Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


PREZENTARE GENERALA MATLAB

Matlab

+ Font mai mare | - Font mai mic1.      PREZENTARE GENERALAMATLAB® = Limbaj de inalta performanta pentru proiectarea asistata de calculator

MATLAB este in acelasi timp un limbaj de programare si un sistem de dezvoltare care integreaza calculul, vizualizarea si programarea intr-un mediu usor de utilizat (easy-to-use), problemele si solutiile acestor probleme fiind exprimate intr-un limbaj matematic accesibil.

            Domenii de utilizare:

·         Matematica si calcul numeric

·         Dezvoltarea algoritmilor

·         Modelare, simulare si testarea prototipurilor

·         Analiza si vizualizarea datelor

·         Grafica inginereasca si din stiintele aplicate

·         Dezvoltarea de aplicatii, inclusiv GUI

Ř      MATLAB = sistem interactiv care are ca element de baza tabloul, matricea, ceea ce permite rezolvarea problemelor de calcul numeric, in special cele care necesita prelucrarea de vectori sau matrici.

Ř      Numele MATLAB provine de la Matrix laboratory

Firma producatoare este The MathWorks, Inc., SUA

Ř      MATLAB-ul a evoluat:

-          in mediul universitar unde este pachetul standard pentru cursurile introductive si avansate de matematica, inginerie si stiinte

-          in industrie, unde este utilizat pentru cercetarea de inalt randament, dezvoltare si productie

Ř      MATLAB permite dezvoltarea unei familii de aplicatii sub forma toolbox-urilor. Aceste toolbox-uri permit invatarea si aplicarea tehnologiilor specializate din diverse domenii. Sunt disponibile toolbox-uri pentru domenii cum ar fi: procesarea numerica a semnalelor, sisteme de conducere automata, retele neurale, logica fuzzy, wavelet, simulare (SIMULINK), identificare etc.

Sistemul MATLAB consta in cinci parti principale:

q       Limbajul MATLAB

q       Mediul de lucru MATLAB

q       Handle Graphics®

q       Biblioteca de functii matematice a MATLAB-ului

q       Interfata de aplicatii program a MATLAB-ului (API)

Limbajul MATLAB: Reprezinta un limbaj de nivel inalt de tip matrice/tablou cu instructiuni de control al salturilor, functii, structuri de date, intrari/iesiri si cu proprietati de programare orientata pe obiecte. Facilitatile de programare sunt organizate pe 6 directoare:

ops

Operators and special characters.

Lang

Programming language constructs.

Strfun

Character strings.

Iofun

File input/output.

Timefun

Time and dates.

Datatypes

Data types and structures.

Mediul de lucru MATLAB: Reprezinta un set de facilitati care permit manevrarea variabilelor in spatiul de lucru, importul si exportul de date, dezvoltarea, manipularea, editarea si depanarea fisierelor MATLAB (.m) si a aplicatiilor MATLAB. Aceste facilitati sunt organizate in directorul:

generalGeneral purpose commands.

Handle Graphics®: Reprezinta sistemul grafic al MATLAB-ului. Cuprinde comenzi de inalt nivel pentru vizualizarea datelor bi si tri-dimensionale, procesarea imaginilor, animatie, prezentari de grafice. Permite de asemenea utilizarea unor comenzi de nivel scazut pentru crearea unor interfete grafice GUI. Functiile grafice sunt organizate in 5 directoare:

graph2d

Two-dimensional graphs.

Graph3d

Three-dimensional graphs.

Specgraph

Specialized graphs.

Graphics

Handle Graphics.

Uitools

Graphical user interface tools.

Biblioteca de functii matematice a MATLAB-ului: Reprezinta o colectie complexa de algoritmi de calcul pornind de la functii elementare (sinus, cosinus etc.) pana la functii sofisticate (inversarea de matrice, valori proprii, functii Bessel, FFT etc.). Functiile matematice sunt organizate in 8 directoare:

elmat

Elementary matrices and matrix manipulation.

Elfun

Elementary math functions.

Specfun

Specialized math functions.

Matfun

Matrix functions – numerical linear algebra.

Datafun

Data analysis and Fourier transforms.

Polyfun

Interpolation and polynomials.

Funfun

Function functions and ODE solvers.

Sparfun

Sparse matrices.

Interfata de aplicatii program a MATLAB-ului (API) este o biblioteca care permite scrierea de programe in C sau Fortran care interactioneaza cu  MATLAB-ul. Include facilitati pentru apelarea rutinelor din MATLAB, apelarea MATLAB-ului ca masina de calcul, scrierea si citirea fisierelor de tip .MAT .

Pachetul SIMULINK

§                     SIMULINK® este un pachet software atasat MATLAB-ului si reprezinta un sistem interactiv pentru simularea dinamicii sistemelor neliniare (bineinteles si a celor liniare). Este conceput sub forma unei interfete grafice care permite crearea unui model prin “trasarea” schemei bloc a sistemului si apoi simularea dinamicii sistemului.

§                     SIMULINK poate lucra cu sisteme liniare, neliniare, continue, discrete, multivariabile etc.

§                     SIMULINK bebeficiaza de asa-numitele Blockset-uri care sunt de fapt biblioteci suplimentare care contin aplicatii specializate din domenii cum ar fi: comunicatii, procesarea semnalelor etc.

§                     Real-time Workshop® este un program foarte important care permite generarea unui cod C pentru schemele bloc create in SIMULINK si prin urmare permite rularea de aplicatii in timp real de o mare diversitate.

Toolbox-urile MATLAB

Toolbox-urile reprezinta o familie de aplicatii care permit invatarea si aplicarea tehnologiilor specializate din diverse domenii. Aceste toolbox-uri sunt colectii de functii MATLAB (functions) (M-files) care extind mediul MATLAB pentru rezolvarea unor clase particulare de probleme. Cateva din cele mai utilizate aplicatii sunt prezentate in figura urmatoare.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1203
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site