Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


PROTECTIA STATIILOR DE LUCRU SI RETELELOR DE CALCULATOARE

retele calculatoare

+ Font mai mare | - Font mai micPROTECTIA STATIILOR DE LUCRU SI RETELELOR DE CALCULATOARE.

Notiuni despre vulnerabilitati informatice, caracteristici generale.Un sistem de calcul nu poate sa prelucreze date fara sa fie programat. Un program consta dintr-o succesiune de instructiuni ce converg catre solutia problemei ce trebuie sa fie rezolvata.

Exista doua categorii de programe:

programe de sistem - coordoneaza modul in care lucreaza componentele sistemului si ofera asistenta in functionarea programelor de aplicatii. Se spune ca ele alcatuiesc software de baza si constau in programe de nivel jos (low level) care interactioneaza cu calculatorul la nivelul sau de baza.Sunt proiectate astfel incat sa faciliteze utilizarea eficienta a resurselor sistemului de calcul si sa ofere instrumente pentru dezvoltarea si executia programelor de aplicatie. Aceste programe sunt elaborate pentru anumite tipuri de sisteme de calcul si nu se pot folosi pe alte tipuri. Ele sunt furnizate de catre producatorii sistemelor de calcul sau de catre firme specializate.

programe de aplicatii - destinate rezolvarii unor probleme specifice unei aplicatii. Se spune ca alcatuiesc software de aplicatii. Aceste programe efectueaza prelucrari ale datelor, in concordanta cu cerintele informationale necesare; fiind realizate in principal de catre firme specializate de software.

Sistemul de operare (SO) - ansamblu de proceduri manuale si module de program de sistem prin care se administreaza resursele sistemului de calcul (procesoare, memorie, periferice, informatii) ce asigura utilizarea eficienta, in comun, a acestor resurse si ofera utilizatorului o interfata cat mai comoda pentru utilizarea sistemului de calcul.

Asadar, sistemul de operare poate fi considerat ca reprezentand interfata dintre componentele hard si utilizator.

Pentru a raspunde rolului de interfata hardware - utilizator, majoritatea sistemelor de operare sunt organizate pe doua nivele:

fizic - mai apropiat de hardware cu care interfereaza printr-un sistem de

intreruperi;

logic - mai apropiat de utilizator, interferand printr-un sistem de comenzi, limbaje de programare, utilitare.

Corespunzator acestor doua niveluri, sistemele de operare cuprind in general doua categorii de programe:

de comanda si control pentru coordonarea si controlul tuturor functiilor (procese

de intrare/iesire, executia intreruperilor etc.);

de servicii (prelucrare) - executate sub supravegherea programelor de comanda si control, utilizate de programator pentru dezvoltarea programelor sale de aplicatie.

Principalele functii ale unui sistem de operare

Principalele functii ale unui sistem de operare sunt:

Gestiunea prelucrarilor - ofera posibilitati de pregatire si lan.sare in executie a programelor de aplicatie. Pentru aceasta, sistemul de operare trebuie sa dispuna de:

un editor de texte, pentru introducerea si modificarea unui program sursa (program scris intr-un limbaj de programare);

un translator pentru limbajul de programare folosit (asamblor, compilator, interpretor), pentru traducerea instructiunilor din programul sursa intr-un limpaj recunoscut de sistemul de calcul (program obiect);

un editor de legaturi pentru realizarea de legaturi intre modulele object in vederea construirii structurii pe segmente, necesare executiei programelor (program direct executabil). Acesta se incarca in memorie de citire componenta sistemului de operare numita incarcator, si din acel moment executia peate avea loc.

Gestiunea resurselor - identificarea programelor ce se executa, a necesarului de memorie, a dispozitivelor periferice si a cerintelor privind protectia datelor.

Gestiunea fisierelor - realizeaza separarea fisierelor incarcate in memorie si grupeaza fisierele pe diferiti utilizatori.

Facilitati puse la dispozitia utilizatorului referitor la compresia datelor, sortarea, interclasarea, catalogarea si intretinerea bibliotecilor prin programele utilizator disponibile.

Planificarea executiei lucrarilor dupa anumite criterii (timp de executie, prioritati), astfel incat unitatea centrala sa fie utilizata eficient.

Coordonarea executiei simultane a mai multor programe, prin urmarirea modului de executare a instructiunilor, depistarea si tratarea erorilor, lansarea in executie a operatiilor de intrare/iesire.

Asistarea executiei programelor de catre utilizator, printr-o interfata prietenoasa,

atat la nivel hardware, cat si la nivel software.

Dintre cele mai cunoscute sisteme de operare se pot aminti: Windows, Mac Operating System, Linux, Unix, Novell.

Aplicatii software

Aplicatiile informatice sunt reprezentate de acele programe ce sunt realizate pentru utilizatori cu scopul de a folosi calculatorul intr-o problema specifica si pentru a indeplini o anumita sarcina (procesare de text, facturare, DTP, aplicatii grafice).

Exista diferite programe fiecare avand o functie specifica, de exemplu:

Programe de comunicatii - Yahoo Messenger, Outlook Express (cu ajutorul acestor programe se pot trimite mesaje si comunica cu diferite persoane, indiferent de localizarea geografica a acestora).

programe de manipulare si gestiune a fisierelor - Apple OS 9, Linux, Windows Explorer (cu ajutorul acestor programe se pot crea, sterge sau redenumi fisierele).

programe de navigare pe WEB - Netscape Navigator, Internet Explorer (cu ajutorul acestor programe puteti accesa diferite pagini de Internet).

Programe de procesare de text - Word Pro, StarOffice Document, Microsoft Word (cu aceste programe se pot accesa informatiile sub forma de text, avand posibilitatea de editare, salvare si imprimare a documentului).

Programe de calcul tabelar - Microsoft Excel, Lotus 1-2-3, StarOffice Spreadsheet (aceste programe permit manipularea datelor numerice existente in tabelele de calcul).

Programe de gestiune a bazezor de date - Filemaker Pro, Microsoft Access, Appleworks (acest program organizeaza colectii mari de date, pentru ca informatia sa fie disponibila utilizatorului prin realizarea interogarilor si a extragerilor de date).

Altele, folosite in domenii diverse, specializate - Adobe Illustrator, Quark

Express.

Asadar, dintre aplicatiile software care pot fi folosite la birou sau acasa se pot enumera:

Program de procesare de text: Word, WordPerfect, AmiPro;

Program de calcul tabelar: Excel, Lotus 123;

Program de baze de date: Access, Filemaker Pro; Program de prezentari: PowerPoint, Freelance;

Program de posta electronica;

Program de navigare pe Internet;

Program de contabilitate;

Program de salarii.

Interfata grafica cu utilizatorul (GUI - Graphical User Interface)

Un program ce utilizeaza o interfata grafica utilizeaza de obicei un sistem de operare bazat pe ferestre. Acest program afiseaza in ferestrele de pe ecran meniuri, simboluri, suprafete de lucru si ferestre pentru aplicatii, dispozitive grafice folosite in interactiunea cu un computer, pictograme, butoane, casete de dialog etc, iar utilizatorul controleaza aceste ferestre cu ajutorul mouse-ului.

Concis, avantajele folosirii GUI sunt:

Interactiune cu computerul mai usoara si mai eficienta pentru utilizator;

Simplificare a instructiunilor complexe, realizata cu ajutorul pictogramelor si meniurilor;

Initiere intuitiva a comenzilor catre computer;

Programele si fisierele sunt mai usor de manuit si organizat;

Componentele de baza ale interfetei grafice cu utilizatorul, sunt:

indicator sau punctator (in general arata ca o sageata sau ca un I);

dispozitiv de punctare, un mouse sau un trackball, care permite selectarea

obiectelor de pe ecran;

pictograme (Icons), mici desene care reprezinta comenzi, fisiere sau ferestre, ce pot fi activate cu ajutorul mouse-ului;

desktop (spatiul de lucru)- zona de pe ecran unde se afla pictogramele;

ferestre (windows)- zone ale ecranului in care se pot executa activitati diferite;

meniuri (menus) - contin comenzile care se pot selecta pentru a fi executate.

Retele informationale LAN, WAN

Retea (Network) - grup de doua sau mai multe calculatoare conectate impreuna.

Calculatoarele dintr-o retea sunt numite noduri.

In functie de aria de intindere retelele se pot clasifica in:

Local Area Network (LAN) - retea locala,in care calculatoarele sunt localizate foarte aproape unele de altele, in aceeasi intreprindere sau cladire;

Metropolitan Area Network (MAN) - retea metropolitana, se intinde pe teritoriul unui oras sau al unui spatiu aglomerat;

Wide Area Network (WAN) - retea de larga acoperire: comunicare intre calculatoare aflate la o distanta foarte mare unele de altele (chiar in alta tara);

Global Area Network (GAN) - retea globala, este reteaua care cuprinde toata lumea, legand intre ele calculatoarele de pe intreg globul. Cea mai renumita retea GAN este Internetul.

Pentru a clasifica tipurile de retele se pot folosi mai multe criterii, printre care:

arhitectura determina clasificarea retelelor in retele:

punct la punct (peer to peer) - fiecare statie de lucru are capabilitati si responsabilitati echivalente (fiecare calculator are acces la resursele, programele, bazele de date aflate pe celelalte calculatoare);

client/server - fiecare calculator este fie client, fie server si anume, fiecare calculator este conectat la un calculator central de unde acceseaza aplicatiile de care are nevoie si le foloseste, calculatorul central numindu-se server, calculatoarele ce realizeaza cererile serverului poarta denumirea de client.

Exista retele in cadrul carora statiile de lucru nu sunt constituite decat din monitoare si tastatura, fara a avea un hard propriu, ele transmitand toate datele serverului, fara a face nici o operatiune proprie in afara consultarii incarcarii datelor de la monitor la tastatura. Acestea poarta denumirea de terminale neinteligente.

In cazul in care acestea dispun de procesor propriu si fac o serie de operatii cu resursele proprii poarta denumirea de terminale inteligente.

In concluzie:

- terminalul inteligent este un terminal care detine capacitate propria de procesare si care peate prelua o parte din instructiunile de procesare de la computerul principal;

- terminal neinteligent este un terminal care nu detine capacitate propria de procesare si care functioneaza ca un mod de accesare la computerul principal sau la alt echipament.

Topologia - aranjarea geometrica a sistemului de calculatoare. Conform acestui criteriu sunt cunoscute retelele:

magistrala (bus) - calculatoarele sunt asezate analog cu locurile dintr-un autobuz;

stea (star) - asezare sub forma de stea a calculatoarelor;

inel(ring)calculatoarele sunt asezate 1n cerc. 

Protocolul - set de reguli si semnale pe care calculatoarele din retea le folosesc pentru a comunica. Unul dintre cele mai importante protocoale pentru retelele LAN este numit Ethernet.

Dintre cele mai importante avantajele ale utilizarii calculatoarelor in retea pot fi enumerate:

permit partajarea utilizarii resurselor indiferent de localizarea lor fizica;

permit accesul programelor de la distanta, utilizatorii avand la dispozitie ultimele versiuni ale acestora;

permit accesarea bazelor de date de la distanta;

realizeaza o comunicare mai rapida intre oameni, comunicare ce se poate realiza sub forma de text, sunet sau imagine;

se pot realiza videoconferinte utilizate pentru educatia la distanta;

posibilitatea pentru anumite persoane de a lucra acasa (teleworking), in functie de timpul disponibil;

reducerea costului, etc.

Intranet, Extranet

Intranetul este o retea de comunicare asemanatoare Internetului, ce utilizeaza aceleasi instrumente, in special browser-ele www. Cuvantul Intranet este format din prefixul intra corespunzator termenului interior si a termenului net ce este folosit in general pentru termenul de retea.

Diferenta dintre Intranet si Internet este acea ca reteaua Intranet este o retea privata si intema a unei companii. Termenul Intranet este foarte nou si de aceea nu este foarte bine definit. Exista diferite definitii care afirma faptul ca o retea Intranet poate fi conectata la Internet, sau poate folosi Internetul, in timp ce alte definitii subliniaza importanta unei separari totale de Internet, acesta fiind protejat de bariere (firewalls).

Cuvantul Extranet este format din prefixul extra corespunzator termenului exterior si a termenului net ce este folosit in general pentru termenul de retea. Extranetul este folosit de obicei in exterior cu scopul de a imbunatati comunicarea intra diferite organizatii, clienti, fara a prejudicia securitatea electronica.

In concluzie, Extranetul este o extensie a unei retele Intranet, in mod special pe World Wide Web, ce permite comunicarea intre anumite institutii si a oamenilor din aceasta retea Extranet, in cele mai multe cazuri oferind un acces limitat la reteaua Intranet a acestor organizatii.

Diferenta intre Extranet si Internet consta in aceea ca Extranetul este o retea exterioara corespunzatoare anumitor firme, retea ce permite si accesul limitat la reteaua Intranet a acestor firme, pe cand Internetul nu permite accesul la reteaua Intranet a firmelor.

Internetul

Internetul este

un sistem cu o dezvoltare foarte rapida care cuprinde computere interconectate si care faciliteaza serviciile de transfer de date cum ar fi posta electronica, World Wide Web, transferul de fisiere si stiri;

o retea globala de computere, care leaga guverne, universitati, companii si multe alte retele si utilizatori;

o retea globala ce conecteaza mai mult de 2 milioane de calculatoare, numarul acestora fiind in continua crestere.

Spre deosebire de serviciile online care sunt controlate in mod central, Internetul este descentralizat prin insusi modul sau de proiectare. Fiecare calculator din Internet, numit gazda sau host, este independent.

Cele mai importante servicii oferite de Internet sunt:

World Wide Web (WWW) - serviciu multimedia, este un sistem de servere Internet care permite lucrul cu documente formatate special, intr-un limbaj numit HTML (Hyper Text Markup Language) ce permite grafica si legaturi hyperlink. Acest serviciu ofera posibilitatea accesului la o cantitate imensa de informatii, fapt ce duce la necesitatea stabilirii unei metoda de selectare datelor care ne intereseaza, cerinta indeplinita prin folosirea motoarelor de cautare. Un motor de cautare este un program care permite utilizatorilor sa gaseasca diverse informatii pe Internet. In sens mai larg poate fi definit ca program care gaseste informatia cautata intr-o baza de date). Cele mai cunoscute motoare de cautare sunt: AltaVista, Yahoo, Infoseek, Hotbot, Lycos, Metacrawler, Excite, Web Crawler etc.

E-mail- posta electronica pe Internet;

Chat- conversatie pe Internet, prin introducerea textelor pe calculator;

Newsgroups - contine ultimele noutati pe o anumita tema;

ftp - serviciu pentru copierea fiierelor sau programelor de pe Internet pe calculatorul propriu.

Intre calculatoarele legate la Internet se pot schimba date si informatii folosind unul dintre serviciile amintite, prin retelele cablate si prin satelit, numite datahighway (magistrale de date).Una dintre problemele deosebite cu care s-au confruntat informaticieni profesionisti, industria si utilizatorii la sfarsitul Secolului 20, a fost Problema Y2K. Aceasta a aparut deoarece marea majoritate a computerelor folosesc numai 6 digiti pentru a inregistra data, cu numai doi digit alocati pentru an, cu consecinta ca multe sisteme puteau genera erori daca nu se luau masuri adecvate pentru a face calculatoarele compatibile pentru anul 2000.

Importanta realizarii unui "back-up"(copie) pe suporturile externe de memorare (discheta, CD)

Se poate intampla ca in timp ce lucrati sa existe o mica pana de curent care duce la oprirea calculatorului si implicit a pierderii datelor. Tot ce ati lucrat s-a pierdut, de aceea este bine sa aveti facute copii ale documentelor la care lucrati, pe discheta sau CD.

O alta posibilitate de pierdere a datelor este aceea cand calculatorul dumneavoastra nu mai incarca sistemul de operare si singura solutie posibila este formatarea hard disk-ului si reinstalarea sistemului de operare.

Sper ca nu ati uitat ca formatand hard disk-ul datele sunt pierdute!!!. Dar dumneavoastra aveti mare nevoie de documentele sau bazele de date la care ati lucrat ani de zile dar, in acest caz, ele nu mai pot fi accesate, fiind pierdute. Pentru a nu ajunge intr-o astfel de situatie este de preferat copierea documentelor importante pe discheta sau CD, deci realizarea asa numitelor copii de protectie back-up.

Stergerea fisierelor, directoarelor/dosarelor in cosul de reciclare

Inevitabil va sosi momentul in care veti dori sa stergeti un fisier sau un dosar. Este o parte esentiala a actiunii de evitare a incarcarii excesive si inutile a calculatorului dumneavoastra!

Atentie! Aveti grija sa nu stergeti un fisier sau un dosar de care mai aveti nevoie!

Din fericire, Windows contine acum un dosar numit Recycle Bin (cosul de gunoi), in care sunt stocate temporar fisierele sterse, pana cand il goliti. Puteti recupera fisierele din dosarul Recycle Bin, daca va razganditi sau daca le stergeti din greseala.

Atentie! Fisierele sterse de pe un floppy disk nu sunt trimise in Recycle Bin. O data sterse ele nu mai pot fi restaurate!

Pasi pentru a sterge un fisier sau un dosar:

Selectati fisierul sau dosarul pe care doriti sa-l stergeti (clic pe pictograma);

Apasati tasta Delete (sau File/Delete, sau clic pe de pe bara de instrumente);

Apare caseta de dialog Confirm File Delete (confirma stergerea fisierului);

Yes

Atentie! Daca stergeti un dosar, toate fisierele si subdosarele pe care le contine vor fi sterse!

Refacerea fisierelor sterse

Operatia se poate face imediat dupa stergere cu comanda Undo din meniul Edit (sau clic pe de pe bara de instrumente).

Daca a trecut ceva timp de la stergere, puteti rezolva problema in alt mod:

Deschideti dosarul Recycle Bin de pe desktop cu dublu clic sau din Explorer, din panoul din stanga, cu clic . Vor fi vizibile toate fisierele care au fost sterse pana in acel moment.

Clic pe fisierul pe care doriti sa-l reabilitati;

File/Restore.

Atentie! Comanda Restore din meniul File nu este activa daca nu ati selectat inainte fisierul!

Aveti grija: in meniul File este si comanda Empty Recycle Bin care goleste cosul de gunoi si in urma acestei operatii fisierele nu mai pot fi recuperate.

Empty Recycle Bin apare si prin apasarea butonului dreapta al mouse-ului pe iconita Recyle Bin de pe desktop.

Daca atunci cand stergeti un fisier nu vreti ca acesta sa fie trimis in Recyle Bin puteti apasa simultan tastele Shift+Del.

Sau puteti alege Properties din meniul deschis la apasarea unui clic de stanga pe pictograma Recyle Bin.


Organizarea fisierelor

Concepte

Intelegerea modului in care un sistem de operare prezinta directoarele, fisierele intr-o structura ierarhica

Directorul (Directory) este un catalog, un tabel, un repertoar al discului. Ca orice fisier, se identifica dupa numele dat de utilizator. In el se memoreaza informatii despre fisierele care sunt inregistrate pe disc. Informatiile despre fisiere se refera la: numele, extensia, spatiul ocupat pe disc (in bytes), data si ora la care a fost creat sau modificat fisierul, adresa de inceput a fisierului, atributele fisierului.

La formatarea discului se creeaza directorul radacina (Root Directory). Directorul radacina este si el tot un fisier, dar mai special, avand un numar fix de inregistrari, fiecare inregistrare continand informatii despre cate un fisier sau subdirector. Numele directorului radacina este acelasi cu numele discului logic a carui structura o reprezinta.

Subdirectorul este o structura de fisier asemanatoare directorului. Poate contine la randul lui fisiere si/sau alte subdirectoare. Astfel, se ajunge la o structura arborescenta de directoare si subdirectoare. Aceasta structura este variabila ca forma si dimensiune in functie de nevoile utilizatorului.

Exemplu:

 

In cadrul structurii arborescente se respecta urmatoarele reguli:

- un subdirector are un singur director de origine, numit director parinte, situat pe nivelul ierarhic superior,

- un director poate avea mai multe subdirectoare, numite directoare copii, situate pe nivelul ierarhic imediat inferior.

Directorul curent este directorul in care se lucreaza la un moment dat (director de lucru).

In sistemul de operare Windows 98 structura ierarhica a directoarelor arata ca in figura alaturata.

Semnul " indica faptul ca folder-ul respectiv contine alte subfoldere

Semnul "-" ne sugereaza ca putem vizualiza continutul folder-ului respectiv.

Lucrul cu directoarele

Localizarea unui fisier sau director

Pentru a ajunge la un anumit director aflat pe hard disk sau pe alte suporturi externe de memorare poate fi folosit programul Windows Explorer.

Calea catre aceasta aplicatie este: Start-Programs-Accesories-Windows Explorer

Apare urmatoarea fereastra:

Bara de nume titlu

 


Bara de stare (Status Bar)

 

In meniul Address este afisat directorul curent

 

In partea dreapta a ferestrei sunt afisate directoarele sau fisierele cuprinse in directorul curent

 

Cele doua ferestre panouri

 

Bara de unelte

(toolbar); poate fi activata/dezactivata din meniul View cu comanda Toolbar

 

Bara de meniuri

 

Recunoasterea celor mai utilizate tipuri de fisiere: fisiere de procesare text, fisiere registru, fisiere baze de date, fisiere de prezentare, fisiere imagini, fisiere audio, fisiere video, fisiere comprimate, fisiere temporare

Fisierele si aplicatiile sunt reprezentate grafic pe ecran sau in directoare prin mici pictograme. Fiecare program are o pictograma unica pentru fisierele sale astfel incat acestea sa poata fi recunoscute imediat.

O alta modalitate de recunoastere a fisierelor este dupa extensia acestora.

Aplicatia

Pictograma aferenta aplicatiei

Pictograma corespunzatoare fisierelor

Extensia corespunzatoare

Utilizare

Microsoft Word
.doc

Crearea de documente

Microsoft Excel

.xls

Crearea foilor de calcul

Microsoft Access

.mdb

Crearea bazelor de date

Microsoft Powerpoint

.ppt

Crearea prezentarilor

Notepad

.txt

Crearea textelor

Paint

.bmp; .jpg; .gif

Crearea imaginilor

Windows Media Player

.wav

Crearea sunetelor

Windows Media Player

.avi

Crearea filmelor

WinZip

.zip

Crearea de fisiere arhivate

WinRar

.rar

Crearea de fisiere arhivate

.tmp

Fisiere temporare

Masuri elementare de protectie impotriva pierderii de date si scurgerilor de informatii.

Securitatea datelor devine un element cheie atunci cand se lucreaza cu date importante. Pentru ca acestea sa nu devina publice, se recomanda existenta unor proceduri de raportare. Un lucru important, este explicarea consecintelor utilizatorilor calculatorului din cadrul unitatii, ce trebuie sa cunoasca atat importanta datelor cu care lucreaza cat si responsabilitatile pe care le au in legatura cu aceste date.

Exista diferite modalitati de protejare a datelor, cateva dintre acestea sunt:

v     Accesul fizic la calculator este restrictionat;

v     Adoptarea unei politici de parolare corespunzatoare;

v     Stabilirea drepturilor pe care le are fiecare utilizator;

v     Copierea datelor in mod regulat (backup);

v     Criptarea fisierelor la care se lucreaza;

v     Folosirea programelor anti-virus;

v     Folosirea programelor de securitate tip firewall.

Parolele stabilite trebuie concepute astfel incat sa fie foarte greu de descoperit de persoanele neautorizate. Pentru aceasta se recomanda ca aceste parole sa nu contina date personate ale utilizatorului, ca si folosirea unor parole generate automat de catre calculator.

O modalitate foarte buna de protejare a datelor este crearea utilizatorilor cu diferite drepturi in functie de locul pe care il ocupa acestia in structura organizatorica a firmei. Astfel, se recomanda accesul restrictiv la date angajatilor de pe o treapta inferioara si un acces mai putin restrictiv utilizatorilor de pe un nivel superior.

Scopul realizarii backup-ului diferitelor date

In cazul unor caderi de tensiune, este posibil ca datele prelucrate si nesalvate sa se piarda. Pentru a preveni aceste situatii se recomanda folosirea unor sisteme de alimentare UPS (Uninterruptible Power Supply), ce asigura in cazul acestor caderi de tensiune, o continuitate de aproximativ 5-30 de minute, timp in care se pot salva datele si inchide coract calculatorul.

Pentru a avea totusi o mai mare siguranta a acestor date, se efectueaza crearea de copii (back-up) a datelor importante.

Termenul de backup al sistemului semnifica copierea fisierelor pe un dispozitiv auxiliar de stocare a datelor, pentru a avea disponibile copii ale fisierelor de pe computer in cazul defectarii sistemului. Copierea peate fi facuta zilnic sau de mai multe ori pe zi, in functie de importanta si valoarea datelor procesate.

Aceste copii se recomanda a se realiza:

O data pe saptamana pentru firmele de dimensiune mica;

O data pe zi pentru firmele mari cum ar fi bancile si institutiile guvernamentale.

Diferitele implicatii rezultate in urma pierderii laptop-ului sau a dispozitivelor PDA, a telefonului mobil

O alta modalitate de pierdere a datelor importante, este aceea in care se pierde sau este furat laptop-ul, Palm-ul sau telefonul mobil.

Astfel se pot pierde numere importante de telefon, agenda cu adresele unor persoane sau chiar fisiere foarte importante. De aceea ar trebui sa fie facute copii ale acestor informatii si pe alte suporturi. Copiile trebuie pastrate in conditii adecvate, astfel incat suporturile informatiilor sa nu fie degradate din punct de vedere fizic sau logic.

4.2 Virusi

Ce este un virus si care sunt efectele pe care le au virusii asupra calculatoarelor

'Virusii' sunt anumite programe create de oameni cu scopuri distructive. Sunt programele ce au proprietatea de a se extinde si care duc la functionarea necorespunzatoare a sistemului de operare. Ele sunt seturi de instructiuni care se ataseaza singure unui alt program sau sectorului de boot al unui disc. Asemenea virusilor umani, 'virusii de calculator' duc la imbolnavirea sistemului de operare si a fisierelor existente pe acesta.

Aceste mici programe distrug informatiile aflate pe calculator si impiedica functionarea aplicatiilor.

Virusii sunt foarte diferiti, de la cei ce ataca documentele si fisierele de tip text, pana la

cei care duc la stricarea componentelor hard ale calculatorului.

O data patruns in calculator un virus nu este activ, el se activeaza in momentul in care programul cu care a fost adus este activat.

Cateva modalitati de transmitere a virusilor

Virusii patrund in calculator prin intermediul programelor de pe Internet atunci cand se descarca (se realizeaza operatia download) anumite programe, documente si imagini, pot fi primiti pe mail, sau pot fi adusi cu o discheta sau un CD.

De aceea este recomandat ca la folosirea uneia din aceste cai sa se ruleze un program antivirus.

Avantajul scanarii calculatorului impotriva virusilor

Pentru a evita anumiti virusi sau pentru a scapa de acestia va trebui:

sa fie instalat un program antivirus foarte bun, cat mai recent, cu ajutorul caruia sa puteti descoperi si sa eliminati eventualii virusi;

sa se scaneze toate fisierele cu regularitate;

sa se actualizeze in fiecare luna programul anti-virus;

sa se scaneze periodic fisierele din calculator si dischetele inainte de a le folosi;

sa se scaneze fisierele atasate primite pe mail;

sa nu se ruleze programe daca nu li se cunoaste provenienta;

sa nu se foloseasca dischete de provenienta necunoscuta;

sa se foloseasca functia 'macro disable' (dezactivare instructiuni macro), disponibila in cele mai moderne aplicatii.

Daca se foloseste un antivirus corespunzator, acesta poate descoperi in timpul scanarii si virusii care nu sunt activi.

Conceptul de dezinfectare

Acest termen este analog cu cel din vorbirea curenta, dar se refera la domeniul legat de calculatoare.

Ca orice virus si virusii de calculator pot fi eliminati. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul programului antivirus care descopera virusul si apoi ii elimina din toate fisierele si din calculator.

Eticheta Screen Saver - permite modificarea ecranului de protectie, adica a unui program de protejare a ecranului (un program care afiseaza diverse modele aleatoare atunci cand pe o perioada de timp predeterminata nu s-a executat nici o actiune la calculator (de la tastatura sau mouse).

clic aici pentru a previzualiza imaginea pe tot monitorul

 

clic aici pentru a selecta un program din lista Screen Saver

 

clic aici se tasteaza sau se selecteaza numarul de minute de inactivitate dupa care se va declansa programul de protectie

 

clic aici pentru a personaliza proprietatile programului de protectie ales

 

clic aici pentru a  aplica setarile facute si a inchide fereastra

 

Parolarea ecranului de protectie - exista posibilitatea ca iesirea din programul ecranului de protectie sa fie conditionata de cunoasterea unei parole!

Procedati astfel:

Selectati un program din lista Screen Saver.

Selectati optiunea Password protected, si apoi actionati butonul Change.

Tastati parola dorita in caseta de text New Password si apoi confirmati-o prin retastarea ei in caseta de text Confirm New PasswordPe masura ce tastati parola, in casetele de text vor aparea, in locul caracterelor tastate, asteriscuri (***), impiedicand astfel alti utilizatori aflati in preajma sa vada parola.

Cand apare mesajul de confirmare, actionati butonul OK.

Observatie: pentru dezactivarea parolei, se deselecteaza optiunea Password protected.

Virusii calculatoarelor

Concepte generale despre virusi

Ce este un virus si care sunt efectele pe care le virusii asupra calculatoarelor

"Virusii" sunt anumite programe create de oameni cu scopuri distructive. Sunt programele ce au proprietatea de a se extinde si care duc la functionarea necorespunzatoare a sistemului de operare.

Asemenea virusilor umani "virusii de calculator" duc la imbolnavirea sistemului de operare si a fisierelor existente pe acesta.

Aceste mici programe distrug informatiile aflate pe calculator si impiedica functionarea aplicatiilor.

Virusii sunt foarte diferiti: de la cei mai inofensivi ce ataca fisierele de tip text si documentele pana la cei care duc la stricarea componentelor hard ale calculatorului.

Un virus odata patruns in calculator nu este activ, decat in momentul in care programul cu care a fost adus este activat.

Cateva modalitati de transmitere a virusilor

Virusii patrund in calculator prin intermediul programelor de pe Internet, ii puteti primi pe mail sau ii puteti aduce dumneavoastra cu o discheta, stick de memorie sau un CD.

De aceea este recomandat ca la folosirea uneia din aceste cai sa rulati un program antivirus.

Avantajul scanarii calculatorului impotriva virusilor

Pentru a scapa de anumiti virusi sau pentru a va proteja de acestia va trebui:

Sa aveti instalat un program antivirus foarte bun, foarte recent cu ajutorul caruia sa puteti descoperii si sa eliminati eventualii virusi;

Sa scanati periodic fisierele din calculator si a dischetelor inainte de a le folosi;

Sa scanati fisierele atasate ce le primiti pe mail.

Daca aveti un antivirus bun acesta poate descoperii in timpul scanarii si virusi care nu sunt activi.

Conceptul de dezinfectare a virusilor

Ca orice virus acesti virusi de calculator pot fi eliminati. Acest lucru se realizeaza cu ajutorul programului antivirus care descopera virusul si apoi il elimina din toate fisierele din calculator.

Manipularea virusilor

Utilizarea unui antivirus pentru a scana calculatorul

Pentru a scana calculatorul impotriva virusilor deschideti programul antivirus pe care il aveti pe calculator.

Sanatate si siguranta, mediul de lucru

3.3 Ergonomie

In aceasta categorie sunt cuprinse acele elemente care duc la crearea unui mediu sanatos de lucru, si anume:

Pastrarea unei distante optime fata de monitor, pentru a evita afectarea ochilor, utilizarea ecranelor de protectie;

Pozitionarea adecvata a monitorului, mouse-ului si tastaturii;

Utilizarea unor scaune reglabile;

Distanta adecvata pentru genunchi si coapse de la birou sau terminal;

Tastatura ergonomica cu un design ce permite o pozitionare corecta a mainilor;

Luminozitate si aerisire buna a incaperii;

Pauze de 10 minute dupa fiecare 50 de minute in fata calculatorului.

3.4 Probleme de sanatate

Folosirea calculatorului necesita realizarea unor miscari stereotipe (miscari dese ale gatului, coatelor), ce pot duce la anumite afectiuni ale gatului, umerilor, coloanei vertebrale, etc. Aceste afectiuni se datoreaza miscarilor repetate, concept ce se numeste RSI (Repetitive Strain Injury - Accidentare cauzata de miscari repetate).

Se pot enumera cateva dintre problemele de sanatate cauzate de lucrul cu calculatorul:

Raniri ale ochilor si slabirea vederii;

Oboseala; 

Problema cu spatele;

Dureri de umeri;

Dureri de cap.

Cateva norme de protectie, care ajuta la crearea unui mediu de lucru sanatos pentru utilizatorii de computere sunt:

Folosirea unei tastaturii detasabile pentru a evita durerile in maini si brate;

Scaunul utilizat sa fie reglabil, confortabil, cu un spatar comod;

Folosirea unui suport pentru cabluri;

Cablurile de alimentare,sa fie bine legate si protejate;

Genunchii trebuie sa fie la o inaltime de max. 70cm de sol;

Asezarea monitorului la distanta potrivita, pentru a impiedica afectiuni ale ochilor;

Asigurarea existentei unei surse de lumina pentru a evita oboseala ochilor;

Dotarea ferestrelor cu jaluzele ajustabile pentru a evita stralucirea sau reflexia luminii;

intreruperi frecvente ale lucrului, la computer.

3.5 Probleme de siguranta

Termenul de siguranta se refera atat la persoana care foloseste computerul, cat si la datele care se prelucreaza. Astfel, lucrul la computer presupune respectarea tuturor regulilor ce trebuie luate in considerare ori de cate ori se lucreaza cu aparate si dispozitive electrice si electronice: evitarea atingerii surselor de curent, evitarea folosirii de cabluri neizolate, etc.

Este posibil sa se intrerupa curentul sau sa aiba loc cresteri bruste de tensiune.

Cateva moduri in carese pot preveni stricaciunile provocate hard-diskului si fisierelor sunt:

Folosirea unei UPS (Uninterruptible Power Supply -sursa continua de curent);

Folosirea unui dispozitiv ce poate avertiza asupra cresterile de tensiune;

Salvarea fisierele in mod regulat

Realizand un backup complet in mod regulat (termen prin care se desemneaza executarea periodica de copii de siguranta, pentru a evita pierderea informatiilor )(date primare sau rezultate ale prelucrarilor).

3.6 Mediul de lucru

Protejarea mediului prin utilizarea monitoarelor ce consuma putina energie si a posibilititilor de reciclare

Calculatoarele afecteaza foarte mult mediul inconjurator deoarece utilizeaza foarte multa energie si emit radiatii. De aceea se recomanda utilizatea acelor monitoare si imprimante ce consuma cat mai putin curent. Este bine sa se incerce, pe cat posibil, reciclarea hartiei utilizata la imprimarea diferitelor documente si a cartuselor folosite la imprimarea hartiei, prin reincarcarea acestora.

Scaderea necesitatii utilizarii documentelor imprimate datorita existentei documentelor electronice.

Necesitatea pastrarii documentelor pe suport de hartie a scazut foarte mult deoarece, documentele in format electronic prezinta o mobilitate mai mare, ele putand fi transportate foarte usor si se pot realiza oricate copii ale acestora.

Securitatea informatiei

Copyright

Termenul de copyright pentru software, dar si pentru fisiere de tip text, audio, video.

Copyright-ul este modalitatea legala de protejare a lucrarilor literare, stiintifice, artistice sau de orice alt fel, publicate sau nepublicate, cu conditia ca aceste lucrari sa aiba o forma tangibila (adica se pot vedea, auzi sau atinge).

Daca este verba de o simfonie, un poem sau o pagina de cod HTML, o aplicatie software proprie, tiparite pe hartie, inregistrate pe caseta audio sau pe hard disk, atunci pot fi protejate de copyright.

Deschizand un fisier de tip text, audio, video, etc., creat de o anume persoana, acesta contine in Properties data la care a fest creat acel document. Orice copiere ulterioara sau descarcare de pe Internet a documentelor reprezinta o incalcare a drepturilor de copyright, pentru ca data la care se realizeaza aceste operatii este ulterioara datei crearii documentelor. Daca nu se considera suficienta aceasta modalitate de datare a momentului crearii documentelor proprii, se peate trimite o scrisoare prin posta la propria adresa, continand. documentele in forma lor tangibila, scrisoare care nu va mai fi deschisa. Astfel, se stabileste in timp, in mod indubitabil, momentul crearii propriilor documente.

Copyrightul folosit la distribuirea materialelor pe CD, discheta. Termenii shareware, freeware, licenta.

Shareware - sunt acele aplicatii sau programe pe care le puteti achizitiona direct de la persoana care le-a creat, persoana ce doreste distribuirea acestor programe fara intermediar. De cele mai multe ori distribuirea este gratuita, sau cu o taxa minima. Programele se pot copia si transmite altor utilizatori.

Freeware -programe protejate de dreptul de autor (copyright) care pot fi totusi difuzate gratis de catre autor, care isi pastreaza drepturile de autor. Asadar, programele pot fi folosite, dar nu pot fi vandute fara acordul autorului.

Licentele - sunt programele achizitionate de la persoanele care le produc si pentru care se plateste un drept de folosire. Acest drept este valabil doar pentru un singur calculator, dar daca se doreste instalarea programului pe mai multe calculatoare, va trebui achizitionata o licenta speciala ce va permite instalarea programului pe mai multe calculatoare.(de exemplu licenta de campus)

Licenta acorda dreptul de folosire a programului respectiv si nu drept de comercializare sau distributie.

Legea pentru protectia datelor.

Extrase din Legea Nr. 8/1996 , privind drepturile de autor si drepturile conexe

CAP. 5 Durata protectiei dreptului de autor

ART. 30

Drepturile patrimoniale asupra programelor pentru calculator dureaza tot timpul vietii autorului, iar dupa moartea acestuia se transmit prin mostenire, potrivit legislatiei civile, pe o perioada de 50 de ani.

CAP. 9 Programele pentru calculator

ART. 72

(1) Prin prezenta lege, protectia programelor pentru calculator include orice expresie a unui program, programele de aplicatie si sistemele de operare, exprimate in orice fel de limbaj, fie in cod-sursa sau cod-object, materialul de conceptie pregatitor, precum si manualele.

(2) Ideile, procedeele, metodele de functionare, conceptele matematice si principiile care stau la baza oricarui element dintr-un program pentru calculator, inclusiv acelea care stau la baza interfetelor sale, nu sunt protejate.

ART. 73

'Autorul unui program pentru calculator beneficiaza in mod corespunzator de drepturile prevazute de prezenta lege, in partea I a prezentului titlu, indeosebi de dreptul exclusiv de a realiza si de a autoriza:

reproducerea permanenta sau temporara a unui program, integral sau partial, prin orice mijloc si sub orice forma, inclusiv incazul in care reproducerea este determinata de incarcarea, afisarea, transmiterea sau stocarea programului pe calculator;

traducerea, adaptarea, aranjarea si orice alle transformari aduse unui program pentru calculator, precum si reproducerea rezultatului acestor operatiuni, fara a prejudicia drepturile persoanei care transforma programul pentru calculator;

difuzarea originalului sau a copiilor unui program pentru calculator sub orice forma, inclusiv prin inchiriere.

ART. 74

In lipsa unei conventii contrare, drepturile patrimoniale de autor asupra programelor pentru calculator, create de unul sau de mai multi angajati in exercitarea atributiilor de serviciu sau dupa instructiunile celui care angajeaza, apartin acestuia din urma.

ART. 75

In lipsa unei conventii contrare, printr-un contract de utilizare a unui program pentru calculator se prezuma ca:

utilizatorului i se acorda dreptul neexclusiv de utilizare a programului pentru calculator;

utilizatorul nu poate transmite unei alte persoane dreptul de utilizare a programului pentru calculator.

Cesiunea dreptului de utilizarea unui program pentru calculator nu implica si transferul dreptului de autor asupra acestora.

ART. 76

In lipsa unei conventii contrare, nu sunt supuse autorizarii titularului dreptului de autor actele prevazute la art. 73 lit. a) si b), daca acestea sunt necesare pentru a permite dobanditorului sa utilizeze programul pentru calculator intr-un mod corespunzator destinatiei sale, inclusiv pentru corectarea erorilor.

ART. 77

Utilizatorul autorizat al unui program pentru calculator poate face, fara autorizarea autorului, o copie de arhiva sau de siguranta, in masura in care aceasta este necesara pentru asigurarea utilizarii programului.

Utilizatorul autorizat al copiei unui program pentru calculator poate, fara autorizarea titularului dreptului de autor, sa observe, sa studieze sau sa testeze functionarea acestui program, in scopul de a determina ideile si principiile care stau la baza oricarui element al acestuia, cu ocazia efectuarii oricaror operatiuni de incarcare in memorie, afisare, conversie, transmitere sau stocare a programului, operatiuni pe care este in drept sa le efectueze.

Dispozitiile art. 10 lit. e) din prezenta lege nu se aplica programelor pentru calculator.

ART. 78

Autorizarea titularului dreptului de autor este obligatorie atunci cand reproducerea codului sau traducerea formei acestui cod este indispensabila pentru obtinerea informatiilor necesare interoperabilitatii unui program pentru calculator cu alte programe pentru calculator, daca sunt indeplinite urmatoarele conditii:

actele de reproducere si de traducere sunt indeplinite de o persoana care detine dreptul de utilizare a unei copii a programului sau de o persoana care indeplineste aceste actiuni in numele cele dintai, fiind abilitata in acest scop;

informatiile necesare interoperabilitatii nu sunt usor si rapid accesibile persoanelor prevazute la lit. a) a prezentului articol;

actele prevazute la lit. a) a prezentului articol sunt limitate la partile de program necesare interoperabilitatii.

ART. 79

Informatiile obtinute prin aplicarea art. 78:

nu pot fi utilizate in alte scopuri decat realizarea interoperabilitatii programului pentru calculator, creat independent;

nu pot fi comunicate altor persoane, in afara cazului in care comunicarea se dovedeste necesara interoperabilitatii programului pentru calculator, creat independent;

nu pot fi utilizate pentru definitivarea, producerea ori comercializarea unui program, pentru calculator, a carui expresie este fundamental similara, sau pentru orice alt act ce aduce atingere drepturilor autorului.

ART. 80

Dispozitiile art. 78 si 79 nu se aplica, daca se cauzeaza un prejudiciu titularulu dreptului de autor sau exploatarii normale a programului pentru calculator.

ART. 81

Dispozitiile cap. VI din prezentul titlu nu se aplica programelor pentru calculator.

Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1408
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2023 . All rights reserved