Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Inserare unui link

html+ Font mai mare | - Font mai micInserare unui link

- Crearea legaturilor si ancorelor -

Una dintre caracteristicile de baza ale limbajului HTML este aceea de structurare a publicatiilor intr-o colectie de documente intre care exista legaturi, trecerea de la un document la altul facandu-se prin intermediul acestora. Legaturile, in functie de locul in care se afla fisierele conecate prin legatura, sunt: >interne- daca legatura se face catre o sectiune a aceluiasi fisier; 

>locale -daca fisierele se afla pe acelasi calculator, eventual pe calculatoare din aceeasi retea locala; 

>indepartate- daca fisierele legate se afla pe calculatoare din retele diferite (pe servere aflate la distanta).

< Unul dintre lucrurile de baza ale web-ului este crearea de legaturi catre alte pagini, fie ca sunt ale dumneavoastra, fie ca sunt in alta parte. Comanda FrontPage este 'Insert/Hyperlink' din meniul principal.

 Legaturile se realizeaza prin intermediul marcajului <A> </A>, cu urmatoarea sintaxa:

<A HREF='nume_fisier'> Text explicativ </A>

unde: 

HREF este atributul ce contine calea catre fisierul spre care arata legatura (HREF este o prescurtare de la Hypertext Reference); 

nume_fisier: numele fisierului catre care se face legatura 

Text explicativ: Legatura cu fisierul solicitat se face prin selectarea textului (clic pe textul explicativ). Textul este afisat diferit fata de restul documentului (colorat diferit si subliniat). 

Moduri de specificare a legaturilor

Localizarea fisierului tinta poate fi facuta prin specificarea: 

o       caii absolute-specifica intreaga cale, de la directorul de la nivelul cel mai inalt si pana la documentul cerut. Referintele absolute incep intotdeauna cu un slash urmat de succesiunea directoarelor pina la documentul referit. De exemplu, crearea unei legaturi catre documentul pe care tocmai il cititi se face prin: 

o       https://www.x3m.ssitl.ro/ScoalaOnline/index.htm 

o       caii relative-specifica directoarele catre documentul tinta pornind de la documentul in care se afla referinta (documentul de start). Specificarea caii se face ca in Unix, cu directoarele separate prin slash, indiferent de sistemul de operare pe care lucrati. Prin .. se va specifica directorul aflat pe nivelul superior.

Exemplu: 

HREF='../imagini/buton.gif' specifica o cale relativa ce incepe din directorul parinte al directorului curent, iar 

HREF='../../poze/poza1.jpg' specifica o cale relativa ce incepe dintr-un director aflat cu doua nivele mai sus decat directorul curent. 

Este recomandata utilizarea legaturilor relative ori de cate ori este posibil, pentru ca documentele sa fie portabile (mutarea unui document sa nu afecteze legaturile stabilite intre fisierele componente. 

< Ca urmare a comenzii 'Insert/Hyperlink' va apre o fereastra asemanatoare cu cea din stanga, unde se poate specifica locatia viitoarei pagini. Remarcati ca legatura se poate face atat catre o pagina locala, cat si catre una de pe internet, una deja deschisa in editor sau una noua, care inca nu exista. Remarcati optiunea 'Hyperlink Type' care este selecata 'http' pentru paginile web, 'ftp' pentru protocoalele de transfer al datelor, sau 'mailto' pentru inserarea unei adrese de e-mail.

Legaturi interne

In multe cazuri este nevoie sa se creeze legaturi intre sectiunile aceluiasi document. Spre exemplu, atunci cand documentul este o carte, un tutorial sau un curs vom simti nevoia crearii unui cuprins pentru fiecare capitol al documentului. Se va crea o legatura intre fiecare tema din cuprins si sectiunea din document care trateaza acea tema. Un exemplu in acest sens este capitolul dedicat realizarii scripturilor in shell-ul Bash: mergi acolo ! 

Cearea legaturilor interne se realizeaza prin utilizarea atributului NAME al tagului <A>, care stabileste un cuvant cheie ce identifica unic paragraful tinta: 

<A NAME='cuvant_cheie'> Paragraf tinta </A>

Folosirea tagului cu atributul NAME poarta numele de ancora. Atunci cand se va face referinta la aceasta ancora, documentul va fi derulat in fereastra navigatorului pana cand textul dintre <A> </A> ajunge in partea de sus a ecranului. Ancorele nu sunt afisate diferit fata de restul documentului ca in cazul legaturilor. Referirea la o ancora in documentul de la care pleaca legatura se face in acelasi fel ca in cazul referirii unui intreg document adaugandu-se simbolul # urmat de cuvantul cheie din ancora: 

<A HREF='nume_fisier#cuvant_cheie'> Text explicativ </A> 

Exemplul de mai sus arata ca este posibila referirea la un anumit paragraf al documentului tinta, chiar daca acesta este local sau indepartat.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1560
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved