Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  


AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Dati-i textului un nou aspect

word

+ Font mai mare | - Font mai micDati-i textului un nou aspect

Obiectivele lectiei:

In aceasta lectie veti vedea cum puteti modifica aspectul textului introdus in celule.
Ce puteti face pentru a modifica aspectul textului

Cand introduceti text sau cifre, Excel le formateaza automat folosind fontul Arial, care nu are un aspect deosebit. Puteti sa modificati urmatoarele atribute ale textului pentru a-i imbunatati aspectul, sau pentru a scoate in evidenta anumite parti ale sale:

Font. Tipul de caractere – de exemplu, Arial, Courier sau Times New Roman.

Font Style.  De exemplu, Bold, Italic, Underine sau Strikethrough.

ATENTIESublinierea textului si chenarul celulelor Puteti sa scoateti in evidenta informatiile importante subliniindu-le; astfel, sub continutul celulei va fi trasata o linie (sau mai multe, in functie de formatul pe care il alegeti). Aceasta solutie difera de trasarea unei linii in partea inferioara a celulei – operatie prezentata in lectia urmatoare.

Size. (Marime) De exemplu, 10 puncte, 12 puncte sau 20 de puncte. (Cu cat este mai mare valoarea in puncte, cu atat este mai mare textul. Un inci are aproximativ 72 de puncte.)

Color. De exemplu, rosu, magenta sau cyan.

Alignment (Aliniere). De exemplu, centrat, aliniat la stanga sau aliniat la dreapta in celula.

DEFINITIEFont. Un font este un set de caractere unitar (cum ar fi Times New Roman). Cand selectati un font, Excel va permite sa modificati marimea fontului, sa adaugati atribute optionale, de exemplu aldin sau italic, sa-i schimbati culoarea si sa adaugati efecte speciale – de exemplu taiere, scriere ca exponent, scriere ca indice si scriere cu majuscule mici (small caps).

Capetele randurilor sunt scrise cu italice

 

Acest text este centrat pe coloane si are un font de 16 puncte, aldin

 

Capetele coloanelor sunt subliniate

 

In figura 16.1 puteti vedea o foaie de calcul in care au fost modificate cateva atribute pentru textul selectat.

Figura 16.1 Un exemplu de utilizare a diverselor atribute pentru text.

Utilizarea casetei de dialog Format Cells

Puteti sa schimbati aspectul textului folosind caseta de dialog Format Cells. Iata ce trebuie sa faceti:

  • Selectati celula sau domeniul de celule ce contine textul pe care doriti sa-1 formatati.
  • Deschideti meniul Format si selectati Cells, sau apasati Ctrl+1. (Puteti si sa executati clic cu butonul din dreapta pe celulele selectate, si pe Format Cells din meniul de comenzi rapide.)
  • Executati clic pe eticheta Font si veti vedea optiunile disponibile, ca in figura 16.2.
  • Selectati optiunile dorite.
  • Executati clic pe OK sau apasati tasta Enter.

Excel foloseste fontul prestabilit pentru afisarea textului pe care il introduceti. Pentru a schimba fontul prestabilit, selectati propriile preferinte din eticheta Font si executati clic pe optiunea Normal Font. Cand executati clic pe butonul OK, Excel va folosi ca font prestabilit optiunile selectate de dumneavoastra.

In caseta Preview puteti vedea efectul optiunilor pe care le-ati selectat

 

Figura 16.2 Caseta de dialog Format Cells cu avand afisata sectiunea Font

SFATComenzi rapide pentru fonturi Puteti sa aplicati rapid anumite atribute folosind comenzile rapide lansate de la tastatura. Mai intai, selectati celula (celulele), apoi apasati Ctrl+B pentru aldine, Ctrl+I pentru italic, Ctrl+U pentru subliniere cu o singura linie (stilul Accounting) sau Ctrl+S pentru taiere (strikethrough).

Schimbarea atributelor textului cu ajutorul butoanelor de pe bara cu instrumente

O metoda mai rapida de modificare a atributelor textului presupune folosirea barei cu instrumente de formatare, prezentata in figura 16.3.


Figura 16.3 Folositi bara cu instrumente de formatare pentru a modifica rapid atribute ale textului.

Pentru a folosi un instrument la schimbarea atributelor textului, efectuati pasii urmatori:

  • Selectati celula sau domeniul ce contine textul al carui aspect vreti sa-1 modificati.

Pentru a schimba fontul sau dimensiunea fontului, derulati lista corespunzatoare si executati clic pe fontul sau marimea dorite. Puteti sa introduceti dimensiunea fontului si in caseta Font Size.

  • Pentru adauga un atribut (de exemplu aldin sau subliniere), executati clic pe butonul corespunzator. Cand este selectat, butonul pare ”apasat”. Puteti sa adaugati mai multe atribute textului, de exemplu aldin si italic.

SFATModificare inaintea introducerii textului Aveti posibilitatea sa selectati atributele dorite inainte de a introduce textul. De exemplu, daca vreti un titlu scris cu aldine si fontul Desdemona de 12 puncte, selectati celulele pentru care vreti sa modificati atributele, apoi selectati atributele dorite, inainte de a incepe sa scrieti. Spre deosebire de un program de procesare a textului, in care trebuie sa activati sau sa dezactivati atributele, in Excel, selectarea atributelor de formatare pentru celule inainte de introducerea datelor nu are nici o influenta asupra celulelor neselectate; datele din celulele neselectate vor aparea cu fontul prestabilit – Arial – de 10 puncte.

Alinierea textului in celule

Cand introduceti date intr-o foaie de calcul din Excel, ele sunt aliniate in mod automat. Textul este aliniat la stanga, iar numerele la dreapta. Atat textul, cat si numerele, sunt plasate initial la baza celulelor. Puteti insa sa schimbati alinierea datelor in celule atat pe vertica1a, cat si pe orizontala.Pentru a schimba alinierea, efectuati pasii urmatori:

  • Selectati celulele sau domeniul pe care vreti sa le aliniati. Daca doriti sa centrati un titlu sau alt text plasat deasupra unui grup de celule, selectati intregul grup de celule goale in care vreti sa fie centrat textul, inclusiv celula ce contine textul pe care doriti sa-1 centrati.

Derulati meniul Format si selectati Cells sau apasati Ctrl+1. Pe ecran va aparea caseta de dialog Format Cells.

  • Executati clic pe eticheta Alignment. Pe ecran vor aparea optiunile pentru aliniere (vezi figura 16.4).

Roteste textul

 

Text Box: Aliniaza textul pe orizontala in celula


Text Box: Aliniaza textul pe verticala in celula


Text Box: Micsoreaza textul dupa caz


Text Box: Uneste celulele


Figura 16.4 Optiunile pentru aliniere.

Alegeti dintre urmatoarele optiuni si grupuri de optiuni pentru a stabili modul de aliniere:

Cu Horizontal puteti specifica alinierea la stanga /dreapta in celule. (Optiunea Center Across centreaza titlul sau alt text in domeniul de celule.)

Cu Vertical puteti specifica modul in care vreti sa aliniati textul pe verticala in celula.

Cu Orientation puteti sa rotiti textul cu 90 de grade sau sa il tipariti de sus in jos (nu de la stanga la dreapta). Aceasta optiune este noua in Excel 97.

Wrap Text ii cere programului sa desparta randurile lungi de text introduse in celula, fara sa modifice latimea celulei. (In mod normal, Excel afiseaza intregul text dintr-o celula pe un singur rand.)

Shrink to Fit adapteaza fontul textului la latimea celulei curente. Daca se modifica latimea celulei, marimea fontului creste sau scade in mod corespunzator.

Merge Cells uneste mai multe celule, formand una singura. Toate datele sunt plasate in continuare, cu exceptia celulei din coltul din stanga-sus al grupului de celule selectate.

Executati clic pe OK, sau apasati tasta Enter.

SFATButoanele pentru aliniere 0 metoda rapida pentru alinierea textului si a numerelor presupune folosirea butoanelor de aliniere de pe bara cu instrumente de formatare. Puteti folosi urmatoarele butoane pentru a alinia textul:

Aliniere la stanga Aliniere la dreapta

Centrare Unire si centrare

In Excel 97 exista posibilitatea de indentare a textului in celula. Daca scrieti un paragraf cu informatii intr-o singura celula, puteti sa il indentati selectand optiunea pentru aliniere la stanga din caseta cu lista Horizontal, din caseta de dialog Format Cells (conform explicatiilor anterioare). Dupa selectarea alinierii la stanga, stabiliti valoarea dorita pentru indentare folosind caseta cu sageti Indent.

In plus, puteti sa faceti rapid acelasi lucru executand clic pe urmatoarele butoane de pe bara cu instrumente de formatare:

Micsorarea indentarii Anuleaza indentarea sau creeaza o indentare negativa

Marirea indentarii Adauga o indentare

In aceasta lectie ati invatat cum puteti personaliza formatarea textului pentru a obtine aspectul dorit de dumneavoastra. In lectia urmatoare veti invata sa adaugati chenare si culori in celulele din foaia de calcul.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 886
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2022 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site