Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Sistemul de Operare MS-DOS. Fisiere si directoare.

ms dos+ Font mai mare | - Font mai micSistemul de Operare MS-DOS. Fisiere si directoare.

(1) Importanta utilizarii sistemului de operare MS-DOS.

MS-DOS este deocamdata cel mai raspandit sistem de operare pe microcalculatoare, orientarile viitoare prevazand un salt spectaculos al sistemelor OS/2 si UNIX.Sistemul de operare este de fapt un program care intra in functiune la pornirea microcalculatorului, asigurand in principal urmatoarele functii:

-gestiunea operatiilor de intrare/iesire;

-gestiunea datelor pe suportul de memorie externa;

-controlul incarcarii in memorie, punerii in functiune si incetarii activitatii pentru programele utilizator.

(2) Lucru cu fisere si directoare

Pentru a realiza gestiunea datelor pe suporturi de memorie externa (in principal pe discuri) datele si programele se memoreaza ca o entitate, numita fisier, ce se poate identifica prin numele sau (maxim 8 caractere si 3 caractere pentru extensie, optional).

S.O. MS-DOS utilizeaza oganizarea arborescenta pe subdirectori ce consta in posibilitatea de reunire a mai multor fisiere intr-un grup numit director si subdirector, in functie de nivelul ierarhiei din interiorul structurii arborescente; exista un director special (ROOT) care e baza de pornire a arborelui.

Extensia numelui unui fisier face de obiciei o specificare asupra continutului acestuia, existand extensii standard.

Extensii standard MS-DOS:

- Com - program executabil;

- Exe - program executabil complex;

- Bat - fisier de comenzi dos;

- Sys - driver de sistem; etc;

Pentru identificarea unui fisier, se va specifica:

[unitate disc:] [calea] nume fisier.extensie; unde, prin cale se specifica numele directorului si subdirectoarelor in forma ierarhica, in care se gaseste fisierul specificat.

[ ] inplica optionalitatea.

Exemplu:

C:WindowsCommandsmartdrv.exe

In afara de nume si extensie, un fisier este caracterizat de urmatoarele atribute:

R - precizeaza ca fisierul poate sa fie numai citit (read only);

A - arata daca fisierul a fost prelucrat anterior de catre o comanda de salvare (arhive);

S - indica apartenenta fisierului la sistemul de operare, deci nu se utilizeaza in operatii curente (system);

H - numele fisierului nu poate fi vizualizat, nici utilizat pentru anumite comenzi.

Exista un director cu statut special si anume directorul radacina care reprezinta originea de pornire in construirea arborelui. Acesta este desemnat prin caracterul "".

Se pot atribui nume identice unor subdirectoare aflate in directoare diferite. Pentru a nu exista ambiguitati este necesara specificarea caii de accesare care reprezinta modul de parcurgere al arborelui de la radacina pana la subdirectorul respectiv.

Exemplu:

C:WindowsCommandsmartdrv.exe

Comenenzi MS-DOS

(1) Comenzi MS-DOS: Inroducere.

Dialogul dintre sistemul de operare si utilizator se realizeaza prin interpretorul de comenzi COMMAND.COM, acesta preia de la tastatura linia de comanda pe care o pune intr-un buffer intern (o locatie de memorie), o ananlizeaza si apoi o executa; cuvantul care reprezinta comanda trebuie sa fie o comanda interna (tratata direct de command.com) sau numele unui fisier executabil avand extensia .com, .bat, sau .exe; comanda poate fi urmata de parametrii (de regula nume de fisiere sau "?" echivalent cu un caracter, respectiv * cu sens de toate) si optiuni. Intrarea standard a unui program este tastatura (recunoscuta sub numele CON), iar iesirea standard este ecranul; redirectarea intrarii/iesirii se face prin simbolurile < / >.

Dintre comenzile MS-DOS mai semnificative - comune la toate versiunile - se enumara:

- interne - comenzi rezolvate de COMMAND.COM: CD, CLS, COPY, DATE, DEL, DIR, MD, PATH, RD, SET, TYME, TYPE, VER, VOL;

- externe - sunt efectuate de catre programe sub forma de fisiere executabile pe disc: APPEND, ASSIGN, ATTRIB, COMP, etc;

- filtre - programe ce transfera datele de la intrarea standard la iesirea standard, supunadu-le unor prelucrari specifice: FIND, MORE, SORT. 

(2) Comenzi uzuale cu exemple.

COMANDA DIR

Sintaxa comenzii este: DIR [unit:][directorsubdirector] [/W][/P]. Ea afiseaza continutul din unitatea specificata (inplicit unitatea curenta) sau continutul caii indicate prin directorul, subdirectorul indicat: W - listare compacta, P - listare ecran cu ecran.

Exemplu: DIR C:Windows

In general daca se doreste alta iesire decat cea standard, se va specifica:

DIR [unit:] [directorsubdirector] numefis.extensie > [unit:] [directorsubdirector] numefis.extensie

Exemplu: DirWindows*.dll/w > c:text.txt listeaza toate fisierele cu extensia dll din directorul Windows in fisierul text.txt.

COMANDA MD

Sintaxa comenzii este: MD [unit:][directorsubdirector] creeaza un director (subdirector) pe unitatea specificata eventual in directorulsubdirectorul specificat.

Exemplu: MD C:WindowsCommand

COMANDA CD

Sintaxa comenzii este: CD [unit:][directorsubdirector] schimba directorul curent din unitatea curenta prin alt directorsubdirector specificat.

Exemple:

1) CD afiseaza directorul curent

2) CD.. trece la directorul anterior

3) CD trece in radacina

COMANDA COPY

Sintaxa comenzi este: COPY [sursa] [destinatie] unde sursa reprezinta locatia de unde se doreste a se copia fisierele, iar destinatie este zona unde se doreste a fi copiate.

Exemplu: COPY C:Windows *.dll c:Test copiaza din directorul Windows toate fisierele cu extensia dll in directorul Test.

COMANDA DEL

Sintaxa comenzi este: DEL [unit:][directorsubdirector] numefis.exetensie[/p] sterge fisierul specificat din calea in care se afla; /p cere confirmarea utilizatorului inainte de stergere.

Exemplu: DEL C:Test *.* sterge toate fisierele din directorul test existent pe unitatea c.

COMANDA RD

Sintaxa comenzi este: RD [unit:][directorsubdirector] comanda sterge un director, cu condita ca directorul respectiv sa fie gol.

Exemplu: RD C:Test

COMANDA EDIT

Sintaxa comenzi este: EDIT [[unit:][directorsubdirector] numefis.exetensie] lanseaza in executie editorul de text al S.O. in care puteti crea un fisier ASCII sau puteti modifica unul deja existent.

COMANDA DELTREE

Sintaxa comenzi este: DELTREE [/Y] [unit:]directorsubdirector comanda sterge o structura de directoare si subdirectoare impreuna cu fisierele existente in aceste. Parametrul /Y cere confirmarea inaintea executarii operatiunii de stergere.

Exemplu: DELTREE C:Test

COMANDA CLS

Sintaxa comenzi este: CLS in urma aceastei comenzi se sterge ecranul.

COMANDA DATE

Sintaxa comenzi este: DATE [mm-dd-yy] afisaza data curenta a sistemului si permite schimbarea datei, unde mm - reprezinta luna, dd - ziua, yy anul.

COMANDA TIME

Sintaxa comenzi este: TIME [ora:[minite:[secunde]]] [A|P] afisaza ora curenta a sistemului si permite schimbarea orei, unde parametrii A reprezinta Ante Meridian iar P Post Meridian.

COMANDA FORMAT

Sintaxa comenzi este: FORMAT unit: comanda formateaza un disc pentru a fi folosit in MS-DOS.

COMANDA LABE

Sintaxa comenzi este: LABEL [unit:] [label] permite introducerea, schimbarea sau stergerea etichetei unui disc. Parametrul label reprezinta noul nume care va fi atribuit unitatii.

COMANDA VOL

Sintaxa comenzi este: VOL [unit:] afisaza eticheta de volum a discului specificat precum si numarul serial al acestuia.

COMANDA MEM

Sintaxa comenzi este: MEM comanda afisaza zona memoriei folosita si zona memoriei libere, precum si programele rezidente in memorie.

COMANDA TYPE

Sintaxa comenzi este: TYPE [unit:][directorsubdirector] numefis.extensie comanda tipareste la iesirea standard continutul unui fisier specificat.

Exemplu: TYPE C:Testtext.txt este afisat pe ecran continutul fisierului text.txt.

COMANDA HELP

Sintaxa comenzi este: HELP comanda afisaza pe ecran sistemul de ajutor al MS-DOS, in care sunt cuprinse toate comenzile impreuna cu exemplele specifice acestora.

COMANDA PATH

Sintaxa comenzi este: PATH [[unit:]directorsubdirector path [,.]] comanda afisaza pe ecran calea introdusa in fisierul autoexec.bat si permite cu ajutorul parametrului path introducerea unei noi cai.

Exemplu:

PATH afisaza calea predefinita;

PATH C:Test introduce noua cale

COMANDA XCOPY

Sintaxa comenzi este: XCOPY [sursa] [destinatie] comanda copiaza o structura de directoare si subdirectoare inclusiv fisierele continute de acestea (cu exceptia celor cu atribute ascuns si sistem) iar sursa reprezinta locatia de unde se doreste a se copia, iar destinatie este zona unde se doreste a se copia.

Exemplu: XCOPY C:WindowsCommand*.dll c:Test copiaza din directorul Windows toate fisierele cu extensia dll in directorul Test.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2008
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved