Scrigroup - Documente si articole

Username / Parola inexistente      

Home Documente Upload Resurse Alte limbi doc  

Gradinita

Educatia tehnologica si profesionala

didactica pedagogie

+ Font mai mare | - Font mai mic
Educatia tehnologica si profesionala

1.Conceptul de “educatie tehnologica”
2. Obiectivele educatiei tehnologice
3. Continutul si metodele educatiei tehnologice
4. Educatia profesionala:semnificatie, obiective, continut si metode


1 Conceptul de “educatie tehnologica

Educatia tehnologica este, in acelasi timp, o dimensiune a educatiei, dar si a culturii generale a omului contemporan, deoarece tehnologia (inteleasa ca stiinta in actiune, ca stiinta aplicata) face parte din viata lui cotidiana, insotindu-l pretutindeni: la locul de munca, acasa, pe strada, in activitatile de loisir etc.

Desi dictionarele o definesc in maniere destul de diverse, in esenta, tehnologia reprezinta un ansamblu de procese si operatii la capatul carora se obtine un anumit produs, un anumit rezultat. Ca stiinta, ea studiaza formele, metodele si mijloacele de prelucrare a materiilor prime si materialelor, in vederea obtinerii unor produse in diferite domenii de activitate.
Termenul provine din limba greaca, fiind alcatuit prin asocierea a doua cuvinte: “techne”, care inseamna mestesug si “logos”, care inseamna studiu. Altfel spus, tehnologia reprezinta studierea mestesugurilor.

In Dictionarul de Sociologie, coordonat de Catalin Zamfir si Lazar Vlasceanu (1993), se precizeaza ca, dincolo de dimensiunea ei materiala, care se refera la „ansamblul de unelte, instalatii, masini, aparate si dispozitive utilizate in anumite activitati sociale (productive ) prin excelenta”, tehnologia mai are inca doua dimensiuni: una normativa, care cuprinde „normele de utilizare ca si retelele de organizare asociate unei tehnologii” si alta sociala, „reprezentata de corpul de abilitati si componente individuale si colective, ca si de normele sociale generate de utilizarea unei anumite tehnologii”.

Aceasta ultima dimensiune are si menirea de a ne avertiza ca „impactul tehnologiei asupra vietii sociale comporta multe alte aspecte, printre care cele legate de deteriorarea ecosistemului uman sunt deosebite”.

Un motiv in plus pentru a reflecta asupra misiunii educatiei de pregatire a oamenilor de orice varsta pentru a intelege si folosi adecvat tehnologia timpului lor.

Privite din perspectiva secolului nostru, remarcam, odata cu autorii Raportului UNESCO al Comisiei Internationale pentru Educatie in secolul XX, ca tehnologiile moderne „sunt pe cale sa provoace () o revolutie () care afecteaza in egala masura activitatile legate de productie si activitatea profesionala si pe cele legate de educatie si pregatire profesionala”.


2.Obiectivele educatiei tehnologice

In aceste conditii, educatia tehnologica isi diversifica atat obiectivele si continuturile, cat si metodele si mijloacele de realizare a lor. Alaturi de obiective traditionale, cum sunt:

 • asimilarea cunostintelor esentiale despre tehnologiile moderne (concepte de baza, principii de construire si functionare a unor masini, instalatii, aparate etc., modalitati de utilizare in conditii optime s.a.m.d.);
 • formarea deprinderilor de utilizare a tehnologiilor din diverse domenii (profesional, casnic, public etc.), sub aspectul manevrarii, intretinerii si reglarii diverselor aparate, masini si instalatii;
 • formarea unei atitudini corecte fata de tehnica, tehnologii, ca si fata de lumea muncii si a profesiilor, prin dezvoltarea spiritului practic aplicativ, a spiritului de organizare si a celui de ordine, disciplina si responsabilitate, educatia tehnologica isi asuma o seama de obiective noi
 • dezvoltarea capacitatii de proiectare, realizare si evaluare a produselor;
 • intelegerea dezvoltatii tehnicii si a implicatiilor ei asupra mediului si a societatii;
 • dezvoltarea capacitatii de cooperare in scopul realizarii umui produs;
 • orientarea profesionala in raport cu evolutia tehnologiilor si cu dinamica pietei muncii;
 • stimularea receptivitatii fata de progresul tehnologic si tendintele acestuia;
 • formarea si dezvoltarea responsabilitatii fata de asigurarea calitatii serviciilor si produselor;
 • manifestarea interesului pentru utilizarea calculatorului si a echipamentelor audio-vizuale in viata privata si publica;


3.Continutul si metodele educatiei tehnologiceContinuturile necesare atingerii acestor obiective sunt specificate in programele disciplinelor cupinse in aria curriculara „Tehnologii” si cuprind elemente specifice grupei de varsta a elevilor si domeniului de activitate. Ca domenii noi, mentionam: „Elemente de design”, „Managementul resurselor si activitati specifice economiei de piata”, „Caracterul transdisciplinar si interdisciplinar al tehnologiei”, „Influenta tehnologiei asupra mentalitatii umane”, „Importanta tehnologiei din punct de vedere social si cultural”, „Fiabilitatea produselor”, „Aspecte ergonomice”, „Mecatronica – stiinta masimilor intligente” s.a.

Metodele de educatie tehnologica sunt si ele diversificate. Alaturi de metode traditionale (expunerea, demonstratia etc.), sunt recomandate metode din categoria celor activ-participative: studiul de caz, descoperirea prin explorare, dezbateri pe teme date, simularea, jocul de rol, realizarea de proiecte.

Locul desfasurarii activitatilor specifice educatiei tehnologice poate fi deplasat din sala de clasa in intreprideri si institutii, in muzee si expozitii, in universitati tehnice si in laboratoare multimedia, unde elevii pot intra in contact direct cu tehnologiile moderne si pot participa la diverse activitati de simulare a unor situatii reale.

Internetul reprezinta, in acest context, un mijloc eficace de exersare a unor abilitati care sa le permita tinerilor sa comunice cu semenii lor de pe alte meridiane, in vederea cunoasterii operative a noutatilor din domeniul tehnicii si al tehnologiilor moderne.


4.Educatia profesionala: semnificatie si obiective

Educatia „carierei”, in conditiile societatii moderne, reclama o munca educativa sustinuta.

Prin educatia profesionala se intelege formarea unui orizont cultural si tehnologic cu privire la o anumita profesiune, concomitent cu dezvoltarea unor capacitati, priceperi si deprinderi necesare exercitarii ei. Educatia profesionala vizeaza atat formarea unor competente necesare exercitarii diferitelor profesii, a eticii si deontologiei profesionale, cat si dezvoltarea capacitatii tinerilor de a face fata la schimbari, de a-si gestiona inteligent si eficace propria cariera.

Dimensiunile educatiei profesionale vizeaza :

 • cunostintele, priceperile, deprinderile, comportamentele dobandite in plan intelectual;
 • deprinderile, priceperile, comportamentele in plan moral, actional;
 • calitatile psihice si psihice.

Conceptul de educatie profesionala nu este sinonim cu cel de educatie tehnologica sau politehnica. Educatia tehnologica pregateste elevii pentru actiune, ajutandu-i sa explice cunoasterea stiintifica in actiune. Educatia politehnica vizeaza pregatirea profesionala pentru tehnica, in calitate de domeniu distinct al activitatii umane.

Formarea orizontului cultural-profesional cuprinde ansamblul cunostintelor necesare practicarii unei profesiuni.

Principalele obiective ale educatiei profesionale sunt :

 • formarea unor priceperi, deprinderi, capacitati si competente necesare unei activitati productive. Acest obiectiv formativ psiho-motor se realizeaza cu deosebire in cadrul pregatirii practice, cand cunostintele teoretice, capacitatile intelectuale, modelele informational-operationale sunt functionalizate in planul actiunii. In categoria capacitatilor vizate de educatia profesionala se includ, in primul rand, gandirea tehnia, aptitudinile tehnice, capacitatile senzorio-motorii.
 • formare si dezvoltarea intereselor de cunoastere a profesiei alese. Obiectivul are ca scop asigurarea competentei profesionale, inteleasa ca rezultanta a cunostintelor, deprinderilor, priceperilor si aptitudinilor de care trebuie sa dispuna viitorul cetatean in vederea indeplinirii profesiei.

Intre obiectivele educatiei profesionale se mai mentioneaza: • formarea culturii profesionale;
 • dobandirea competentei profesionale;
 • asimilarea normelor de deontologie profesionala;
 • indrumarea si sustinerea integrarii socio-pofesionale;
 • cultivarea abilitatii de control si autocontrol al carierei

Acestora li se pot adauga si alte obiective, cum ar fi:

 • formarea si dezvoltarea unei atitudini pozitive fata de tehnica si tehnologiile moderne;
 • stimularea interesului fata de noile tehnologii ale informatiei si comunicarii;
 • dezvoltarea creativitatii tehnice;
 • dezvoltarea culturii profesionale, concomitent cu largirea orizontului de cultura si cunoastere, si altele asemenea.

O subcomponenta a educatiei profesionale o reprezinta orientarea scolara si profesionala.

Orientarea scolara si profesionala este definita ca „un ansamblu de actiuni si iinfluente pedagogice, sociale, medicale etc., ce se exercita in mod continuu cu scopul realizarii de catre indivizi a optiunilor scolare si profesionale in concordanta cui particularitatile personalitatii lor si cu cerintele contextului social”.

Activitatea de pregatire a tineretului pentru optiunea profesionala are in vedere:

 • implicarea optiunii scolare-profesionale in toate comportamentele si la toate nivelurile de invatamant;
 • caracterul interdisciplinar al activitatilor de orientare scolara si profesionala;
 • rolul formatorului in procesul orientarii scolare si profesionale, in accelerarea maturizarii optiunii profesionale;
 • extinderea campului educational la tot ceea ce poate imbogati si favoriza dezvoltarea complexa, globala si creativa.

Continutul educatiei profesionale va fi selectionat tinand seama de obiectivele proiectate, de specificul profesiei persoanei, tinand seama de dinamica schimburilor din tehnica, tehnologie si din piata muncii.

Metodele si activitatile de educatie profesionala se aleg din sistemul de metode si activitati cunoscut, in functie de etapa realizarii educatiei profesionale:

a) Inainte de alegerea profesiei/meseriei, se recurge la metode si activitati cum sunt: observarea, convorbirea, testarea (aptitudinilor indeosebi), informarea, consilierea etc.

b) In timpul procesului de formare, metodele specifice sunt: instructajul, exercitiul, antrenamentul, simularea, jocul de rol, excursia si vizitele etc. Dupa obtinerea calificarii, accentul se pune pe evaluarea externa, sprijinirea absolventilor pentru integrarea lor profesionala si pentru stabilirea unui management adecvat al carierei. Sarcinile scolii sunt preluate, in aceasta etapa, de intreprinderile si institutiile in care-si desfasoara activitatea absolventii, ca si de ei insisi.


Politica de confidentialitateDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 2033
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2021 . All rights reserved

Distribuie URL

Adauga cod HTML in site