caractere, valori Dword si inregistrari binare. Fiecare linie incepe cu numele inregistrarii inscris intre ghilimele, dupa care - fara spatiu - semnul egal si valoarea.

Daca doriti sa completati un sir de caractere, trebuie sa inscrieti intre, ghilimele si continutul inregistrarii. Intre ghilimele poate aparea si spatiu. Mai dificil este daca doriti sa introduceti ca valoare o cale pe harddisk. In acest caz, trebuie ca fiecare backslash sa fie scris de doua ori. Numai asa va prelua Windows calea corecta.

Valorile Dword sunt evidentiate prin cuvantul-cheie »dword:«. Continutul propriu-zis il introduceti ca numar hexazecimal.

Derutant: Windows introduce valorile binare prin cuvantul »hex:«. O valoare hexazecimala consta in perechi de cifre de unu si zero. Aceste perechi le despartiti prin virgule. Iata un exemplu care descrie utilizarea tuturor valorilor:

REGEDIT4

[HKEY_USERSAlexTestTest1]

“Sir de caractere”=”Numele meu”

“Cale”=”C:Fisiere propriiTest”

“Valoare binara”=hex:10, 10, 10, 10

“Dword-zecimal”=dword:0000000a

[HKEY_USERSAlexTestTest2]

“Sir de caractere”=”Numele tau”

Salvati fisierul cu extensia .REG. Printr-un dublu click pe acesta continutul va fi preluat in Registry.

9. Deconectare automata

In Windows 98 exista posibilitatea ca la Shut Down, calculatorul sa se deconecteze automat. NT nu suporta deconectarea. Astfel ca sistemul nu poate accesa functia motherboard-ului. Inca un truc si acest lucru devine posibil. Dar atentie! Aceasta interventie poate provoca in anumite cazuri probleme hardware si nu este suportata de departamentul Microsoft-Support.

O conditie necesara pentru aceasta interventie este sa aveti o placa de baza ATX si sa dispuneti de SP 4,5 sau 6. Cautati printre fisierele de instalare HALL.DLL.SOFTEX. Copiati-l in directorul WINNTSYSTEM32. Aici redenumiti fisierul ca HALPOW.DLL. Acest DLL ofera un HAL care stapaneste functia de deconectare. Cautati fisierul BOOT.INI, dati un click cu tasta dreapta a mouse-ului pe acesta si selectati din meniul contextual Properties. Dezactivati aici atributul Read only. Deschideti apoi fisierul BOOT.INI cu Notepad, copiati linia »multi(0)disk(0)rdisk(0) partition(1)WINNT=”WindowsNT Workstation, Version 4.0”« si inserati-o la sfarsit de tot. La final adaugati »hal=halpow.dll«. Salvati BOOT.INI si inchideti Notepad. Intrati in Registry. Cautati HKEY_LOCAL_MACHINESOFTWAREMicrosoftWindows NTCurrentVersionWinlogon si stabiliti valoarea inregistrarii PowerdownAfterShutDown ca »1«. La urmatoarea pornire, veti constata ca managerul de boot este extins cu o inregistrare. Selectand noul punct, NT se va lansa cu un nou HAL. Atunci cand sistemul se opreste cu acest HAL, calculatorul se va deconecta automat. Daca acest truc nu functioneaza, selectati in boot manager din nou versiunea normala NT.

Windows NT

Eliminarea lui NT - Bootloader

NT - Bootloader se gaseste in Boot Record al partitiei NT. Drept pentru care, pentru inlaturarea acestuia nu este de folos Fdisk /mbr, dar nu este necesara nici o formatare. Instalati de pe o discheta de boot cu »Sys C:« sistemul Windows in Boot-Record. In acest fel va disparea NT-Loader. O asemenea discheta de boot puteti crea in Windows 9x prin intermediul lui Control Panel. Dati un dublu click pe Add/Remove Programs si selectati Startup Disk, dupa care Create Disk.

Windows 95, 98

Stergerea DLL-urilor inutile de pe harddisk

Chiar si numai prin faptul ca sunt atat de numeroase DLL-urile ocupa foarte mult loc pe harddisk. Unele au o dimensiune mult mai mare de 100 Kb, altele ocupa mai multi megabytes.

Cu cat ati instalat si dezinstalat mai multe programe, cu atat mai multe DLL-uri “epave” zac pe harddisk-ul dumenavoastra. Aceste fisiere, care nu mai sunt utilizate, pot fi sterse - insa de unde stim care DLL-uri mai sunt inca folosite?

Pentru a afla acest lucru vom apela la Registry din Windows 98. Porniti Registry Editor din Start-Run-regedit-OK si deschideti cheia HKEY_LOCAL_

MACHINESoftwareMicrosoftWindowsCurrentVersionSharedDLLs. Aici se afla o lista a tuturor DLL-urilor. Daca un DLL are valoarea (Value) 0, atunci inseamna ca Windows nu il foloseste si, cu cea mai mare probabilitate, este inutil. Notati aceste DLL-uri pentru a le putea sterge ulterior din Explorer.

Dar, inainte de a sterge definitiv aceste fisiere, realizati o copie a lor, de exemplu pe un streamer, un disc ZIP sau pe o alta unitate de backup. Astfel, le veti putea oricand rescrie pe harddisk.

Oricum, stergerea DLL-urilor este categoric o actiune riscanta. Util este de multe ori numele directorului care se afla suspect de multe fisiere inutile. Daca este vorba de directorul unei aplicatii, pe care tocmai ati sters-o, probabilitatea ca respectivele DLL-uri sa mai fie folosite este extrem de mica.

Situatia devine mai complicata atunci cand este vorba de directorul Windows System. Aici se gasesc o serie intreaga de DLL-uri care sunt folosite de Windows 98 - pentru acestea este obligatoriu un backup inainte de stergere.

Utilizarea barei Channel nu doar pentru Internet

Chiar daca nu folositi channels, bara Channel poate fi utila pe desktop. In cazul in care aceasta nu este vizibila, dati un click cu tasta dreapta a mouse-ului pe un loc liber pe desktop si selectati Properties-Web-View my Active Desktop as a web page. Stegeti apoi simbolurile channel de care nu aveti nevoie. Pentru aceasta dati un click cu tasta dreapta pe respectivul simbol si selectati din meniul contextual comanda Delete. In cazul in care doriti sa stergeti toate canalele, deschideti directorul C:WindowsFavorites

Channels intr-o fereastra Explorer si stergeti pur si simplu toate link-urile existente acolo. Pe bara goala puteti insera link-uri catre aplicatii oarecare si catre diferite fisiere. In acest scop, creati un sortcut catre respectiva aplicatie sau catre acel fisier pe desktop-ul lui Windows 98. Apoi trageti acel simbol prin drag&drop in bara Channel. O alta varianta ar fi sa creati link-urile direct in directorul C:WindowsFavoritesChannels.

La fiecare lansare o alta imagine de fundal

Daca doriti ceva mai multa variatie in lucrul de zi cu zi cu Windows, atribuiti fundalului de desktop la fiecare lansare Windows o alta imagine. Schimbarea imaginilor o puteti automatiza cu ajutorul unei completari in fisierul AUTOEXEC.BAT.

Copiati mai intai toate imaginile, pe care doriti sa le folositi alterantiv, intr-un director special - de exemplu C:ImaginiDesktop - si atribuiti-le nume cat se poate de scurte. Cel mai bine ar fi ca prima imagine sa se numaesca A.BMP, a doua B.BMP si asa mai departe. Stabiliti apoi imaginea A.BMP ca imagine de fundal. Pentru aceasta dati un click cu tasta dreapta a mouse-ului pe un loc liber de pe desktop-ul lui Windows 98 si selectati prin meniul contextual Properties.

In fereastra care se va deschide intrati in tab-ul background. Dupa un click pe Browse intrati in directorul care contine imaginile de fundal si marcati fisierul »a«. Cu un click pe butonul Open confirmati alegerea dumneavoastra. Cu un nou click pe OK in fereastra Display Properties preluati imaginea pentru desktop-ul lui Windows 98.

Acum mai trebuie sa asigurati schimbarea automata a imaginilor la fiecare pornire a lui Windows. Deschideti, deci, fisierul de sistem AUTOEXEC.BAT cu un editor. Mai jos vedeti cum trebuie sa arate liniile ce trebuie adaugate in acest fisier, pentru sase imagini.

ren C:ImaginiF.bmp X.bmp

ren C:ImaginiF.bmp X.bmp

ren C:ImaginiF.bmp X.bmp

ren C:ImaginiF.bmp X.bmp

ren C:ImaginiF.bmp X.bmp

ren C:ImaginiF.bmp X.bmp

ren C:ImaginiF.bmp X.bmp

Ultimei imagini din director ii atribuiti un nume temporar - in exemplul de fata X.BMP. Dupa aceea, batch-ul va putea sa redenumeasca pe rand imaginile. Imaginea temporara va obtine in final din nou numele primei imagini, astfel incat se inchide cercul. Fisierul AUTOEXEC.BAT prelucrat trebuie apoi salvat. Dupa fiecare repornire veti avea placerea de a admira o alta imagine pe ecran.

Windows 98, NT

Un swapfile pentru Windows 98 si NT

In cazul in care ati instalat pe calculator Windows 98 si Windows NT, inseamna ca exista doua fisiere swap. NT creeaza PAGEFILE.SYS, in timp ce Windows 98 WIN386.SWP. Puteti face ca Windows 98 sa foloseasca fisierul swap din NT.

Pentru aceasta deschideti fisierul SYSTEM.INI si cautati [386Enh]. Acolo adaugati urmatoarele linii:

PagingDrive=C:

PagingFile=C:pagefile.sys

MinPagingFileSize=21504

Daca PAGEFILE.SYS nu se afla pe C:, ataptati prima linie. MinPagingFileSize indica dimensiunea minima a fisierului swap. Aceasta valoare trebuie sa fie un multiplu al lui 1.024. In afara de aceasta, ambele fisiere trebuie sa se afle pe o partitie FAT 16.

Word 97

Evitarea erorii invalid number

Se intampla uneori ca intr-un formular Word sa apara un mesaj ciudat, Invalid Number, intr-un camp care este definit univoc ca numar.

Cauza este o setare grasita a System Properties. Deschideti Control Panel, dati un dublu click pe Regional Settings si activati tab-ul Number. Asigurati-va ca in campul Decimal symbol apare o virgula si un Digit grouping symbol un punct. In cazul in care punctul apare si ca semn zecimal, apare mesajul amintit. Pentru ca in aceasta situatie Word nu poate face deosebirea dintre un punct ca semn zecimal sau semn pentru marcarea gruparii unitati, zeci, sute. Introducerea unui numar cu virgula nu va reprezenta, deci, un numar pentru respectivul camp din formular, ci in text. Iar Windows nu semnaleaza automat aceasta setare gresita in Control Panel.

Modificarea tuturor dimensiunilor de fonturi intr-un paragraf

In cazul in care folositi diferite dimensiuni ale fonturilor in acelasi paragraf, pe care doriti apoi sa le modificati proportional, Word va va crea probleme. Pentru ca prin intermediul functiei Format-Font va stabili aceeasi dimensiune a fonturilor pentru intregul paragraf.

De aceea, utilizatorul va trebui sa adopte o alta cale. Shortcut-urile standard de tastatura ofera o solutie in acest sens: Cu [Ctrl]+[8] si [Ctrl]+[9] se poate modifica dimensiunea fontului pentru o zona marcata, si anume punct cu punct. [Ctrl]+[<] si [Ctrl]+[>] functioneaza de asemenea, insa Word adapteaza leading-ul la dimensiunea textului.

O solutie mai comoda obtineti prin intermediul unui macro VBA. Astfel creati un camp de introducere de date, in care stabiliti cu cate puncte urmeaza a fi marit fontul dintr-un pasaj marcat.

Procedati in felul urmator: lansati editorul VBA prin Tools - Macro - Visual Basic Editor si adaugati template-ului NORMAL.DOT un nou modul prin Insert - Module, iar in acesta o noua procedura. Acolo introduceti indicatiile de mai jos.

Astfel functioneaza listing-ul: cu indicatia ActiveDocument introduceti un marcaj de text la pozitia actuala a cursorului. Urmatoarea indicatie pozitioneaza marcajul de insertie la inceputul documentului. In final definiti o constanta pentru o lista a caracterelor. Bucla ForEach parcurge aceasta lista, marcheaza fiecare caracter mareste fontul cu o anumita valoare si deplaseaza marcajul de insertie cu un caracter spre dreapta. Penultima indicatie pozitioneaza marcajul de insertie in locatia initiala, iar ultima indicatie inlatura marcajul de text.

Sub IndivFormat()

Dim Mldg, Titlu, Presetare, Valoare

Mldg = ”Cum trebuie modificata dimensiunea?”

Titlu = ”Modifica dimensiunea fontului”

Presetare = ”2”

Valoare = InputBox(Mldg, Titlu, Presetare)

ActiveDocument.Bookmarks.Add Range:=Selection.Range,

Name:=”ActPos”

Selection.HomeKey Unit:=wdStory

Set ListOfCharacters = ActiveDocument.CharactersFor Each I In ListOfCharacters

Selection.MoveRight Unit:=wdCharacter, Count:=1, ->

Extend:=wdExtend

Selection.Font.Size = Selection.Font.Size + Valoare

Selection.MoveRight Unit:=wdCharacter, Count:=1

Next I

Slection.GoTo What:=wdGoToBookmark, Name:=”ActPos”

ActiveDocument.Bookmarks(“ActPos”).Delete

End Sub

Excel

'Ascunderea' liniilor cu valoarea zero intr-o coloana

Exista doua posibilitati de a “ascunde” o linie in functie de continutul unei celule. Pe de o parte, cu ajutorul comenzii de meniu Format - Conditional Formating puteti manipula afisarea liniei. In cazul in care, in functie de valoarea celulei, introduceti culoarea white pentru scris, celula va arata ca si cum ar fi goala.

Pentru a nu ne multumi doar cu afisarea unei celule goale, ci a o ascunde cu adevarat, este indicata comanda Data - Filter - AutoFilter. Procedati dupa cum urmeaza: marcati coloana al carei continut este determinat pentru ascunderea liniilor. Pentru aceasta dati un click pe litera coloanei din marginea de sus a tabelului. Apelati comanda Data - Filter - AutoFilter. Dati un click pe setarea Custom. In urmatoarea fereastra de dialog selectati din lista din partea stanga conditia Does not equal. In lista din partea dreapta indicati valoarea celulei a carei afisare doriti sa o ascundeti, de exemplu »0«. Inchideti fereastra de dialog cu OK. Tabelul va afisa de acum doar liniile a caror valoare nu este egala cu 0. Numerele liniilor scrise cu albastru indica faptul ca tabelul este filtrat.

In cazul in care valorile celulelor s-au modificat, trebuie sa actualizati filtrul - pentru ca Excel nu va realiza acest lucru automat. Pentru aceasta, dati un click in prima celula pe sageata de selectie, optati pentru Custom si confirmati dialogul cu un click pe butonul OK.

Calcul cu fractii nesimplificate

In mod normal, atunci cand introducem in Excel o fractie, programul o simplifica automat, chiar daca doriti sa lucrati cu fractii nesimplificate.

Deja de la introducerea datelor trebuie sa fiti foarte atenti. In cazul in care celula nu detine inca un format de fractie, Excel va interpreta o inregistrare de genul 4/20 ca indicatie temporala. De aceea, trebuie sa scrieti »0 4/20«. Intern, Excel stocheaza fractiile ca cifre. Astfel ca dupa ce ati introdus »0 4/20«, in celula va aparea valoarea »0,2«.

Urmatoarea problema: chiar daca prevedeti respectiva celula cu format de fractie, Excel nu cunoaste numitorul fractiei. De aceea, fractia va aparea cu numitorul presetat in format sau simplificata.

Fractii nesimplificate puteti introduce numai sub format text. Incepeti deci introducerea datelor cu un apostrof »’« sau atribuiti respectivei celule formatul de text. Dar cum se poate calcula in asemenea conditii.

Functia Excel Value poate transefera continutul celulei in cifra numai daca formatul fractiei este cu 0 in fata. Definiti deci o functie proprie pentru aceasta transformare. Prin Tools - Macro - Visual Basic Editor porniti editorul VBA. Acolo selectati Insert - Module si introduceti urmatorul cod:

Function Valoare_fractie (X)

Dim Pos, Pos2

X = Trim$(CStr(X))

Pos = InStr(X,”/”)

If Pos > 0 Then

Z$ = Left$(X, Pos - 1)

N$ = Mid$(X, Pos + 1)

Pos2 = InStr(Z$, “ ”)

If Pos2 > 0 Then

G$ = Left$(Z$, Pos2 - 1)

Z$ = Mid$(Z$, Pos2 + 1)

End If

Valoare_fractie = Val(G$) + Val(Z$) / Val(N$)

Else

Valoare_fractie = CDbl(X)

End If

End Function

Script-ul transforma argumentul intr-un sir de caractere si elimina spatiile. Apoi determina linia de fractie. Daca nu gaseste linia de fractie, transforma valoarea cu »CDbl« intr-un numar. In cazul in care linia de fractie este prezenta, macro-ul va imparti sirul de caractere in numarator si numitor. Daca in numarator exista un spatiu, este vorba despre un format de fractie complet, cu numar intreg si fractie. Dupa ce programul a impartit si aceste componete, calculeaza valoarea fractiei.

Selectati File - Close and return to Microsoft Excel. Acum introduceti fractiile ca siruri de caractere. Inainte de a efectua calcule cu fractiile, aplicati functia Valoare_fractie asupra sirului de caractere.

Excel 2000

Lansare mai rapida a lui Excel

La startul lui Excel 2000 apare, in mod normal, mai intai un splash-screen cu o formula de salut. Abia dupa aceea se deschide fereastra Excel. In afara de aceasta, la pornirea unei sesiuni Excel este construit un worksheet nou - si acest lucru ia timp.

Cu ajutorul unui parametru puteti dezactiva atat respectivul splash-screen cat si crearea worksheet-ului gol. Dati un click cu tasta dreapta a mouse-ului pe shorcut-ul prin care lansati Excel 2000 si selectati Properties. In urmatoarea fereastra intrati cu tab-ul Shortcut.

In campul Target apare lansarea programului de calcul tabelar. Dati un click in aceasta linie si completati la sfarsit, dupa ghilimele si dupa un spatiu liber, parametrul »/e«. Confirmati modificarea cu un click pe OK. Pe viitor, Excel se va lansa - in masura in care apelati prin intermediul acestui shortcut - fara splash-screen si fara worksheet gol.

Outlook

Preluarea adreselor din tabele Excel

Outlook Express

Pasaje de text pentru e-mail-uri

Outlook Express 5

Stabilirea caii directorului pentru fisierele mail

Outlook 97, 98

Sortare individuala a directoarelor de mail

Outlook 97, 98, 2000

Personalizarea calendarului Outlook

Outlook Express 5, Internet Explorer 5

Lansarea ambelor programe in mod offline

Excel 97

Inserarea datei din patru cifre in nota de subsol

Internet Explorer

Inchiderea conexiunii la finalul sesiunii

In mod normal, la finalul unei sesiuni, Internet Explorer propune inchiderea conexiunii online. Se intampla uneori ca acest dialog sa dispara. Acest lucru se intampla din cauza instalarii unui program care sterge inregistrarea corespunzatoare din Registry. Deschideti Regedit, cautati cheia HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftWindowsCurrent VersionInternet Settings si dati un dublu click pe EnableAutodisconnect. Modificati valoarea ca »01 00 00 00«, iar dialogul va reaparea.

Apelarea altor editoare HTML

Pentru ca web-designerii sa incarce mai repede paginile intr-un editor HTML, exista butonul Edit in Internet Explorer. Prin intermediul acestuia puteti alege utilitarul cu ajutorul caruia sa modificati documentul incarcat. Printr-o interventie in Registry, veti avea la dispozitie si programe non-Microsoft in acest sens, cum ar fi de exemplu Notepad++. Deschideti Registry si selectati cheia HKEY_CLASSES_ROOT.htmOpenWithList. Dati click cu tasta dreapta a mouse-ului in fereastra din partea dreapta a lui Registry Editor si selectati New - Key. Indicati un nume adecvat; de exemplu »Notepad++«. Creati apoi pe rand alte subchei: »shell«, »edit« si »command«. In ultima cheie dati un dublu click pe inregistrarea (Default) si introduceti in linia Value calea catre editor. La sfarsitul liniei introduceti un spatiu si »%1«. In exemplu nostru Notepad++ ar fi: C:WindowsNotepad++.exe %1. Inchideti Registry Editor si lansati Internet Explorer. In lista de selectie se va afla si noul editor.

Includerea unui logo propriu

Pentru aceasta aveti la dispozitie doua variante: pe de o parte, descarcati Internet Explorer Administration Kit, pe scurt IEAK, de la Microsoft. Cu ajutorul acestuia puteti personaliza intregul Internet Explorer, inclusiv bookmark-uri, pagina de start si logo. IEAK poate fi gasit la adresa www.microsoft.com/ie/ieak.htm . Pe de alta parte, o interventie in Registry va avea acelasi efect. Mai intai creati doua icon-uri de dimensiunea 38 x 38 si 22 x 22 pixeli. Ca format grafic folositi BMP. Dupa crearea logo-urilor deschideti Regedit si cautati cheia HKEY_CURRENT_USERSoftwareMicrosoftInternet ExplorerToolbar. Acolo creati sirurile de caractere BigBitmap si SmallBitmap. Ca valoare pentru BigBitmap indicati calea catre logo-ul mare, iar pentru SmallBitmap calea catre valaorea de 22 x 22 pixeli. Inchideti Registry Editor si lansati Internet Explorer. In functie de felul butoanelor pe care le folositi, mari sau mici, browserul va alege logo-ul.

Afisarea codului sursa HTML sub NT 4.0

In cazul in care nu functioneaza afisarea codului HTML in Internet Explorer sub Windows NT, cauza poate fi o setare grasita in NT 4.0. Pentru afisarea codului HTML, Explorer-ul are nevoie de o cale valida pentru variabila de mediu TMP. Deschideti Start - Settings - Control Panel, apelati System si activati tab-ul Advanced. In Environment Variables dati un click pe TMP si introduceti calea spre un director valid, de exemplu C:TEMP.

Navigare in pagini web cu tasta [Space]

Exista o metoda comoda, dar putin cunoscuta de scroll in pagini web cand navigati cu Microsoft Internet Explorer.

In momentul in care apasati tasta [Space], veti obtine acelasi efect ca si atunci cand ati apasa tasta [Page Down]. Daca, in schimb, doriti sa ajungeti in partea de sus a paginii, puteti folosi combinatia de taste [Shift]+[Space], la fel de facila. Astfel veti putea renunta la folosirea barei de scroll sau a tastelor [Page].

Internet Explorer 5

Ascunderea butonului Go

Una dintre noutatile superflue din Internet Explorer 5.0 este butonul Go. Un click pe acesta are ca efect intrarea lui Internet Explorer pe adresa paginii pe care tocmai ati indicat-o in bara de adrese. Dar acest lucru se intampla si daca apasam pur si simplu [Enter]. Astfel ca butonul Go este cel putin o pierdere de spatiu.

Daca doriti sa scapati de acest buton, deschideti meniul Tools si dati un click pe Internet Options. In urmatoarea fereastra intrati in tab-ul Advanced. In Settings cautati optiunea Show Go button in Address bar si dezactivati-o.

Comunicator 4.7

1. Eliminarea erorilor din modulul FULLSOFT.DLL

2. Eliminarea butonului Netscape-Shop

3. Internet Explorer, Netscape Comunicator

Descarcat de pe www.E-referat.net .


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1844
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site