Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Delimitari conceptuale - evaluarea scolara

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micDelimitari conceptuale - evaluarea scolara

Evaluarea in invatamant comporta mai multe abordari, in functie de varietatea fenomenelor care fac obiectul ei: rezultate scolare, procesul de instruire, institutiile scolare (evaluare institutionala, sistemul scolar intreg s.a.m.d.). Evaluarea, inteleasa in modul cel mai general, "este procesul de verificare (masurare si apreciere - subl.ns.) a calitatii sistemului educational sau a unei parti a sistemului respectiv. Astfel, evaluarea este procesul prin care se stabileste pe baza caror criterii se apreciaza daca sistemul isi indeplineste functiile pe care le are, adica daca obiectivele sistemului sunt realizate.Vocabularul englez nuanteaza sensurile activitatii de evaluare prin utilizarea cuvantului assessment, termen care evidentiaza ideea formularii unei judecati, a formarii unei opinii, prin masurarea unei performante si evidentierea evolutiei inregistrate (progres, stagnare sau regres). Sensul etimologic, dat de latinescul assidere - "a sta langa", sugereaza legatura dintre evaluator si evaluat pe tot parcursul procesului didactic, pe de o parte, si legatura activitatii de evaluare cu activitatea de predare si de invatare, pe de alta parte.

Distinctia dintre evaluare si assessment este de la intreg la parte, intrucat "Evaluation implica toti factorii care influenteaza procesul de invatare, inclusiv obiectivele, activitatea de proiectare, materialele, metodologia, performanta profesorului si assessment. Assessment si evaluation sunt adesea legate, intrucat assessment este una dintre cele mai bogate surse de informatii despre ceea ce s-a intamplat pe parcursul invatarii" ((Harris, M., McCann, P., 1988).

In concluzie, evaluarea este mai mult decat o operatie sau o tehnica; este o actiune complexa prin care se precizeaza: relatia dintre continuturile si obiectivele ce trebuie evaluate, in ce scop si in ce perspectiva se evalueaza (perspectiva deciziei), cand se evalueaza, cum se evalueaza, in ce fel se prelucreaza datele si cum sunt valorizate informatiile; pe baza caror criterii se apreciaza (I.T.Radu, 2000, p.13). Activitatile evaluative sunt capabile sa realizeze cunoasterea si aprecierea schimbarilor produse la elevi in toate planurile personalitatii lor (cognitiv, volitiv, afectiv-atitudinal, creativ s.a.), evidentiind astfel legatura structurala si functionala dintre procesele didactice si efectele acestui proces. Prin deciziile luate in urma realizarii unor actiuni evaluative specifice, profesorul extinde evaluarea asupra predarii si invatarii, asupra situatiei de plecare, ca si a finalitatilor generale si specifice ale activitatii considerate.

In general, actul de evaluare este inteles, mai ales, ca actiuni de imbunatatire a activitatii didactice in etapele urmatoare: sa masoare si sa aprecieze valoarea rezultatelor sistemului de educatie sau a unei parti a acestuia; eficacitatea resurselor, conditiilor, operatiilor; eficienta activitatii sistemului; toate acestea in vederea luarii deciziilor privind ameliorarea acestuia (a sistemului).

Principalele operatii ale actului evaluativ sunt masurarea, aprecierea si decizia. Prima desemneaza procedee prin care se stabileste o relatie intre un ansamblu de evenimente, caracteristici si anumite simboluri (cifre, litere, expresii). D.P.Ausubel apreciaza ca, "in sensul sau cel mai larg, masurarea porneste de la simpla clasificare, trece prin diferitele procedee de ordonare si stabilire a rangurilor, pana la procedeele de cuantificare "forte", caz in care comportamentului scolarului i se atribuie valori numerice care poseda proprietatile numerelor reale ale aritmeticii" (1981, p.668).

Operatiile actului evaluativ sunt masurarea, aprecierea si decizia.

Masurarea desemneaza procedeele prin care sunt culese informatiile si prin care se stabileste o relatie intre un ansamblu de evenimente, caracteristici si anumite simboluri (cifre, litere, expresii).

Aprecierea presupune emiterea unei judecati de valoare asupra rezultatelor masurarii; implica o atitudine axiologica, deci o raportare a rezultatelor la un sistem de valori (criterii).

Decizia exprima scopul evaluarii si implica evaluatorul in roluri de factor decizional: stabilirea obiectului evaluarii (ce se doreste a fi evaluat) in concordanta cu obiectivele deciziilor care urmeaza sa fie adoptate, adoptarea de masuri amelioratorii pentru etapele urmatoare ale procesului de invatamant.

Eficienta - este exprimata prin raportul: Rezultate obtinute

Conditii, resurse

Eficacitatea - desemneaza raportul: Rezultate obtinute________

Rezultate dorite (Obiective)

Progresul scolar - exprima raportul: Situatia de la inceputul programului

Rezultatele la sfarsitul programului

Randamentul scolar exprima nivelul desfasurarii activitatii apreciat prin termeni de eficacitate si defineste rezultate raportate la obiective; randamentul scolar optim se exprima in termeni de performanta pozitiva.Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2434
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved