Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
AccessAdobe photoshopAlgoritmiAutocadBaze de dateCC sharp
CalculatoareCorel drawDot netExcelFox proFrontpageHardware
HtmlInternetJavaLinuxMatlabMs dosPascal
PhpPower pointRetele calculatoareSqlTutorialsWebdesignWindows
WordXml


Lucrul cu fisiere de tip text

word+ Font mai mare | - Font mai micDOCUMENTE SIMILARE

Lucrul cu fisiere de tip text

Lucrul cu fisiere de tip text

1. Introducerea si modificarea textuluiTextul care se scrie folosind tastatura se insereaza (sau suprascrie) in pozitia curenta a cursorului marcat printr-un semn (I) care palpaie. Observam ca pozitia mouse-ului (daca acesta este pe zona de lucru, unde apare si textul in curs de editare) este marcata de semnul si daca dorim sa repozitionam cursorul este indeajuns sa dam un clic cu butonul stang al mouse-ului. Daca dorim sa corectam textul, adica sa stergem un caracter se va folosi tasta Backspace pentru stergerea unui caracter din stanga si tasta Delete pentru stergerea unui caracter din dreapta. Daca dorim inceperea unui nou paragraf se da Enter.

Mutarea in interiorul textului

Cu mouse-ul - clic cu butonul stang, pozitioneaza cursorul la pozitia indicata de mouse sau cat mai aproape de acesta.

Cu tastatura - cursorul se muta:

Home la inceputul randului curent.

End la sfarsitul randului curent.

¯ cu cate un caracter la stanga, in sus, la dreapta si in jos.

Page Up cu un ecran in sus.

Page Down cu un ecran in jos.

Cu combinatii de taste - cursorul se muta:

Ctrl+Home la inceputul documentului.

Ctrl+End la sfarsitul documentului.

Ctrl+ ,Ctrl+ la inceputul cuvantului anterior sau care urmeaza.

Ctrl+ ,Ctrl+¯ la inceputul paragrafului anterior sau care urmeaza.

Ctrl+Page Up  la inceputul paginii anterioare.

Ctrl+Page Down  la inceputul paginii urmatoare.

3. Inserarea si suprascrierea textului

In mod implicit se lucreaza in mod scriere prin inserare. Daca se doreste, putem comuta in mod suprascriere, adica textul care se introduce de la tastatura va suprascrie textul existent. Comutarea intre cele doua moduri de scriere se face Apasand tasta Insert. Verificarea modului activ se poate face folosind bara de stare. Daca icoana este inactiva (ca in imagine) atunci scriem in mod inserare. Daca este activa atunci suntem in mod suprascriere (OVR adica overwrite, scrie peste sau suprascriere). Se poate observa ca bara de stare contine informatii utile ca: pagina si sectiunea curenta, la a cata pagina din total suntem, linia si coloana curenta, setul de caractere corespunzator alfabetului limbii cu care se scrie, etc.

4. Deschiderea si inchiderea fisierelor

Pentru a deschide un nou fisier putem folosi optiunea New din meniul File sau butonul corespunzator comenzii, , din bara de instrumente Standard. Se va deschide o fereastra ca si cea din dreapta in care putem preciza tipul documentului dorit sau putem folosi un template.

Pentru a deschide un fisier existent se foloseste comanda Open din meniul File sau butonul din bara de instrumente Standard. Se va deschide o fereastra in care putem naviga pana in dosarul care contine fisierul ce se doreste a fi deschis. Se pot folosi icoanele din stanga pentru a ajunge rapid la fisier sau se va folosi bara de navigare de sus. Pentru inchiderea fisierelor se va folosi optiunea Close din meniul File sau butonul din coltul din dreapta sus (din dreptul barei de Meniuri), care va inchide fisierul curent.

5. Salvarea fisierelor

In cursul scrierii unui fisier sau a editarii acesteia, informatiile sunt de fapt intr-o zona de memorie volatila (adica in RAM). Acest lucru inseamna ca informatiile nu sunt salvate pe un suport fizic. Pentru a avea informatiile si in viitor acestea trebuiesc salvate pe un suport fizic care poate fi hard-ul, discheta, memory stick, s.a.m.d.. Pentru acest lucru se va folosi comanda Save din meniul File sau butonul din bara de instrumente Standard. Abia in urma acestei operatii informatiile sunt salvate pe un suport fizic, deci ele pot fi accesate la o data ulterioara. In urma acestei operatii se va deschide fereastra urmatoare:

unde avem posibilitatea sa setam:

  • -locul unde se va salva (dosarul care va contine fisierul). Acest lucru se va specifica in sectiunea de sus Save in sau cu ajutorul icoanelor din dreapta.
  • -numele va fi specificat jos, in sectiunea File name (pentru nume), numele implicit este document urmat de un numar sau prima linie a fisierului, utilizatorul avand posibilitatea sa precizeze singur numele dorit (indicata este folosirea numelor sugestive in vederea unei identificarii ulterioare rapide).
  • tipul va fi specificat tot jos, in sectiunea Save as type, tipul implicit fiind doc (adica, implicit fisierul se va salva cu extensia .doc).

Daca utilizatorul doreste textul poate fi salvat in diferite forme, ca de exemplu: Rich text format cu extensia .rtf, pagina web cu extensia .htm sau .html, document Works cu extensia .wps, fisier text cu extensia .txt, fisier template cu extensia .dot, document pentru Macintosh cu extensia .mcw, etc.

Pentru ca sa nu pierdem noile informatii introduse putem seta salvarea automata, din meniul File optiunea Save as si din meniul afisat sus la Tools, se va alege Save options care arata astfel:

La Save AutoRecover info every: se poate seta numarul de minute dupa care calculatorul salveaza fisierul in mod automat. Valoarea implicita este de 10 minute dar ea poate fi schimbata.

Crearea copiilor de rezerva.

Pentru mai multa siguranta, daca utilizatorul doreste, se pot face copii de siguranta folosind tot optiunea Save as, prezentata mai sus, tot ceea ce trebuie sa faca este sa precizeze un nume diferit fata de cel folosit in acel moment. In consecinta vom avea doua fisiere, cel initial si copia acestuia (cel salvat sub un nou nume).

Daca se doreste parolarea unui document impotriva deschiderii sau rescrierii (documentul initial va ramane neschimbat, insa se poate salva o copie a acestuia care va putea fi modificata) acest lucru se va face cu Save as, Tools, la Security Options se va seta parola pentru deschidere Password to open si pentru modificare Password to modify. Parola intodusa nu se va vedea si va trebui confirmata.

6. Functii de corectare ortografica si gramaticala

Pentru folosirea acestor functii trebuie sa ne asiguram ca avem instalata componenta Proofing Tools pentru limba (setul de caractere al limbii) cu care scriem documentul. Acesta va contine, printre altele, si un dictionar specific limbii. Acesta poate fi adaugat ca dictionar separat sau se va adauga la continutul dictionarului Custom.dic Acest lucru poate fi verificat din meniul Tools, optiunea Options in care avem un tab numit Spelling & Grammar. Daca apasam butonul Custom Dictionaries, putem verifica sau adauga / sterge dictionarele folosite. Se va lucra cu mare atentie si se va tine seama ca trebuie instalat Proofing Tools-ul potrivit (se poate ca un singur program instalat sa contina suport pentru mai multe limbi, chiar zeci). Unul si acelasi text poate sa contina text in mai multe limbi, deci exista posibilitatea corectarii folosind mai multe limbi.

Pentru a activa functiile de corectare se va alege din meniul Tools optiunea Spelling & Grammar sau se va apasa tasta F7. Corectarea se va efectua de la pozitia cursorului pana la sfarsitul documentului. Fereastra de corectare arata ca in imaginea de mai jos. Se observa ca cuvantul considerat gresit apare ingrosat in sectiunea Not in Dictionary si daca exista vreo sugestie din partea calculatorului aceasta sau acestea (pot fi mai multe) vor aparea mai jos in sectiunea Suggestions. Daca cuvantul nu este gresit ci doar nu este in dictionar el se poate adauga cu butonul Add to Dictionary. Daca cuvantul este incorect se selecteaza din lista versiunea corecta si se da clic pe butonul Change (va schimba doar cuvantul afisat) sau pe butonul Change All (va schimba toate aparitiile urmatoare ale cuvantului in document). Daca se da clic pe butonul AutoCorect atuci calculatorul va face alegerea versiunii considerate corecte. Cu butonul Ignore Once ignoram forma considerata incorecta a cuvantului doar o singura data (cea ingrosata), iar cu butonul Ignore All le vom ignora pe toate.

Exista si o forma prescurtata a corectarii si anume, dupa ce scriem un cuvant gresit acesta va aparea subliniat astfel: , daca dam clic cu butonul drept al mouse-ului pe cuvantul in cauza se va deschide un meniu care va contine si versiunile propuse ca si in imaginea alaturata. Se va selecta versiunea corecta si se poate continua lucrul. Daca dorim mai multe optiuni din fereastra Spelling & Grammar se da clic pe butonul Options.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1372
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved