Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


INSTRUCTIUNI DE EXPLOATARE SI INTRETINERE A COMPRESORULUI 125 K1

Instalatii

+ Font mai mare | - Font mai mic
DOCUMENTE SIMILARE

Trimite pe Messenger
INSTRUCTIUNI DE EXPLOATARE SI INTRETINERE A COMPRESORULUI 125 K1
CONDUCTIA TERMICA-2D STATIONAR - Metoda volumelor finite
CALCULUL DEPOZITELOR FRIGORIFICE - Determinarea suprafetelor de prelucrare prin frig si pentru depozitare
COMPRESOARE FRIGORIFICE (cu piston, cu surub, centrifugale)
DISTRIBUTIA TEMPERATURII INTR-O PLACA METALICA DREPTUNGHIULARA CU SURSA DE CALDURA

INSTRUCTIUNI DE EXPLOATARE SI INTRETINERE A COMPRESORULUI 125 K1

1.1. SCOP

Instructiunea descrie caracteristicile constructive ale compresorului de completare 125 K1, aparatura de masura, control si reglare precum si modul de operare la pornirea, oprirea si functionarea normala a utilajului.

1.2. DOMENIU DE APLICARE

Instructiunea se aplica de catre compresorist.

1. DEFINITII SI ABREVIERI

1.4. DOCUMENTE DE REFERINTA

1.4.1. Documente de baza

1.4.2. Documente conexe

Procedura 'Ghid de elaborare proceduri si instructiuni de lucru' -Q.ASC-PO.02.02;

1.4.2.2. Regulament de functionare instalatia Hidrodesulfurare    distilat de vid- R.SO4.HDV-RFIT.09.01;

1.4.2. Cartea compresorului 125K1;

1.5. RESPONSABILITATI

Sunt descrise in Fisa postului compresorist anexata.

1.6. DESCRIERE

1.6.1. Descrierea compresorului

Compresorul C 183 este de tip orizontal cu cilindrii opusi(boxer) cu ungere, de fabricatie 23 August.

Compresorul este proiectat pentru o singura treapta de comprimare cu 4 cilindrii forjati, montati cate doi de o parte si de alta a infrastructurii.Cilindrii forjati sunt cu capete drepte, cu cate o supapa de aspiratie si una de refulare la fiecare capat.

Cilindrii sunt cu dublu efect. Distributia gazului la aspiratie se face dintr-un vas distribuitor montat paralel cu axa infrastructurii, deasupra acesteia si fixat pe piesele de distanta.

Colectarea gazului din cei 4 cilindrii se face prin intermediul a doua vase tampon stanga-dreapta, vase care amortizeaza si pulsatiile gazului.

Raportul de compresie fiind redus (Rc=1,29), gazul nu mai trebuie racat fiind trimis direct in instalatie.

Cilindrii functioneaza cu ungere sub presiune.

Ungerea pistoanelor si presetupelor de gaz este asigurata de o pompa de inalta presiune cu 22 puncte de ungere, montata langa compresor si antrenata individual de un motor electric asincron in constructie antiexploziva Exd3nG5.Curgerea continua la fiecare punct de ungere este controlata prin intermediul unui sesizor de curgere de tip FK 1000, in constructie antiexploziva ExiG5, care semnalizeaza optic si acustic oprirea curgerii.

Pompa este prevazuta cu un incalzitor electric cuplat cu un termostat, prin intermediul caruia se realizeaza si se mentine temperatura uleiului din baia pompei, intre 15 C si 30 C.

Compresorul este actionat direct, printr-un cuplaj rigid,

de un motor electric asincron cu un singur lagar cu puterea de 1300 kW, cu turatia de 375 rot/min, 6000 V si 50 Hz, in contructie (e+p)T

Infrastructura cu 4 manetoane este de tipul HU4X.

Mecanismul arbore cotit, biela, capete de cruce este cu ungere sub presiune de 1,7..2,8 kgf/cm2.

Ungerea in timpul functionarii este asigurata de o pompa cu roti dintate, montata direct in carter si actionata direct de arborele cotit al compresorului.

La pornire ungerea este asigurata de o electropompa auxiliara cu roti dintate in constructie antiexploziva montata langa compresor. Pornirea si oprirea electropompei auxiliare este automatizata in functie de presiunea uleiului din instalatia principala de ungere.

Intre piesa de distanta si cilindrii compresorului se monteaza piesa de legatura,prevazuta la partea inferioara si la

partea superioara, cu racorduri pentru introducerea azotului de spalare si evacuarea acestuia impreuna cu scaparile de hidrogen.

Spalarea cu azot se va face permanent in timpul functionarii.

In piesele de distanta si de legatura se colecteaza scaparile de ulei de la presetupe care se evacueaza periodic prin intermediul instalatiei de drenare ulei.

Condensul si uleiul acumulat in distribuitor, amortizoare, separator by-pass, este purjat prin intermediul instalatiei de purjare intr-un vas colector de unde este evacuat.

Pentru rotirea lenta manuala a arborelui cotit, compresorul este prevazut cu un disc dintat montat intre flansa arborelui cotit si flansa motorului electric si cu un dispozitiv manual cu clichet pentru actionarea discului.

Pentru protejarea compresorului si a instalatiilor anexa impotriva solicatarilor provocate de eventuale cresteri de presiune peste cea calculata, compresorul este prevazut cu 2 supape de siguranta.

Compresorul este prevazut cu instalatie electrica de comanda, control, supraveghere si protectie, menita sa asigure pornirea si oprirea compresorului, masurarea parametrilor termomanometrici si electrici de functionare precum si aparatura corespunzatoare de avertizare optica si acustica si de blocare a compresorului in caz de avarie.

Compresorul este prevazut cu un circuit de by-pass care cuprinde racator si separator.

1.6.2. Conditii de functionare

Debit nominal Nm3/h 88340

Presiune de aspiratie ata 55

Presiune de refulare    ata 71

Temperatura de aspiratie    C 50

Temperatura de refulare    C 74

Debit total de apa necesar m3/h 65

Temperatura apei la intrare C 28

Temperatura apei la iesire    C 38

Presiunea apei bar 6

Ulei pentru cilindrii l/24 ore 25

Ulei pentru infrastructura    l 900

Puterea adiabata    kW 800

Puterea la arborele motor    kW 1300

1.6. Caracteristici tehnice si functionale:

Turatia compresorului    rot/min 375

Cursa compresorului mm 280Viteza medie a pistonului    m/sec 3,5

Sarcina maxima pe tija    daN 18130

Sarcina pe tija( la param.norm) daN 11446

Raport de comprimare    1,29

Randament volumetric    0,913

Numarul cilindrilor buc. 4

Alezajul cilindrilor    mm 245

Diametrul tijei pistonului    mm 96

1.6.4. Descriere constructiva

Infrastructura

In baza calculului termodinamic al compresorului in functie de putere, numarul de cilindri si sarcina pe tija de piston s-a ales infrastructura HU4x, de constructie usoara, cu arbore cotit cu 4 manetoane si 3 lagare palier.

Carterul ( masa neta = 6500 kg)

Este turnat din fonta cenusie, de constructie robusta cu sectiunea in forma de 'U' cu nervuri de intarire. Pentru marirea rigiditatii, deasupra fiecarui lagar este montata, intre peretii lagarului, o piesa de distanta cu tija de rigidizare.

Carterul este complet inchis si etans.

Este prevazut suplimentar cu o instalatie pentru incalzirea uleiului din baia carterului inainte de pornirea compresorului.

Mentinerea temperaturii constante este asigurata de un termoventil actionat de un termostat.

Piesa de distanta ( masa neta = 1057 kg)]

Este turnata din fonta si reprezinta piesa de glisare a capului de cruce.Este formata din doua compartimente despartite intre ele de presetupa racloare de ulei a tijei de piston.

Uleiul de ungere a capului de cruce se scurge inapoi in carter, de unde reintra in circuitul de ungere a infrastructurii.

Piesa de legatura ( masa neta = 345 kg )

Este turnata din fonta si face legatura dintre piesa de distanta si cilindru, insa rolul ei principal este de a retine, cu ajutorul presetupei auxiliare (intermediare) de gaz, scaparile de gaze din presetupa cilindrului pentru a nu patrunde in compartimentul capului de cruce si mai departe in carter.

Presetupa de ulei

Montata in piesa de distanta, este construita din inele segmentate racloare de ulei, presate pe tija de piston cu arcuri de strangere, pentru raclarea uleiului antrenat de tija de piston din circuitul de ulei pentru ungerea capului de cruce si deci elimina pierderile de ulei din carter.

Arborele cotit ( masa neta = 1910 kg )

Arborele cotit este forjat dintr-o bucata din otel OLC25 normalizat, cu fusurile palier si maneton rectificate.

Arborele cotit are 3 fusuri palier, dintre care unul (cel spre motorul electric) este de conducere axiala si totodata constituie si cel de-al doilea lagar al axului rotorului electromotorului principal, electromotorul fiind in constructie cu un singur lagar palier.

Pentru prevenirea scaparilor de ulei pe la capatul de iese din carter spre electromotor, in partea din interiorul carterului, arborele cotit este prevazut cu un inel deflector.

Lagarele-palier si maneton

Lagarele palier sunt plasate intre fiecare pereche de manivele si la ambele capete ale arborelui cotit.Palierul intermediar are latimea mai mare este palier dublu cu scopul de a mari rigiditatea in timpul functionarii.

Lagarul de conducere-palier dinspre partea motorului electric este mai lat pentru a prelua aproximativ jumatate din greutatea rotorului motorului electric,iar cuzinetii respectivi sunt prevazuti cu guler de ghidare.

Restul de cuzineti pentru paliere sunt fara guler de ghidare.

Biela ( masa neta = 290 kg )

Biela este executata din otel carbon OLC 35, forjat, normalizat, complet prelucrata, cu canalul central pentru conducerea uleiului la boltul capului de cruce.

Capul de cruce ( masa neta = 180 kg )

Capul de cruce este executat in otel turnat OT 552, cu partile de glisare inferioara si superioara acoperite cu metal alb de antifrictiune,avand canale pentru distribuirea uleiului.

Boltul capului de cruce este executat din otel forjat de nitrurare sau de cementare si rectificat.

Boltul este fixat cu o pana in capul de cruce la unul din capete, contra rotirii in timpul functionarii si asigurat la ambele capete cu inele de siguranta.

Accesorii infrastructura

Infrastructura este echipata cu o pompa cu roti dintate montata in carter si antrenata direct de arborele cotit, pentru ungerea mecanismului arbore cotit-biela-cap de cruce.

De asemenea, in componenta infrastructurii intra un dispozitiv de rotire lenta a arborelui cotit, o nivele de sticla- ulei, capace de vizitare, supapa de siguranta, filtre brute din baia de ulei, etc.

Suprastructura

Cilindrii

Compresorul este echipat cu cilindri cu dublu efect, forjati din otel carbon OLC 30 normalizat, cu bucsi din fonta cenusie turnata centrifugal, fretate in corpul cilindrilor.

Corpul este prevazut cu gauri transversale pentru circulatia apei de racire in portiunea bucsei de cilindru. Legatura cu circuitul apei de racire se face prin capace prevazute cu nervuri.

Corpul este prevazut cu orificii de aspiratie si refulare ( in partea de sus si jos) cu locase pentru montarea celor doua supape de aspiratie si refulare (pe partile laterale).

Cilindrii ambelor trepte sunt prevazuti spre partea de imbinare cu piesa de distanta cu presetupe de gaz. Spre partea exterioara sunt inchisi cu un capac de etansare.

Fiecare cilindru este prevazut cu doua puncte de ungere, dispuse pe verticala, simetric fata de locasurile de supapa.

De asemenea, la fiecare cursa a pistonului, in corpul cilindrilor sunt prevazute stuturi de control.

Pistoanele

Pistoanele cilindrilor sunt forjate dintr-o bucata cu tijele de piston, iar partea inferioara de frecare pe bucsa a pistoanelor este placata cu perne antifrictiune alb.

Pistoanele sunt prevazute cu locasuri speciale pentru montarea segmentilor.

Presetupele de etansare-gaz

Presetupele de gaz sunt formate din casete de fonta in forma de 'L' in care se monteaza la cote precise axiale, inele segmentate in 3 sau 6 parti, presate pe tija pistonului cu arcuri de strangere fixate pe exteriorul inelelor.

Inelele de etansare sunt executate din CuPb20Sn5, astfel incat coeficientul de frecare intre ele si tija sa fie cat mai mic.

Ele sunt unse cu ulei prin pompa de inalta presiune de ungere a cilindrilor, care apoi este colectat si drenat in piesa de distanta.

Supapele de aspiratie si refulareSunt de tip Hoerbiger (cu inele).Sunt formate din corpul si ghidajul supapei intre care se afla inelele de etansare libere, care se aseaza corect pe suprafetele de etansare datorita fortei dezvoltate de arcurile supapei.

Ansamblul este strans centrat de un surub cu piulita si asigurat prin splint.Corecta asezare a inelelor pe suprafetele de etansare se verifica cu petrol lampant.Daca inelele sunt plane, bine rodate si pasuite, acesta nu trebuie sa curga prin suprafata de contact.

Segmentii pistoanelor

Segmentii pistoanelor sunt executati din fonta speciala pentru segmenti.

Uzura segmentilor se poate constata prin masurarea fantei acestora in pozitia lor montata. Un segment se considera uzat daca fanta este mai mare decat 1 mm la 100 mm diametru segment.

Instalatii anexa

Instalatia auxiliara de ungere infrastructura

Instalatia auxiliara de ungere a infrastructurii asigura ungerea mecanismului arbore cotit-biela-cap de cruce la punerea in functiune a compresorului.

Ea se pune in functiune inainte de pornirea electromotorului principal al compresorului si se mentine astfel pana in momentul in care compresorul a atins turatia nominala si presiunea uleiului la intrare in carter a depasit valoarea 1,7 kgf/cm2, cand se opreste automat si intra din nou in functiune de cate ori presiunea uleiului in circuitul de ungere scade sub 1,8 kgf/cm2 in urma unor defectiuni la pompa principala de ungere montata in carter sau la supapa de siguranta, ceea ce impune remedierea lor de urgenta.

Intalatia este formata dintr-o electropompa, supapa unisens,

filtru fin de ulei, racitor de ulei, ultimele doua fiind comune si pentru instalatia principala de ungere a infrastructurii, precum si din conductele si armaturile necesare circuitului de ulei.

Pentru pornirea compresorului este necesar ca uleiul din baia carterului sa aiba o temperatura intre 15..30 C. In timpul sezonului rece, temperatura minima a uleiului pentru pornirea compresorului este 15 C.

Uleiul din carter se schimba dupa cca. 2500 ore de functionare.

Instalatia de ungere cilindrii

Este formata din pompa de ungere cu 22 circuite de ungere, actionata individual de un motor electric in constructie antiexploziva, conductele de la pompa pana la punctele de ungere ale cilindrilor precum si supape unisens montate in fiecare circuit de ungere.

Pompa este de tipul cu pistonase.Pentru fiecare circuit de ungere sunt prevazuti elementi de preaspiratie din baia de ulei,

care trimit uleiul aspirat prin sistemul de reglare a debitelor in elementii care pompeaza uleiul mai departe la punctele de ungere a cilindrilor.

Intre cele doua tipuri de elementi de pompare,este montat sistemul de reglaj a debitelor care, prin by-passare, returneaza

surplusul de ulei inapoi in baia pompei.

Rezervorul de ulei al pompei este prevazut cu o nivela de sticla pentru controlul nivelului.

Capacitatea rezervorului este suficienta pentru o functionare continua a compresorului timp de cca.8 ore, insa din motive de siguranta si pentru a evita functionarea pompei fara ulei, plinul pompei se face din 4 in 4 ore, supraveghindu-se ca nivelul uleiului sa nu scada sub nivelul minim indicat pe nivela de sticla, care asigura mentinerea in imersie a axului cu came al pompei.

Pompa este prevazuta cu instalatie de incalzire a baii de ulei pe timpul sezonului rece, pentru a mentine temperatura uleiului de minim 15..20 C.

Instalatia de racire

Racirea uleiului pentru ungerea infrastructurii, racirea cilindrilor si racirea gazului, se face cu apa.

Instalatia de racire se compune din racitorul de gaz montat

pe circuitul de racire, conductele, armaturile si elementele de imbinare ale acestora la utilajele specificate, de la flansele de intrare in racitorul de ulei al instalatiei auxiliare de ungere, de la flansa de intrare in instalatia de racire a electromotorului pana la flansele de iesire din utilajele respective, de unde apa calda este trimisa la turnul de racire, dupa care intra din nou in circuit.

Gradientul de crestere a temperaturii apei in procesul de racire este de 8..10 C, iar pierderile de presiune sunt

1..1,5kkgf/cm2.

Instalatia de gaze

Instalatia de gaze a compresorului cuprinde:

- conductele necesare pentru vehicularea gazului intre cilindrii compresorului si vasele sub presiune: amortizoare, colectoare, distribuitoare, separatoare de condens, racitoare de gaz.

- elementele de legatura ale conductelor cat si aparate de masura, control si protectie.

Separatoare

Procesul de racire a gazului dupa fiecare treapta de comprimare produce condensari ce trebuie indepartate inainte ca gazul sa treaca in treapta urmatoare. Daca condensul nu se indeparteaza din gaz, la patrunderea in cilindrul urmator condensul spala uleiul de pe peretele bucsei cilindrului ceea ce provoaca o uzura prematura a pistonului, segmentilor de piston si a bucsei de cilindru.

Din acest motiv este foarte important ca separatoarele sa fie purjate cu regularitate.Purjarea condensului se face automat, cand se deschide ventilul de purjare, sub actiunea presiunii gazului din separator.

Ventilul de purjare se deschide treptat si numai atat cat sa se poata observa scurgerea continua a lichidului.Ventilul de purjare trebuie inchis de indata ce lichidul a fost evacuat pentru a evita pierderile de gaz, precum si eroziunile ce le-ar putea provoca jetul care contine si particule mici de lichid la trecerea prin ventil cu o viteza mare.

Racitoare

Racitoarele de gaz sunt vase sub presiune,de tipul cu manta si fascicul tubular.

Distribuitoare,colectoare de gaz si

amortizoare de pulsatii

Pentru distribuirea gazului in cilindri si colectarea lor la refularea din cilindri s-au construit vase distribuitoare sau colectoare.Pentru diminuarea pulsatiilor gazului la refulare, aceste vase au fost transformate in amortizoare de pulsatii. Gazul este obligat sa treaca din cilindru prin doua camere, printr-o serie de orificii care micsoreaza pulsatiile gazului.

Supape de siguranta

Pentru evitarea suprapresiunilor accidentale, instalatia de gaze a compresorului este prevazuta pe refulare cu o supapa de siguranta.

Instalatia de purjare

Datorita faptului ca, in procesul de comprimare, gazul antreneaza si o parte din uleiul de ungere a cilindrilor, atat la aspiratie cat si la refulare, are loc formarea condensului care trebuie separat din gaz inainte ca acesta sa ajunga in instalatia tehnologica.

Instalatia de purjare este formata din conducte si robineti de purjare care colecteaza condensul format in vasele sub presiune (amortizoare, separatoare) dirijindu-l intr-un colector central.

Colectorul este racordat pentru evacuarea gazelor, scapate la operatia de purjare, la evacuarea la facla, iar pentru evacuarea condensului la instalatia de slops.

Instalatia de colectare a gazelor scapate

prin presetupele cilindrilor

O parte din gazele scapate prin presetupele de etansare ale cilindrilor sunt captate direct din presetupe si conduse in afara piesei de legatura iar de aici sunt evacuate, prin conducte corespunzatoare, direct in atmosfera.

In afara scaparilor de gaze din casetele intermediare ale presetupelor, mai pot apare si alte scapari de gaze pe langa segmentii de etansare ai prestupelor si tijelor de piston direct in camera piesei de legatura, care se evacueaza de asemenea in atmosfera.

Instalatia de drenare ulei

Uleiul scapat prin presetupele de ulei ale infrastructurii si uleiul provenit de la ungerea presetupelor de gaz ale cilindrilor se colecteaza in piesa de distanta, respectiv in piesa de legatura, de unde se elimina periodic.Instructiuni pentru exploatare, intretinere, revizii, reparatii

Pornirea compresorului

Inainte de pornirea compresorului se vor verifica cu strictete urmatoarele:

a) Se asigura ca in carter si rezervorul pompei de ungere

a cilindrilor este ulei suficient;

b) Se amorseaza cu ulei cilindrii si presetupele lor;

c) Daca compresorul nu a functionat o perioada mai indelungata, vor fi verificate conductele de ungere;

d) Se controleaza alimentarea cu apa de racire a cilindrilor;

e) Se porneste pompa auxiliara pentru ungerea lagarelor si capetelor de cruce;

f) Se roteste cel putin 1 tura completa arborele cotit cu ajutorul dispozitivului de rotire;

g) Se verifica ca tot compresorul sa fie curat;

h) Se retrage clichetul dispozitivului de rotire si se asigura;

La pornirea compresorului,se vor respecta urmatoarele:

1- Se pornesc pompa auxiliara de ungere si pompa de inalta presiune pentru ungerea cilindrilor.

In momentul in care presiunea uleiului din sistemul pompei auxiliare a atins presiunea minima de 1,7 kgf/cm2, iar cea a uleiului la refularea pompei de alimentare din pompa de ungere a cilindrilor a atins minimum 0,3 kgf/cm2, se poate porni motorul principal al compresorului.In nici un caz motorul nu se va porni daca presiunea uleiului in carter este sub 1,1 kgf/cm2.

2- Pornirea compresorului se face totdeauna in gol.

Realizarea presiunii de refulare se face prin inchiderea treptata a ventilului pe refularea finala in cel putin 2 ore ca timp.

Exploatarea compresorului

In timpul exploatarii compresorului se verifica, cu ajutorul aparatelor, parametrii compresorului.

1) Se asigura ca apa de racire circula in tot sistemul de racire a cilindrilor (reglandu-se debitul astfel ca apa sa nu se incalzeasca excesiv) si ca in circuitul de apa nu sunt perne de aer.

2) Organul de rotire a filtrului fin de ulei se va roti din cand in cand, pentru a curata filtrul de impuritati( min.1 data pe zi).

3) Se asigura ca presiunea de ungere pentru infrastructura ramane in limitele 1,72,8 kgf/cm2 si ca presiunea gazului se mentine constanta.

4) Se asigura ca presiunea la refulare ramane constanta in limitele prescrise.

Defectarea unei supape sau unei etansari la supapa va fi indicata de presiunile in treapta.Spre exemplu:

-daca manometrul la refulare indica o presiune mai scazuta decat cea normala, aceasta se datoreaza defecterii supapei de admisie sau de refulare.

- daca manometrul la refulare indica o presiune mai mare decat cea normala, aceasta indica un defect la supapa de aspiratie

O supapa defecta permite gazului sa se infiltreze din nou in cilindru, astfel incat sa fie comprimat de mai multe ori.Din acesta cauza rezulta o crestere a temperaturii gazului in spatiul adiacent supapei si in cazul unei supape de aspiratie defecte, cresterea temperaturii se poate simti cu mana.

Daca toate supapele de aspiratie ale treptei suspecte sunt reci,este normal sa se presupuna ca una din supapele de refulare este defecta.

Se recomanda ca, la fiecare perioada de stationare a compresorului, sa se controleze anumite subansamble ale compresorului, si anume:

a) Demontarea si spalarea cartuselor filtrante ale filtrelor fine de ulei, precum si a filtrului montat pe conducta de refulare a pompei auxiliare de ungere;

b) Demontarea si verificarea arcurilor supapelor cilindrilor si inlocuirea arcurilor rupte sau cu deformatii permanente;

c) Demontarea capacelor de vizitare la camerele de apa ale cilindrilor si verificarea suprafetelor in contact cu apa.Daca

acestea au depuneri de impuritati sau piatra, se vor curata.Nu este admisa curatarea camerelor de apa ale cilindrilor cu solutii acide.

INDICATII GENERALE DE INTRETINERE

1) Nu este admisa schimbarea calitatii uleiului pentru ungerea carterului si a cilindrilor.

2) La orice semnalizare la tabloul de comanda, compresoristul este obligat sa cerceteze cauzele si sa ia masuri imediate de remediere.

3) Se va supraveghea permanent buna functionare a pompei de ungere a cilindrilor.Acest lucru se realizeaza prin mentinerea nivelului uleiului peste semnul prevazut pe nivela de ulei a pompei, verificarea numarului de picaturi pe minut la fiecare punct de ungere in parte.Aparitia vizorului inundat la unul din puncte, indica faptul ca ungerea la punctul respectiv nu mai este asigurata si ca atare trebuie luate masuri imediate.

4) Completarea uleiului in carter pentru mentinerea nivelului in limitele prevazute pe vizorul nivelei de ulei.

5) La fiecare 3000 ore de functionare a compresorului, se recomanda schimbarea completa a uleiului din carter.Se recomanda ca periodic sa se analizeze uleiul din carter si in functie de rezultat se pot staili alte perioade de inlocuire a uleiului.

6) Periodic se va drena uleiul acumulat in piesele de distanta.

In cazul in care in piesele de distanta se colecteaza ulei prea mult, inseamna ca presetupa de ulei nu mai etanseaza corect, fie din cauza unui montaj incorect, fie din cauza unor impuritati patrunse pe suprafata de etansare a inelelor presetupei si in acest caz trebuie luate masuri urgente de remediere.

7) In cazul in care racitorul de ulei nu mai asigura o racire corespunzatoare, se vor controla suprafetele de contact ale acestuia cu apa de racire.

8) Periodic trebuie demontate toate supapele cilindrilor, spalate si controlate suprafetele de etansare si starea arcurilor, inlocuindu-se piesele defecte sau chiar toata supapa.

9) Periodic se controleaza aparatura de masura, control si avertizare-semnalizare, montata pe compresor si in tabloul de comanda.

Oprirea compresorului

In cazul unei opriri normale a compresorului, se manevreaza ridicatoarele de supapa pentru scoaterea compresorului din sarcina, dupa care se apasa pe butonul de oprire al electromotorului principal. Imediat dupa oprirea compresorului, se vor inchide ventilele de pe conducta de aspiratie si de refulare.O oprire brusca a compresorului in plina sarcina, poate provoca deranjamente in special la accesoriile electromotorului.

In timpul opririlor pe timp rece este asolut necesar ca utilajul sa fie golit complet atat pe circuitele de gaz cat si pe cele de apa.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 897
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site