Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

CATEGORII DOCUMENTE
loading...ArhitecturaAutoCasa gradinaConstructiiInstalatiiPomiculturaSilvicultura


MANUAL TEHNIC Chromagen

Instalatii

+ Font mai mare | - Font mai mic
MANUAL TEHNIC

Principiile cheie ale Chromagen:

Cele mai inalte standard de calitate
Retea de distributie internationala

Varietate de solutii

Vasta experienta tehnica

Asistenta dupa vanzare

Cunoastere profunda pietei

Chromagen este lider mondial in sistemele de incalzire cu energie solara. Infiintata in 1962, Chromagen a acumulat ani de experienta in utilizarea energiei nelimitate solare, in scopul incalzirii apei. Chromagen ofera sisteme destinate utilizarii in locuinte, ca si sisteme mai complexe pentru aplicatii coemerciale in hoteluri, spitale, blocuri de apartamente si uzine industriale.

Venind in intampinarea nevoilor actuale, dar vizand si viitorul, Chromagen, jucator important pe plan mondial in domeniul energiei alternative, dezvolta o gama de produse fiabile si eficiente care asigura solutii garantate si curate pt incalzirea apai.

Sisteme de incalzire cu energie solara

Termosifon Circulatie fortata

Circuit inchis    O locuinta Sistem hibrid Sistem central

Circuit inchis Circuit inchis Circuit inchis

Produse:

Chromagen proiecteaza sisteme si solutii cu energie solara pentru a satisface nevoi individuale si se implica in planificare si instalare in fiecare etapa a proiectelor. Pe langa sisteme, panouri si rezervoare de stocare, Chromagen asigura accesoriile, cum sunt suporturile si kiturile de conectare.

Panouri solare

Chromagen executa panouri solare folosind tehnologii de ultima ora. Placutele acoperite cu un strat de cupru sunt sudate ultrasonic pe tubulatura din cupru asezata intr-o rama si acoperita cu geam securizat. Optional sunt oferite rame din otel inox si aluminiu, iar straturile absorbante pot fi acoperite cu vopsea selectiva, crom si sputtering (vopsea ultraselectiva).

Rezervoare de stocare

Chromagen produce rezervoare de stocare intr-o gama de dimensiuni de la 30 la 300 litri, care pot fi rezervoare simple sau rezervoare cu schimbator de caldura. Toate rezervoarele au o placa electrica pentru conectare, si sunt acoperite cu email. Ele pot fi montate fie in pozitie verticala, fie orizontala.

INTRODUCERE

Despre Manual

Acest manual ofera urmatoarele informatii :

a.      Principiile sistemelor de incalzire cu energie solara

b.      Produsele Chromagen – panouri si rezervoare

c.      Specificatii, montaj si intretinere pentru sistemele de incalzire rezidentiale cu energie solara.

Chromagen utilizeaza cele mai avansate tehnici de productie pentru a asigura produse durabile. Cititi acest manual cu atentie inainte de a incepe lucrul, si respectati procedurile punct cu punct. Daca aveti intrebari, va rugam sa le adresati dealer-ului local al Chromagen.

Introducere in sisteme

Produsele Chromagen pot fi asamblate in 2 tipuri diferite de sisteme :

Termosifon, sisteme cu circuit inchis

Circulatie fortata, sisteme cu circuit inchis

Diferentele si principiile de lucru ale diferitelor sisteme sunt descrise in cap.2.

Sistemele termosifon sunt recomandate oriunde este posibila montarea pe acoperis. Caracteristicile functionale ale acestor sisteme sunt mai simple decat cele ale sistemelor cu circulatie fortata, deoarece nu implica parti mobile sau electropompe. La sistemele cu circulatie fortata, rezervorul de stocare apa poate fi asezat oriunde, aspect deloc de neglijat pt considerente estetice, sau atunci cand acoperisul nu permite montarea structurii de suport a unui rezervor.

Asigurarea calitatii

Sistemul de management al calitatii de la Chromagen satisface standardele ISO 9001. Produsele sunt executate din materiale de cea mai buna calitate, iar liniile moderne de productie asigura permanenta precizie si finisare superioara. Sistemele si componentele Chromagen sunt testate conform standardului european EN12975 pt panourile solare, EN12976 pt sistemele solare de incalzire, standardul international ISO 9806, standardul israelian, SRCC USA, standardul australian si altele. Numeroase institute din toata lumea au testat si aprobat sistemele Chromagen : INTA Spania, FSEC Florida, ITW Germania, SPF Elvetia, CSTB Franta, ENEA Italia, Democritos Grecia, Sii Israel, si altele. Pt Chromagen este o mandrie sa ofere clientilor produse eficiente si de inalta calitate, si sa se implice in lupta mondiala pentru un mediu mai curat, prin utilizarea surselor de energie alternativa.

Sistem solar termic – elemente principale

Un sistem de incalzire a apei cu energie solara este compus din mai multe elemente importante :

a.      Unul sau mai multe panouri solare montate pe acoperis

b.      Un rezervor de stocare cu sau fara schimbator de caldura in interior

c.      O electropompa pt circularea fluidului de transfer al caldurii (numai la sistemele cu circulatie fortata)

Exista doua tipuri de circulatie a apei incalzite de la soare :

a.      Termosifon (TS)

b.      Circulatie fortata (FC)

Sistemele cu circulatie fortata folosesc electricitate pt actionarea pompelor care imping fluidul in sistem. Sistemele termosifon se bazeaza pe gravitatie pt acest lucru. In ambele sisteme placa absorbanta a panoului colecteaza energia termica a soarelui care incalzeste apa sau solutia antigel care curge printr-o serie de tuburi. Odata incalzit, fluidul curge prin tuburi catre rezervorul de stocare. Fluidul incalzit incalzeste apa din rezervor in mod direct sau cu ajutorul unui schimbator de caldura. Deficitul de energie este completat cu o sursa electrica sau de gaz.

Sistem cu circulatie fortata

Sistemele cu circulatie fortata folosesc electropompe, supapa si controlere pt a circula apa sau alt fluid pt transfer de caldura prin panouri. Sistemele FC sunt de obicei mai putin eficiente si mai costisitoare decat sistemele TS, desi panoul lucreaza la temperatura mai scazuta, insa ele permit o mai mare flexibilitate in pozitionarea componentelor sistemului : rezervoarele de stocare nu trebuie montate deasupra sau aproapa de panouri. Deoarece ele folosesc energie electrica pt a actiona pompa, aceste sisteme nu vor functiona daca se intrerupe sursa electrica.

Schema sistemului cu circulatie fortata

Panouri solare

Senzor temperatura

Vas de expansiune

Supapa de control

Controler pompa supapa de control

Element electric de incalzire incalzire auxiliara

Apa la utilizator

Senzor temperatura alimentare apa

Rezervor stocare apa cu schimbator de caldura

Sistem termosifon

In general sistemele TS nu folosesc electropompe pt circularea fluidului in tubulatura. In schimb ele folosesc principiul termosifonului. Aceste sisteme sunt mai usor de intretinut, mai putin costisitoare la montaj si in general mai eficiente decat sistemele FC, insa ele au unele limite de montaj, deoarece rezervorul de stocare trebuie asezat deasupra partii inferioare a panoului.

Sistemele termosifon folosesc convectia naturala pt circularea apei prin panourile solare. Pe masura ce apa se incalzeste in panou, ea se ridica in partea superioara a panoului si de acolo in rezervorul de stocare. In acest stadiu actiunea termosifon determina apa mai rece din rezervor sa curga in jos prin tevi catre partea inferioara a panoului si sa circule in mod natural prin sistem.

Sisteme cu circuit inchis

Rezervorul poate fi amplasat partial sub panou, intr-o configuratie cu profil redus, dupa cum se arata la punctul 5.1. Instalatia cu profil mic necesita supapa de control suplimentara pt a preveni curgerea inversa in termosifon.

Un sistem cu circuit inchis. Fluidul de transfer caldura (apa sau solutie antigel) circula prin tubulatura sistemului fara a se amesteca cu apa potabila din interiorul rezervorului de stocare. Sistemele cu circuit inchis sunt recomandate mai mult pt climat mai rece, deoarece solutia antigel previne inghetarea fluidului din sistem. In locurile cu apa dura sistemul limiteaza dezvoltarea depunerilor calcaroase in tuburile panoului. Sistemele cu circuit inchis pot fi operate in sistemele FC sau TS.

Calitatea apai

In zonele in care continutul in carbonat de calciu al apei depaseste 250 mg/l, se recomanda insistent sa se foloseasca sistemele cu circuit inchis. Colmatarea cu depuneri poate afecta functionarea si poate scurta durata de viata a panourilor.

Sistem termosifon cu cicuit inchis : Schema

Element electric de incalzire

Rezervor stocare apa Supapa aerisire

Apa la utilizator

Panouri solare

Supapa depresurizare

Supapa control

alimentare apa

2. PANOURI CU SUPRAFATA PLANA

2.1 Introducere

Sistemele de incalzire solare folosesc panouri pt a capta caldura solara. Cand se cere ca temperatura apei sa fie sub 80 C, se folosesc de obicei panouri cu suprafete plane.

Un panou cu suprafata plana este o cutie izolata, rezistenta la intemperii, continand o placa absorbanta de culoare inchisa conectata la o serie de tuburi si acoperita cu un invelis transparent sau translucid. Un panou are in mod tipic 1 m latime, 2 m lungime si 10 cm grosime. Placa absorbanta colecteaza energia termica de la soare, care apoi incalzeste apa (sau solutia antigel) care curge printr-o serie de tuburi. Odata incalzit, fluidul este pompat sau curge natural prin tuburi catre rezervorul de stocare. Fluidul incalzit incalzeste apa mai rece din rezervor in mod direct sau cu ajutorul unui schimbator de caldura.

Eficienta termica

Eficienta instantanee a unui panou solar, η, in conditii constante, este definita ca raportul dintre puterea actuala utila extrasa, Q, si energia solara interceptata de panou, G·A.

ηi = Q : G·A ≤ 1 (sau 100%)

Q este calculat din Q = mi, Cp(Tout – Tin) unde m – debitul prin panou, Cp – caldura specifica a fluidului ; Tin – temperatura intrare panou ; Tout – temperatura iesire panou.

Suprafata simpla vopsita in negru poate fi imbunatatita si poate deveni mai eficienta daca se foloseste stratul de vopsea « selectiva ».

Anumite acoperiri speciale pot reduce capacitatea de re-radiatie fara a reduce apreciabil capacitatea de absorbtie a energiei.

Suprafata « selectiva »

Chromagen executa panouri solare cu tehnologii de ultima ora.

Placutele acoperite cu cupru sunt sudate ultrasonic pe tuburile din cupru inchise intr-o rama si acoperite cu geam securizat. Absorbantele sunt disponibile cu o varietate de acoperiri optionale: vopsea selectiva, negru de crom, sputtering ultra selectiv. De asemenea sunt disponibile ramele din otel galvanizat si aluminiu anodizat.

2.2 Partile componente ale panoului solar:

1. Placa absorbanta – placute din cupru sudate ultrasonic pe tubulatura din cupru, pt a asigura un transfer excellent al caldurii intre placute si tuburi, si o inalta efciienta.

2. Invelisul placii absorbante – fie acoperire sputtering, fie negru de crom pe nichel, sau vopsea speciala neagra. Toate asigura absorbtia excelenta a energiei, chiar in conditii de clima mai rece.

3. Izolatia – Placa absorbanta este incapsulata in poliuretan rigid de 30mm. Cu un strat optional de 20mm de vata minerala, asigura retinerea caldurii in panou.

4. Geamul panoului – foaia de geam de 3.2 mm este special conceputa sa reduca reflexia si securizata pt maxima rezistenta si durabilitate. Continutul scazut in oxid de fier de 0,03% permite o transmisie a luminii solare de 91%.

5. Ramele – A. Aluminiu – ramele din aluminiu anodizat sunt solide si disponibile in

culoare naturala, neagra sau rosie.

B. Otel galvanizat – necostisitoare, dar totusi durabile, ramele din otel

galvanizat sunt disponibile in culoare neagra, gri sau alba.

6. Tubulatura – tevi 5/8” sau 8 mm din cupru lipite pe tuburi din cupru de 11/8” sau 7/8”, cu distributie optima a fluidului.

7. Conexiunile tuburilor – patru conexiuni BSP din alama (female)

8. Placa posterioara – placa posterioara este executata dintr-o foaie de polipropilena neagra,

9. Folie de aluminiu – folia de aluminiu actioneaza ca o bariera impotriva evaporarii  ? ? ??, atasata la izolatie.

2.3 Specificatii pentru panourile Chromagen

Model

CR110

CR120

Normal

Sputtering

Diametru tevi

8mm

8mm

8mm

Suprafata bruta m2

Suprafata neta a deschiderii m2

Lungime cm

Latime cm

Grosime cm

Greutate (gol) kg

Capacitate fluid (litri)

Presiune de incercare panouri : 12 bar

Presiune maxima de operare panouri : 10 bar.

Specificatii acoperiri

Tip

Absorbtie

Emisivitate

Temperatura stagnare

a)1000W/m2 & 30 C temperatura ambientala

Vopsea selectiva

C

Negru de crom

C

Sputtering

C

Specificatii geam

Tip

Emisivitate

Transmitanta (lumina vizibila)

Transmitanta (radiatie solara)

Grosime

Conductie

тD65

тSCL

T(mm)

K(W/mk)

Normal

Securizat solar

2.4 Fise tehnice panouri

CR110

Diametru tevi………………8mm

Filet conexiuni BSP……….3/4”

Suprafata bruta (m2)……………2.35

Deschidere neta (m2) ………2.20

Lungime (cm)…..219

Latime (cm)……107

Grosime (cm)……9

Greutate (gol) (kg)……43

Capacitate fluid (litri)…..1.26

Presiune incercare (bar)…..12

Presiune max. de operare (bar)…..10

Curba eficienta (negru de crom)….η = 0.76 – 4.34X

Curba eficienta (vopsea selectiva)….. = 0.73 – 4.9X

Curba eficienta CR110

……………… negru de crom X = (Tm-Ta)/G

vopsea selectiva

Tm = (Tout+Tin)):2 inseamna temperatura apei

Ta = temperatura ambientala

G = radiatie solara instantanee

*Diagrama anexata este serveste doar ca si comparatie

Debit

Cadere de presiune pe o coloana 5/8'

Cadere de presiune pe o coloana 8mm

l/h

Cm de apa

Cm de apa

*Dimensiuni in mm – rama aluminiu

*Curbele de eficienta au fost obtinute de institutul de standardizare din Israel si de laboratoarele Chromagen

CR120

Model

CR120

CR120 Sputtering

Diametru tevi

8mm

8mm

Filet conexiuni BSP

Suprafata bruta (m2)

Deschidere neta (m2)

Lungime (cm)

Latime (cm)

Grosime (cm)

Greutate (gol) (kg)

Capacitate fluid (litri)

Presiune incercare (bar)

Presiune max. de operare (bar)

Curba eficienta (negru de crom)

η = 0.76 – 4.34X

η = 0.74 – 3.9X

Curba eficienta (vopsea selectiva)

η = 0.72 – 4.8X

Curba eficienta CR120

……………….negru de crom X = (Tm-Ta)/G

sputtering

___________ vopsea selectiva

Tm = (Tout+Tin)):2 inseamna temperatura apei

Ta = temperatura ambientala

G = radiatie solara instantanee

*Diagrama anexata este serveste doar ca si comparatie

Debit

Cadere de presiune pe o coloana 5/8'

Cadere de presiune pe o coloana 8mm

l/h

Cm de apa

Cm de apa

*Dimensiuni in mm – rama aluminiu

*Curbele de eficienta au fost obtinute de institutul de standardizare din Israel si de laboratoarele Chromagen

3. REZERVOARE DE STOCARE SI SCHIMBATOARE DE CALDURA

3.1 Introducere

Rezervoarele de stocare sunt proiectate sa stocheze apa calda pentru utilizare in locuinte sau industrie. Apa din rezervor este incalzita prin mai multe mijloace optionale :

Electric : cu ajutorul elementului electric din interiorul rezervorului

Incalzire directa: apa calda vine din panoul solar, combinata cu apa din rezervor

Incalzire indirecta : folosind un rezervor de stocare special care include un schimbator de caldura la interior, conectat la o sursa de incalzire a apei (de ex. panou, gaz sau incalzire cu lemne).

Rezervorul de stocare este izolat la exterior cu un strat de spuma poliuretanica injectata.

Chromagen ofera o mare varietate de rezervoare, cu capacitati de la 30 la 300 litri.

Rezervoarele solare pot fi impartite in 7 tipuri diferite, dupa cum se arata in figurile urmatoare :

Orientarea pe verticala sau orizontala permite instalarea flexibila, functie de nevoile clientului.

3.2 Partile componente ale rezervorului de stocare

1. Invelis exterior – foaie metalica acoperita cu poliester sau din aluminiu care asigura durabilitate extrema si finisare estetica.

2. Izolatie – un strat izolator gros, din poliuretan, care asigura izolatia optima si retentia caldurii

3. Rezervor de stocare – construit din otel gros, sudat automat, asigura precizie si permite o presiune de lucru de 8 bar.

4. Acoperire email – strat interior din email care protejeaza impotriva coroziunii.

5. Element electric – element electric eficient cu timp de incalzire rapid, permite asigurarea apei calde 24 de ore pe zi, 365 zile pe an.

6. Anod sacrificial – asigura protectia anti-coroziva.

7. Termostat – termostat introdus din constructie, asigura ca apa din rezervor sa nu depaseasca o temperatura pre-setata, in timp ce se foloseste elementul electric.

8. Alimentare apa rece

9. Apa calda de la panou – inlet

10. Apa calda la utilizator

11. Apa rece la panou – iesire

Rezervoare verticale    Rezervoare orizontale

Schimbator de caldura spiral Schimbator de caldura spiral

(sistem circuit inchis) (sistem circuit inchis)

Schimbator caldura dublu captusit Schimbator caldura dublu captusit

(sistem circuit inchis) (sistem circuit inchis)

Schimbator caldura cu dublu spiral

(sistem circuit inchis)

3.3 Fise tehnice rezervoare de stocare

Rezervoare verticale

Invelis exterior

Izolatie

Rezervor stocare

Acoperire email

Element electric

Anod sacrificial

Termostat

Alimentare apa rece

Apa calda la utilizator

Apa calda de la panou – inlet

Apa rece la panou – outlet

Capacitate (l)

A (mm)

B (mm)

C (mm)

Greutate (kg)

Element electric (KW)

*Dimensiuni in mm – rama din aluminiu

*Curbele de eficienta au fost obtinute la institutul de standardizare din Israel si in laboratoarele Chromagen.

Rezervoare orizontale

Invelis exterior

Izolatie

Rezervor de stocare

Acoperire email

Element electric

Anod sacrificial

Termostat

Alimentare apa rece

Apa calda la utilizator

Apa calda de la panou – inlet

Apa rece la panou – outlet

Capacitate (l)

A (mm)

B (mm)C (mm)

Greutate (kg)

Element electric (KW)

*Dimensiuni in mm – rama din aluminiu

*Curbele de eficienta au fost obtinute la institutul de standardizare din Israel si in laboratoarele Chromagen.

Rezervoare de stocare cu schimbator de caldura dublu captusit

Invelis exterior

Izolatie

Rezervor de stocare

Acoperire email

Element electric

Anod sacrificial

Termostat

Schimbator de caldura dublu captusit

Inlet apa rece

Apa calda la utilizator

Inlet schimbator de caldura

Outlet schimbator de caldura

Supapa de siguranta schimbator de caldura

Capacitate (l)

A

(mm)

B

(mm)

C

(mm)

Greutate

(kg)

Element electric

(KW)

Suprafata schimbator caldura (m2)

Volum schimbator caldura (l)

*Dimensiuni in mm – rama din aluminiu

*Curbele de eficienta au fost obtinute la institutul de standardizare din Israel si in laboratoarele Chromagen.

Rezervoare de stocare verticale cu schimbator de caldura in spirala

Invelis exterior

Izolatie

Rezervor stocare

Acoperire email

Element electric

Anod sacrificial

Termostat

Schimbator de caldura in spirala

Inlet apa rece

Apa calda la utilizator

Inlet schimbator de caldura

Outlet schimbator de caldura

Inlet incalzire auxiliara

Outlet incalzire auxiliara

Capacitate (l)

A

(mm)

B

(mm)

C

(mm)

Greut

(kg)

Element

el. (KW)

Supraf. princ. HXG (m2)

Vol. princ. HXG (l)

Supraf. aux. HXG (m2)

Vol. aux. HXG (l)

2 spirale

2 spirale

*Dimensiuni in mm – rama din aluminiu

*Curbele de eficienta au fost obtinute la institutul de standardizare din Israel si in laboratoarele Chromagen.

Rezervoare de stocare orizontale cu schimbator de caldura in serpentina/spirala

Invelis exterior

Izolatie

Rezervor stocare

Acoperire email

Element electric

Anod sacrificial

Termostat

Alimentare apa rece

Apa calda la utilizator

Apa calda de la panou – inlet

Apa rece la panou – outlet

Capacitate (l)

A

(mm)

B

(mm)

C

(mm)

Greutate

(kg)

Element electric

(KW)

Suprafata schimbator caldura (m2)

Volum schimbator caldura (l)

*Dimensiuni in mm – rama din aluminiu

*Curbele de eficienta au fost obtinute la institutul de standardizare din Israel si in laboratoarele Chromagen.

4. INSTALARE – PUNERE IN FUNCTIUNE

4.1 Informatii generale

1. Masuri de prevedere si siguranta inainte de inceperea montajului

Cititi cu atentie aceste instructiuni. Manualul de fata contine proceduri usor de urmat pt montajul corect, actionarea si exploatarea sistemelor solare Chromagen de incalzire a apei cu energie solara.

Va rugam sa acordati timpul necesar intelegerii sistemului si componentelor sale, acest lucru va asigura un montaj reusit si fara probleme. Daca aveti intrebari cu privire la montaj, contactati reprezentantul nostru local.

Cand lucrati pe acoperis sau in jurul acestuia, aveti grija sa evitati riscurile, cum sunt cablurile electrice si placile/tiglele. Aveti grija si la folosirea scarilor sau cand calcati pe acoperis. Siguranta sta intotdeauna pe primul loc !

2. Informatiile din acest manual sunt generale. Instalarea sistemelor in diferite locuri ar putea necesita diferite accente. Rugam consultati un reprezentant Chromagen daca nu sunteti siguri in privinta unor aspect.

3. Fitingurile din alama nu trebuie conectate direct la tevile rezervorului, pt a preveni corodarea galvanic. Trebuie sa folositi un adaptor sacrificial din otel sau un fiting dielectric.

4. Protectia antitrasnet se bazeaza pe legatura tubulaturii metalice a sistemului la impamantare, pt a asigura cea mai usoara trecere in sol.

5. Amintiti-va ca elementele sistemului pot fi avariate daca sunt manipulate incorect. Aveti mare grija cand incarcati, descarcati, transportati sau ridicati pe acoperis.

Sistem 150 l

Sistem 200 l

Sistem 300 l

Rezervor : 150 l

Rezervor : 200 l

Rezervor : 300 l

Panou : 1 x CR 110 (2.15 m2)

Panou : 1 x CR 120 (2.56 m2)

Panou : 2 x CR110 (4.3 m2)

4.2 Configuratii de sisteme termosifon   

Volum rezervor stocare

Tip panou

150 l

CR110

200 l

CR120 profil inalt

300 l

2 x CR110

4.3 Configuratii sisteme cu circulatie fortata

Volum rezervor stocare

Tip rezervor stocare

Tip panou

120 l   

D.J.W ;    Spiral/ingust/lat

CR 110

150 l

D.J.W ; Spiral W

CR 110

200 l

D.J.W ; Spiral W

CR 120

300 l

D.J.N ; Spiral N

2 x CR 110

Pt accesorii, instalatii si piese de montaj vezi cap. 5 & 6.

Dimensiunile, greutatea si alte proprietati ale panourilor pot fi vazute in cap.2.

Dimensiunile si greutatea rezervoarelor solare, dublu captusite si cu spirala pot fi gasite in cap.3.

Presiunea recomandata pt linia de alimentare : 4-6 bar.

Setare temperatura maxima termostat : 60 C.

Diferite configuratii ar putea fi necesare pt diferite locatii.

4.4 Siguranta in timpul inspectiei in teren

* Cand lucrati pe acoperis sau in jurul acestuia manifestati maxima atentie si grija.

* Asigurati-va ca scarile sunt bine fixate, pt a evita alunecarea sau caderea.

* Purtati incaltaminte adecvata pt a evita alunecarea.

* Deconectati toate sursele electrice cand instalati sistemul de control si pompele.

* Intotdeauna consultati autoritatile competente sau verificati departamentul constructii local pt conditiile si codurile aplicabile, inainte de a incepe lucrul.

4.5 Revizuirea codurilor locale

a. conditii zonale/locale

b. conditii pt instalatii

c. sarcina de rezistenta a acoperisului si conditii de modificare (inclusiv revizuire proiect, daca este necesar).Obtineti planurile cladirii, daca se poate, pt a va ajuta sa localizati peretii/coloanele/grinzile de sustinere si a determina rezistenta.

Inregistrati conditiile extreme de vreme :

a.      Zonele cu caderi masive de zapada necesita montarea unei coame de acoperis.

b.      Zonele cu vanturi puternice necesita un kit suplimentar de fixare.

c.      Locurile de montaj supuse vanturilor mai mari de 50 m.p.h necesita o schela special proiectata.

4.6 Scule si echipamente necesare

Necesar instalatii

Necesar tamplarie

Instrumente standard : clesti, cuttere, ciocane, surubelnite, ferastrau. Chei metrice si americane

Pargii de sprijin 5 x 10x240 cm, din lemn natural sau tratat 

Cheie pt tevi, 12'

Banda acoperire/tevi 

Chei reglabile

Compusi etansare la apa

manometru

Bolturi 5/16', lungime 2', 3', 4', 6', dupa nevoi

Instrumente pt tubulatura cupru

Cuie, 10 cm sau adecvate

Pistol calafatuire ????

Silicon pt etansare

Nivela 24'

Suruburi pt lemn/tabla si saibe

ruleta

Scara extensibila

Masina gaurit 1/2'cu burghiuri

Ferastrau cu lame standard si de zidarie

4.7 Alegerea amplasarii sistemelor

* Sistemul trebuie sa fie orientat spre sud cand este montat intr-o locatie a emisferei nordice

Sistemul trebuie sa fie orientat spre nord cand este montat intr-o locatie a emisferei sudice

O deviere la 30 de fiecare parte este acceptabila.

Locul trebuie sa fie ferit de umbra pe toata perioada anului si liber de obstructii.

Fig. 6.5 Pozitionare in emisfera nordica

4.8 Analiza acoperisului

Inregistrati urmatoarele in analiza pre-montaj :

Tipul de material de acoperis (tigla, sindrila, carton, tabla etc)

Starea acoperisului. Observati daca sunt necesare reparatii.

Nota: Acoperisurile in stare proasta ar putea sa necesite inlocuirea inainte de a se trece la montarea sistemului.

Folosind tabelul urmator, alegeti structura de sprijin adecvata

Tip acoperis

Structura de sprijin

Acoperis inclinat

Sistem TS stelaj/suport pt acoperis inclinat

Sistem FC stelaj/suport pt panou

Acoperis plan

Sistem TS suport plan universal

Sistem FC stelaj/suport panou pt acoperis plan

Structura acoperis tigla

Desenati o diagrama (vedere de sus) a zonei in care prevedeti montajul. Marcati locul de amplasare a sistemului si curatati/eliberati-o.

Unghi de basculare la montaj

Panourile solare plane trebuie basculate la un unghi (pt a fi orizontale) care este aprozimativ egal ca grade cu latitudinea locului. Deoarece soarele este sub linia orizontului in lunile de iarna, bascularea panoului la un unghi cu pana la 15 grade mai mare decat latitudinea va spori performanta pe timp de iarna, ceea ce este de dorit in majoritatea cazurilor.

Conditii pt sustinereaa acoperisului

Sistemul de 300 l cantareste 475 kg cand este montat si umplut, asadar ar putea fi necesar sa se asigure o sustinere suplimentara a acoperisului. Trebuie sa verificati sistemul de sustinere a acoperisului pt a afla daca este nevoie de fixari si sustineri aditionale.

4.9 Conditii referitoare la apa

Calitatea apei

Apa din orase este o sursa controlata si nu ar trebui sa ridice vreo problema in sistem. Unele ape pot avea un continut ridicat de minerale si pot impune intretinere mai frecventa a sistemului.

Presiunea apei

Pt o functionare corecta este nevoie de o presiune in limitele de la 1 la 6 bar. Presiunea de peste 6 bar impune montarea unui regulator de presiune pe conducta principala.

Note

Toata instalatia tevilor/sanitara trebuie sa se execute cf codurilor locale

Toate tevile trebuie sustinute corespunzator : sustinerile trebuie sa fie cf codurilor locale.

Toate tevile trebuie izolate corespunzator : izolarea trebuie sa se execute cf codurilor locale

Toate tevile trebuie sa aiba cadere spre o evacuare

Instalatia tevilor trebuie executata astfel incat sa nu fie afectata performanta/ debitele.

4.10 Aprobarea clientului

* Verificati locul/punctul de montaj impreuna cu clientul.

* Asigurati-va ca acesta semneaza aprobarea lucrarii.

4.11 Forta de munca

Rezervorul gol de 300 l cantareste 130 kg si sunt necesare masuri de prevedere speciale pt a-l ridica pe acoperis. In unele cazuri va fi necesara o macara pt a aseza rezervorul pe suportul/stelajul sau.

Numai un electrician calificat trebuie sa execute toate lucrarile de electricitate.

Montajul profesionist este esential pt functionarea fiabila a sistemului. Instalatorii trebuie sa fie specialisti in planificarea si instalarea sistemelor de incalzire cu energie solara.

Pentru protectia la inghet a sistemelor cu circuit inchis se umple cu lichid antigel, solutie cu o anumita concentratie de propilen glicol, functie de cea minima termica ambientala prevazuta.

4.12 Proprietatile propilen glicolului

Concentratia la volum    Punctul de inghet al propilen glicolului

-40 C

-33 C

-25 C

-16 C

-8 C

NOTA :

O concentratie de 40% pana la 50% glicol este acceptata ca standard in Europa centrala

Protectia la inghet este esentiala, deoarece un singur inghet poate distruge un panou solar. (chiar si in zonele calde, tuburile panoului au inghetat si s-au ars in unele ierni mai grele).

Administratia pt Alimentatie si Droguri (FDA) a determinat propilen glicolul ca fiind « in general recunoscut ca substanta sigura » pt utilizarea in alimentatie, cosmetice si medicamente.

Coroziunea este de obicei redusa la minim prin controlul pH si utilizarea de inhibitori ; totusi, problema coroziunii este putin probabila in sistemele cu circuit inchis, amplasate in aer liber.

5. INSTALAREA SISTEMULUI TERMOSIFON

5.1 Instalarea pe acoperis inclinat

Marcati locurile in care se afla capriorii/sarpanta si peretii de sustinere/coloana/grinzile pe acoperis.

Marcati locul rezervorului pe acoperis.

Scoateti tiglele si asezati patru suporturi metalice pe sarpanta acoperisului cu buloane/bolturi de ancorare 5/16' x 6'.

Puneti la loc tiglele si etansati/astupati gaurile (daca au aparut).

Asezati rama metalica a sistemului peste suporturi si fixati rama pe acestea cu bolturi 3/8'.

Pozitionati si fixati rezervorul pe parghiile de alunecare/sanie. NU UITATI CA REZERVORUL ESTE GREU SI TREBUIE SA FITI FOARTE ATENTI.

Pozitionati panourile la locul lor si fixati-le cu ajutorul bratarilor furnizate.

Legati panourile intre ele (daca se folosesc doua sau mai multe), cu o piesa de legatura din alama, ¾'.

Conectati furtunurile dintre rezervor si panouri si asigurati o panta continua inspre rezervor.

Umpleti circuitul inchis/bucla cu antigel, scoateti aerul si asigurati-va ca nu exista scapari/pierderi.

Umpleti rezervorul cu apa si asigurati-va ca nu exista pierderi.Folositi un sablon pt a stabili asezarea suporturilor in pozitia exacta. – vezi imagini.

No.

Descriere

Lungime

Cant.

Inel suport lateral

L40x3x2480

Suport posterior-1

L40x3x140

Profil drept_top2d

Indoita 82x3x2222

Bolt M6

DIN7894A M6x20

Suport capac

Indoit 160x20x3

Profil drept_baza

L40x3x2222

Baza suport/stelaj

L50x4x90

Baza rezervor 3 dia 560

624x40x5

Baza rezervor6 dia 560

606x80x8

Bolt hexagon M10

Piulita hexagon M10

Piulita M8

Bolt cap conic M8

Piese support/stelaj pt panta acoperis

5.2 Instalarea pe acoperis plan

Marcati locurile in care se afla capriorii/sarpanta si peretii de sustinere/coloana/grinzile pe acoperis.

Montati si pozitionati suportul in punctele prevazute pt suportul pe acoperis plan.

Pozitionati si fixati rezervorul pe parghiile de alunecare/sanie. NU UITATI CA REZERVORUL ESTE GREU SI TREBUIE SA FITI FOARTE ATENTI.

Pozitionati panourile pe suport si fixati-le cu bratarile furnizate.

Conectati panourile solare intre ele (daca se folosesc 2 sau mai multe), folosind piesa de legatura din alama 3/4'.

Conectati furtunurile dintre rezervor si panouri si asigurati-va ca exista o panta continua catre rezervor.

Umpleti circuitul inchis/bucla cu antigel, scoateti aerul si asigurati-va ca nu exista scapari/pierderi.

Umpleti rezervorul cu apa si asigurati-va ca nu exista pierderi.

Suport universal pt acoperis plan

Cantitati de piese per configuratie

No

Descriere

Descriere

Lungime(mm)

1 panou

2 panouri

1 panou

2 panouri

Suport lateral

L40x3 profil curbat/indoit

Suport fata

L40x3 profil curbat

Conector baza

L50x4 profil curbat

Picior fata

L40x3 profil curbat

Picior spate

L40x3 profil curbat

Prelungire picior

L40x3 profil curbat

bratara

Plat 30x3

Profil drept lung

L40x3 profil curbat

Profil drept scurt

L40x3 profil curbat

Colier panou

Plat 30x3

Suport baza rezervor

Plat laminat  150x3

Bolt hexagon 3/8'/M10

Otel galv.

Piulita 3/8'/M10

Otel galv.

Saiba 3/8'/M10

Otel galv.

Suport universal profil inalt pt sistem termosifon 300 l

Pt desene detaliate ale altor modele, cum ar fi suporturile cu profil inalt, va rugam contactati reprezentantul local al Chromagen.

Un suport universal pt rezervoarele de 300 l si 2 panouri CR 100 este de asemenea disponibil.

Suport profil inalt Chromagen 300

5.3 Instalatia sistemului

KITCLO171

Piesa

No.

Niplu hexagon alama 3/4'

Niplu hexagon otel acoperit3/4'

Cot alama 3/4'

Teu alama 3/4'

Piesa legatura alama 3/4'

Cep alama 1/2'

Cep alama 3/4'

Bucsa alama 3/4'-1/2'

Bucsa alama ½'-3/8'

Bucsa alama 1/2'-1/4'

Cruce alama 3/4'

Robinet sfera alama f-f 1/2'

Supapa aerisire caleffi solar 200oc

Supapa siguranta alama 8 atm

Vana control alama 1/2'-3/4'

manometru

Vana control profil redus

Vas expansiune 5 l

Cutie polistiren

Capac carton

Supapa umplere m 1/2' caleffi 538

70A

Folositi fitingurile si accesoriile furnizate odata cu sistemul, instalati sistemul cf fig. 7.3.1 si 7.3.2.

5.4 Umplere si testare

Procedeul de umplere

IMPORTANT : La un rezervor dublu captusit, asigurati-va ca rezervorul de stocare este umplut si presurizat inainte de a umple mantaua dubla.

Asigurati-va ca toate conexiunile sistemului sunt bine stranse si ca rezervorul este la nivel.

Conectati rezervorul la conducta principala de apa si umpleti-l cu apa potabila.

Scoateti supapa de aerisire a schimbatorului de caldura.

Conectati teava de umplere antigel la supapa de umplere.

Asezati un recipient de 5 galoane cu apa potabila deasupra rezervorului.

Umpleti circuitul inchis cu solutie antigel pana cand aerul este purjat afara din panou si acesta este complet umplut cu apa.

Reveniti pt a pune supapa de aerisire dar lasati robinetul deschis.

Verificati daca sistemul mai are aer si presurizati-l la 6 bar.

Testati pt posibile pierderi/scapari si remediati-le daca apar.

Reduceti presiunea in bucla panoului la presiunea de lucru de 1.5-3 bar, prin scoaterea apei din supapa de aerisire.

Note suplimentare

Pregatiti aprox. 15 l de solutie antigel, cu procentajul de glicol necesar (vezi tabel la cap.7).

Sistemul va opera corect numai daca schimbatorul de caldura din interior este complet umplut cu lichid. Prezenta aerului in sistem ar putea impiedica functionarea termosifonului. Verificati cu atentie daca exista scapari si strangeti toate fitingurile (se recomanda o re-verificare la fiecare 6 luni).

Presiunea de lucru recomandata pt circuitul inchis este de 1 bar pt rezervorul dublu captusit si de 2 bar pt cel cu schimbator de caldura in spirala.

Se poate realiza o conexiune intre linia de alimentare si sistemul de circuit inchis in zonele fara pericol de inghet, in locul utilizarii vasului de expansiune.

Este necesar sa se monteze o vana de reducere a presiunii daca presiunea apei de alimentare depaseste 8 bar.

Nu exista nici o prevedere pt colectarea apei in cazul pierderilor din rezervor (deteriorare etanseitate sau fiting).

Codurile locale ar putea impune montarea unei vane de revenire (amestec) intre iesirea de apa calda a rezervorului si conducta principala de apa calda din locuinta. Vana de revenire ar trebui reglata la 50 C.

Doua puncte optionale de umplere a circuitului inchis

Punct de umplere 1

Rezervor stocare apa Supapa eliberare presiune

Apa alimentare    Apa la utilizator

Panouri solare

Punct de umplere 2

Rezervorul trebuie asezat deasupra panourilor

Profilul redus impune vana/supapa de control aditionala

6. INSTALAREA SISTEMULUI CU CIRCULATIE FORTATA

6.1 Introducere

Sistemele cu circulatie fortata se vor folosi ori de cate ori rezervorul nu poate fi instalat deasupra panourilor asa cum se descrie in cap.2. Pompa de circulatie este actionata printr-o comanda cu termostat diferential.

Elementele de baza ale sistemului sunt :

Panouri solare

Rezervor stocare

Pompa circulatie

Termostat diferential

Senzori

Vas de expansiune

Vane si accesorii

Elementele din sistem simuleaza fenomenul termosifon.

Nr.

Piesa

Cant

Tigla

grinda

Profil 30 sima 2310mm

Bolt cu cap patrat MB

Clema panou

Piulita MB

Baza acoperis inclinat 2

Baza acoperis inlcinat 1

Suport panou6.2 Montaj pe acoperis inclinat

1. Insurubati 2 perechi de baze pe grinzile de sustinere a acoperisului

2. Prindeti 2 bare de aluminiu la cele 2 baze superioare si 2 inferioare

4. Asezati panourile peste cele 2 bare

5. Legati panourile cu o piesa de legatura

6. Fixati panourile pe barele de aluminiu

6.3 Montajul pe acoperis plan

* Presiunea vantului poate fi aproximata astfel : Presiune = ½ x (densitatea aerului) x (viteza vantului)2 x (factor de forma/configuratie).

* Densitatea aerului este de aprox. 1.25 kg/m3. Factorul de forma/configuratie (coeficient de rezistenta) depinde de forma corpului. Are ordinul de marime -1 iar dimensiunea sa este mai mica – aici este aproximata la 0.6.

* Viteza vantului trebuie exprimata in m/s. In acest caz presiunea are unitati de kg/m/s2, adica N/m2.

* In cazul unei viteze a vantului de 100 m/s – presiunea vantului = 0.5 x 1.25 x 1002 x 0.6 = 3750 N/m2 = 3750 pa.

* Aceasta presiune necesita un suport de aprox. 260 kg pt fiecare metru montat la 45 pe un acoperis plan.

Suport/stelaj acoperis plan

6.4 Amplasarea panourilor, functionarea rezervorului si sistemului

Panourile trebuie asezate cu fata spre sud sau spre nord, functie de latitudinea solului si de panta, asa cum se explica la punctul 4.7. Rezervorul trebuie asezat cat mai aproape posibil de panouri, pt a evita pierderea de caldura. Pompa recomandata trebuie sa fie adecvata circulatiei apei calde si unui debit de 150-450 l pe ora.

Instalatia sistemului cu circulatie fortata

Nr.

Descriere

Cant.

Niplu hexagon alama 3/4'

Niplu hexagon otel acoperit 3/4'

Adaptor otel acoperit m-f

Niplu reductor, alama, 3/4'-1/2'

Cot alama 3/4'

Teu alama 3/4'

Teu alama 1/2'

Piesa legatura alama 3/4'

Cep alama 3/4'

Bucsa alama 1/2'-3.8'

Robinet sfera alama f-f 1/2'

Vas de expansiune 8 l (nu este furnizat)

Supapa aerisire caleffi

Fiting alama 3/4'-18mm

Robinet eliberare presiune, alama, 8 atm

Vana control alama 1/2'-3/4'

Carcasa senzor temp. 20 cm (ss kit)

Statie solara + thermostat diferential (ss kit)

Kit conectare la vas expansiune (ss kit)

6.5 Protectia la inghet

Sistemul este dublu protejat la inghet. Lichidul de transfer de caldura este o solutie de propilen glicol si apa iar pompa circula lichidul mai cald prin colector in conditii de inghet. Protectia la inghet este esentiala pt toate sistemele solare, deoarece un singur inghet poate distruge panoul.

6.6 Instalatia sistemului

Respectati detaliile de instalare aratate in Fig. 6.4, cu urmatoarele linii de orientare :

Alimentarea cu apa la rezervor trebuie sa se faca printr-un robinet cu sfera si o vana de control.

Pompa trebuie instalata pe linia de apa rece, intre partea inferioara a rezervorului si intrarea inferioara in panou(ri), iar vana de control trebuie montata imediat dupa pompa.

Pt a permite interventia la pompa, montati robinete cu sfera inainte si dupa pompa.

Toate tevile de pe linia de circulatie trebuie sa fie de 16/18mm, din cupru, tevi pentru apa.

Lungimea tevilor va fi ajustata la instalatia specifica. Trebuie folosite tevi cat mai scurte pt a minimiza pierderile de caldura nedorite.

Cele mai bune performante se pot realiza cu tevi bine izolate. Linia de apa calda de la panouri trebuie izolata.

6.7 Conexiuni electrice

Se recomanda sa se puna termostatul diferential intr-o cutie electrica cu un comutator si sigurante. Cutia trebuie sa fie accesibila pt intretinere si usor de operat. Un electrician calificat trebuie sa execute toate cablajele cf codurilor locale. Cablurile de la termostatul diferential la senzori au tensiune foarte mica si nu prezinta pericol daca sunt corect instalate.

6.8 Note suplimentare

O teava de evacuare poate fi conectata, orientata in jos catre un mediu fara risc la inghet si deschisa in atmosfera.

Este necesar sa se monteze o vana de reducere a presiunii, daca presiunea apei de alimentare depaseste presiunea de lucru.

Debitul recomandat pt circuitul inchis al panourilor este 50-100 l/h m2 suprafata de absorbtie.

DESCOPERIREA DEFECTIUNILOR SI INTRETINERE

Sisteme termosifon

Defect/simptom

Cauza probabila

Actiune corectiva

Apa calda insuficienta

A.     Panourilesunt umbrite

B.     Instalatie incorecta a tevilor

C.    Colmatare tevi

D.    Rezervor blocat de sedimente

E.     Sistemul nu este la nivel

F.     Invelis deteriorat al rezervorului

G.    Aer in tevile de circulatie

H.     Fluid insuficient in circuitul inchis

A.     Inlaturati obstructiile

B.     Refaceti instalatia

C.    Curattai tevile

D.    Curatati

E.     Aduceti la nivel

F.     Inlocuiti rezervorul

G.    Scoateti aerul

H.     Completati

7.2 Sisteme cu circulatie fortata

Defect/simptom

Cauza probabila

Actiune corectiva

Pompa nu functioneaza

A.     Defectiune electrica

B.     Motor ars sau sigurante arse

C.    Vreme noroasa, temperatura insuficienta pt functionarea termostatului

D.    Termostatul diferential nu functioneaza

E.     Senzor defect

A.     Verificati legaturile electrice

B.     Inlocuiti

C.    Nu este necesara nici o actiune. Sistemul lucreaza corect

D.    Reparati sau inlocuiti

E.     inlocuiti

Pompa nu functioneaza corect

A.     functioneaza non-stop

B.     aer in circuit

C.    senzori defecti

D.    termostatul diferential nu porneste

A.     verificati termostatul diferential

B.     scoateti aerul

C.    inlocuiti

D.    reparati sau inlocuiti termostatul

Apa nu circula deloc

A.     robinetele de pe linia de circulatie sunt inchise

B.     aer in bucla de circulatie

C.    blocaj in tevile buclei de circulatie

D.    diametrul tevilor este prea mic determinand cadere mare de presiune

A.     Deschideti

B.     Scoateti aerul

C.    Eliminate blocajul

D.    Inlocuiti cu tevi de diametru mai mare

Nu este apa calda deloc

A.     Pompa nu functioneaza

B.     Aer in bucla de circulatie

C.    Tevi inghetate sau sparte

D.    Pompa circula si in zilele noroase sau noaptea din cauza senzorilor defecti

Verificati toate accesoriile, gurile de evacuare aer, vanele unisens, sistemul de umplere al invelisului.

Pompa de circulatie functioneaza non stop

A.     Comutatorul de comanda in pozitie manual

B.     Aer in bucla de circulatie a panoului

C.    Termostat diferential defect

A.     Setati comutatorul pe automat

B.     Eliberati aerul prin gura de evacuare de la panou

C.    Verificati termostatul diferential. Inlocuiti daac e nevoie.

D.    Verificati senzorul(senzorii) cu Ohm-metru. Inlocuiti daca e nevoie.

ATENTIE : Aceste sisteme sunt alimentate electric. Luati masurile de prevedere necesare pt a evita electrocutarea.

Defect/simptom

Cauza probabila

Actiune corectiva

Pompa functioneaza noaptea sau cand nu exista radiatie solara in timpul zilei din cauza norilor

A.     Comutator de comanda in pozitie manual

B.     Apa nu circula in bucla de circulatie a panoului

C.    Vana/supapa de control este intepenita in pozitie deschis, determinand termosifonul sa curga in bucla de circulatie.

D.    Termostat diferential defect

A.     Setati pe automat

B.     Vezi capitolul urmator

C.    Loviti usor vana cu un ciocan din plastic sau bucata de lemn

D.    Reparati sau inlocuiti

Poma functioneaza dar apa nu circula in bucla de circulatie

A.     Robinetele de pe bucla sunt inchise

B.     Aer in bucla

C.    Vana de control este blocata in pozitie inchis

D.    Vana de control montata in directie gresita

E.     Instalatie incorecta a tevilor in bucla de circulatie

F.     Teava buclei este colmatata

G.    Tevi indoite sau lovite

H.     Conducta principala are diametru prea mic si determina cadere mare de presiune

A.     Deschideti robinetele

B.     Scoateti aerul

C.    Loviti vana cu un ciocan din plastic sau o bucata de lemn

D.    Montati vana in directia de curgere

E.     Instalati corect

F.     Localizati blocajul si curatati sau inlocuiti teava

G.    Inlocuiti portiunea de teava avariata

H.     Folositi teava cu diametru mai mare

Pompa de circulatie nu functioneaza

A.     Comutator de comanda in pozitie OFF

B.     Termostat diferential defect

C.    Senzori de temp. Defecti

D.    Motor pompa defect

E.     Pompa nu primeste curent

F.     Transformator ars la termostatul diferential

G.    Panourile sunt acoperite cu praf

A.     Setati pe Automat

B.     Verificati daca siguranta este adecvata pt puterea pompei. Schimbati siguranta, verificati daca axul pompei nu este intepenit.

C.    Reparati sau inlocuiti

D.    Verificati senzorii cu ohm-metru. Inlocuiti daca e nevoie.

E.     Inlocuiti motorul pompei

F.     Verificati tensiunea ajunge la conexiunile pompei

G.    Schimbati termostatul. Verificati daca tensiunea nu este mai mare de 110 V +20V

H.     Spalati panourile

Pompa functioneaza cu intarziere mare

A.     Senzorul de temp al panoului este montat in afara bazinului ??? panoului

B.     Senzorul de temp. Al rezxervorului este montat prea sus in rezervor

A.     Montati senzorul cat mai jos posibil in bazinul ??? panoului

B.     Montati senzorul la fundul rezervorului

Pompa porneste si se opreste in mod repetat

A.     Termostat diferential defect

A.     Inlocuiti

Nu exista circulatie

A.     Sistemul a prins aer

B.     Pompa a prins aer

C.    Cupla pompa defecta

D.    Teava sau rotor colmatat

E.     Robinetul sistemului inchis

F.     Circuit electric incorect al pompei

A.     Scoateti aerul din sistem – asigurati panta tevilor

B.     Scoateti aerul din system

C.    Inlocuiti, verificati alinierea

D.    Localizati si inlaturati obstructiile

E.     Deschideti

F.     Verificati toate circuitele de tensiune joasa si de linie

Circulatie inadecvata

A.     Sistemul a prins aer

B.     Pompa a prins aer

C.    Rotor sau tevi colmatate

D.    Filtru colmatat

E.     Rotorul pompei avariat sau inversat

F.     Insuficient NPSH ???

G.    Pompa e prea mica

H.     Pompa a prins aer partial

I.         Pompa merge invers (trei faze)

J.      Viteza inadecvata a motorului

A.     Scoateti aerul – asigurati panta tevilor

B.     Scoateti aerul din sistem

C.    Localizati si inlaturati obstructiile

D.    Scoateti si curatati sita

E.     Inlocuiti sau reasamblati

F.     Coborati pompa sau ridicati presiunea sau reamplasati

G.    Inlocuiti pompa

H.     Scoateti aerul din sistem

I.         Inversati comenzile

J.      Verificati cablurile si tensiunea

Pompa sau sistemul face zgomot

A.     A prins aer

B.     Cavitatie pompa

C.    Viteza prea mare a apei

D.    Fundatie slaba

E.     Vibratie pompa

A.     Aerisitisistemul

B.     Coborati pompa sau ridicati presiunea sau reamplasati

C.    Montati robinete de echilibru sau tevi paralele

D.    Asigurati fundatie solida cu cimentare/umplutura adecvata

E.     Asigurati un support de tevi adecvat sau modificati lungimea tevii

Defectarea prematura a componentelor pompei

A.     Dimensiune/tip inadecvat de pompa

B.     Asezare incorecta a pompei

C.    Tratare excesiva a apei

D.    Pompa functioneaza aproape de sau dincolo de???

E.     Sarcina in exces pe tevi

A.     Inlocuiti

B.     Reasezati

C.    Verificati instructiunile producatorului

D.    Echilibrati sistemul

E.     Asigurati support correct de teava

Intretinere

Acest capitol acopera inspectiile programate, intretinerea programata si procedurile detaliate pentru demontarea si repararea sistemului. Numai persoane calificate trebuie sa execute intretinerea periodica.

Intretinere periodica

La fiecare 3-6 luni curatati geamul panourilor si tundeti pomii din jur, ca sa nu faca umbra

La fiecare 12 luni spalati toate vanele de siguranta. Defectarea dispozitivului de eliberare a presiunii poate cauza presiune excesiva si avarie la sistem. Pierderile continui din vana/robinet pot indica incalzire excesiva sau vana defecta.

Goliti rezervorul daca este nevoie ; inletul de apa rece este in general cea mai de jos teava la rezervor. Inchideti sursa de apa, deconectati teava, si deschideti outletul de apa calda al rezervorului pt a lasa aerul sa intre, in timpul golirii.

Inlocuiti anozii si vanele de siguranta la fiecare 3 ani.

La fiecare 3-5 ani persoane calificate trebuie sa verifice legaturile electrice (pompe, termostate, comutatoare si cabluri).

La fiecare 3-5 ani inlocuiti antigelul.

Inlocuirea pieselor

Cand se inlocuiesc piese furnizate de Chromagen, de ex geamuri de panou, panouri complete, flansa rezervor, etc, folositi intotdeauna piese originale Chromagen pt a pastra valabilitatea garantiei.

Atentionari

O intrerupere termica poate indica o situatie periculoasa. Nu resetati « Bipolar Safety » a termostatului pana cand incalzitorul/boilerul de apa nu a fost verificat/reparat de o persoana calificata.

Atentie : daca sistemul de apa calda nu se foloseste timp de 2 saptamani sau mai mult, o cantitate de hidrogen gazos, care este foarte inflamabil, se poate acumula in boiler. Pentru a disipa acest gaz in siguranta, se recomanda sa se deschida un robinet de apa calda timp de mai multe minute, la o chiuveta sau cada, dar nu la o masina de spalat vase, rufe sau alte aparate. In timpul acestei proceduri nu trebuie sa existe fum, flacara deschisa sau un aparat electric in functiune in apropiere. Daca hidrogenul este eliberat prin robinet, probabil va produce un sunet neobisnuit, ca atunci cand iese aer.

ACCESORII

Statie solara

La o instalatie cu circuit inchis sunt necesare o pompa si un termostat. Aceste accesorii pot fi instalate separat sau combinate intr-un kit complet numit « statie solara ».

Chromagen livreaza astfel de « statii solare » care includ termostatul RESOL si o pompa WILO.

Statia solara standard, cu doua linii, pt integrarea controlerului RESOL Delta Sol BS este prezentata in partea stanga a acestei pagini (cu si fara capac). Cele mai importante componente hidraulice pt operarea unui sistem solar sunt deja montate pt o instalare rapida si usoara.

Controler DeltaSol BS

Pompa WILO Star ST20/4 sau ST20/6 sau ST20/7

Termometre pt debitul de alimentare si debitul de retur

Linie de retur debit cu robinet cu sfera si supapa reglabila unisens

Debitmetru cu scala

Bratara de siguranta cu supapa de siguranta si manometru

Robinet KFE pt umplere si spalare sistem

Montaj in perete cu suruburi si dibluri

Izolatie termica

Control termostat

Chromagen furnizeaza statia solara care include controlul thermostat RESOL DeltaSol BS. Vezi wesite https://www.resol.de

Versiunea in limba engleza a manualului poate fi gasita pe https://www.resol.de/PDF/DeltaSol_BS.mon.en.pdf

STECA

Chromagen a testat si aprobat utilizarea controlului thermostat STECA: https://www.stecasolar.com

Versiunea in limba engleza a manualului poate fi gasita cu limk: https://www.stecasolar.com/en/art/uid_kategorien/0000582/id_matchcode/up_temperaturdifferenz_regler/id_artikel/0000247/bop/O/chksum/d729997f552c720b94e6b87d959ff4ec/beetools.html

Pompe de circulatie

Chromagen a testat si aprobat utilizarea pompelor WILO. Chromagen furnizeaza “statii solare” care includ pompa WILO ST20/4.

Alte tipuri de pompe de circulatie pot fi utilizate, tinandu-se cont de pierderile de frictiune in instalatie.

Pt instalatii de pana la 6 mp panou, va fi de ajuns o pompa WILO ST20/4.

Garantie

a.      In perioada de garantie Chromagen, la alegerea sa, va repara, inlocui, sau va acorda credite pt orice componenta care este returnata la un service autorizat si la care Chromagen descopera defecte de material sau manopera, si este returnata de distribuitor la Chromagen ; responsabilitatea Chromagen nu va depasi costul reparatiei sau inlocuirii piesei defecte, in perioada de garantie.

b.      Aceasta Garantie nu acopera defectele sau avariile rezultate din accidente, mediu fizic sau de exploatare impropriu, esecuri in alimentarea cu energie electrica, inghet, depuneri datorate apei dure, montajului incorect, intretinerii, service-ului, reparatiilor, transportului, depozitarii improprii sau modificarii ; exploatarii, utilizarii incorecte, neglijentei sau vinei unei alte parti in afara de Chromagen.

c.      Aceasta Garantie va curge numai pentru si in favoarea distribuitorului ; iar acesta va raspunde fata de clientii sai pt toate garantiile pe care le da.

d.      Aceasta Garantie este unica garantie data de Chromagen pentru produsele sale.

e.      In nici un caz Chromagen nu se va face raspunzator pt avarii speciale, incidentale sau rezultative sau pt avarii care decurg din incapacitatea de a utiliza produsele .

f.        Pt informatii despre perioada de garantie, va rugam contactati distribuitorul din zona al Chromagen.loading...


Politica de confidentialitate

DISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1606
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2020 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site