Scrigroup - Documente si articole

     

HomeDocumenteUploadResurseAlte limbi doc
Gradinita

Problematizarea - metoda didactica/de ĪnvatamĀnt

didactica pedagogie+ Font mai mare | - Font mai micPROBLEMATIZAREA - METODA DIDACTICA/DE ĪNVATAMĀNT

Problematizarea este o metoda didactica/de īnvatamānt cu resurse pedagogice deosebite care urmareste realizarea obiectivelor propuse la nivelul activitatii de predare-īnvatare-evaluare prin lansarea si rezolvarea unor situatii-probIerna. De remarcat multifunctionalitatea structurala a acestei metode 'care intra usor īn combinatie cu alte metode: lucrari experimentale, analiza de caz. dezbaterea, expunerea, lucrarile practice etc.' (Cerghit, Ioan, 1980, pag. 129).īntelegerea acestei metode presupune stapānirea conceptului pedagogic de situa-tie-problema, care 'desemneaza o situatie contradictorie, conflictuala, ce rezulta din trairea simultana a doua realitati (de ordin cognitiv si motivational) incompatible īn-

tre ele - pe o parte experienta trecuta, iar pe de alta parte elementul de noutate si de surpriza, necunoscutul, cu care este confruntat' elevul, studentul etc. (Cerghit, Ioan, 1980, pag. 130).

Conceptul pedagogic de situatie-problema nu trebuie confundat cu conceptul pedagogic de problema, care presupune o sarcina didactica rezolvabila prin aplicarea u-nor cunostinte dobāndite anterior pe o cale de investigatie liniara, care angajeaza un procent de reusita scolara cu probabilitate maxima.

Rezolvarea situatiei-problema solicita reorganizarea si chiar restructurarea cunostintelor dobāndite anterior pe o cale de investigatie caracterizata funciar prin provocarea, sesizarea si valorificarea unui 'conflict epistemic' īntre ceea ce elevul stia īnaintea angajarii metodei problematizarii si ceea ce i se cere elevului īntr-un nou context pedagogic si social.

Aplicarea cunostintelor dobāndite (productiva īn cazul rezolvarii unei probleme) este ineficienta īn cazul rezolvarii unei situatii-problema. care solicita reconsiderarea experientei cognitive dobāndite īn sensul altor criterii valorice, impuse de evolutia stiintei si a vietii sociale sau de procesul adaptarii unor cerinte generale la conditii particulare si concrete, teritoriale si locale.

Functionalitatea pedagogica a problematizarii implica angajarea urmatoarei structuri de organizare a acestei metode:

formularea problemei la nivelul unei situatii-problema, activitate proiectata si realizata de cadrul didactic īn termenii asumarii unor obiective pedagogice specifice si concrete;

sesizarea si constientizarea 'conflictului epistemic', activitate realizata de elevi sub īndrumarea cadrului didactic;

restructurarea cunostintelor si a capacitatilor dobāndite de elevi, necesara pentru rezolvarea conflictului epistemic sesizat pe circuitul gāndire convergenta - gāndire divergenta;

rezolvarea situatiei-problema prin valorificarea deplina a resurselor de creativitate proprii gāndirii divergente.

Din perspectiva 'principalului izvor al īnvatarii', problematizarea apare ca o metoda didactica īn care predomina actiunea de comunicare (vezi Cerghit. Ioan, 1980). Activitatea de proiectare a unor situatii-problema este deschisa īnsa si celorlalte categorii de metode didactice īn care predomina actiunea de cercetare, actiunea practica sau actiunea de proiectare speciala a instruirii. Problematizarea devine astfel o strategie didactica eficienta īn planul proiectarii curricualre a activitatii de predare-īnvata-re~evaluare. - Vezi Metodele didactice/de īnvatamānt, Strategia pedagogica.
Politica de confidentialitate | Termeni si conditii de utilizareDISTRIBUIE DOCUMENTUL

Comentarii


Vizualizari: 138
Importanta: rank

Comenteaza documentul:

Te rugam sa te autentifici sau sa iti faci cont pentru a putea comenta

Creaza cont nou

Termeni si conditii de utilizare | Contact
© SCRIGROUP 2024 . All rights reserved