Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


CUM PASTRAM AERUL CURAT: CAMERE FARA ALERGENI

Casa gradina+ Font mai mare | - Font mai micCUM PASTRAM AERUL CURAT: CAMERE FARA ALERGENI

in ultimele decenii, viata cotidiana in marile orase, si nu numai aici, ne-au pus in fata unor situatii speciale din punctul de vedere al pastrarii sanatatii noastre.

In general, petrecerea unui numar incredibil de ore in interiorul incintelor, construite mai mult sau mai putin inspirat, au condus in destule cazuri la aparitia sau accentuarea unor stari ale corpului uman de la disconfort la aparitia si dezvoltarea unor boli.Vom incerca in cele de fata sa va prezentam problema alergenilor, adica a acelor agenti care genereaza alergii si care sunt prezenti, sub o forma sau alta, in mediul construit in care traim.

De asemenea, vom prezenta si unele mijloace prin care putem sa limitam sau chiar anulam influenta acestora.

Factori poluanti

Azi asistam la o modificare importanta a habitatului, fie in locuinta noastra, fie la locul de munca: exista un adevarat asalt de materii si materiale noi folosite in acest scop.

Toate acestea, plus unele modificari de comportament (de ex.: fumatul excesiv, introducerea animalelor in locuinte etc.), au marit semnificativ numarul agentilor care agreseaza corpul uman.

In plus, aparatele de aer conditionat care, pe langa elementele benefice cunoscute (pastrarea temperaturii si umiditatii aerului, in anumite limite), introduc in spatiul de locuit un element nou: activarea miscarii aerului in incapere.

Fata de habitatul traditional autohton (de ex. cel interbelic), in care incaperile aveau inaltimi de peste 3 m, cu suprafete (relativ) generoase, ulterior au aparut apartamentele de bloc, cu suprafete si volume de locuit .economice.

Daca se considera un living cu un volum de cca. 35 m3 (ramas dupa scaderea  volumului ocupat de mobilier), dotat cu un aparat de 12000 BTU/h (3,5 kWfrig), atunci la un debit de aer recirculat de cca. 530 m3/h, se constata ca, practic, la fiecare 4 minute tot aerul din incapere, vehiculat de aparat, a parcurs activ volumul incaperii.

Deci, in incinta s-a produs o activare semnificativa a circulatiei aerului interior.

In aceste conditii nu este de mirare ca toti poluantii, "cuibariti" in acest spatiu, sunt "vanturati" si inhalati activ de catre ocupanti incaperilor, in doze crescute.

Sa recapitulam cativa dintre cei mai frecventi poluanti intalniti in incaperile noastre: aerosoli (praf, fum de tigara, polen), par de animale (in living si in dormitoare), gaze (radon, monoxid de carbon, emisii de ozon de la aparatura electronica), microorganisme (bacterii, spori de ciuperci, acarieni), chimicale (componente organice volatile /COV-uri/, spray-urile anti-insecte, solventi iritanti), mirosuri (in bucatarie) etc.

Cercetari recente au aratat ca "aerul din interiorul incintelor noastre este, probabil, de 8-10 ori mai poluat decat cel din exterior".

In acelasi timp, specialistii in domeniul studiului mediului inconjurator au aratat recent ca cca. 50% din toate problemele noastre de sanatate sunt cauzate sau favorizate de poluarea aerului interior, in special de prezenta aici a alergenilor.

In Fig 1 sunt prezentate sugestiv cateva zone de existenta a alergenilor in casele noastre.

Cate ceva despre alergii

Studiile medicale din ultimele decenii au pus in evidenta impactul crescand al tuturor alergenilor mentionati, asupra sanatatii omului.

Alergenii reprezinta suma substantelor straine care, odata introduse in organism (de ex. pe calea aerului), produc alergii, adica majoreaza patologic sensibilitatea organismului, declansand reactia acestuia.

Astfel, astmul alergic este o inflamare a partii inferioare a sistemului respirator; aceasta presupune o suprapunere de efecte generate de prezenta unui astm si a unei alergii respiratorii (de ex. rinita alergica).

O alergie se declanseaza cand sistemul imunitar "considera" unele substante inofensive (de ex. polenul, praful etc.), ca fiind periculoase generand anticorpi pentru apararea organismului in cauza.

Odata cu activarea sistemului imunitar impotriva "intrusilor" apar si efectele secundare atat de cunoscute precum: nasul care "curge", ochii inflamati, stranuturile etc.

Ce sunt acarienii

Daca despre majoritatea agentilor mentionati mai inainte stim cate ceva, acarienii reprezinta vietati mai putin sesizabile.

Denumiti si "capuse de praf" (dust mites), acarienii sunt un fel de micro-purici sau micro-paianjeni, care sunt purtati aleator prin spatiul unei incaperi, depunandu-se odata cu praful, in zonele ferite de curentii de aer.

Iata cateva exemple ale caror dimensiuni variaza intre 80 si 120 microni (Fig 2 si Fig 3).

De regula, acarienii vietuiesc in toate casele (in covoare dar mai ales in mochete, mobilier, asternuturi, perdele, tapiserii, prosoape) gradul de curatenie fiind acela care poate diferentia numarul lor in locuinta, la un moment dat.

Se estimeaza ca intr-o gramada de praf, care ocupa volumul unei linguri de supa, pot trai cateva mii de acarieni; acestia pot produce pana la o jumatate de milion de cocoloase de excremente.

Aglomerarile de acarieni pot fi gasite in crapaturile de mobila si fisuri de materiale de constructie, locuri in care curatarea profunda si completa se face cu dificultate.

Pentru a avea o imagine sugestiva cu privire la impactul unei curatenii "de mantuiala", unele studii pun in evidenta o crestere in greutate cu 10%, in sapte ani, a unei perne obisnuite de dormit, datorita cuibaririi aici a acarienilor si a depozitarii excrementelor lor.

Hrana uzuala a acarienilor provine din descuamarea pielii umane, iar apa si-o iau din vaporii de apa furnizati tot de om, prin respiratie si transpiratie.

Ne apare din ce in ce mai clar imaginea raspandirii in aerul respirabil al incaperii pe care o locuim, a acarienilor ca si a excrementelor lor, datorita particulelor de praf cu care se asociaza.

Pentru persoanele mai sensibile alergic putem explica in acest fel reactiile tipice in caz de infestare: de la simptome mai usoare (ochi inrositi, stranut, tusit sau respiratie grea) la cele mai grave (astm bronsic, eczeme sau rinite alergice).

Influenta animalelor de companie

Sunt cunoscute rolul si importanta existentei animalelor de companie (caini, pisici, pasari de colivie etc.) in viata oamenilor.

Cercetarile au aratat ca in cazul acestora nu animalele sau pasarile, in sine, sunt alergenice, ci anumite reziduuri produse de catre acestea, reziduuri care sunt pierdute si raspandite constant in mediul inconjurator (de ex. descuamarile, parul, puful, aerosolii de gainat uscat).

Cu toate acestea, chiar daca exista anumite rase de caini sau pisici care produc mai putine descuamari (matreata, par), nu se poate spune ca aceste animale sunt complet non-alergenice.

In ceea ce priveste pisicile studiile ne reamintesc de faptul ca aceste animale "autocuratindu-se" continuu, isi imbiba blana cu propria saliva care, ulterior, se raspandeste in aerul din incinta, odata cu parul eliminat.

Nu animalele sunt de vina pentru aceasta stare de fapt; insa, persoanele care sunt declarate sensibile la alergii, trebuie sa evite convietuirea cu animalele, in incinte.

Evident exista o serie de masuri care pot fi luate pentru limitarea influentei factorilor alergenici asociati cu raspandirea parului animalelor (saliva uscata, praf, polen etc.), ca de exemplu: desprafuirea si aspirarea prafului, pastrarea pardoselilor de lemn fara covoare, evitarea tapiteriilor acumulatoare de praf, evitarea mochetelor, imbaierea frecventa a animalelor.

Aceste masuri se iau in special in cazurile in care oamenii au fost declarati sensibili la alergii sau au malformatii ale sistemului respirator.

Mijloace tehnice antialergice

Atmosfera poluata a marilor zone de aglomerare urbana, exterioara caselor noastre, este una din cauzele existentei unei anumite parti de alergeni (praful, polenul, microorganismele aeropurtate etc.).

Pe langa acestia, in atmosfera interioara incintelor in care traim, se gasesc alergeni suplimentari (bacterii, mirosuri, chimicale, par de animale etc.) asupra carora va trebui sa actionam prin anumite mijloace, pentru limitarea efectelor lor nefavorabile sanatatii noastre.

Enumeram unele mijloace de obtinere a unor incinte cu minimum de alergeni:

-       Tratamente specifice de curatare profunda a covoarelor si cuverturilor, ca si folosirea unor substante de protectie anti-microbiana a suprafetelor curatate,

-       Folosirea echipamentelor de aer conditionat cu lampi ultraviolete germicide pentru pastrarea suprafetelor bateriilor de racire neinfectate de ciuperci,

-       Utilizarea unor tratamente de soc cu ozon pentru distrugerea ciupercilor si bacteriilor,

-       Folosirea unor purificatoare de aer cu incarcare energetica ridicata pentru distrugerea aerosolilor alergenici (virusi, bacterii, ciuperci, spori etc.),

-       Imprastierea unor aerosoli cu mare capacitate fungicida, germicida, biocida pentru echipamentele de aer conditionat ale cladirii,

-       Nu in ultimul rand, folosirea unor aspiratoare performante pentru curatenia incintelor.

Sunt citate situatii practice in care aplicarea coroborata a unor asemenea tratamente intr-o incinta, au condus la diminuarea cu 75% a numarului de aerosoli alergenici prezenti aici.

Traim intr-un paradox permanent: pe de o parte, ne-am montat la casa sau apartament ferestre de termopan, ca sa ne separam etans de mediul de afara (anuland infiltratiile nedorite de aer, zgomotul etc.), iar pe de alta parte, ne-am "auto-sechestrat" in interior cu alergeni, mirosuri si alti poluanti.

Fara indoiala, sistemele de filtrare a aerului ale aspiratoarelor de praf, ale aparatelor de aer conditionat, ca si ale purificatoarelor de aer fac parte dintre armele redutabile de combatere ai acestor agenti.

Eficacitatea acestora este insa diferita: dupa modelul constructiv si dupa .pret.

Aspiratoarele de praf

In cazul aspiratoarelor de praf, mai ales pentru resedintele persoanelor alergice, procurati si folositi aspiratoare care utilizeaza:

-       filtre de inalta eficienta (HEPA) pe circuitul de aer care reintoarce aerul aspirat in incapere,

-       apa ca element de filtrare si spalare a aerului aspirat din incapere; acestea folosesc principiul epuratoarelor de gaze (scrubbers), spaland aerul poluat cu apa prin barbotare (amestecare cu vanturare); este vizibila camera de spalare cu apa (in centru) si priza de aer viciat (in dreapta, mijloc), in care se introduce tubul flexibil de captare (Fig 4).

Aspiratoarele cu filtre HEPA sunt mai usor de manevrat, dar necesita o schimbare relativ frecventa a filtrului (care costa), mai ales in incaperile cu grad important de murdarire.

Aspiratoarele cu spalare cu apa sunt ceva mai voluminoase, dar apa barbotata de catre aerul poluat este un excelent retinator de agenti poluanti.

Echipamentele de aer conditionat

Tendintele actuale in domeniul ventilarii caselor noastre arata necesitatea realizarii pana la patru trepte de filtrare si purificare a aerului exterior introdus sau recirculat in incaperi, de catre aparatele de aer conditionat cu care ne-am dotat, astfel:

-       prefiltrarea mecanica, pentru retinerea particulelor mai mari de 25 de microni,

-       filtrarea mecanica (conform normei europene EN 779), pentru retinerea particulelor cuprinse intre 10 si 25 de microni,

-       trecerea prin raze ultraviolete, pentru distrugerea bio-aerosolilor si

-       generarea de oxidare foto-catalitica cu ultraviolete, pentru distrugerea amestecurilor volatile organice.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3151
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved