Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Lectura metoda didactica/de ÎnvatamÂnt

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micLECTURA METODA DIDACTICA/DE ÎNVATAMÂNT


Lectura reprezinta o metoda didactica/de învatamânt în care predomina actiunea de comunicare scrisa, care propune elevului/studentului o cale de (auto)instruire eficienta (auto)perfectibila prin dobândirea unor tehnici intelectuale specifice. Astfel de tehnici asigura valorificarea deplina a procedeului 'muncii cu cartea', respectiv a 'muncii cu manualul' sau cu alte materiale de acest gen. destinate special învatarii.Functiile pedagogice angajate determina o structura de organizare a activitatii didactice/educative care implica orientarea constanta a actiunilor de la nivelul limbajului extern în directia limbajului intern. Metoda lecturii îndeplineste astfel, simultan sau/si succesiv, functia de: informare-documentare sistematica; stimulare a instruirii-autoinstruirii; culturalizare-educare permanenta a elevului.

Obiectivele pedagogice concrete, care pot fi proiectate prin intermediul metodei lecturii, vizeaza: stapânirea si aprofundarea cunostintelor fundamentale si operationale; perfectionarea capacitatilor generale si specifice de studiu individual, cultivarea aptitudinilor si atitudinilor cognitive deschise; identificarea unor noi probleme si situatii-prob Ierna.

Realizarea acestor obiective presupune antrenarea unor exercitii multiple cu valoare de procedee didactice, orientate special pentru formarea, perfectionarea si integrarea în activitatea de învatare a urmatoarelor deprinderi: deprinderea lecturii comprehensive (a întelege corect cele citite), deprinderea lecturii esentializate (a conspecta. a lua notite rezumative), deprinderea lecturii demonstrative (a sesiza, a rezolva probleme), deprinderea lecturii problematizate (a sesiza situatii-problema). deprinderea lecturii creative (a sesiza, a rezolva, a inventa situatii problema). Dezvoltarea lor angajeaza formarea unor deprinderi cu grad de functionalitate maxima la nivel intelectual (regimul de activitate, orarul zilnic, dozarea efortului), la nivel psihologic (igiena alternantei între efortul intensiv-efortul extensiv, între perioadele de activitate si perioadele de pauza, între tipurile de lectura lenta-rapida, activa-pasiva, stiintifica-de divertisment etc), la nivel ergonomie (conditiile optime de activitate, asigurate în plan extern si în plan intern).

Metoda lecturii vizeaza formarea si cultivarea spiritului stiintific care presupune atingerea obiectivelor pedagogice evocate anterior si perfectionarea lor în sensul educatiei permanente si al autoinstruirii. - vezi Metodele didactice/de învatamânt.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 106
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved