Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Gradinita

EXERCITII DE COMUNICARE LA SCOLARII MICI

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai mic
EXERCITII DE COMUNICARE LA SCOLARII MICI
Este cunoscut faptul ca socializarea joaca un rol de baza in dezvoltarea personala, acest aspect fiind esential in copilarie. Lipsa unor abilitati de comunicare si de auto- si inter-cunoastere pot determina dificultati in integrarea sociala a copilului de orice varsta, de aceea in prezent se pune un accent tot mai mare in scoala pe activitati orientate spre dezvoltarea acestor abilitati.

Tinand cont ca multe dintre exercitiile clasice au uneori un grad de dificultate prea ridicat pentru nivelul scolarilor mici, prezentam mai jos cateva exercitii de autocunoastere si comunicare adaptate pentru acestia, bazate pe activitati ludice.

„Planeta personala”

Obiective

exprimarea unor nevoi, dorinte, aspiratii personale legate de mediu si stilul de viata, dezvoltarea creativitatii

Descrierea exercitiului Fiecare elev va fi indemnat sa incerce sa-si imagineze si sa descrie o „planeta personala”, respectiv o lume noua, realizata dupa propriile preferinte, careia sa-i dea un nume, sa o populeze si sa o construiasca astfel incat aceasta sa reprezinte idealul sau. In functie de tema pe care dorim sa o discutam, instructiunile il pot indemna pe „creator” sa puna accentul pe un anumit aspect. De exemplu, sa descrie mai in amanunt viata de familie pe planeta X, cum sunt copiii, cum sunt relatiile intre oameni, intre profesori si elevi etc. „Planetele” fiecaruia vor fi apoi prezentate grupului de elevi.

Aceasta descriere il poate ajuta pe copil sa-si exprime opiniile legate de diferite aspecte in mod indirect, cu o mult mai mare libertate decat in cazul unor intrebari sau discutii directe, de tipul „Cum ai vrea tu sa se poarte colegii cu tine ?”. Tocmai de aceea, este bine sa lasam o cat mai mare libertate in imaginarea „planetei personale”, si sa evitam judecarea critica a descrierilor obtinute.

Acest exercitiu poate fi deosebit de util in special la clasele mici (I-VI), la care capacitatea de explicitare directa a nevoilor si aspiratiilor este mai redusa.

„Personajul meu” („Oglinda mea”)

Obiective

autocunoastere, auto-observare, dezvoltarea imaginii de sine

Descrierea exercitiului Fiecare copil isi va alege un personaj preferat (din desene animate, din filme etc.), si va „cere” personajului respectiv sa scrie 4-5 caracteristici ale sale (ale copilului) pe care sa le si justifice. Chiar daca in prima faza vor fi descrise probabil caracteristici fizice, instructiunile vor viza intrarea mai in profunzime, spre caracter, aptitudini, calitati personale, comportament.

Intr-o alta varianta, sau intr-o faza ulterioara a exercitiului copilul va primi instructia sa isi aleaga o persoana (reala) din anturajul sau, si sa-si imagineze cum l-ar caracteriza aceasta.

De exemplu, Mihai il va alege ca personaj preferat pe „Superman”, care va trebui sa spuna (sau sa scrie) cateva lucruri despre Mihai. In faza urmatoare, Mihai o poate alege pe „mama”, care sa il caracterizeze, in acelasi mod.

Exercitiul il indeamna pe copil la o explorare a propriei persoane, realizata intr-un mod indirect, prin intermediul personajului preferat, determinandu-l la o auto-observare „din exterior”. Aceasta aparenta detasare de propria persoana poate usura atat identificarea si verbalizarea unor caracteristici, comportamente sau calitati, in special la copiii de varsta scolara mica, cat si perceperea mai buna a modului in care sunt „vazuti” de cei din jur.

„Atomul social”

Obiectivedezvoltarea capacitatii de autocunoastere / intercunoastere ;

dezvoltarea capacitatii de a comunica / interactiona ;

cresterea coeziunii grupului ;

Descrierea exercitiului : Participantii vor desena trei cercuri concentrice, notand individual : prietenii foarte buni (in cercul cel mai mic), prietenii buni (in cercul de marime medie) si cunostintele / amicii (in cercul cel mai mare).

In grupuri de cate 2 se vor trece in revista persoanele din cele trei cercuri, apoi se vor discuta criteriile de selectie pentru cele 3 categorii de persoane. De exemplu : ce calitati trebuie sa intruneasca prietenii foarte buni, prietenii buni etc., punctele / aspectele pe care le au in comun cu cele 3 categorii de persoane, durata relatiilor, debutul acestora, numarul persoanelor din cele 3 categorii etc. Aceasta faza a exercitiului poate fi urmata de discutii in grupul mare.

„Sentimente”

Obiective

identificarea, exprimarea sentimentelor (verbal / nonverbal), descrierea sentimentelor ;

extinderea vocabularului;

dezvoltarea capacitatii de lucru in echipa ;

cresterea coeziunii grupului ;

dezvoltarea imaginatiei ;

detensionarea atmosferei.

Procedura Participantii sunt impartiti in patru grupe, dupa, dupa care li se vor prezenta cele patru categorii de sentimente : fericire, tristete, suparare, frica. Fiecare grupa va avea in vedere una din cele patru categorii de sentimente, avand doua sarcini de lucru : gasirea cat mai multor sinonime pentru sentimentul respectiv, iar apoi realizarea unei scenete in care cel putin un personaj sa fie dominat de acel sentiment. Rezultatele activitatii pe grupuri vor fi prezentate apoi grupului mare (clasei).

Aceste exercitii, precum si altele care vor fi prezentate intr-un numar viitor pot fi utilizate in forma actuala sau pot fi transformate astfel incat sa raspunda cat mai bine nevoilor specifice ale fiecarei clase si fiecarui copil in parte.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 1440
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site