Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

ABUZ SI EXPLOATARE

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micABUZ SI EXPLOATARE

NU! VIOLENTEI"Personalul unei "institutii de zi" era ingrijorat in legatura cu un baiat de 1,5 ani: Bjorn. Mama lui era aspra si respingatoare, iar tatal - foarte distant. Bjorn plangea foarte mult, se agata mereu de personalul din preajma. "Ar vrea sa fie tinut in brate toata ziua. Orice interactiune dintre ei, (parinti si copil) se face foarte greu si nici parintii, nici copilul nu arata a fi fericiti cand se intalnesc dupa-amiaza. "

Educatorii au observat adesea julituri, vanatai si mici zgarieturi fara a -si putea explica de unde apareau acestea. Dupa o lunga absenta de la gradinita, copilul prezenta mari dificultati in a-si folosi o mana. Personalul institutiei a insistat in acest moment ca parintii sa duca copilul la doctor. Radiografia a aratat trei rupturi ale bratului, dintre care una era mai recenta, iar celelalte doua, mai vechi".

(Copilul maltratat-Kari Killen )

Ce drepturi ale copilului sunt incalcate? (folositi anexa )

Ce v-a impresionat in povestirea relatata?

Cunoaste-ti si alte situatii de acest gen? Descrieti-le pe scurt. Mentionati sursa de informatie.

Care este rolul opiniei publice in aceste situatii?

NU UITA !

MALTRATARE - fenomen prin care parintii, persoanele care ingrijesc copilul intr-un asemenea mod incat ii produc acestuia vatamari fizice sau emotionale, sau neglijeaza copilul intr-un asemenea grad incat starea sanatatii sale fizice si (sau ) emotionale precum si dezvoltarea sa sunt in pericol (Kempe 1979 ).

TIPURI DE MALTRATARE: copii expusi abuzului fizic; copii neglijati; copii expusi abuzului emotional; copii expusi abuzului sexual.

VIOLENTA - este un comportament care are ca efect constrangerea unei persoane la a gandi, a actiona sau a se comporta intr-un anumit fel, supunerea la o experienta pe care nu a ales-o (Igor Reitzman, psihoterapeut).

EXERCITII:

ð     Analizati consecintele maltratarii copiilor in rezultatele lor scolare, abandonului scolar, absenteismului.

ð     Pe grupe de lucru, realizati afise prin care sa atrageti atentia comunitatii scolare asupra acestei problematici. Afisati-le in locul cel mai vizibil din scoala!

ACTIVITATE EXTRASCOLARA :

Invitarea unei persoane de la DGPDC.

Elaborarea unor scrisori deschise catre autoritatile competente  in situatia identifcarii unor astfel de cazuri.

Participarea ca voluntari sau initierea unor proiecte pentru prevenirea abandonului si absenteismului scolar.

NU! EXPLOATARII

  1. Analizati imagini si articole din presa scrisa in care se reflecta cazuri de exploatare: munca ilegala, exploatarea sexuala, pornografia, prostitutia.

  1. Dezbateti consecintele acestor forme de exploatare asupra copiilor.
  2. Organizati o dezbatere in formatul Karl Popper, avand ca model cazurile din anexa.

NU UITA !

MUNCI PERICULOASE - sunt considerate dupa recomandarea OIM nr.190

a.      muncile care ii expun pe copii la riscuri fizice, psihologice sau sexuale

b.     muncile care se efecuteaza sub pamant, sub apa, la inaltimi periculoase sau in spatii restranse

c.      muncile care se efectueaza cu masini, materiale sau instrumente periculoase sau care implica manipularea sau transportul unor greutati

d.     muncile care se efectueaza intr-un mediu nesanatos, care pot, spre exemplu, sa ii supuna pe copii la actiunea unor substante, agenti sau proceduri periculoase sau unor conditii de temperatura, de zgomot sau vibratii care le-ar prejudicia sanatatea

e.      muncile care se efectueaza in conditii deosebit de dificile, spre exemplu, pe parcursul mai multor ore sau in timpul noptii sau pentru care copilul este retinut in mod nejustificat la sediul patronului.

Art. 32, 34, 36, 37, 40, 41 din Conventia pentru Drepturile copilului

EXERCITII :

Elevii impartiti in 4-5 grupe vor crea cate un afis in format A3, care sa reflecte propria viziune fata de exploatare, avand ca slogan " Nu exploatarii ! "

ACTIVITATI EXTRASCOLARE :

Elaborarea unui manifest impotriva exploatarii care sa fie publicat in presa locala, distribuit in scoli, afisat in locuri publice vizibile

Invitarea unei persoane din cadrul DGPC (Directia Generala pentru Protectia Copilului) pentru discutii si prezentarea de solutii la cazurile prezentate.

Dezbatere in formatul Karl Popper a temei "Combaterea muncii copiilor este justificata"Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1602
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved