Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Colaborare, cooperare si comunicare cu factorii educativi din afara scolii

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micColaborare, cooperare si comunicare cu factorii educativi din afara scolii

Democratizarea este o stare de spirit si o stare de fapt care se instituie atat in interiorul institutiei scolare cat si in afara ei, in societate, in general. In masura in care societatea inainteaza spre democratie, scoala trebuie sa se afle in dialog autentic si permanent cu societatea (familia elevilor, autoritatile locale, agentii economici, organizatiile nonguvernamentale si biserica), straduindu-se sa realizeze punti de legatura intre nevoile educationale, resursele si disponibilitatile intelectuale ale copiilor / tinerilor, precum si perspectivele si limitele de dezvoltare economica a societatii. Activitatea comuna a acestora este ceruta mai impetuos mai ales in actuala faza de democratizare a societatii romanesti, cand fenomenul infractional este in floare si cand motivatia pentru invatatura este in scadere, ca urmare a unei "logici bolnave" ca succesul scolar nu implica si succesul profesional.Reorganizarea invatamantului pe baze noi, democrate, este o problema de interes national. Pentru aceasta este nevoie de o noua viziune pedagogica, si de un dialog al scolii cu sine insusi, fiecare dintre noi trebuind sa eliberam prin lupta interioara, prin reflectie personala, vechile conceptii, mentalitati si conduite constituite in timp, in munca cu elevii.

Asa cum am mentionat in paginile anterioare cercul organizatiilor, institutiilor care se ocupa de educarea copilului se largeste in permanenta. Dorinta de participare a societatii la educatia din cadrul scolilor se poate observa la nivelul activitatilor extrascolare organizate. Colaborarea cu alti factori educativi nu este un proces spontan. Este necesara o activitate sustinuta, constienta, bine directionata spre sensibilizarea altor organizatii guvernamentale sau nonguvernamentale spre problemele educatiei tinerei generatii. In acest sistem relational dintre scoala, familie, ONG-uri, institutii culturale este necesara stabilirea rolului de conducere al scolii.

Factorii educativi cuprinsi in sistem au obiective, functii si sarcini specifice, care se realizeaza printr-un sistem de actiuni specific. Scoala trebuie sa ajute aceste organizatii sa-si stabileasca continuturi, obiective care vin sa intregeasca activitatea educativa a scolii, prin metoode, programe diferite de cele ale scolii. Aceste activitati trebuie sa dea un surplus elevilor, care vine sa completeze conditiile concrete ale scolii.

Gradul de deschidere al scolii la asemenea activitati este determinat de atitudinea colectivului profesoral al scolii, al directorului in mod special. Acestia hotarasc colaborarile cu diferitele institutii sociale si educative care pot sa ofere:

consiliere in elaborarea programului managerial;

consilierea pe probleme economice, educative, sociale;

fonduri  si donatii pentru ameliorarea bazei materiale;

facilitarea obtinerii unor resurse financiare extrabugetare;

sprijin in organizarea unor activitati extrascolare;

ajutorarea  familiilor cu probleme speciale

formarea formatorilor in probleme educative.

popularizarea imaginii institutionale la nivelul diferitelor medii sociale;

promovarea intereselor si drepturilor copilului si adolescentului;

Dificultatea problemelor cu care scoala romaneasca se confrunta si impactul educativ al acesteia asupra sistemului social, conduc la necesitatea colaborarii si cooperarii institutiei scolare cu diferiti parteneri, cum ar fi:

parintii, respectiv familia elevilor;

organizatiile guvernamentale locale;

organizatiile cu caracter nonguvernamental (ONG-urile, fundatii, asociatii profesionale ale personalului din invatamant);

reprezentati ai cultelor religioase;

agenti economici;

autoritatile si administratia locala;

institutii sociale si culturale;

mass-media;Aceste organizatii indeplinesc functii specifice:

A)    Functia de informare

B)     Functia educationala

C)    Functia de socializare

D)    Functia de compensare

Bineinteles aceste functii nu se realizeaza in aceeasi masura de catre toti factorii educativi mai sus mentionati, masura realizarii acestor functii il constituie obiectivele stabilite de aceste organizatii, continuturile preferate, mijloacele si proce vbgvbdeele educative promovate.

Aceste institutii pot sa ofere sprijin material scolii, pot sa ofere ajutor in elaborarea programului managerial al acesteia, in consilierea pe probleme economice, educative, sociale, pot sa ofere sprijin familiilor cu probleme sociale, oferind astfel imbunatatirea cantitativa si calitativa a activitatii educative a scolii. Colaborarea scolii cu acesti factori educativi nu este un proces spontan, ci este o activitate organizata, sustinuta, constienta, directionata spre problemele educative ale tinerei generatii. Aceste activitati intregesc activitatea educativa a scolii, aducand un surplus informational elevilor si completand conditiile concrete ale educatiei acestora. Astfel experienta de invatare non-formala si informala intregeste, completeaza si largeste experienta de invatare formala.

In relatiile dintre partile implicate in parteneriatul educational pot aparea si unele disfunctii generate de:

carente ale legislatiei in vigoare;

bariere in comunicarea interpersonala;

presiunea problemelor curente;

lipsa resurselor financiare si materiale;

atitudinea si comportamentul reprezentantilor scolii si ai institutiilor partenere;

lipsa exercitiului si a educatiei pentru colaborare.

Realizarea unui parteneriat dintre scoala  si factorii educationali presupune urmatoarele aspectele pozitive:

revigoreaza spiritul civic si mentalitatile comunitare;

promoveaza dialogul, transparenta si comunicarea deschisa;

asigura egalitatea sanselor in educatie;

incurajeaza initiativa si participarea;

dezvolta cooperarea si colaborarea;

presupune disciplina, roluri si responsabilitati;

armonizeaza conditiile specifice ale unei institutii cu exigentele sociale.

Si totusi cea mai importanta legatura, indispensabila in vederea atingerii obiectivelor educationale, este cea a scolii cu parintii, respectiv familia.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1961
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved