Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Cercul Pedagogic al Profesorilor de Fizica - MODALITATI DE CONVERTIRE IN COMPORTAMENTE SI ATITUDINI A CONTINUTURILOR DE BAZA ALE DISCIPLINEI FIZICA APLICATIE PENTRU CLS I-VIII

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micCercul Pedagogic al Profesorilor de Fizica

MODALITATI DE CONVERTIREIN COMPORTAMENTE SI ATITUDINI

A CONTINUTURILOR DE BAZA ALE

DISCIPLINEI FIZICA

APLICATIE PENTRU CLS I-VIII

" Lucrul cel mai minunat pe care il putem intalni este misterul.

La baza artei si stiintei adevarate se afla emotia primara.

Cel care nu stie acest lucru si nu poate fi curios, sau nu mai poate simti uimire este ca si mort, asemenea unei lumanari stinse."

Albert Einstein

●Conform dictionarului limbii romane, prin comportament se intelege ansamblul manifestarilor obiective ale oamenilor, prin care se exteriorizeaza viata psihica. Ori, aceste manifestari nu sunt altceva decat competente. Competenta inseamna capacitatea cuiva de a se pronunta asupra unei probleme pe baza unei cunoasteri adanci a acesteia.

Atitudinea inseamna starea de dispozitie sau predispozitie a individului de a actiona sau de a se comporta intr-un anume mod, univoc.

In ultima jumatate de secol, in domeniul educativ, valorile s-au aflat, in general, intr-un con de umbra, scoala punand in prim plan cognitivul, acordand mai putin interes formarii atitudinale a elevului. Actualul curriculum romanesc include in programele scolare, alaturi de formularile cu caracter cognitiv si obiective atitudinale (clasele I- VIII) sau valori si atitudini. Pentru realizarea educatiei pentru valori se prefigureaza doua directii :

a) formarea culturii organizationale a scolii;

b  proiectarea de activitati complexe, care sa permita formarea atitudinala la nivelul fiecarei discipline.

Valorile sunt standarde sau reguli de comportament cultural si social acceptate. Anumite valori sunt considerate universale si absolute, fie ca accentul se pune pe individ (libertatea de a invata, de a alege, demnitatea umana, autocunoasterea),

fie pe latura sociala (legalitate si justitie, respect reciproc, etc.). Sursa valorilor nu se afla doar in societate sau in individ, ci in interactiunea dintre persoana si societate.

Studiul fizicii are ca finalitate incheierea dezvoltarii la toti elevii a unui set specific de competente - cheie, derivate din domeniul de competente - cheie stiinte si tehnologii. In scopul dezvoltarii unor deprinderi si abilitati prin studiul fizicii, au fost selectate continuturi si sarcini de invatare care sa corespunda urmatoarelor cerinte :

a) sa fie atractive, motivante si accesibile pentru toti elevii ;

b) sa permita o abordare flexibila, astfel incat sa fie posibila atat educatia remediala, cat si sustinerea performantei scolare de exceptie.

Selectarea continuturilor pentru clasele a VI-a si a VIII-a a avut in vedere:

- cuprinde domenii ale caror aplicatii in tehnica si in viata de zi cu zi sunt cel mai frecvent intalnite;

 - sunt domenii accesibile elevilor in privinta intelegerii ideilor stiintifice, cat si in privinta abordarii experimentale;

Parcurgerea continuturilor se realizeaza prin sarcini de invatare. Rezultatele invatarii se exprima prin cunostinte specifice dobandite si deprinderi/ abilitati exersate in cadrul activitatilor de invatare.

Aplicarea curriculumului la clasa presupune din partea fiecarui profesor particularizarea si, dupa caz, diversificarea sarcinilor de invatare asociate fiecarui continut, astfel incat sa fie asigurat progresul scolar pentru fiecare si pentru toti elevii.

Evaluarea rezultatelor invatarii se face cu instrumente adecvate care sa reliefeze atat cunostinte si deprinderi/ abilitati. Atitudinile formate prin realizarea sarcinilor de invatare sunt appreciate calitativ de profesor si corectate permanent in demersul didactic prin note.

Trunchiul comun vizeaza dezvoltarea competentelor- cheie pentru toti elevii si are in vedere:

-  atingerea finalitatilor propuse pentru educatia de baza, astfel incat acestea sa asigure egalitatea sanselor pentru toti elevii, indiferent de profilul de formare;

-  asigurarea continuitatii intre invatamantul gimnazial si cel liceal;

-  formarea pentru invatarea pe parcursul intregii vieti.

Curriculumul diferentiat reprezinta o oferta educationala adresata elevilor care urmaresc o anumita specializare, astfel incat la finele etapei acestia sa poata rapid integra social si profesional.

Asadar, modalitatile de convertire a cunostintelor in deprinderi si atitudini sunt multiple, personale, specifice grupului de lucru, precum si tematicii in studiu. Desigur ca rolul hotarator in aceasta operatie revine profesorului. Acesta, prin abilitatea sa izvorata dintr-o lunga si critica experienta, poate identifica solutia cea mai eficienta. Este hazardant a se da solutii- reteta, data fiind intensitatea  interactiei  profesor- elev. Rezolvarea de probleme ramane metoda cea mai folosita, fiind si cea mai comoda din punctul de vedere al creativitatii profesorului.

Este suficienta si abordarea prin (re)descoperire a aplicatiilor unei legi, principiu, etc. Esential este antrenarea elevilor in dobandirea cunostintelor si in oferirea de solutii. Si tot atat de esential este gasirea motivatiei pentru acest angajament, dat fiind faptul ca nota nu mai prezinta un stimul pentru multi elevi. Starnirea curiozitatii, generarea de emotii, incurajarea initiativei, organizarea pe grupe in care discutia sa fie libera, oferirea de situatii similare, etc. sunt initiative care deschid calea spre dezbatere critica, spre finalizare. Totusi, in acest demers pedagogic, timpul nu ne este un aliat, data fiind incarcatura programei scolare.

●Actul de invatare, privit ca o actiune, trebuie sa cuprinda cele trei elemente ale triunghiului :

CUNOSTINTE- DEPRINDERI- ATITUDINI 

Exercitiul ramane una din modalitatile eficiente de formare de atitudini si comportamente, fie prin experiment, fie prin rezolvarea unei probleme. Cu o baza materiala adecvata se poate aborda problema atat frontal, cat si individual.

Continutul programei a VII-a este strans legat de activitatea cotidiana, astfel incat legi, fenomene fizice sunt interpretate empiric. Raspunsul la diferite intrebari este dat prin trimitere la procedee practice, astfel incat dificultatea consta in a da procedeului o explicatie conform legilor fizicii. Un exemplu in acest sens este dificultatea in a explica diferenta dintre batutul covoarelor si scuturatul acestora.

●Formarea si consolidarea de atitudini este o sarcina dificila pentru profesorul de fizica. Cultivarea respectului pentru inaintasi, pentru profesor, pentru partenerul din echipa implica din plin personalitatea elevului. Respectul va veni din partea celor care apreciaza ingeniozitatea unei idei majore, respectiv spiritul de sacrificiu a unui om de stiinta.

Daca la lectiile de fizica vom face trimiteri la oameni de stiinta (cu atat mai mult daca sunt romani), daca vom interpreta fenomene naturale, daca vom explica functionarea unor aparate din practica curenta, daca sustinem o afirmatie cu exemple din imediata vecinatate, avem sansa sa fim ascultati, sa fim apreciati, respectiv sa gasim aderenti, discipoli.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2509
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved