Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Conceptul de obiectiv educational

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micConceptul de obiectiv educational

Ca orice activitate umana procesul de invatamant urmareste o finalitate, un rezultat, care trebuie atins, o "tinta" la care intentionam sa ajungem.[1]Termenul de finalitate reprezinta o categorie integratoare, generala, care in literatura pedagogica se exprima prin conceptele: idealul educational, scopurile educatiei si obiectivele educatiei. Finalitatile educatiei vizeaza modelul de personalitate pe care dorim sa-l formam prin educatie. Exprimand o formulare generala, finalitatile nu-l pot orienta pe educator in activitatea lui concreta de formare la elevi a unor comportamente de natura cognitiva, afectiva sau psihomotorica. Numai prin diferentierea finalitatilor in ideal, scop, obiective educationale, acestea devin functionale.

Idealul educational prefigureaza modelul de personalitate solicitat de conditiile sociale dintr-o perioada istorica data, pe care educatia este chemata sa-l formeze. Idealul reprezinta finalitatea generala a educatiei, o "instanta valorica din care iradiaza norme, principii, strategii, scopuri si obiective determinate, care directioneaza procesul de formare a tinerei generatii" (6, p.46)

Scopul educatiei desemneaza finalitatea unui complex de actiuni educationale determinate. Putem vorbi de scopul unui ciclu de invatamant (primar, gimnazial, liceal), al unui ciclu curricular (de achizitii fundamentale,

de dezvoltare, de observare si orientare), al unei laturi a educatiei (intelectuala, morala, fizica etc.) Scopul detaliaza continutul idealului educational.

Obiectivul educational este expresia cea mai concreta a inten-tionalitatii procesului de predare-invatare care desemneaza tipurile de achizitii: cunostinte, deprinderi, atitudini, comportamente, abilitati la care urmeaza sa ajunga elevii in urma instruirii. Obiectivul exprima comportamentul care este asteptat sa se manifeste la elevi dupa instruire.

Intre cele trei concepte: ideal, scop si obiective exista o stransa legatura. Idealul vizeaza finalitatile educatiei in ansamblul ei. Scopurile si obiectivele reprezinta trepte spre realizarea idealului.

Problematica "intentionalitatilor" procesului didactic a constituit si inca mai constituie obiect al unor discutii mai ales privind conceptele prin care acestea sunt exprimate. In cadrul unor simpozioane si conferinte organizate de UNESCO consacrate acestei probleme (1979, 1981) s-a stabilit prin consens ca termenii finalitate, scop, obiectiv care deseori sunt receptati ca sinonimi, desemneaza in limbaj pedagogic trei niveluri de generalitate ale inten-tionalitatilor educationale. Astfel finalitatile sunt considerate ca "aspiratii" inalte pe termen lung; scopurile sunt "aspiratii, intentionalitati" pe termen mediu si cu grad de generalitate mediu, iar obiectivele sunt sarcini particulare, analitice, concrete, care pot fi atinse in intervale de timp relativ mici in cadrul activitatilor didactice cum sunt lectiile, lucrarile de laborator etc. (9, p.86).Vezi capitolul IV Finalitatile educatiei.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 3888
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved